Andreea Anamaria Moldovan, secretarul de stat demis odată cu Vlad Voiculescu de la conducerea Ministerului Sănătății, a făcut parte din Consiliul de Administrație al unui spital privat din Brașov, deținut de un grup economic puternic din industria farmaceutică. Acest spital privat a fost inclus de însuși Vlad Voiculescu, în primul său mandat de ministru în Guvernul Cioloș, pe lista persoanelor fizice și juridice responsabile cu gestionarea datelor din Registrul Național de Transplant de organe, țesuturi și celule umane, iar doctorul desemnat special în acest sens a fost… Andreea Anamaria Moldovan. Spitalul privat primise acreditare în iunie 2016, acreditare care urmează să expire în iunie 2021, iar dacă Andreea Anamaria Moldovan ar fi rămas la conducerea Ministerului Sănătății, ar fi însemnat ca instituția să prelungească această acreditare pentru un spital la care secretarul de stat și soțul acesteia sunt acționari minoritari. Firmele familiei Moldovan au primit acțiuni la compania controlată de acest lanț farmaceutic în 2013, după care, în 2014, firmele au cesionat acțiunile persoanelor fizice Andreea Anamaria și Bogdan Moldovan. Pentru ca, la începutul acestui an, fostul secretar de stat să decidă închiderea firmei care i-a cedat acțiunile.
Povestea începe în data de 27 noiembrie 2011, când controversata Andreea Anamaria Moldovan, secretarul de stat din Ministerul Sănătății dat afară, săptămâna trecută, de premierul Florin Cîțu, își înființa, la Brașov, propria companie medicală. Este vorba despre SC Infecțio Medical SRL, societate care se ocupa cu activități de asistență medicală ambulatorie și stomatologică, potrivit încheierii de la Oficiul Național al Registrului Comerțului. Asociatul unic și unicul administrator era Andrea Anamaria Moldovan. Interesant este că sediul companiei era declarat la aceeași adresă din Brașov unde există și spitalul privat “Sfântul Constantin”, deținut de SC Teo Healt SA, una dintre companiile controlate de Rompharma, un lanț farmaceutic cu greutate, controlat, la rândul lui, de omul de afaceri Mihai Miron.
Cu șase luni înainte de înființarea SC Infecțio Medical SRL, se fondează o altă companie, pe nume SC Transplant Surg SRL, cu sediul social declarat la aceeași adresă a Spitalului “Sfântul Constantin”. În această companie, calitatea de unic asociat și administrator este deținută de către soțul Andreei Anamaria Moldovan, Bogdan Moldovan. Numai că, ce să vezi, obiectul de activitate al SC Transplant Surg SRL este identic cu cel al SC Infecțio Medical SRL, adică :asistența medicală ambulatorie și stomatologică”.
Ambele companii au intrat, în 2013, ca acționari minoritari în cadrul societății SC Teo Healt SA, care deține în proprietate spitalul privat din Brașov.
La umbra Rompharma
Teo Healt SA a fost fondată, în anul 2010, de către Constantin Teodorescu, Floriean Firu și Rompharma SA, fiecare deținând, la acel moment, câte 33,33% din acțiuni. Ulterior, în anul 2012, au mai intrat în companie ca acționari offshore-ul cipriot Progresso Investments Limited, cu sediul în Nicosia, și căsuța poștală luxemburgheză Ideacht Investments SA. Conform presei locale, în prezent, Spitalul privat “Sfântul Constantin” din Brașov este deținut de Floriean Firu (cu 3,72%), Trestok Group Limited, controlată de Constantin Teodorescu (cu 12,88435%), Rimia Investments LTD, controlată de Mihai Miron (cu 3,0604%), Ideacht Investments SA Luxemburg, controlată de Mihai Miron (cu 18,96038%), Teo Central SRL (cu 8.76294%), Rompharma SA, controlată de Mihai Mitron (cu 44,42% din acțiuni), la care se adaugă alți acționari minoritari, la care ne vom referi în cele ce urmează.
