x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Ambasadorul român în spaţiu: Dumitru Prunariu

Ambasadorul român în spaţiu: Dumitru Prunariu

de Anca Aldea    |    12 Mai 2011   •   20:14
Ambasadorul român în spaţiu: Dumitru Prunariu

Ar fi trebuit ca 2011 să fie Anul Na­ţio­nal Dumitru-Dorin Prunariu. În semn de recunoştinţă pentru primul şi singurul român care a ajuns vreodată în spaţiu. În amintirea celor trei decenii scurse de la lansarea misiunii Soiuz-40, care i-a dus în cosmos pe românul Prunariu şi o serie de experimente ştiinţifice conce­pute şi rea­lizate de savanţii români cei mai de soi. În semn de respect pentru omul de ştiinţă D.D. Prunariu, singurul cosmonaut din afara URSS care a primit cele mai bune calificative – dintre toţi "colegii" nonsovietici – din partea specialiştilor programului Intercosmos.

Mâine se împlinesc 30 de ani de la aventura spaţială a lui D.D. Pruna­riu, aventură descrisă cu lux de amă­nun­te în Ediţia de Colecţie "România în odiseea spaţială", a Jurnalului Na­ţio­nal de joi, 12 mai. Ţara noastră in­tra­se în "maratonul cosmic" încă din anii ’70, o dată cu lansarea, la bordul unui satelit sovietic, a unui detector de radiaţie cosmică fabricat în Ro­­mânia, precum şi a altor instrumente ştiinţifice folosite în misiuni ulterioare. La 14 mai 1981, România a devenit a 11-a ţară din lume care a tri­mis un om în cosmos. Era într-o joi. Seara. Pe cosmodromul de la Bai­ko­nour, la ora locală 21:17, Soiuz-40 şi-a luat zborul ca o pasăre mă­ias­tră. Cosmonautul-cercetător D.D. Prunariu îl avea alături pe cosmonautul-pilot Leonid Popov, comandantul de zbor. Înghesuiţi într-o capsulă micuţă, cei doi au ajuns la bordul Staţiei Spaţiale Saliut 6 după "nu­mai" o zi de zbor. "Acolo sus, se joacă «adevărata ruletă rusească»: fiecare clipă care trece poate să fie ultima", a declarat gen. mr. (r) dr ing. Pruna­riu pentru Jurnalul Naţional, făcând re­ferire la radiaţiile cosmice şi la di­ver­se obiecte care pot lovi staţia sau na­veta-purtătoare. După şapte zile, 20 de ore, 42 de minute şi 52 de se­cunde petrecute în spaţiu, Prunariu şi Popov au revenit acasă, pe Pământ, în­deplinind misiunea cu succes.

Acum, după 30 de ani, cei doi sunt din nou împreună. Iar mâine, chiar în ziua în care, în urmă cu trei decenii, aş­teptau cu sufletul la gură nu­mă­ră­to­a­rea inversă pe cosmodromul de la Baikonour, Prunariu şi Popov sunt in­vitaţi de onoare la Muzeul Naţional Fi­latelic, pentru a lua parte la o mani­fes­tare inedită, în prezenţa a altor trei cos­monauţi care au făcut istorie – ame­ricanul Russell Schweickart (mi­siu­nea Apollo 9, anul 1969), austria­cul Franz Viehböck (MIR, 1991) şi ru­sul Aleksandr P. Aleksandrov (Soiuz T-9, anul 1983). Cei cinci vor par­ticipa la vernisajul expoziţiei "Eve­nimente cosmonautice-ani­ver­sări 2011". Iniţiatorii acestui proiect şi partenerii lor au pregătit reale surprize: vor fi expuse machete grafice ale emisiunilor poştale româneşti din pa­trimoniul Muzeului Naţional Fi­la­telic, precum şi colecţii filatelice pri­vate având ca tematică zborul în cos­mos şi paşii care au condus ome­nirea spre cucerirea spaţiului. Vor fi marcate astfel trei evenimente is­to­ri­ce: 50 de ani de la zborul primului om în cosmos (Iuri Gagarin), 30 de ani de la primul zbor al unui român în spaţiu (D.D. Prunariu) şi 30 de ani de la primul zbor al unui vehicul spa­ţial (Columbia – în misiunea STS-1). În incinta muzeului va fi instalat un oficiu mobil unde se vor distribui cărţi poştale tipărite cu ocazia sus-amintită şi o ştampilă omagială datată 14 mai 2011. De departe, una dintre piesele de rezistenţă ale evenimentului este ex­punerea unei minicolecţii personale a lui Prunariu – camera video cu care a fost filmat zborul Soiuz-40, cea­sul de mână pe care l-a purtat în tim­pul misiunii, precum şi le­gi­ti­maţiile de cosmonaut. Cei care sunt interesaţi să urmeze firul poveştii cosmice româneşti îşi pot începe aventura de azi, 13 mai, la Aca­demia Ro­mână, unde se va des­fă­şura sesiunea omagială prilejuită de împlinirea a 50 de ani de la primul zbor al unui om în cosmos şi 30 de ani de la primul zbor în spaţiu al unui cos­monaut roman. Apoi, mâine, după Muzeul Naţional Filatelic, cu­rio­şii îşi pot îndrepta paşii spre Mu­zeul Naţional Militar, unde se află cap­sula originală a misiunii Soiuz-40, precum şi costumaţia de zbor şi obiec­te folosite în timpul misiunii din 1981.

