x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special "Am ramas faraconducatorul lumii"

"Am ramas faraconducatorul lumii"

08 Apr 2005   •   00:00

Ziua in care Papa Ioan Paul al II-lea a fost inmormantat a fost cu totul si cu totul speciala pentru polonezi. Cu o seara inainte, 500.000 de suflete, adunate de credinta de prin toata lumea, s-au strans pe o pajiste imensa aflata la 5 minute de mers pe jos de centrul istoric al Cracoviei.


  • de SORIN ANGHEL, Wadowice, Polonioa
  • DOLIU. Toata Polonia, dar mai cu seama micuta localitate Wadowice, a coborat drapelele in berna, in memoria Papei Ioan Paul al II-lea
    Slujba, care a fost transmisa in direct de majoritatea televiziunilor, a durat 4 ore. La finalul ei, oamenii au plecat spre case, dar chiar daca evenimentul este pricinuit de moartea celui mai iubit Papa din istorie, atmosfera nu a fost chiar una trista. Aceasta a fost si dorinta Suveranului Pontif, care a cerut ca la moartea sa sa aiba loc o intalnire intre tineri.

    PRIVEGHI. Acest lucru s-a intamplat si in noaptea de joi spre vineri la Cracovia, cei trecuti de prima tinerete fiind net in inferioritate. Totul a semanat cu un priveghi facut de credinciosii catolici. La ora 5:00, cand totul s-a sfarsit, pe pajistea imensa, acolo unde ii placea Papei sa slujeasca atunci cand venea acasa, inca mai ardeau milioane de lumanari, asezate in forma de cruce.

    DEPLASARE. Manifestarile in cinstea Papei nu s-au tinut doar la Cracovia, ci in intreaga Polonie. Localitatea natala a Suveranului Pontif, Wadowice, aflata la o departare de 60 de kilometri, a fost si ea asaltata de credinciosi. Ca sa ajungi acolo, trebuie sa te trezesti cu noaptea in cap. E riscant sa dormi pana tarziu, pentru ca s-ar putea sa nu gasesti un loc tocmai potrivit. Drumul spre locul unde a vazut lumina zilei Ioan Paul al II-lea curge anevoios, printre dealuri. Soseaua este una cam "obosita", iar autobuzul, unul destul de invechit.

    VIZITA. Dupa o ora de mers, punem piciorul in Wadowice. Este 8:00 dimineata, iar slujba trebuie sa inceapa la 10:00. Pe strazile de la periferie e pustiu. Asa o fi si in centru? Incepi sa te gandesti ca in doua ore ai timp sa casti gura prin oras. Raportat la Romania, locul seamana cu Oltenita. Doar ca Iliescu nu e Papa. Dupa doua minute de mers pe jos, dai de o scara. Sunt treptele spre piata centrala, acolo unde este si catedrala. Lumea este deja adunata. Unii sunt aici inca de aseara. Au dormit in parcul din fata catedralei.

    PERFECT. Totul este foarte bine organizat. A fost montat si un ecran gigant, pe care se pot urmari imagini oferite de televiziunea poloneza TVP in direct de la Vatican, acolo unde are loc inmormantarea. Cei adunati nu au aceeasi stare precum oamenii stransi seara trecuta in Cracovia. Unii plang, altii nu pot schita nici macar un zambet. Pana la inceperea slujbei rasfoiesc editiile speciale ale gazetelor din Polonia, unele ziare distribuind gratuit numerele scoase in memoria Papei. In mijlocul multimii este un loc rezervat orchestrei care va canta in cinstea celui plecat in lumea celor drepti. Cu cateva minute inainte de ora 10:00 apar muzicantii. Se canta un mars funebru. Fortele armate depun coroane de flori la bustul lui Ioan Paul al II-lea. Inca o dovada ca Papa a fost adevaratul conducator al polonezilor, reusind sa sparga barierele comuniste.

    SLUJBA. Inainte de inceperea slujbei, primarul din Wadowice vorbeste multimii in limba natala. "A disparut conducatorul lumii", sunt primele sale cuvinte. Isi da seama ca ar putea cadea in ridicol daca ar tine un discurs pompos, asa ca sfarseste repede. Preotii tin slujba in catedrala, dar piata centrala este plina de oameni, care tot vin de pe strazile laturalnice. Ca si cu o zi in urma la Cracovia, politia decide sa interzica accesul in piata. Dupa trei ore, slujba se sfarseste, dar multimea nu paraseste locul. Raman in continuare si se roaga. Este o rugaciune pentru cel care a reusit sa lupte cu toate relele pamantului.

    CHIAR PE PRAGUL CASEI

    Dupa terminarea slujbei, ziaristii prezenti la Wadowice dau buzna sa transmita imagini de la slujba. Am noroc si gasesc un loc liber pe pragul unei case aflate in imediata vecinatate, catedralei (foto). In vreme ce pozele "curg" spre redactie, intreb o adolescenta unde este casa Papei. Incepe sa rada, le spune ceva in polona prietenelor sale, dupa care imi explica ca ma aflu chiar pe pragul casei in care a locuit Papa Ioan Paul al II-lea. "Aici era bucataria", explica fata, dupa care pleaca. In vechea bucatarie, acum sunt expuse obiectele vechi detinute de familia Suveranului Pontif.

    CONCERT
    Evenimentele in cinstea Papei Ioan Paul al II-lea nu s-au incheiat o data cu slujba ocazionata de inmormantarea sa. Aseara, pe pajistea din Cracovia a avut loc un concert de muzica clasica. Chiar daca la slujba din Cracovia au fost 800.000 de oameni, in urma lor nu au ramas nici un fel de gunoaie. Insa, la 21:37, ora la care s-a consemnat oficial, sambata decesul Papei, toate luminile din oras s-au stins.

    ×
    Subiecte în articol: eveniment slujba papei