În data de 1 august 2013, în cadrul unei Adunări Generale a Acționarilor SC Teo Healt SA, se decide majorarea capitalului social al companiei prin primirea în cadrul sociețății a unor acționari minoritari, printre care Damis Med, Excel Proi Medica, Hypnos Medcom și cele două companii înființate de soții Andreea Ana Maria și Bogdan Moldovan. Astfel, SC Infecțio Medical SRL subscribe cu 636 de acțiuni, iar SC Transplant Surg SRL cu 1.003 acțiuni. Pentru ca, în 16 martie 2014, Andreea Anamaria Moldovan să fie numită administrator al SC Teo Healt SA, pentru un mandat de patru ani.
Firma din firmă a cedat acțiunile asociaților, pe persoane fizice
În data de 30 aprilie 2014, are loc o Adunare Generală Extraordinară a Asociaților SC Teo Healt SA, în cadrul căreia se aprobă majorarea capitalului social cu cinci milioane de lei, prin emiterea a 500.000 de acțiuni nominative. Tot atunci, o parte dintre acționarii persoane juridice minoritari decid să vândă acțiunile direct reprezentanților lor legali, pe persoană fizică.
Fără a intra în detaliile cu privire la ceilalți protagoniști ai afacerii, menționăm doar că, în legătură cu acest document, SC Infecțio Medical SRL, reprezentată de Andreea Anamaria Moldovan, toate cele 623 de acțiuni la SC Teo Healt SA către persoana fizică Andreea Ana Maria Moldovan, în timp ce SC Transplant Surg SRL, reprezentată de Bogdan Moldovan, decide să vândă toate cele 1.003 acțiuni deținute la aceeași SC Teo Healt SA, către persoana fizică Bogdan Moldovan.
Acest lucru înseamnă că Andreea Anamaria Moldovan și soțul său sunt, din 2014, acționari persoane fizice în compania care deține Spitalul privat “Sfântul Constantin” din Brașov. Lucru care nu este menționat în niciuna dintre declarațiile de avere și de interese ale fostului secretar de stat în Ministerul Sănătății.
Grupul Ropharma, al omului de afaceri Mihai Miron, cuprinde și producătorii de medicamente și suplimente alimentare Aesculap Prod Târgu Mureș, Eurofarmaco Chișinău și cel de lapte praf Bioef SRL Dostat, un distribuitor de medicamente și o rețea de 125 de farmacii.
Teo Healt, pe lista gestionarilor de date pentru Agenția Națională de Transplant. Medicul specialist, secretarul de stat demis de Cîțu
De ce ar ascunde Andreea Anamaria Moldovan acest detaliu în declarația de avere? Un posibil indiciu este acela că Spitalul “Sfântul Constantin” din Brașov, entitate privată deținută de SC Teo Healt SA, a fost acreditat în vara anului 2016, exact când Vlad Voiculescu se afla la primul său mandat la conducerea Ministerului Sănătății.
Această informație reiese dintr-un document oficial, denumit Ordinul nr. 331 din 9 iunie 2016, semnat de către Vasile Cepoi, președintele de la acel moment al Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate, privind aprobarea listei subunităților sanitare cu paturi acreditate în data de 2 iunie 2016. La poziția nr. 29 de pe această listă, se acreditează Societatea Teo Healt SA – unitate sanitară privată cu paturi -, conform raportului de acreditare nr. 1314.CV/1.06.2016 și Ordinului de acreditare nr. 307/2.06.2016.
Al doilea posibil motiv este un alt Ordin, având numărul 1354/ 28 noiembrie 2016, semnat de însuși Vlad Vasile Voiculescu, în calitatea lui de ministru al Sănătății, pentru modificarea unui alt ordin de ministru, nr. 477/2009, privind “înființarea Registrului Național de Transplant, desemnarea persoanelor responsabile cu gestionarea datelor din Registrul Național de Transplant din cadrul unităților sanitare acreditate pentru efectuarea de transplant de organe și stabilirea datelor necesare înregistrării unei persoane pentru atribuirea codului unic de înregistrare la Agenția Națională de Transplant”. Conform ordinului semnat de Vlad Voiculescu, la articolul 1, după alineatul al doilea, se introduce un nou alineat, potrivit căruia Registrul Național de Transplant este compus din registre naționale specifice. Acestea din urmă sunt pentru: transplant cardiac, transplant hepatic, transplant renal, transplant pulmonar, transplant de pancreas, transplant de piele, transplant de os, transplant de tendon, transplant de cornee, transplant pentru embriotransfer, transplant de celule reproductive și transplant ce celule stem hematopoietice.
