x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Dă în Pițurcă, să priceapă Ciucă? Două momente politice în care explodează bomba măștilor MApN

Dă în Pițurcă, să priceapă Ciucă? Două momente politice în care explodează bomba măștilor MApN

de Ion Alexandru    |    01 Feb 2023   •   08:40
Dă în Pițurcă, să priceapă Ciucă? Două momente politice în care explodează bomba măștilor MApN

Reținerea și, ulterior, plasarea sub control judiciar a directorului ROMARM, Gabriel Țuțu, și a fostului selecționer Victor Pițurcă, precum și încătușarea fiului acestuia din urmă, în cel mai recent dosar investigat de DNA cu privire la tunurile din pandemie, reprezintă o premieră. Dosare cu prejudicii mult mai consistente, care vizează, de asemenea, afaceri guvernamentale cu măști, la vreme de stare de urgență, nu au cunoscut astfel de măsuri privative de libertate dispuse de către procurori.

Una dintre aceste afaceri, cea a măștilor achiziționate de ONAC de la firma care administra un bar în județul Giurgiu, paravan al unui alt grup de business-uri farmaceutice, zace, de aproape un an, în sertarele DNA. Între timp, fosta bucătăreasă Maria Cristian, patroana de fațadă a acestei firme, a scăpat de companie, plasând-o unei persoane din municipiul Giurgiu. Despre implicarea grupului de afaceri bucureștean, din care fac parte o fostă consilieră a lui Ludovic Orban și ex-viceprimarul Capitalei Robert Ionescu, în afaceri cu măști la UNIFARM, iar nu se mai aude nimic. Asta, în ciuda faptului că la dosar există stenograme ale unor convorbiri telefonice în care apar nume grele, cum ar fi cel al fostului premier Ludovic Orban. După trei ani însă, DNA a operat rețineri într-un dosar privind linia de fabricare și plasarea unor măști neconforme în spitalele MApN, la momentul în care această instituție era condusă de actualul premier Nicolae Ciucă, premier care urmează să-și încheie mandatul la rotativa de la finalul lunii mai.

Unul dintre dosarele privind achizițiile din pandemie, pe care pare să se fi așternut praful, de aproape un an, este cel al contractării de către ONAC, chiar în timpul stării de urgență, a unor măști de protecție de la compania care administra un bar în localitatea Uzunu, județul Giurgiu. Este vorba despre compania SC Romwine & Cofee SRL, care a fost înființată, la data de 14 aprilie 2019, de o fostă bucătăreasă de la Hanul Călugăreni, pe nume Maria Cristian, firma ocupându-se cu comerțul produselor alimentare, al băuturilor și tutunului prin standuri, chioșcuri și piețe. Ulterior, în 2 martie 2020, chiar înainte să fie declarată starea de urgență, asociatul unic al companiei a decis să completeze domeniul de activitate al acestei firme cu comerțul cu ridicata al produselor farmaceutice.

În 11 martie 2020, Oficiul Național al Achizițiilor Centralizate, structură aflată în subordinea Ministerului Finanțelor Publice, condus, la acel moment, de Florin Cîțu, a încheiat cu SC Romwine & Coffe SRL Giurgiu un contract privind livrarea către statul român a 1.750.000 de măști chirurgicale de protecție FFP2 și FPP3, la un preț de 26 de lei, respectiv de 38 de lei bucata. Asta, în condițiile în care CN UNIFARM, dar și mai multe unități spitalicești au cumpărat aceleași produse la prețuri mult mai mici. Romwine & Cofee SRL urma să încaseze peste 56 de milioane de lei. SC Romwine & Cofee SRL Giurgiu ar fi, în concret, un distribuitor al grupului Sanimed International Impex, patronat de omul de afaceri Cătălin Hideg.

Dosar penal început în aprilie 2022

În 25 aprilie 2022, DNA a făcut șase percheziții și a început urmărirea penală față de doi oameni de afaceri și față de Sanimed International Impex SRL, după care au pus-o sub acuzare pe Cornelia Nagy, președinta de la momentul respectiv al ONAC. A fost deschis dosar penal și pe numele SC Romwine & Cofee SRL Giurgiu, pentru trafic de influență, spălare de bani, fals și înșelăciune. Conform unui comunicat al DNA, șefa ONAC ar fi fost determinată de doi oameni de afaceri care controlau, de fapt, SC Romwine & Cofee SRL și care, împreună, s-ar fi înțeles să interpună această formă în procedura de atribuire a contractului finanțat din bani publici, deși cunoșteau că respectiva firmă nu avea nici capacitatea tehnică și nici financiară să onoreze acest contract. Motiv pentru care ar fi fost falsificate mai multe documente care i-ar fi permis acesteia să evite plata către statul român a unor penalități în valoare de 12.686.706 lei.

