x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Afaceri - Mos Gerila nu mai e. Traiasca Mos Craciun!

Afaceri - Mos Gerila nu mai e. Traiasca Mos Craciun!

de Roxana Ioana Ancuta    |    19 Dec 2006   •   00:00

Draga Mos Craciun, multe scrisori ale copiilor din Romania au ajuns la noi, la redactie. Stim ca le vei citi pe toate, asa ca te rugam sa faci in asa fel incat sa le indeplinesti dorintele copiilor. Toti te iubesc si ti-au facut niste desene minunate. Nu-ti mai spunem ca abia asteapta sa vii…

Click pt a mari imaginea
DE LA MICUTI. Sigur nu te vor plictisi scrisorile copiilor

Pe vremuri, Mos Gerila si copiii erau modesti, constransi, fireste, de posibilitatile materiale de-atunci. Cei mici isi doreau, de obicei, numai cadouri pe care banuiau ca le pot primi: clasicele papusi, masini, jucarii din plus. Mosul, grijuliu, mai aducea si cate-o hainuta de iarna ori dulciuri. Nu spunem ca in ziua de azi toate acestea sunt perimate, dar, multi dintre copii privesc cu mare interes catre jucariile "motorizate", catre telefoane mobile dotate cu camera foto sau video, calculatoare sau alte accesorii la care noi nici macar nu visam la varsta lor.

IN 2006. Mos Craciun este inca in voga. Mult mai emancipat si bogat decat in anii de trista amintire. Are de unde alege, are si ce. Bani sa fie. Obiceiul scrisorilor pentru Mos Craciun nu s-a dus insa in ziua de azi, aceasta simpla tehnica de comunicare s-a schimbat. Exista scrisorile personalizate, stampilate cu parafa Polul Nord, care pot fi achizitionate de la firmele specializate, sau corespondenta moderna, prin e-mail.

ANII ’80. Cine era Mos Gerila? Cum ajungeau copiii sa-l intalneasca? Mos Gerila putea fi vecinul, un prieten de familie sau chiar tata imbracat in rosu, cu o barba aplicata, din vata, ostentativa. Celebrele masti de "mos", din plastic, grosiere, din spatele carora se auzea "Gerila" respirand cu greu, in sezonul rece, se gaseau prin toate magazinele. Iar plata pentru serviciul facut de Mosul de ocazie consta intr-un pahar cu vin, un platou de prajituri sau alte bunatati pregatite de gazda mama. Stangacia vestimentara de atunci a Mosului nu batea la ochi. Pentru copil, important era cadoul si mai putin look-ul celui care i-l inmana. Alte locuri de intalnire a copiilor cu Mos Gerila erau serbarile de Sarbatori sau cele organizate de partid la serviciul parintilor.

ANUL 2007. O simpla cautare pe internet iti gaseste cel putin cinci site-uri care-ti pun la dispozitie toate informatiile de care ai nevoie in cazul in care esti interesat sa inchiriezi un "Mos", singur ori cu "suita". Incearca site-urile: www.moscraciun.ro, www.moscraciun.traditii.ro, www.moscraciunsicraciunite.home. ro, www.mos.craciun.info, www. moshcraciun.ro, www.moshcraciun.ro/ mosul-acasa.html.

Daca-l vrei pe Mosul la tine acasa, unele firme ti-l aduc, in carne si oase, contra sumei de 450 RON pentru o jumatate de ora. Dar oferta nu se limiteaza doar la simpla prezenta a Mosului. Puteti opta pentru "pachetul compus", incluzand: ajutoarele mosului - un pitic (180 RON - jumatate de ora); reni si sanie (1.250 RON - 30 de minute); un cor de colindatori (350 RON - 30 de minute).

