Actualul preşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, instituţie care a dat publicităţii aşa-zisa “listă a ruşinii” datornicilor la stat, se află într-un posibil conflict de interese de natură judiciară. Aceasta pentru că instituţia pe care o conduce are calitatea de parte vătămată într-un dosar penal de evaziune fiscală, unde, printre inculpaţii trimişi în judecată, se află fostul patron al şefului Fiscului. Este vorba despre controversatul avocat Doru Cătălin Boştină, ale cărui firme au fost administrate, în anul 2005, de actualul şef al ANAF, Eugen Dragoş Doroş. Relaţia dintre cei doi a fost una extrem de apropiată, având în vedere faptul că Boştină a decis să-l numească pe Doroş chiar preşedinte al Consiliului de Administraţie al Grupului De Interese Economice pe care îl controla şi care reunea, practic, toate afacerile comerciale ale acestuia. Dosarul în care, pe de o parte, ANAF are calitatea de parte vătămată, iar Boştină, pe de cealaltă parte, are calitatea de inculpat, vizează operaţiuni financiare fictive între mai multe societăţi, inclusiv Casa de Reorganizare-Lichidare Boştină şi Asociaţii, controlată de fostul patron al lui Eugen Dragoş Doroş, avâd ca scop neplata impozitelor pe profit şi a TVA-ului datorate statului.
Cu 11 ani înainte ca Eugen Dragoş Doroş să fie numit şef al Fiscului din România, în Guvernul tehnocrat, acesta devenea unul dintre cei mai apropiaţi colaboratori ai controversatului avocat Doru Cătălin Boştină. Acesta este trimis în judecată în două dosare penale, unul instrumentat de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, iar al doilea de către DNA.
Firul încrengăturii de afaceri
Doru Cătălin Boştină controla, începând cu anul 2005, o reţea de societăţi comerciale româneşti şi cipriote, reunite sub numele de “Boştină & Associates”. Astfel, în data de 19 ianuarie 2005, asociaţii companiei româneşti Boştină & Associates Financial Consulting SRL, căsuţa poştală Boştină & Associates Limited, cu sediul în Cipru, la Nicosia (care deţinea 99,9% din părţile sociale), şi Doru Cătălin Boştină (cu 0,01% din acţiuni) decid revocarea din funcţia de administrator al societăţii a lui Dragoş Stelian Druga şi numirea ca administrator unic al companiei a lui Eugen Dragoş Doroş, născut în Municipiul Tulcea, în data de 26 ianuarie 1973.
Tot în 19 ianuarie 2005, au loc mişcări în statutul unei alte firme controlate de Boştină. Este vorba despre SC Boştină & Associates Cont Consulting SRL, deţinută în proporţie de 100% de SC Boştină & Associates Financial Consulting SRL, reprezentată de acelaşi Eugen Dragoş Doroş. Atunci, este numit în funcţia de administrator al companiei Boştină & Associates Cont Consulting SRL un anume Victor Daniel Papala, care îl înlocuieşte pe acelaşi Dragoş Stelian Druga.
O lună de zile mai târziu, în data de 16 februarie 2015, SC Boştină & Associates Financial Consulting SRL decide să cedeze un pachet de 96% din părţile sociale ale SC Boştină & Associates Cont Consulting SRL către offshore-ul cipriot Boştină & Assocates Limited, atribuţiile acţionarului cedent fiind executate de acelaşi Eugen Dragoş Doroş.
Ce includ documentele oficiale
În 17 octombrie 2005, toate societăţile controlate de Doru Cătălin Boştină se reunesc sub egida unui grup, denumit SC Boştină & Associates G.I.E. (Grupul de Interese Economice) SRL, unde SC Boştină & Associates Financial Consulting SRL (reprezentată de Eugen Dragoş Doroş) deţinea 40% din părţile sociale, SC Boştină & Associates Management Consulting SRL (reprezentată de o anume Tatiana Mihăiescu) deţinea 20% din acţiuni, iar SC Boştină & Associates Cont Consulting SRL (reprezentată de Victor Daniel Papala) deţinea un pachet de 40% din părţile sociale.
