x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Alba-neagra, la sectorul 3 / Post-campanie, primarul Negoiţă desfiinţează un spaţiu verde

Alba-neagra, la sectorul 3 / Post-campanie, primarul Negoiţă desfiinţează un spaţiu verde

de Suzan Mehmet    |    17 Iul 2008   •   00:00
Alba-neagra, la sectorul 3 / Post-campanie, primarul Negoiţă desfiinţează un spaţiu verde

15:30 • Oaza de verdeaţă din spatele blocurilor de pe strada Papazoglu, Sector 3, a fost dezafectată după ce Primăria de Sector a primit „ordin de evacuare”. Angajaţii Primăriei au venit de dimineaţă cu utilaje şi maşini şi s-au apucat de lucru. Băncile au fost dezmembrate, bordurile care împrejmuiau mini-parcul şi aleile au fost scoase, gardul din jurul oazei de verdeaţă a fost dărîmat, iar copacii plantaţi înainte de inaugurarea oficială a parcului au fost smulşi din rădăcină şi duşi, probabil, spre alte parcuri cu speranţă de viaţă mai lungă.



Oaza de verdeaţă din spatele blocurilor de pe strada Papazoglu, Sector 3, a fost dezafectată după ce Primăria de Sector a primit „ordin de evacuare”. Angajaţii Primăriei au venit de dimineaţă cu utilaje şi maşini şi s-au apucat de lucru. Băncile au fost dezmembrate, bordurile care împrejmuiau mini-parcul şi aleile au fost scoase, gardul din jurul oazei de verdeaţă a fost dărîmat, iar copacii plantaţi înainte de inaugurarea oficială a parcului au fost smulşi din rădăcină şi duşi, probabil, spre alte parcuri cu speranţă de viaţă mai lungă.



VERDELE DĂ BINE LA POPULAŢIE. În cursul primului mandat de primar, Liviu Negoiţă a plusat pe Programul de reabilitare a domeniului public şi refacere a spaţiilor verzi, program cu care a vrut să „sufoce” Sectorul 3, în sensul că pe locul fostelor garaje, tarabe şi chioşcuri a ales să amenajeze spaţii verzi şi mini-parcuri. Evident, a avut de rezolvat şi problema exproprierilor. Acolo unde a fost cazul, proprietarii de drept ai unor terenuri revendicate în Sectorul 3 au primit la schimb un alt teren. în acest mod, sute de mii de euro din bugetul Primăriei de Sector au fost canalizate spre amenajarea spaţiilor verzi, motiv de laudă pentru primarul Liviu Negoiţă în ultima campanie electorală.



OPINII DIN PRIMĂRIE. Întrebaţi de ce dezafectează spaţiul verde, angajaţii Serviciului ADP şi Reţele Edilitare au spus că există un proprietar care a revendicat şi a obţinut acest teren. La Primăria Sectorului 3, viceprimarul Victor Tărtăcuţă ne spune altă variantă: „Terenul acela este privat. într-adevăr, a fost amenajat de A.D.P., s-a inaugurat spaţiul acela verde în cursul anului trecut, iar acum se dezafectează pentru că proprietarul de drept a primit toate avizele ca să înceapă o investiţie acolo, respectiv un bloc de locuinţe. Arhitectul şef al Sectorului 3, Fane Dumitraşcu, încearcă să ne convingă că este foarte normal ceea ce se întîmplă: „ Primul proprietar a vandut acest teren de 800 mp unui investitor. Asta s-a întîmplat acum vreo 5 ani. La vremea respectivă, acest investitor nu avea posibilitatea să înceapă treaba acolo pentru că proiectarea, creditarea în cazul construcţiei unui bloc ia ceva timp. A fost o discuţie atunci cu dînsul şi a fost de acord să utilizăm terenul pe o perioadă de 3-4 ani. Acum omul vrea să înceapă derularea investiţiei şi este normal să eliberăm locul. Şi dacă aţi văzut, acolo nu s-au turnat alei, ci s-au executat din pietriş, s-au pus 3-4 băncuţe, vreo 12 borduri şi un gard de protecţie. A.D.P-ul le-a recuperat şi le duce acolo unde este nevoie”.


PRAGMATISM ELECTORAL PE BANI PUBLICI.
Practic, în cursul anului trecut, Primăria Sectorului 3 a inaugurat, cu surle şi trîmbiţe, încă un spaţiu verde „inventat” pentru locatarii blocurilor din zona străzilor Papazoglu şi Nerva Traian. Era şi timpul, pentru că anul electoral bătea la uşa cabinetului primarului Liviu Negoiţă. Cu o investiţie minimă, evident din banul public, un teren privat a fost „mobilat” cu alei pe care s-a pus pietriş, borduri, băncuţe, copaci, totul cu forţa de muncă a A.D.P, serviciu din cadrul Primăriei. Totul, ca să dea bine la alegător. în aceste condiţii, „greilor” de la Sectorul 3 li s-a părut normal să folosească banul public şi angajaţii instituţiei ca să cosmetizeze un teren privat, cu puţin timp înaintea alegerilor locale. Astăzi, viceprimarul Tărtăcuţă stă liniştit pe fotoliul lui şi concluzionează: „ Dreptul de proprietate trebuie respectat”. într-adevăr. La fel şi banul public.

×
Subiecte în articol: special