Pe alt "www", alte preturi. Mosul impreuna cu ajutoarele - cu un pitic (180 RON - jumatatea de ora); cu reni si sanie (1.250 RON - 30 de minute); cu un cor de colindatori (350 RON - 30 de minute). Iar daca-l vrei pe Mos la firma sau la gradinita - alte socoteli, alte preturi. Pentru o "reprezentatie" a Mosului cu reni si sanie - 1.250 RON, cu un pitic sau cu o Craciunita - 120 RON, cu un cor de colindatori - 450 RON, cu gustari pentru copii, incepand de la 30 RON, cu un clovn care face paiting 300 RON, cu baloane, incepand de la 215 RON etc. Alte firme iti ofera posibilitatea sa alegi intre Mosul Andrei, Mosul Gheorghe, Mosul Silviu sau Mosul Nicu, toti concurenti la categoria Mos deghizat. Preturi practicate pentru gradinite si scoli: Mos realistic - 190 RON/ aparitie; Mos deghizat - 170 RON/ aparitie. Durata unei aparitii este de 60 de minute. La fel vei plati si daca-l aduci pe Mos acasa. Azi, Mosul nu numai ca imparte cadouri, dar mai poate fi vazut vanzand ziare sau stergand parbrize... Trebuie sa-si castige si el cumva existenta.

DRAGA MOSULE
"Am 11 ani. In vacanta de vara am fost la tata si impreuna cu surorile mele am luat rozinchine, amestecandu-le cu apa, obtinand o solutie care pateaza haine. Eu punand capacul borcanului sub acesta, sora mea a crezut ca este borcanul invers si intorcandu-l i-a cazut solutia bunicii mele in cap. Imi place sa ma joc pe calculator, dar din pacate al meu este foarte slab. Imi poti aduce tu unul care sa fie Pentium 5 si un monitor Windous xp profesional, plasma, ecran plat?"
Andrei
DRAGA MOS CRACIUN
"Te rog frumos sa imi aduci si mie o papusa care face: pipi, caca, mananca si cu haine. In ultimul timp am facut nazdravanii, dar de cand eram mica imi doream asta. Te iubesc foarte, foarte tare. Ma numesc Gabi, am 9 ani si sunt in clasa a III-a. Si te rog sa imi aduci si cateva dulciuri. Te implor sa-mi aduci ce ti-am scris. Imi doresc atat de mult! Sarbatori fericite! Sunt din Segarcea Deal, comuna Segarcea Vale. Te astept"
Gabriela

DRAGA MOS GERILA
"Eu as vrea un set de unghii false de culoare rosie sau mov. Daca nu ai, un stilou chinezesc verde de care are Ina de la noua si eu n-am, si bomboane cubaneze. Iar pentru fratele meu adu-i orice, ca nu ma intereseaza. El e mai rau decat mine, care sunt cuminte si el nu manan-ca spanac si eu mananc. Mi-a zis mama sa fiu sincera, ca tu stii daca am fost cuminte sau nu, dar eu am fost cuminte si nu te mint. Fratele meu nu vine in casa cand il chemi, rupe tenisii)"
Mara, 1986
MOS CRACIUN!
"Imi place iarna, cand Dumnezeu da zapada cu nemiluita si cade, cade puzderie marunta si deasa ca faina de cernut. Draga Mos Craciun, acum as vrea si eu sa-ti spun cam ce-mi doresc eu sub brad: eu vreau sa imi aduci o masina cu telecomanda, o barca, un volan la calculator si o bicicleta cu suspensie. Si o sa-ti mai spun ceva: intr-o miercuri am luat o nota mica la Franceza. Iti multumesc frumos"
Sorin

MOS GERILA
"Daca se poate, anul asta as vrea sa ne aduci brad cu becuri intregi care nu sunt arse. Mai vreau carioci, rosu galben si albastru si verde si mandarine si o papusa. Daca poti sa imi mai aduci ceva, bine. Lui buni sa ii dai multa sanatate si sa nu mai planga. Sa-i aduci ceva si lui tovarasa educatoare, ca sa nu mai tipe la noi, pentru ca eu am fost cuminte si merit. Si vreau sa stau singura in camera, daca se poate, fara frate care e rau si lui sa-i aduci o nuia dar si o jucarie. Mica"
Adriana, 1983
×