S eful statului conduce operatiunea de recuperare a ziaristilor rapiti in Irak, de a doua zi dupa vizita sa la Bagdad
Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a convocat ieri-dimineata o sedinta operativa la Palatul Cotroceni legata de actiunea de recuperare a celor trei ziaristi romani disparuti in seara de 28 martie, in capitala Irakului. Nici un oficial insa nu a oferit vreo informatie concreta despre soarta celor trei ziaristi.
|
ATITUDINE. Nici presedintele Basescu, nici premierul Tariceanu nu au oferit date concrete privind situatia celor trei ziaristi rapiti. Doar asigurari ca se va face totul
pentru a-l readuce in tara
|
La sedinta convocata ieri, la ora 11:00, de seful statului au participat sefii principalelor servicii secrete romanesti - SRI, SIE si Directia de Informatii a Armatei - , ministrul de Externe si consilierii prezidentiali pe politica externa si interna, a informat Departamentul de Comunicare Publica al Administratiei Prezidentiale. Activitatea grupului operativ, coordonat de presedintele Traian Basescu, va fi permanenta, pe toata durata desfasurarii procesului de investigare, analiza si actiune directa pentru gasirea cat mai rapida si in bune conditii a ziaristilor disparuti. Institutiile statului cu atributii in domeniu colaboreaza operativ pentru rezolvarea cazului si recuperarea celor trei romani, teferi si nevatamati.
Grupul operativ, coordonat de presedintele Romaniei, Traian Basescu, s-a intalnit ieri din nou, la ora 16:00, in aceeasi formula. Sefii principalelor servicii secrete au dispus mentinerea unui grup de specialisti care vor asigura in permanenta, la nivelul Presedintiei, colectarea si gestionarea informatiilor de ultima ora pe toata durata operatiunilor de recuperare a ziaristilor disparuti in Irak. Celula de lucru va functiona 24 de ore din 24, a anuntat palatul Cotroceni, iar Presedintia va informa opinia publica despre demersurile institutiilor abilitate, tinand cont in primul rand de prioritatea salvarii vietii celor trei romani dati disparuti in Irak, prin protejarea informativa a actiunilor intreprinse pe parcursul operatiunii de recuperare.
"NU PUTEM VORBI CLAR." La randul sau, premierul Calin Popescu Tariceanu a precizat luni-noaptea ca nu exista inca nici un comunicat oficial care sa revendice disparitia a trei jurnalisti romani in Irak si ca zona in care acestia au disparut nu este caracterizata prin rapiri, ci mai ales prin acte de talharie. "Nu exista pana in acest moment un comunicat oficial care sa revendice aceasta disparitie din perspectiva unei rapiri, asa incat nu putem acum sa vorbim clar si fara echivoc despre o rapire", a declarat Tariceanu.
Citește pe Antena3.ro
REPLICA LA DECLARATII
|
"Sunt foarte afectat de acest eveniment nefericit si ii acord o atentie deosebita. Sper ca situatia sa se remedieze foarte repede, fiindca ziaristii rapiti trebuie sa se intoarca acasa nevatamati", a declarat ieri Tariceanu la Pitesti. Cateva ore mai tarziu, Biroul de Presa al Guvernului a precizat, printr-un comunicat, ca premierul Calin Popescu Tariceanu nu a confirmat, in timpul vizitei la Pitesti, rapirea jurnalistilor romani in Irak. Aceasta precizare este necesara, se arata in comunicat. A venit ca urmare a "interpretarilor date unor declaratii facute la Pitesti de primul-ministru". (Catalin Fainisi)
|
SILENZIO STAMPA
|
Ministrul de Externe Mihai Razvan Ungureanu a fost prezent la sedinta grupului senatorilor Aliantei PNL - PD. Ungureanu a trecut impasibil printre ziaristii care ii cereau informatii despre evolutia crizei gazetarilor din Irak, si s-a urcat in masina fara sa se asigure macar ca autoritatile fac toate eforturile pentru salvarea celor trei. Vicepresedintele PNL, Teodor Melescanu, a declarat apoi ca ministrul Ungureanu le-a marturisit senatorilor ca nu exista nici un fel de informatii despre situatia celor trei ziaristi. "Nu se cunoaste statutul lor. Nu au mai fost gasiti in camerele de hotel si nu se poate comunica cu ei. Sunt dati disparuti", a expus Melescanu ceea ce ministrul Ungureanu le-ar fi transmis senatorilor. Problema ziaristilor disparuti in Irak a fost abordata si la sedinta de plen a Senatului. Senatorul PSD, Corina Cretu, a spus ca disparitia lor exact in ziua vizitei presedintelui Traian Basescu in Irak nu este "intamplatoare". Desi cei trei ziaristi facusera o deplasare independenta in Irak, Cretu a sustinut ca Basescu le-ar fi putut asigura ziaristilor transportul cu aeronava prezidentiala in asemenea zone de conflict. (Monica Iordache)
|
Reactii pe scena politica
Rapirea celor trei ziaristi romani in Irak a fost comentata ieri de reprezentantii partidelor parlamentare.
