Intenția acestei achiziții a fost făcută publică pe Serviciul de Protecție și Pază (SPP), condusă de generalul Lucian Pahonțu (FOTO), la data de 25 martie 2023, când a anunțat pe SEAP (Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice) un anunț conform căruia Unitatea Militară UM 0149 F București dorește să încheie un acord-cadru de furnizare de autoturisme cu tracțiune integrală (4 X 4), „pentru misiuni operative”, de tip 2. Cumpărătura constă, conform acestui anunț, în contractarea de autoturisme cu tracțiune integrală Programul Național de stimulare a înnoirii parcului auto, conform Ghidului de finanțare pentru perioada 2020 – 2024.
Acest acord-cadru se va încheia cu valabilitatea până la data de 31 decembrie 2024, iar în cadrul său SPP urmează să atribuie și contracte subsecvente. În legătură cu frecvența acestora, SPP precizează că urmează să fie încheiate două astfel de contracte subsecvente, unul în luna mai, iar celălalt în luna septembrie a anului în curs. Bugetul estimat, pus la bătaie de „bodyguarzii prezidențiali” pentru această operațiune se ridică la 2.405.000 de lei fără TVA, respectiv la 2.861.950 de lei cu TVA inclusă, adică la 584.071,4 euro. SPP solicită un număr de 25 de autoturisme, cu mențiunea că „valoarea de achiziție include, pentru fiecare autovehicul achiziționat, prima de casare în valoare de 10.000 de lei, în schimbul a două autoturisme uzate, și un ecobonus de 1.500 de lei pentru casarea unui autovehicul uzat cu o vechime de cel puțin 15 ani de la data fabricației și care are norma de poluare Euro 3 sau inferioară”.
Motoare diesel, tracțiune integrală, cutie de viteze mecanică
Un calcul simplu arată că, pentru fiecare dintre cele 25 de autoturisme noi, SPP estimează că va plăti câte 114.478 de lei cu TVA.
Potrivit autorității contractante, mașinile care urmează să intre în parcul auto al Serviciului de Protecție și Pază trebuie să fie livrate la sediul central al instituției militarizate, din Bulevardul Geniului nr. 42 B, București, iar, în vederea parafării acordului-cadru, este organizată o licitație deschisă, având ca și criteriu de atribuire cel mai bun raport calitate-preț. Durata acordului-cadru este de șase luni, iar ofertele urmează să fie deschise în data de 24 aprilie 2024.
Din caietul de sarcini care stă la baza acestei achiziții, aflăm că SPP vrea să cumpere mașini cu motoare diesel, adică să „fie dotate cu motor cu aprindere prin comprimare, în 4 cilindri, cu puterea de minimum 110 Cai Putere, cu un cuplu maxim de minimum 250 Nm și cu norma de poluare Euro 6. Aceste mașini trebuie să fie echipate cu tracțiune integrală, cu cutie de viteze mecanică (manuală) și cu servoasistare. Caroseria este de tip SUV, cu două volume, cu cinci uși, având o lungime de 4,3 metri, o lățime de 1,8 metri, o înălțime de 1,6 metri și o gardă la sol de minimum 20 de centimetri.
Printre dotările minime obligatorii se numără airbag-uri frontale pentru șofer și pasagerul din față, airbag-uri laterale pentru pasagerii din spate, sistem de asistență la frânare, sistem de control electronic al stabilității, volan reglabil pe înălțime și adâncime, sistem antifurt cu imobilizator electronic, închidere centralizată din telecomandă, aer condiționat cu sistem de recirculare, geamuri electrice, jante din aliaj ușor, oglinzi electrice încălzite și rabatabile electric, la care se adaugă roata de rezervă care trebuie să fie de dimensiuni normale, identică celor care echipează autoturismul.
Cerințe eliminatorii pentru furnizori
SPP arată, în documentul citat, că este „organul de stat cu atribuții în domeniul siguranței naționale, specializat în asigurarea protecției demnitarilor români, a demnitarilor străini pe timpul șederii lor în România, a familiilor acestora, precum și în asigurarea pazei sediului de lucru și a reședințelor acestora”. Serviciul de Protecție și Pază mai precizează că are competență teritorială în ceea ce privește coordonarea pe timpul misiunilor specifice a reprezentanților instituțiilor publice cu atribuții în asigurarea securității și a celor cu atribuții administrative, în scopul unui cadru optim de desfășurare a activităților ce țin de buna funcționare a țării.
În acest sens, se arată că, prin achiziția acestor mașini, se vizează „creșterea gradului de siguranță pentru îndeplinirea misiunilor operative, prin înlocuirea unor autoturisme existente, cu grad ridicat de uzură, cu altele noi, nepoluante”. Instituția cere garanție de minimum 24 de luni, în limita a cel puțin 100.000 de kilometri. Furnizorul mașinilor trebuie să asigure garanție de bună funcționare, calitata și performațe autoturismelor, inclusiv a echipamentelor și dispozitivelor din dotarea acestora.
O altă condiție impusă este aceea că, în perioada de garanție, la orice funcționare defectuoasă, furnizorul va trebui să asigure constatarea defecțiunii în termen de maximum două zile lucrătoare de la data înștiințării în scris și predarea mașinii, iar repunerea în stare de funcționare trebuie să se facă în termen de cel mult zece zile lucrătoare de la data intrării în unitatea de service. Recepția calitativă a mașinilor va consta în testarea în condiții de utilizare normală”, se mai arată în documentația de licitație a acestui acord-cadru.
Anul trecut, serviciul și-a tras două limuzine, de peste 200.000 de euro bucata
Această achiziție este a doua etapă a unui proiect mai amplu declanșat de Serviciul de Protecție și Pază în vederea înnoirii parcului auto propriu, Reamintim faptul că, la dat de 26 aprilie 2023, adică acum aproximativ un an pe vremea asta, instituția condusă de generalul Lucian Pahonțu a încheiat cu SC TMB Inter Auto SRL un contract în valoare de 1.679.980 de lei fără TVA, respectiv de 1.999.176,2 lei cu TVA inclusă pentru furnizarea a… două autoturisme pentru misiuni operative de tip 1.
De data aceasta, a fost vorba despre două mașini berline, din categoria M1, în trei volume, cu patru uși, cu motoare cu aprindere prin scânteie (pe benzină), cu tracțiune integrală, cu cutie de viteze automată, cu interiorul din piele, cu vopsea metalizată și cu geamuri vitrate.
Motoarele acestor limuzine au o capacitate cilindrică de 3.900 de centimetri cubi, o putere de 250 kW, un cuplu minim de 700 Nm, vehiculele au o lungime de 5,2 metri, o lățime de 1,9 metri și norma de poluare Euro 6. Vehiculele sunt dotate cu sisteme de avertizare optice, cu patru proiectoare stroboscopice, precum și cu instalații de avertizare acustică. Un calcul simplu arată că fiecare dintre aceste două limuzine a costat bugetul SPP 999.588,1 lei, adică 203.997,6 euro.