SECRETELE DELTEI - OBIECTIVE TURISTICE
In satul de vacanta de la Rosu s-au investit 300.000 de dolari. Sunt 86 de locuri de cazare, iar turistii sunt adusi de la Tulcea cu salupa rapida.
CRISTIAN PETRU, VALENTIN ZASCHIEVICI
Pana acum cativa ani, baza BTT de la Rosu era preferata de mineri. Veneau la aer curat, cu undita-n spate si, mai mare rasul, cu saci de porumb pentru indopat pestele. Sindicatele le acopereau 80% din costuri. Acum, paradisul verde al minerilor e populat de nemti si elvetieni. Turisti supercivilizati, care n-ar arunca o guma de mestecat in apa. Si dispusi sa plateasca un pret frumos ca sa auda cum tipa broasca-n pliscul pelicanului.
Starostele bazei, Gheorghe Ignat, a fost pana acum doi ani jupan la Intercontinental si cunoaste secretele turismului "subtire", pe care le pune-n slujba prietenului sau, actualul patron al satului de vacanta "Rosu". Investitia s-a ridicat la vreo 300.000 de dolari si se regaseste in cele 86 locuri de cazare, doua stele la 17 euro/loc si trei, la 28 euro/loc, cu mic dejun inclus. Turistul e primit la Tulcea cu salupa rapida, e cazat la aer conditionat ca nici nu-l miroase tantarul, e indopat cu plachie de crap, plimbat "ecologic" in zonele protejate, sa nu faca deranj. La inceput veneau mai mult pescari, anul acesta insa au misunat turisti inarmati doar cu binocluri si camera video.
SFANTU GHEORGHE. Aflata la aproape patru ore de mers cu pasagerul pana la Tulcea, Sfantu Gheorghe si-a pastrat o parte din salbaticie si din puritate. Strazile acoperite de nisip, Dunarea si Marea Neagra au inceput sa ii atraga pe turisti abia in ultimii 30 de ani. Locuitorii din Sfantu Gheorghe si-au renovat casele, au construit vile, iar preturile de aici nu sunt foarte mari. Daca stii sa te tocmesti, o camera poate sa te coste doar 300.000 de lei pentru o noapte. Ca peste tot in Delta, tantarii ii deranjeaza pe turisti. Dar ce inseamna cateva intepaturi daca esti aproape de mare si de Dunare si in acelasi timp departe de civilizatie?!
Citește pe Antena3.ro
GORGOVA. Una dintre cele mai noi pensiuni din Delta se afla la Gorgova, pe bratul Sulina. Proprietarul, Gheorghe Ghitulescu, a absolvit cursuri de agroturism in Franta. S-a intors pus pe fapte mari, a obtinut credit de la banca si asta-vara si-a deschis pensiune. Turistii vin, mai ales straini. Lumea se intelege cu ei pentru ca strainii vor liniste, sa nu-i deranjeze nimeni, sa nu vada pe nimeni, sa se refaca. Omul ii duce sa dea la peste, sa se plimbe cu barca, ii lasa sa aiba grija de animalele lor. Strainii vin mereu, curiosi sa vada cum se traia acum cateva zeci de ani.
SECRETELE DELTEI - SUMAR (Editie de colectie - 27 septembrie 2004)
Uscat nascut din preaplinul apelor
Istoria "mincinosilor"
Turnul Babel la gurile Dunarii
Recomandarile lui Cousteau
Coloniile durerii
Viata ca o prada
Aici, copiii imbatranesc mai repede
Liane de Delta
Nepotul piratilor din Caraorman
Se face prea mult curent pe Dunare
Ruina poarta numele Sulina
Vaneaza cu ochiul
Mos Ivan se roaga sa scape de peste
Afaceri lacustre
Razboiul Bistroe
Cine si cum administreaza Delta?
Pescarii migratori