x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Ana: matematica pura

Ana: matematica pura

31 Mai 2004   •   00:00

EDITIE DE COLECTIE

Prima fata care a luat medalia de aur la Olimpiada Internationala de Matematica. Prima fata din cei cinci premianti ai Concursului de Matematica Putnam din Statele Unite ale Americii si Canada. Ana Caraiani.
EUGENIA MIHALCEA

Ana Caraiani a plecat la 3 septembrie 2003 la Universitatea Princeton din America, unde urma sa studieze matematica pura. Asta dupa ce doi ani la rand a luat medalia de aur la Olimpiada Internationala de Matematica. S-a remarcat in primavara acestui an si la universitatea americana. Ana s-a clasat in primii cinci castigatori ai Concursului de Matematica Putnam din Statele Unite ale Americii si Canada. Mai mult decat atat, i-a fost acordat si Premiul Elizabeth Lowell Putnam, plus suma de 1.000 de dolari pentru ca a fost prima fata clasata in competitie.

Profesorii spun ca-i geniu

"Ana este un geniu", a declarat pentru The Daily Princetonian Matthew Ferszt, antrenorul lotului de matematica.

Pentru Ana, testul nu a fost greu, dupa cum spune, doar lucrul contra timp a incurcat-o putin. "Poti intelege foarte bine textul problemei, dar partea cea mai grea este sa rezolvi sase probleme in numai trei ore. E nevoie de multa intuitie", a declarat Ana Caraiani publicatiei The Daily Princetonian.

Mai departe cercetare

Ana Caraiani este o pustoaica de numai 1,56 de metri, care a terminat anul trecut clasa a XII-a la Liceul "Mihai Viteazul" din Capitala. In aprilie 2003 s-a hotarat sa isi continue studiile la Universitatea Princeton din Statele Unite ale Americii, asta dupa ce a cantarit bine balanta intre Princeton si MIT. "Am ales Princeton pentru ca mi s-au parut mai buni pe matematica pura, in timp ce MIT merg mai mult pe matematica aplicata. La Princeton si pachetul financiar a fost mai generos, la MIT ar fi trebuit sa ma imprumut 5.000 de dolari. Nici aici nu-mi ofera bursa integrala, trebuie sa muncesc cam de 2.000 de dolari, dar sunt slujbe de la servit la cantina, la ceva la biblioteca", spune Ana, care vrea sa faca mai departe cercetare. "Exista multe probleme nerezolvate in matematica", isi argumenteaza ea alegerea.

Poate in tara...

Unde isi vede viitorul? "Eu as vrea sa ma intorc in Romania, dar acum voi merge 4 ani la studii, apoi probabil inca 4 ani doctorat si ce va fi peste 8 ani chiar nu am de unde sa stiu." Cert e ca a lasat in Romania doi parinti care o asteapta cu nerabdare in vacanta de vara si o camera plina de jucarii de plus.

Concursul Putnam

Ana Caraiani a aflat abia in vacanta de primavara ca se afla printre cei cinci castigatori ai Concursului de Matematica Putnam. Testele au fost date in decembrie de catre 3.612 studenti din 479 de colegii si universitati din Statele Unite ale Americii si Canada. De la Universitatea Princeton au participat 46 de studenti anul acesta. Premiile constau intr-o bursa de la 25.000 de dolari pentru echipele calificate cu cele mai mari punctaje pana la 2.500 de dolari pentru participantii care s-au clasat in primii cinci.

Testarea consta in 12 intrebari a cate 10 puncte fiecare. Ana a avut un punctaj undeva intre 80 si 110 din cele 120 posibile.

CV - Ana Caraiani

  • Olimpiada nationala de Matematica in clasa a VII-a

  • Olimpiada Balcanica de Matematica, clasa a IX-a, medalia de argint

  • Olimpiada Balcanica de Matematica, clasa a X-a, medalia de argint

  • Olimpiada Internationala de Matematica, clasa a X-a, medalie de argint

  • Olimpiada Balcanica de Matematica, clasa a XII-a, medalie de aur

  • Olimpiada Internationala de Matematica, clasa a XII-a, medalie de aur

    Una de aur, patru de argint si una de bronz

    Lotul olimpic de matematica al Romaniei a participat, in perioada 7-19 iulie 2003, la Tokyo, in Japonia, la a 44-a editie a Olimpiadei Internationale de Matematica, unde a obtinut o medalie de aur, patru de argint si una de bronz. Ana Caraiani, pe atunci eleva in clasa a XII-a la Colegiul National "Mihai Viteazul" din Bucuresti, a reeditat performanta din 2002, castigand o noua medalie de aur. Andrei Negut si Andrei Stefanescu, ambii de la Colegiul National de Informatica "Tudor Vianu" din Bucuresti, Claudiu Raicu, Liceul International de Informatica Bucuresti, si Gabriel Kreindler, Colegiul National "Tudor Vianu" Bucuresti, au intrat in posesia medaliilor de argint.

    Cel mai mic olimpic din lot

    Zahariuc Adrian are numai 15 ani si trei luni, dar s-a calificat deja in lotul Romaniei pentru Olimpiada Internationala de Matematica de anul acesta. "Este cu trei ani mai mic decat ceilalti componenti ai lotului", spune cu mandrie profesorul Drobota Ion de la Colegiul National "Ferdinand I" din Bacau. A pregatit multi copii, ulterior olimpici si mai tarziu colegi de breasla cu el, dar profesori in Germania, Italia si Statele Unite ale Americii. Niciodata insa nu a avut un elev atat de tanar la lot.

    Anul trecut, Adrian, care este elev in clasa a IX-a la Colegiul National "Ferdinand I" din Bacau, a obtinut locul I la Balcaniada de Matematica pentru Juniori. "Cu punctaj maxim", adauga profesorul indrumator. Asta l-a si determinat sa traga tare anul acesta pentru a merge la Internationala de Matematica, sa nu se mai incurce cu juniorii.

    Dar de mers la olimpiadele de matematica Adrian s-a apucat dintr-a VII-a, obtinand pe rand premiile I, II si III. Nascut la 6 ianuarie 1989, Adrian a fost influentat cand era mic de parintii sai, de formatie informaticieni. Acum sta singur in fata computerului si rezolva probleme de matematica. "Parintii m-au incurajat mai mult decat m-au ajutat", spune Adrian.

    Inca nu s-a gandit daca vrea sa ramana la studii in tara - va termina liceul aici, dar stie sigur ca vrea sa devina "un fel de cercetator ceva". La lot s-a calificat al patrulea, lucrand lejer, asa cum ii place, probleme mai putine, dar mai dificile. Combinatorica este cea care i se pare cea mai simpla, dupa cum spune, dar si multe alte tipuri de probleme care nu ii plac. Singur la parinti, Adrian s-a preocupat putin si de informatica, dar a ales in final matematica si lotul mare pentru Internationala.

    SUMAR EDITIE DE COLECTIE

    Copii geniali ai Romaniei

    Livada cu o mie de glasuri

    Ca un luceafar "a stralucit si a cazut"

    Desface probleme, dar si face

    Ana: matematica pura

    Tabla de sah este toata lumea lui

    Poetesa care vrea sa scoata Valea Jiului la lumina

    Copilaria ca antidot

    Micul Yehudi Menuhin, un fenomen al viorii

    Micul Pavarotti renunta la scena pentru altar

    Urmasele lui Picasso

    Olimpiada de informatica, viza de Statele Unite

    Programatorii mileniului

    Doi liceeni au reusit sa modifice manualele

    "Talentul se mosteneste din generatie in generatie"
  • ×