Prin același Ordin, Vlad Voiculescu a aprobat lista persoanelor responsabile cu gestionarea datelor din Registrul Național de Transplant din cadrul unităților sanitare acreditate, “pentru efectuarea de transplant de organe, țesuturi și celule de origine umană în scop terapeutic”, listă prezentată în prima anexă a documentului. Pe această listă se află 55 de persoane fizice și juridice, iar, la poziția 53, se află SC Teo Healt SA – Spitalul “Sfântul Constantin” din Brașov, prin “dr. Moldovan Andreea Anamaria”.
Dublul scandal cu acreditarea “Sfânta Maria”
Ei bine, reamintim că, în 2014, Spitalul “Sfânta Maria”, singura unitate spitalicească specializată în transplantul pulmonar, a avut probleme cu prelungirea acreditării. Lucru care, la momentul respectiv, a generat un scandal monstru în România, scandal în urma căreia conducerea spitalului a amenințat că îi va face plângere penală lui Vlad Voiculescu. “Sfânta Maria” a reluat programul de transplant pulmonar, dar doar după ce Vlad Voiculescu a plecat, cu tot cu Guvernul “Cioloș“, din care făcea parte, de la conducerea Ministerului Sănătății”. Pentru ca, în 2021, după ce Vlad Voiculescu a revenit la conducerea Ministerului Sănătății, spitalul în cauză să rămână din nou fără acreditare. “Pacienţii români care au nevoie de transplant pulmonar nu mai pot fi transplantaţi în România, pentru că acreditarea Centrului de Transplant al Spitalului Clinic <
Ștergerea urmelor de la Registrul Comerțului. Și-a închis firma și a încercat să-i schimbe numele de familie
În declarațiile de avere pe care Andreea Anamaria Moldovan le-a depus, în cursul lunii februarie, în calitate de secretar de stat în Ministerul Sănătății, nu se face nicio referire la calitatea de acționar pe care o are la SC Teo Healt SA. În documentul completat în 7 februarie, aceasta menționează, la capitolul venituri, două venituri salariale încasate de la Spitalul de Boli Infecțioase din Brașov, în sumă de 149.302 lei, respectiv de 28.145 de lei, la care se adaugă un voucher de vacanță în cuantum de 1.450 de lei.
Andreea Anamaria Moldovan face referire și la veniturile încasate de soțul său, Bogdan Moldovan, de care menționează, în fapt, că este despărțită. Bogdan Moldovan a realizat, potrivit acestui document, venituri salariale de la SC Teo Healt SA, dar prin intermediul SC Transplant Surg SRL, în cuantum de 17.148 de lei. Fostul secretar de stat în Ministerul Sănătății mai scrie că a încasat, de la o societate al cărui nume nu-l menționează, dividende de 92.491 de lei. De asemenea, soțul a încasat, la rândul lui de la o societate al cărui nume nu este menționat, dividende în cuantum de 247.000 de lei. Straniu, întrucât, nici la rubrica “plasamente și investiții” din declarația de avere, nici în declarația de interese, Andreea Anamaria Moldovan nu menționează că ar deține acțiuni sau părți sociale în vreo companie.
Iar lucrurile nu se opresc aici. Compania SC Infecțio Medical, care i-a transferat Andreei Anamaria Moldovan cele 636 de acțiuni la SC Teo Healt SA, în anul 2014, a fost închisă în data de 3 ianuarie 2021, prin decizia acționarului unic Andreea Anamaria Moldovan. Pentru ca, a doua zi, și soțul Bogdan să decidă să mute sediul social al SC Transplant Surg SRL din incinta Spitalului “Sfântul Constantin” din Brașov, la o altă adresă din Calea București.
“Jurnalul” a mai descoperit că fostul secretar de stat în Ministerul Sănătății a încercat să scape și de numele de familie. Conform unui document oficial, “Moldovan Andreea Anamaria, născută la data de 23 noiembrie 1973, în Târgu Mureș, domiciliată în Brașov (…), a solicitat schimbarea numelui de familie din Moldovan în Capilna (este foarte posibil să se scrie cu diacritice – n.red.)”, după numele de familie al părinților săi, Emil și Mihaela Octavia.