Iată, astfel, un prejudiciu mult mai mare decât cel din dosarul „ROMARM”, pentru care însă nu a fost luată de către DNA nicio măsură preventivă. Procurorii mai susțineau că, pentru a se asigura de obținerea contractului, unul dintre suspecții din dosar ar fi achitat unei alte persoane, sub forma unui contract de reprezentare consultanță și prestări servicii de intermediere, suma de 568.820 de lei. Iar în acest sens, folosul necuvenit pentru societățile implicate în această afacere s-ar ridica la 22.906.031 de lei.

Maria Cristian a scăpat de firmă. Societatea, preluată de o persoană din municipiul Giurgiu

Este, practic, ultima informație pe care DNA a furnizat-o în legătură cu acest dosar, iar și mai interesant este faptul că protagoniștii afacerii și-au acoperit deja urmele, chiar înainte să se declanșeze ancheta penală.

Astfel, „Jurnalul” a descoperit că, la data de 12 februarie 2021, Maria Cristian, patroana de fațadă a SC Romwine & Cofee SRL Giurgiu, și-a cesionat toate părțile sociale deținute la această companie către o anume Mihaela Ciucur, din municipiul Giurgiu. Aceasta din urmă chiar a luat decizia de a o înlocui pe fosta patroană din funcția de administrator, numindu-se ulterior pe ea în această funcție, pe o perioadă de 99 de ani, cu drepturi depline.

Nu există, conform datelor furnizate de Oficiul Registrului Comerțului, nicio altă modificare, din februarie 2021, până în prezent, pe care noua patroană a firmei Romwine & Cofee SRL să o fi făcut, cum ar fi modificarea sediului social sau a obiectului de activitate.

Mihaela Ciucur este implicată, conform Registrului Comerțului, în alte două companii private. Una dintre ele se numește SC Cristian Holding Tactic SRL Giurgiu, care se ocupă cu comerțul cu amănuntul prin intermediul caselor de comerț sau prin internet.

Cea de-a doua afacere este SC La Gâsca și Grătarul SRL Giurgiu, companie din care, la înființare, au mai făcut parte alte persoane – Andrei Albulescu, Florian Molea, Mihai Ciucur și Alexandru Ioan Dumitru. În 16 iunie 2021, după ce Mihaela Ciucur a preluat SC Romwine & Coffee SRL Giurgiu, aceasta a părăsit și acționariatul SC La Gâsca și Grătarul SRL.

Afacerea UNIFARM și contractele care au continuat, nestingherite, până anul trecut

O altă afacere peste care s-a așternut tăcerea are legătură cu cea mai prolifică grupare de afaceriști care au profitat de pe urma pandemiei și care a continuat afacerile cu statul, mult după ridicarea stării de urgență, fără licitație. SC Best Achiziții SRL, controlată de fiul fostei directoare PDL a Hotelului Sport, Elena Neagu, companie asociată într-o afacere imobiliară cu avocatul Robert Ionescu și cu celebra Simona Ciulavu, ex-consiliera lui Ludovic Orban, a livrat ONAC zece milioane de teste de salivă pentru școli.

Ionescu și Ciulavu sunt nimeni alții decât protagoniștii stenogramelor din dosarul fostului director UNIFARM, Adrian Ionel, înregistrați în timp ce făceau intervenții la cel mai înalt nivel guvernamental pentru încheierea unui contract pentru achiziția de măști și combinezoane din Turcia. Iar SC Best Achiziții SRL, compania care a încheiat cu ONAC contractul privind testele de salivă, este una dintre firmele care s-a lipit, precum marca de scrisoare, de contractele de achiziții publice pentru echipamente de protecție, în timpul pandemiei. Societatea a fost fondată în 18 septembrie 2013, în Bragadiru, județul Ilfov, de Mihaela Elena Neagu și de Antonio Marius Dobre. Mihaela Neagu a gestionat, în cursul anului 2006, Hotelul Sport din cadrul Complexului Sportiv „Lia Manoliu”, fiind, ulterior, demisă, după ce poliţia a descoperit că aceasta şi-a falsificat cartea de muncă, în care a menţionat în mod nereal că deţine calificarea de recepţioner. După ce PDL a ajuns la putere, Mihaela Elena Neagu a fost propulsată în funcţia de manager al Complexului Sportiv Olimpia, entitate aflată la vremea respectivă în subordinea Autorităţii Naţionale pentru Tineret şi Sport. Presa dezvăluia faptul că propulsarea aici se datora faptului că Mihaela Neagu se afla în relaţii apropiate cu fostul ministru PDL al Tineretului şi Sportului Monica Iacob Ridzi.

