x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Adio, Păsărilă! - Mort e doar cel uitat. Noi nu te vom uita niciodată!

Adio, Păsărilă! - Mort e doar cel uitat. Noi nu te vom uita niciodată!

de Diana Scarlat    |    14 Feb 2009   •   00:00
Adio, Păsărilă! - Mort e doar cel uitat. Noi nu te vom uita niciodată!

Mii de oameni l-au condus pe Marian Cozma pe ultimul drum. Între cei prezenţi, coechipierii săi şi primarul din Veszprem ● Primarul Janos Debreczeny a prezentat scuze pentru tragedia petrecută în oraşul său. "Un dicton latin zice că mort este doar cel uitat. Noi nu te vom uita nici­oda­tă", a spus primarul ● Plecat prea devreme dintre noi, Marian Cozma a luat cu el, în sicriu, o ultimă minge de handbal şi tricoul echipei  ● Zi de doliu  la Veszprem: bisericile au tras clopotele, instituţiile publice au arborat drapelul negru, sute de elevi au fost în pelerinaj la locul unde românul şi-a pierdut viaţa






Doliu roşu-alb: Te vom iubi mereu!

Tricourile alb-roşii ale dinamoviştilor au fost ieri semn de doliu naţional. Aşezat alături de Cătălin Hâldan, handbalistul Marian Cozma a mai făcut un ultim drum la club, apoi a fost condus de mii de oameni îndureraţi către locul unde se va odihni veşnic.

Suporteri, prieteni, oameni care nu l-au cunoscut, însă au fost sfâşiaţi de durere aflând vestea morţii fulge­rătoare a prea tânărului handbalist, s-au alăturat familiei lui Marian Cozma de la primele ore ale dimineţii. Clubul Dinamo, din Ştefan cel Mare, a devenit loc de pelerinaj pentru sutele de oameni care-au venit să-i spună adio handbalis­tu­lui, printre lacrimi şi flori. Cine-ar fi crezut că la numai 26 de ani, Marian Cozma ar putea pieri, înjunghiat mortal la Veszprem, de un grup de interlopi, în timp ce petrecea împreună cu prietenii? S-a întâmplat fulgerător, în noaptea de sâmbătă spre duminică. Ieri, Marian Cozma a fost înmormântat la Cimitirul Pipera din Bucureşti. Handbalistul Ma­rian Cozma şi-a pă­ră­sit casa părintească din cartierul bu­cu­reştean Tei ieri-di­mi­neaţă, în jurul orei 9:30, după o scurtă slujbă de pomenire, fiind însoţit de sute de oameni spre se­diul CS Dinamo, cea de-a doua sa "casă". Purtat pe umeri de handbaliştii de la Di­namo, îmbrăcaţi în tricouri albe, imprimate cu fotografia lui Cozma şi dictonul "Nihil Sine Deo" (Ni­mic fără Dumnezeu), handbalistul a fost aşezat în sala trofee­lor, unde şi-a primit, timp de două ore, ul­timii fani, după o altă slujbă întru po­menirea sa. "Te vom iubi mereu!", strigau de-afară sutele de suporteri, prieteni sau coechipieri, aplau­dându-l pentru ultima oară pe handba­list. Aruncând cu flori, oa­menii care l-au condus pe ultimul drum au strigat în cor: "Cozma Marian în­seam­nă Dinamo".

VA JUCA ÎN RAI
În semn de respect, la CS Di­namo au fost prezenţi jucătorii şi oficiali ai grupării Veszprem, care l-au îmbrăţişat pe tatăl handbalistului, Petre Cozma, sa­lu­tându-l apoi pentru ultima oară pe fostul lor coleg. Jucătorii echipei Veszprem au ajuns la club ieri, în jurul orei 11:35, cu un autocar, fiind întâmpinaţi cu aplauze de cele peste 1.000 de persoane aflate în faţa sediului. La Clubul Dinamo au venit şi suporteri de la Veszprem şi chiar primarul oraşului, Janos Debreczenyi.

Plecat prea devreme dintre noi, Marian Cozma a luat cu el, în sicriu, o ultimă min­ge de handbal şi un tricou al echipei Veszprem. Înainte de a ajunge la cimitir, cortegiul a făcut un popas la Biserica Teiul Doamnei Ghica din Bucureşti, unde, timp de o oră, mai mult de 1.000 de oameni au vărsat lacrimi pentru tânărul ucis în Ungaria. La slujba de în­mor­mân­tare, oficiată de patru preoţi, au participat şi ministrul Tineretului şi Sporturilor, Monica Iacob-Ridzi, şi secretarul de stat pe probleme de sport, Octavian Bellu. Preo­tul, Costin Spiridon, consilierul pa­triar­hal, a fost delegat de Prea Fericitul Pă­rin­te Patriarh Daniel la slujba în­mor­mân­tării lui Marian Cozma. După în­cheie­rea slujbei de la Biserica Teiul Doam­nei, cortegiul format din sute de persoane l-a însoţit, pentru ultima oară, pe Marian Cozma, către cimitirul de la Pi­pera, unde a ajuns în jurul orei 14:45. Aco­lo s-au alăturat alte sute de oameni care locuiesc sau muncesc în zonă, veniţi să-şi ia rămas-bun de la tânărul handba­list. Înainte de înmormântare, imnul de stat al României a fost intonat de patru tenori, în semn de profund respect pentru handbalistul plecat dintre noi. Ultima slujbă a fost oficiată de trei preoţi, ceremonia încheindu-se la ora 15:30. Dumnezeu să-l odihnească!


Peluza lui Cozma
După ce a câştigat titlul de campion în anul 2005 alături de Dinamo, pivotul Marian Cozma va rămâne în memoria Clubului Dinamo şi a tuturor suporterilor, urmând a da numele celei de-a doua peluze, după Cătălin Hâldan. Conducerea alb-roşilor a anunţat că va da numele fostului handbalist peluzei sud a stadionului din Ştefan cel Mare şi că urmează a dezveli un bust în memoria lui Marian Cozma. Handbalistul este cea de-a doua pierdere tragică a clu­bului, după Cătălin Hâldan, cel care a dat numele pe­luzei unde se adună galeria echipei Dinamo. Fost jucător al echipei, Hâldan a murit la 5 octombrie 2000 pe terenul de fotbal, în timpul unui meci amical, medicii spunând că decesul ar fi putut surveni în urma unui stop cardiac.


Inconştient la spital
Dr Racz Jeno ne-a declarat referitor la cele întâmplate cu o săptămână în urmă: "Am primit apelul de la club şi am deplasat acolo echipaje de ambulanţă. Când au ajuns, Marian Cozma era deja în resuscitare la faţa locului.
L-au adus în procedură de resuscitare la spital şi aici nu s-a mai putut face nimic. Nu am mai putut interveni nici chirurgical, nu aveam practic ce să facem. Nu şi-a revenit deloc, în câteva minute după aducerea la spital a decedat. De aceea fi­gurează în foaia de deces că şi-a pierdut viaţa la noi, dar era absolut in­con­ştient. A pierdut extrem de mult sânge, dar este foarte greu de stabilit cât. Nu am putut face nimic pentru el şi ăsta este un mare regret al nostru. Nu ştiu nici măcar care au fost ultimele sale cuvinte, pentru că din nefericire nu a putut comunica deloc cu echipajele noastre".

×
Subiecte în articol: special dinamo cozma