Din datele depuse la Registrul Comerţului, la momentul fondării acestei companii, aflăm că societatea s-a constituit ca un grup de interese economice, funcţionând ca persoană juridică - comerciant, cu o durată a existenţei până în anul 2030. Obiectul de activitate al acestui grup consta, la momentul înfiinţării, în activităţi juridice, de contabilitate şi de revizie contabilă, consultanţă în domeniul fiscal, activităţi de studii de piaţă, consultanţă pentru afaceri şi management, inclusiv consultanţă asupra proiectelor SAPARD, ISPA, PHARE şi/sau organismelor sau organizaţiilor interne şi internaţionale. Mai mult, în statut se prevede negru pe alb faptul că Grupul desfăşoară o activitate de natură comercială, iar, în vederea ducerii la îndeplinire a obiectului său de activitate, are dreptul să deruleze relaţii contractuale şi să se asocieze cu autorităţi şi instituţii publice, inclusiv organizaţii guvernamentale din România sau din străinătate.
Fiind omul de bază al lui Doru Boştină în aceste afaceri, tot în 17 octombrie 2005, actualul şef al ANAF, Eugen Dragoş Doroş a fost numit în funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie al SC Boştină & Associates G.I.E. (Grupul de Interese Economice) SRL, din CA mai făcând parte, în calitate de membri, Victor Daniel Papala şi Tatiana Mihăiescu.
Iar lucrurile nu se opresc aici în ceea ce priveşte legătura dintre Doru Boştină şi actualul şef al Fiscului din Cabinetul tehnocrat. Tot de la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului mai aflăm că societatea administrată de Eugen Dragoş Doroş, SC Boştină & Associates Financial Consulting SRL, împreună cu SC Boştină & Associates Cont Consulting SRL au înfiinţat, în data de 24 mai 2005, societatea SC Vin Investco SRL, care are ca principal obiect de activitate cultivarea plantelor, grădinăritul destinat pieţei, horticultură, cultivarea fructelor, nucilor, a plantelor pentru băuturi şi mirodenii (inclusiv viţa-de-vie).
Acte false, pentru a nu plăti impozitele şi TVA-ul la stat
Cu câteva luni înainte ca Doroş să ajungă şef al Fiscului, după ce predecesorul său, Gelu Ştefan Diaconu, s-a ales cu dosar penal la DNA, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti a finalizat cercetările într-un amplu dosar de evaziune fiscală. În 17 noiembrie 2015, când deja se instalase Guvernul Cioloş, procurorii au dispus trimiterea în judecată a lui Doru Cătălin Boştină, dar şi a afaceriştilor Mihai Răducanu, Ironim Ţetean, Mihai Alexandru Tudorică şi Alexandru Cucu, pentru infracţiuni de evaziune fiscală, respectiv complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată.
Mai exact, în rechizitoriul înaintat Curţii de Apel Bucureşti se arată că, în perioada septembrie 2012 – aprilie 2013, Doru Cătălin Boştină, în calitate de avocat în cadrul S.P.R.L. Boştină şi asociaţii, a înregistrat în evidenţele contabile un număr de şapte facturi fiscale privind efectuarea de operaţiuni fictive, reprezentând achiziţii inexistente de servicii de la SC Soft Touch SRL, puse la dispoziţie de administratorul acestei firme, Alexandru Cucu. Prin aceasta, Boştină s-a sustras de la plata obligaţiior fiscale, constând în impozit pe venit şi TVA de plată, în cuantum de 1.677.048 de lei.
În perioada iunie 2011 – septembrie 2013, administratorul firmelor SC Webtailors SRL, SC Economic Solutions SRL şi SC Computers Solutions SRL, Mihai Răducanu, a înregistrat în evidenţele contabile ale acestor trei societăţi 33 de facturi fiscale privind operaţiuni fictive constând în aşa-zise servicii furnizate de SC Dava Smart Consult SRL şi SC Soft Touch SRL, sustrăgându-se, astfel, de la plata impozitelor pe profit şi TVA aferent în valoare totală de 1.254.488 lei. Mihai Răducanu a beneficiat, în acest sens, de sprijinul lui Alexandru Cucu şi Mihai Tudorică, aceştia din urmă punându-i la dispoziţie cele 33 de facturi fiscale.
În perioada ianuarie 2012 - septembrie 2013, Ironim Ţentean, asociat şi administrator la SC Condor Investment Group SRL, a înregistrat, de asemenea, în evidenţele contabile un număr de 16 operaţiuni comerciale fictive, constând în achiziţii de servicii de la SC Soft Touch SRL, cu sprijinul lui Alexandru Cucu, acesta din urmă punând la dispoziţia primului documentele financiare fictive, pentru a se sustrage de la plata impozitului pe profit şi a TVA-ului aferent, în cuantum de 1.329.360 de lei.