În 7 ianuarie 2016, asociatul Dobre părăsește structura acționariatului SC Best Achiziții SRL, în august 2018, în calitate de asociat unic, Mihaela Elena Neagu majorează capitalul social, de la 200 la 2.000 de lei, prin cooptarea lui Alexandru Vlad Mihai Cristescu, un tânăr despre care presa a scris, în urmă cu mai mulți ani, că este chiar fiul Mihaelei Neagu. Ulterior, Cristescu rămâne unicul asociat al acestei companii.

Recent, s-a înființat SC Diamond Real Estate SRL, firmă în care îi regăsim pe Robert Constantin Ionescu, avocat, fost viceprimar PDL al Capitalei și actual patron de firmă de securitate abonată la contracte cu statul (Akyle Security SRL), pe Simona Ciulavu, fosta consilieră a lui Ludovic la Primăria Capitalei și la Ministerul Transporturilor, patroana companiei BSG Business Select SRL (cea din dosarul fostului director al UNIFARM, Adrian Ionel), precum și compania SC Best Achiziții SRL, entitatea care a primit de la ONAC contractul privind testele de salivă.

Fiul lui Victor Pițurcă a fost reținut și se cere arestarea preventivă

Recapitulând, putem constata că în dosarul Romwine prejudiciul reținut de procurori este de aproape 23 de milioane de lei, iar în dosarul UNIFARM, în care deja a fost trimis în judecată fostul director Adrian Ionel, prejudiciul s-ar ridica la 3,6 milioane de lei. În niciunul dintre aceste dosare, procurorii nu au dispus rețineri sau măsuri preventive, așa cum s-a întâmplat la începutul acestei săptămâni în dosarul privind utilajele de producție a măștilor, achiziționate de ROMARM, în care a fost reținut Victor Pițurcă și directorul ROMARM, Gabriel Țuțu.

Acest ultim dosar, în care audierile aveau loc, în continuare, la închiderea ediției, vizează un prejudiciu de 8.647.684 de lei. Victor Pițurcă și Gabriel Țuțu au fost eliberați, ieri, fiind puși sub control judiciar, însă ieri după-amiază, procurorii au dispus reținerea lui Alexandru Victorio Pițurcă, fiul fostului selecționer. Anchetatorii urmează să ceară instanței chiar arestarea lui preventivă.

Conform DNA, în perioada 19 martie 2020 – 16 septembrie 2021, Gabriel Țuțu ar fi încheiat nelegal cu o asociere de firme din care făcea parte și o societate controlată fiul lui Victor Pițurcă, în condiții dezavantajoase pentru ROMARM, două contracte de achiziție publică ce vizau cumpărarea a șapte utilaje neconforme de producere a măștilor de protecție. Firma familiei Pițurcă însă este implicată într-o altă afacere cu măști pentru spitalele MApN, parafată de ministerul condus, la acea dată, de Nicolae Ciucă. Este vorba despre un contract atribuit direct, la data de 21 aprilie 2020, de către MApN, companiei Helios Dentserv SRL, în valoare de 11.310.200 de lei fără TVA, pentru furnizarea de 1,4 milioane de măști de protecție, 10.000 de viziere și 50.000 de ochelari de protecție. Ulterior, Helios Dentserv SRL a încheiat un contract de cesiune creanță cu SC PAV Green Energy SRL, controlată de Alexandru Victorio Pițurcă, iar acesta, conform presei centrale, ar fi primit 98% din contravaloarea acestui contract cu măști pentru MApN.

Pe cine țintește, de fapt, DNA prin acest ultim dosar?

Toate aceste afaceri au fost patronate politic de Ludovic Orban, cel care conducea Guvernul, la momentul pandemiei, al cărui nume apare inclusiv în stenogramele din dosarul UNIFARM. De asemenea, în aceleași stenograme apare și numele fostului ministru de Finanțe din perioada pandemiei, Florin Cîțu. Iar afacerea de la ROMARM s-a petrecut sub patronajul Ministerului Economiei, condus, la vremea respectivă, de Virgil Popescu.

Pe cine vizează, de fapt, DNA-ul lui Crin Bologa cu acest ultim dosar? Greu de presupus, însă există unele voci care afirmă că aceste afaceri au început să fie anchetate „la televizor”, într-o perioadă în care Crin Bologa se pregătește să fie nominalizat pentru un al doilea mandat la conducerea DNA. Coincidență sau nu, în mod indirect, și MApN este implicat în această ultimă afacere investigată, minister condus, la acel moment, de actualul președinte al PNL și premier Nicolae Ciucă, cel care, la finalul lunii mai, urmează să-și încheie mandatul la Palatul Victoria.

×
Subiecte în articol: Gabriel Țuțu victor piturca