Săptămâna Dumitru-Dorin Prunariu
Săptămâna Prunariu a început în trombă la 8 mai, când la Politehnica din Bucureşti a fost organizat un workshop având ca temă apărarea Planetei în faţa diferiţilor impactori extraatmosferici. Publicul a aflat de la specialiştii domeniului – Russel (Rusty) Schweickart, D.D. Prunariu, Marius-Ioan Piso (directorul general al Agen­ţiei Spaţiale Române) şi Bill Ailor (The Aerospace Corporation) – cât de periculoase sunt obiectele extrarestre (asteroizi, comete, deşeuri spaţiale etc.) şi cum putem gestiona eventualele ameninţări etc. În calitatea sa de preşedinte al Comitetului ONU pentru Utilizarea Paşnică a Spaţiului Extraatmosferic (COPOUS), Prunariu s-a aflat luni, 9 mai, la Palatul Parlamentului, unde se deschideau lucrările Conferinţei de Apărare Planetară. La mai puţin de patru luni de la aderarea României la Convenţia Agenţiei Spaţiale Europene (ESA), proces marcat la 20 ianuarie 2011, în prima jumătate a lunii mai, Bucureştiul a devenit centru spaţial în toată regula. Prin statutul de membru cu drepturi depline al ESA, or­ganizaţiilor româneşti li se permite să aibă acces nu doar la programele europene din domeniu, dar şi la teh­no­logia spaţială, aspect care va contribui la dezvoltarea apli­caţiilor spaţiale pentru agricultură, mediu, tran­sporturi, gestionarea dezastrelor, telemedicină etc. Pe acest fundal, România a fost aleasă să găzduiască Conferinţa de Apărare Planetară, eveniment desfăşurat în perioada 9 şi 12 mai. Organizatorii – Academia Inter­na­ţio­nală de Astronautică (IAA), Agenţia Spaţială Română (ROSA) şi Agenţia Spaţială Europeană (ESA) – au adus în ţara noastră minţi sclipitoare ale domeniului pentru a vorbi despre aspecte ştiinţifice, tehnice, juridice şi po­li­ti­ce privind protecţia Planetei. Aproximativ 150 de specialişti provenind de la cele mai importante agenţii spaţiale, universităţi şi centre de cercetare din lume au prezentat proiecte şi idei noi legate de tema principală a conferinţei – "De la ameninţare la acţiune". La 12 apri­lie 2011, când s-au împlinit 50 de ani de la primul zbor al omului în spaţiu, D.D. Prunariu, în prezent general maior (cu două stele) în rezervă, a fost decorat de pre­şe­dintele rus, Dmitri Medvedev, cu Medalia de Merit pentru Explorarea Cosmică. Aventura spaţială a lui Iuri A. Gagarin, pe care liderul de la Kremlin a descris-o ca fiind "un eveniment revoluţionar care a schimbat lu­mea", a fost aniversată cu mare pompă pe întregul teritoriu al Federaţiei Ruse – prin expoziţii, conferinţe, concerte, focuri de artificii –, precum şi în alte părţi ale lumii.

×