Mai departe, în perioada aprilie 2011 - septembrie 2013, asociatul şi administratorul SC Sab Rent-A-Car SRL, Mihai Alexandru Tudorică, a înregistrat în evidenţele contabile ale societăţii 13 operaţiuni financiare fictive, constând în achiziţia de servicii de la SC Soft Touch SRL, cu sprijinul lui Alexandru Cucu, care i-a pus la dispoziţie actele falsificate. Ţeapa dată bugetului de stat, prin neplata impozitului pe profit şi a TVA-ului, a fost, în această situaţie, de 215.550 lei.
Doru Cătălin Boştină şi ceilalţi inculpaţi au fost puşi sub urmărire penală încă din mai 2015, fiind chiar arestaţi preventiv de către Curtea de Apel Bucureşti. Ulterior, ei au fost puşi sub control judiciar şi trimişi în judecată. Procurorii au instituit în această cauză sechestru asigurător asupra sumei de 1.341605 lei, în vederea recuperării prejudiciului cauzat de Ironim Ţentean, prin sechestrarea activelor SC Condor Investment Group SRL. Pe parcurul procesului penal, Boştină, Răducanu şi Tudorică au restituit o parte a prejudiciului, în valoare de 3.283.953 lei.
ANAF, parte civilă înainte ca Doroş să vină la conducere
Dosarul a fost înaintat Curţii de Apel Bucureşti în 17 noiembrie 2015, fiind înregistrat pe rolul Secţiei a II-a Penală. În acest dosar, ANAF s-a constituit parte civilă. Primul termen de judecată a avut loc în 15 ianuarie 2016. Atunci, instanţa a luat în discuţie excepţiile de nelegalitate ale sesizării Curţii şi cererile de restituire a dosarului la Parchet, formulate de către patru din cei cinci inculpaţi, în frunte cu Boştină, pe care le-a respins ca nefondate. În 13 mai 2016, când deja la conducerea ANAF se afla fostul administrator al firmelor lui Boştină, instanţa a decis să amâne procesul pentru 10 iunie 2016.
Boştină, trei dosare, două condamnări, până în prezent
Doru Cătălin Boştină, împotriva căruia ANAF s-a constituit parte civilă în procesul penal privind infracţiunile de evaziune fiscală, a mai fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare, într-un dosar în care a fost acuzat că a falsificat nişte acte notariale într-un proces de partaj, ca urmare a divorţului. Boştină a făcut cerere de reabilitare, respinsă de instanţă.
Acelaşi Boştină a mai încasat, în data de 5 martie 2015, o condamnare de patru ani de închisoare, pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti, în dosarul în care a fost pus sub acuzare, de către DNA, alături de afaceristul Gruia Stoica, patronul SC Grup Feroviar Român.
Gruia Stoica şi Doru Cătălin Boştină au fost trimişi în judecată, în 12 februarie 2014, pentru cumpărare de influenţă şi trafic de influenţă. În mai 2013, Complexul Energetic Oltenia a anunţat organizarea unei licitaţii pentru achiziţia serviciilor de transport feroviar de cărbune pentru Electrocentrale Craiova II şi sucursalele Işalniţa şi Turceni. Valoarea estimată a contractului a fost de 473.068.410 lei fără TVA, pentru o durată de 36 de luni, începând cu 1 februarie 2014.
La data de 17 ianuarie 2014, Complexul Energetic Oltenia a transmis invitaţii de participare la licitaţie către CFR Marfă, SC Grup Feroviar Român şi alte tei societăţi comerciale, termenul de depunere a ofertelor fiind 29 ianuarie 2014.
Cu o săptămână înaintea acestui termen, la 22 ianuarie, Gruia Stoica i-a promis lui Doru Cătălin Boştină suma de trei milioane de euro pentru ca acesta să afle de la conducerea CFR Marfă preţul pe care această societate urma să-l ofere la licitaţie, pentru a oferi un preţ mai bun şi, astfel, să-şi adjudece contractul.
Doru Boştină i-a promis, în acest sens, lui Gruia Stoica, faptul că va înlesni aflarea preţului. Din 23, respectiv 24 ianuarie, până în 29 ianuarie, avocatul l-a ţinut zilnic la curent pe Stoica în legătură cu stadiul demersurilor sale. În ziua licitaţiei, pe 29 ianuarie 2014, DNA a intervenit, după ce Boştină l-a “dat în gât” pe Gruia Stoica, şi a oprit tranzacţia, inclusiv licitaţia. Condamnările în acest caz nu sunt definitive, ele fiind atacate cu apel la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
473.068.410 lei fără TVA este valoarea contractului care i-a dus pe Doru Boştină şi Gruia Stoica în faţa judecătorilor în urmă cu mai bine de doi ani. În primă instanţă, ambii au fost condamnaţi la închisoare cu executare.