Eugen Nicolaescu, purtator de cuvant al PNL: "E un moment in care trebuie sa dam dovada de calm, solidaritate si intelepciune si sa nu ne lasam antrenati in nici un fel de speculatii. Este normal sa lasam institutiile statului sa-si faca datoria, asa cum au si cerut-o presedintele Traian Basescu si premierul Calin Popescu Tariceanu. Sper din tot sufletul ca acest caz va fi clarificat destul de curand, ca cei trei jurnalisti romani se vor intoarce acasa. Suntem alaturi de acesti cetateni romani si de familiile lor", a declarat purtatorul de cuvant al PNL, Eugen Nicolaescu.
Emil Boc, presedintele PD: "Sper din toata inima ca acest caz va fi clarificat in scurt timp, si cei trei romani se vor putea intoarce teferi acasa. In acest moment, suntem alaturi de cei trei jurnalisti romani si de familiile lor. Trebuie sa privim lucrurile cu calm si cu intelepciune. Am incredere in colaborarea intre institutiile statului pentru rezolvarea acestui caz. Aceste institutii trebuie lasate sa-si faca datoria", a declarat presedintele PD, Emil Boc.
Corneliu Ciontu, presedintele PPRM: "Este o stire care i-a socat pe toti romanii, avand in vedere cum s-au incheiat precedentele drame, atunci cand au mai fost asemenea situatii cu jurnalisti din alte tari sau chiar cu alti cetateni. Sa speram ca nu va fi un lucru foarte grav, ca pana la urma se va ajunge la adevaratii rapitori, pentru ca deocamdata nu avem informatii foarte clare, nu a revendicat nimeni pana acum. Probabil ca se va afla ceva cat de cat, si, in urma unor demersuri foarte energice, sa se reuseasca eliberarea celor trei jurnalisti. E greu sa lucrezi pe ipoteze, cert e ca este o tragedie si ma gandesc cu multa tristete la familiile acestor ziaristi", ne-a declarat liderul PPRM, Corneliu Ciontu.
Ioan Mircea Pascu, deputat PSD, fost ministru al Apararii: "Am aflat cu ingrijorare ce s-a intamplat cu jurnalistii romani in Irak. Urmarim desfasurarea evenimentelor cu atentie si cu emotie. In aceste clipe, credem ca toti romanii trebuie sa dea dovada de solidaritate si ca atare sprijinim toate actiunile pe care autoritatile, Guvernul si ceilaltiI reprezentanti ai conducerii statului le iau pentru eliberarea colegilor dvs. Avem toata compasiunea pentru familie, pentru apropiati, pentru toti cei care traverseaza acum momentul grele. In cazul in care putem sa sprijinim si ni se solicita lucrul acesta, o vom face fara ezitare. In perioada in care am fost ministru, am avut acel necaz cu cei doi militari ucisi in Afganistan si am beneficiat de acelasi sprijin din partea celor care se aflau atunci in Opozitie. Din acest punct de vedere, cred ca in asemenea momente nici nu se pune problema exploatarii politice a unui asemenea subiect. In masura in care vom fi solicitati si ni se vor pune la dispozitie date suplimentare, noi vom raspunde oricarei solicitari din partea celor care au raspunderi in aceasta problema. Am participat in septembrie - octombrie anul trecut, in calitate de ministru al Apararii, la o intalnire cu mai multi ministri din coalitie, cand colegii din Macedonia aveau o situatie asemanatoare. Atunci s-au purtat anumite discutii si ar putea sa existe un canal de comunicare cu acestia care sa fie exploatat. Autoritatile sunt cele care decid daca sa utilizeze aceasta chestiune. Colegul macedoneean care se afla in situatia respectiva a discutat cu un alt ministru al apararii care a spus ca ar putea ajuta si as putea indica acest lucru si autoritatilor romane." (Carmen Vintila, Artur Suciu)
|
|
"VANDUTI TERORISTILOR"
| ||
|
|
|
"Trebuie stabilit un contact direct cu rapitorii"
VARIANTA. Mircea Geoana nu exclude posibilitatea
ca rapitorii sa ceara bani pentru cei trei ziaristi
|
