x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Ancheta - Gainat aviar la toata tara

Ancheta - Gainat aviar la toata tara

de Florina Zainescu    |    Diana Rucinschi    |    Eugen Ciufu    |    01 Iun 2006   •   00:00
Ancheta - Gainat aviar la toata tara

Autoritatile scotocesc acum gaina-tul pasarilor brasovene. Asta pentru ca excrementele pasarilor aviare au fost vandute ca ingrasamant pentru legumicultura. Cititi si: Judetul Ialomita, nou-intrat pe harta virusului pasaresc * Guvernul plateste partial de-zinfectia * ANSV vrea amanarea inspectiei europene * Podesta, contrazis de Oana Marinescu

Dupa ce au alergat dupa puii vii - posibil aviari - vanduti ilegal de ferma Drakom Silva si dupa puii congelati proveniti de pe Platforma Codlea, autoritatile cauta acum, de zor, gainatul pasarilor brasovene. Asta, pentru ca excrementele aviare au fost vandute ca ingrasamant pentru legumicultura.

Lucru pe care l-a recunoscut ieri purtatorul de cuvant al Guvernului, Oana Marinescu: "ANSV colaboreaza cu Ministerul Administratiei si Internelor pentru a vedea ce s-a intamplat cu dejectiile de la Codlea, care se pare ca au fost vandute ca ingrasamant pentru legumicultura". Ea a adaugat ca vanatoarea de gainat se declanseaza din cauza ca pasarile elimina virusul prin excremente care devin, astfel, o sursa de infectie. De aceea autoritatile trebuie sa faca teste si sa monitorizeze starea de sanatate a pasarilor care au putut intra in contact cu dejectiile provenite de la pasarile de la Codlea. Informatia a ajuns foarte repede la Brasov.

CU MATA-N SAC. Catalin Muntean, asociat si director la firma Patiprod SRL de pe Platforma Codlea, a recunoscut ieri, in cele din urma, ca a vandut ingrasamant natural provenit de la pasarile din ferma sa: "Am dat gainat asociatiilor la compensare cu paie. Gainatul se duce pe camp, dar aici in zona. Nu iese de pe o raza mai mare de 15-20 de kilometri. Merge pana la Vulcan, nu in Covasna sau Moldova, sau mai stiu eu unde", afirma Catalin Muntean.

Intrebat daca face astfel de "tranzactii" periodic si in baza unor contracte incheiate cu asocialtiile agricole, Munteanu a declarat: "Pe masura ce scoatem gainatul din hale, il dam asociatiilor si bineinteles ca avem si contract. Oricum, eu cred ca se cauta un tap ispasitor pentru ca, daca eu sau altcineva am fi stiut ca exista gripa aviara, daca exista, nu am mai fi vindut nici pui, nici gainat".

PARERE. In acelasi context, Catalin Muntean, cel care a incercat zilele trecute sa acrediteze ideea ca virusul H5N1 ar proveni din alta parte, de la Calarasi, iar puii de curca ai Patiprodul ar fi murit de... caldura, a tinut sa-si exprime din nou punctul de vedere precum ca nu ar fi vorba despre gripa aviara, ci de pseudo-pesta. Aceasta parere, sustine el, este impartasita si de medicii veterniari de pe Platforma Codlea. De asemenea, mai trebuie mentionat ca firma Patiprod nu este singura din Complexul avicol care face astfel de tranzactii cu ingrasaminte naturale.

VINA ASUMATA
"Am dat gainat asociatiilor la compensare cu paie. Gainatul se duce pe camp, dar aici in zona. Nu iese de pe o raza mai mare de 15-20 de kilometri. Merge pana la Vulcan, nu in Covasna sau Moldova, sau mai stiu eu unde" - Catalin Muntean, director Patiprod

TAP ISPASITOR
"Pe masura ce scoatem gainatul din hale, il dam asociatiilor si bineinteles ca avem si contract. Oricum, eu cred ca se cauta un tap ispasitor, pentru ca, daca eu sau altcineva am fi stiut ca exista gripa aviara, daca exista, nu am mai fi vandut nici pui, nici gainat" - Catalin Muntean, director Patiprod

AMENZI DURE
Persoanele fizice care nu anunta medicul veterinar ca animalele din ograda dau semne de imbolnavire, le vand sau nu le izoleaza pe cele bolnave, vor fi amendate cu sume de la 500 de lei noi la 1.500 de lei noi. Pentru fermieri, amenzile sunt mai mari: 5.000-7.500 de lei noi. Cei care sunt prinsi vanzand carne fara efectuarea expertizei sanitar-veterinare vor scoate din buzunar 10.000-20.000 de lei noi. Guvernul a marit ieri amenzile aplicate po-pulatiei si firmelor care se ocupa cu cresterea animalelor sau comercializarea acestora si a produselor de origine animala, fara respectarea normelor sanitar-veterinare. Toate contraven-tiile normelor sanitar-veterinare care vor fi sanctionate si cuantumul amenzilor sunt stipulate intr-o Hotarare de Guvern ce modifica Hotararea 984/2005.

Persoanele fizice si asociatiile familiale care fac comert cu animale vii, carne si produse din carne, precum si cu produse lactate, oua, uleiuri si produse comestibile trebuie sa obtina autorizatie sanitar-veterinara, ca o conditie obligatorie la emiterea autorizatiei de functionare. Guvernul a modificat ieri prin Ordonanta de Urgenta Legea nr.300/2004 privind autorizarea persoanelor fizice si a asociatiilor familiale care desfasoara activitati economice in mod independent. "Aceasta masura urmareste controlarea foarte eficienta a modului in care sunt comercializate produsele de origine animala si animalele din micile gospodarii pentru a preveni raspandirea virusului gripei aviare", a declarat Oana Marinescu, purtatorul de cuvant al Guvernului. (Florina Zainescu)

116 FOCARE DE GRIPA AVIARA, la 31.05.2006

Potrivit datelor prezentate in sedinta de ieri a Comandamentului pentru combaterea gripei aviare, numarul focarelor din cele 16 judete plus Bucurestiul ajunsese la 116, fata de 114 inregistrate marti. Noile focare au fost inregistrate in judetele Brasov si Ialomita. Suspiciunile si confirmarile de gripa aviara sunt numarate impreuna, deoarece si in cazul suspiciunilor se trece la eutanasierea pasarilor dupa confirmarea virusului prin testul rapid de confirmare, fara a mai astepta rezultatele de laborator.
×
Subiecte în articol: eveniment gainat