x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Afacerea "Nunta"

Afacerea "Nunta"

17 Mai 2004   •   00:00

EDITIE DE COLECTIE

Agitatie, stres, sute de drumuri prin magazine, programari. Privesti neputincios cum economiile de-o viata se topesc. Apelezi la prieteni, rude sau banci. „Las’ ca-mi scot eu banii dupa!" In ultimii ani, nunta la romani a devenit o afacere. Se investesc zeci de milioane, dar exista perspectiva unor castiguri ispititoare.
FLORINA ZAINESCU

Totul incepe cu un inel de logodna strecurat pe inelarul de la mana dreapta si un „Da" mai mult sau mai putin hotarat. Dupa care urmeaza nebunia... Pe cine invitam? Cum de avem atatea rude? Si atatia prieteni? Ce le dam sa manance si unde? Cine ne face poze? De unde facem rost de bani pentru rochia de mireasa si pentru costumul mirelui? Flori, cadouri, muzica... Cu ce sa incepem?!

Localul, rezervat cu un an inainte

De obicei, cu inceputul, adica cu stabilirea bugetului. Cati bani sunt dispusi parintii sa investeasca. Apoi ganditi-va cati oaspeti va vor fi alaturi si, in functie de numarul acestora, rezervati repede salonul sau restaurantul. Repede inseamna cu un an inaintea marelui eveniment daca pe lista de invitati figureaza mai mult de 200 de persoane si cu 8-10 luni mai devreme, daca „va ajung" 100 de oaspeti. Daca inchiriati doar sala, va va costa cateva milioane. Daca apelati si la serviciile angajatilor restaurantului, de obicei spatiul este „din partea casei".

Mancare de la firmele de catering

Hranirea petrecaretilor este intotdeauna o problema. Nu va puneti soacrele, matusile sau bunicile la munca. Apelati la serviciile bucatarilor de la restaurantul pe care l-ati inchiriat. Tacamul pentru o persoana costa de la 500.000 de lei in sus, in functie de meniul ales si de pretentiile localului. Si puneti de o parte cel putin 200.000 de lei - „o mica atentie" pentru fiecare dintre chelnerii care v-au servit! O alta varianta o reprezinta firmele de catering. Mai ales daca ati optat pentru o nunta in aer liber. „Desi este mai scump decat daca ar cumpara si prepara ei mancarea, economia de timp si efort este fantastica", spune Florin Balan, directorul unei firme de catering. Specialistii se ocupa de tot, de la prepararea si servirea mancarurilor pana la amenajarea spatiului si curatenia de dupa. „Mutam restaurantul oriunde ne solicita clientul: pe malul marii, in padure, la piscina. Caram dupa noi 10.000-11.000 de obiecte de inventar", a precizat Balan. Va va costa in jur de 20-50 de euro/invitat, in functie de felurile de mancare si bautura servite. Sa nu uitam tortul! 200.000 de lei unul micut de doua kilograme.

Muzica cu CD-uri sau lautari

Si cum petrecere fara muzica nu se poate, trebuie neaparat sa cautati un DJ bun sau o formatie care sa va cante. Daca optati pentru prima varianta, pe zbantuiala invitatilor se vor duce cel putin 150 de euro. Mult mai ieftin decat daca angajati lautari. E adevarat ca acestia il vor indemna pe nas sa dea un dar mai gras mirilor, dar va vor cere lejer 15 milioane de lei. Asta daca nu vreti cumva un lautar celebru care va va cere cateva mii de euro. Si cum nunta este un moment ce trebuie musai imortalizat, sa aveti pregatiti cel putin 90 de euro pentru un fotograf si/sau 100 de euro pentru un cameraman.

Rochii de milioane

Urmeaza goana dupa rochia de mireasa si costumul de ginerica. Trebuie sa aveti in buzunar cel putin 8 milioane de lei, deoarece cea mai simpla rochie costa vreo 3 milioane de lei, iar un costum barbatesc bun sub 5 milioane de lei nu veti gasi. La aceste cheltuieli se adauga voalul de mireasa pentru care veti plati 300.000-600.000 de lei si pantofii - 2-3 milioane o pereche. Iar un buchet frumos, din flori naturale, va va costa si el vreo 400.000-600.000 de lei. Si nu uitati de invitatii! Clasice, romantice sau hazlii, acestea au preturi incepand de la 0,33 euro bucata. Daca din acest punct de vedere veti scapa ieftin - 33 de euro/100 de bucati, verighetele va vor frige la buzunar. O pereche costa 150-600 de euro, daca optati pentru unele „de firma" si eventual cu pietre pretioase. Daca va multumiti cu „turcisme", verighetele va vor costa cam 75 de euro (3 milioane de lei). La aceste cheltuieli se vor mai adauga pretul unor „amanunte costisitoare", cum ar fi: lenjeria, costumatia parintilor, florile pentru nuntasi, cadourile pentru nasi, coafura si machiajul miresei, baloane, confeti.