Mircea Geoana, senator PSD, fost ministru al Afacerilor Externe: "De ceea ce s-a intamplat acum ne-a fost teama in toti acesti ani, de la interventia in Irak. Este un eveniment dramatic, cu totii speram si ne rugam ca acesti trei jurnalisti sa se intoarca acasa teferi si sanatosi. Este un moment de incercare pentru ziaristii romani, pentru familiile lor, ca si pentru intreaga societate romaneasca. Este prima oara cand solidaritatea nationala va fi pusa la incercare, iar eu sunt convins ca vor fi facute toate eforturile pentru salvarea celor trei jurnalisti. Si eu am incercat sa il contactez pe ministrul irakian de Externe, pe care il cunosc de ceva timp si sa il rog sa se implice personal in colaborarea dintre autoritatile irakiene si romane care sa conduca la rezolvarea problemei. Au mai trecut prin situatii similare si Bulgaria si Italia, care au avut cateva incercari de acest gen, ca si alte tari care sunt prezente cu trupe in Irak. Apelul meu este la solidaritate si un front comun acasa din partea clasei politice si a opiniei publice. Nu trebuie sa facem politica politicianista, este un lucru mult prea serios, este vorba despre viata unor oameni, nu putem decat sa implicam tot ce este omeneste posibil. Bineinteles ca speram ca acest episod nefericit se va termina cat mai repede. Este posibil sa fim pusi in fata situatiei sa se ceara rascumpararea celor trei jurnalisti, dar este o problema delicata pentru ca intrarea la negociere cu grupuri teroriste reprezinta o cedare de la principiile general acceptate. Pe de alta parte, a nu incerca sa ai o pista de dialog cu acestia face ca sansele celor trei sa fie mult mai reduse. De aceea, am sugerat ca o discutie confidentiala cu alte guverne, de exemplu cel italian, care are experienta in acest tip de situatii nefericite, ar fi o buna inspiratie si pentru partea noastra. Evident, politica oficiala este ca nu trebuie negociat, nu trebuie intrat intr-o operatiune intre statul roman si rapitori, dar in egala masura nu trebuie exclusa posibilitatea unui canal confidential de contact direct sau intermediat cu acestia. Pana la urma, este vorba de obligatia noastra de a salva vietile a trei tineri romani".
Teodor Melescanu, senator PNL: "Primul lucru care trebuie facut este ca, prin organismele noastre de specialitate, sa se stabileasca un dialog cu rapitorii. Trebuie aratata disponibilitatea noastra de a gasi o solutie, iar daca aceasta solutie va implica o rascumparare, aceasta optiune trebuie discutata. Guvernul roman, autoritatile nu pot sa nu negocieze. Faptul ca exista si un american in grupul celor care au fost rapiti complica negocierea de pe pozitia noastra, dar trebuie gasita o solutie, asa cum au facut-o si altii".
Mihail Lupoi, senator independent: " Eu mi-am oferit serviciile, intrucat sunt in relatii bune cu localnicii, atat siiti, cat si sunniti. Trebuie luata legatura cu televiziunile Al Jazeera si Al Arabia pentru a nu se da amploare foarte mare incidentului, intrucat pretul rascumpararii va creste. Nu este o rapire politica. Cei care i-au rapit vor sa obtina niste bani. Autoritatile nu pot face foarte multe, pentru ca fac parte din tinta vizata, problema se poate rezolva mai usor prin contacte personale si neoficiale, dar totul trebuie facut cu multa rabdare. Asemenea grupuri criminale pun la cale rapiri pentru a castiga bani. Nu ii vor omori, dar vor creste pretul daca ajutorul va veni de la nivel inalt. Acum doua saptamani, tatal celui care m-a insotit in Irak a fost rapit si a fost rascumparat contra unei sume de peste 100.000 de dolari, in urma unei negocieri". (Monica Iordache, Lavinia Dimancea)
INDIGNARE
|
Membrii Consiliului National al Audiovizualului (CNA) isi exprima indignarea cu privire la rapirea celor trei ziaristi romani aflati in misiune in Irak. Intr-un comunicat dat ieri publicitatii, CNA considera ca este vorba de un act terorist exercitat impotriva unor oameni nevinovati, "inarmati" doar cu uneltele jurnalismului pe care il practicau cu onestitate, profesionalism si curaj intr-una din cele mai periculoase zone ale lumii. Membrii CNA au toata admiratia fata de ei si sunt de parere ca institutiile statului nu trebuie sa precupeteasca nici un efort, nu trebuie sa ocoleasca nici o solutie care sa duca la eliberarea lor grabnica. "Marie-Jeanne Ion, Sorin Dumitru Miscoci si Eduard Ovidiu Ohanesian sunt cei trei ziaristi romani cu care ne simtim solidari, carora le dorim mult curaj si pe care ii asteptam cat mai curand acasa", se arata in comunicatul CNA.
|