Pe mana specialistilor

Daca nu aveti timp si nici nu sunteti dispusi sa va stresati un an pentru un vis ce dureaza o zi si o noapte, puteti sa apelati la un organizator profesionist. Vreti o nunta pe malul marii? Se aduce un altar pe plaja, scaune si mocheta pentru invitati, iar preotul oficiaza cununia religioasa pe plaja. Si puteti sa ajungeti la locul faptei cu trasurica sau cu limuzina. „Oferim servicii complete. Si incercam sa satisfacem si cele mai extravagante cereri", a declarat Andreea Voicu, proprietara unei astfel de firme. „Daca la inceput sunt usor reticenti fata de o agentie, la foarte scurt timp realizeaza ca fac o afacere buna si ca la propria nunta sunt ca si invitati. Facem noi absolut tot pentru ei. La inceput isi iau serviciile strict necesare (restaurant, video, foto, DJ, invitatii, buchete), dupa care, pe masura ce ne apropiem de eveniment, isi mai doresc si alte servicii care intregesc o nunta: meniuri personalizate, faclii, bomboane in tull, diverse aranjamente florale etc.", spune Andreea Sacher, wedding planner (planificator de nunti). Serviciile complete oferite de firmele specializate in organizarea de nunti costa intre 5.000-6.500 de euro pentru 100 de invitati. „Si mare parte din aceste sume o reprezinta pretul mancarii si al bauturii", a dezvaluit Andreea Voicu.

Castiguri

Dupa ce au fost puse la punct toate detaliile nu va mai ramane decat sa petreceti o zi de vis. Care se va incheia, inevitabil, cu multe cadouri, in bani si obiecte, din partea invitatilor. Indiferent de ce sume se strang la finele petrecerii, cel mai important este sa savurati fiecare moment din aceasta zi importanta.

„Cel mai scump eveniment... nu cred ca pot sa va dau preturi, dar... Cu banii cheltuiti pe o nunta se puteau cumpara trei apartamente in centrul Capitalei". Andreea Sacher, wedding planner.

Calendarul unei nunti reusite

Cu 4-6 luni inaintea casatoriei:

  • Definitivati lista invitatilor!

  • Daca vreti sa apelati la un serviciu de catering, este momentul sa alegeti firma, meniul si pretul acestuia!

  • Cautati-va „hainele de gala"!

  • Si nu uitati de programarea pentru manichiura, pedichiura si coafor!

  • Comandati invitatiile!

    Cu 3 luni inaintea casatoriei:

  • Este timpul sa va interesati de certificatul prenuptial si alte acte necesare casatoriei.

  • Puneti la punct detaliile petrecerii si cautati pe cineva care sa se ocupe de muzica.

  • Trimiteti invitatiile catre toti oaspetii si cereti un raspuns in cel mult o luna.

  • Nu uitati sa va luati verighetele!

  • Gasiti o florarie unde sa comandati buchetele pentru nunta.

  • Daca vreti sa mergeti cu limuzina sau trasura in ziua nuntii, faceti rezervare!

  • Cumparati cadourile de nunta!

    Cu 2 luni inaintea casatoriei:

  • Stabiliti ultimele detalii cu preotul, fotograful si DJ-ul! Cu o zi inaintea casatoriei dati-i nasului sau cavalerului de onoare plicurile pentru platile care se vor face a doua zi. Si nu uitati sa va relaxati... Ce-a fost greu a trecut!

    129.000 de nunti pe an

    Numarul romanilor care aleg sa-si oficializeze relatiile este in scadere, potrivit celor mai recente date statistice. Numarul casatoriilor inregistrate in 2002 de-abia a depasit 129.000, acest numar fiind cel mai mic inregistrat dupa al doilea razboi mondial. Varsta medie la care se casatoresc barbatii este de 29,5 ani, in timp ce femeile iau aceasta decizie la 26 de ani. Tinerii de la sate sunt un pic mai nerabdatori. Varsta medie la care acestia decid sa intemeieze o familie este de 28,8 ani, in cazul barbatilor, si de 24,6 ani, in cazul femeilor. Romanii tin la educatia pe care o are partenerul, 58,2% dintre ei alegandu-si un sot cu un nivel similar de scolarizare. Desi superstitiile dau ca nefavorabile nuntile in luna mai, cele mai putine casatorii se fac in luna aprilie (3,1%), atunci cand este, de regula, Postul Pastilor. O alta traditie infirmata de statistici este aceea ca nunta se face odata cu vinul - la sfarsitul lui septembrie. Totusi cele mai mult nunti (13,4%) au loc in luna august. (Vali Blanaru)

    SUMAR EDITIE DE COLECTIE

    Nunta la romani

    Cum a zburat puiul de cuc din Casa Regala

    Petreceri domnesti

    Sarbatoare in tot satul

    Idila se nastea la sezatoare

    1944: „Se desfac cu viteza inimaginabila..."

    Voie buna cu secera si ciocanul in spate

    Dumnezeu a cerut oamenilor sa fie perechi

    La "Nunta Zamfirei" astazi se joaca altfel

    Nunta cu protocol, in Marginimea Sibiului

    Pirostriile se pun in Cimitirul Vesel

    Nunta in Frumusita

    „Sa imbatraniti pe aceeasi perna!"

    Masa bogata si voie buna

    Mireasa de ieri, mireasa de astazi

    A fost mai intai sot si apoi a devenit print

    Ceremonii cu fite

    Virginitatea e o floare pe cale de disparitie

    Afacerea "Nunta"
  • ×
    Subiecte în articol: special nunta milioane costă