x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Bazele de date ale deținuților din România, rescrise de o firmă care a dezvoltat, pentru OMS, platforma de distribuție a vaccinurilor anti-COVID

Bazele de date ale deținuților din România, rescrise de o firmă care a dezvoltat, pentru OMS, platforma de distribuție a vaccinurilor anti-COVID

de Ion Alexandru    |    26 Noi 2021   •   07:47
Bazele de date ale deținuților din România, rescrise de o firmă care a dezvoltat, pentru OMS, platforma de distribuție a vaccinurilor anti-COVID

Compania deținută de omul de afaceri Mihai Matei, președinte al Asociației Patronale a Industriei de Software și Servicii, a primit, recent, de la Administrația Națională a Penitenciarelor un contact de peste 1,26 de milioane de euro, pentru a dezvolta o nouă aplicație cu bazele de date ale deținuților din România. ANP arată că aplicația există deja, însă este învechită, iar mentenanța ei costă foarte mulți bani. Aceeași firmă a dezvoltat, anul trecut, pentru Organizația Mondială a Sănătății, o platformă prin intermediul căreia, la nivel global, sunt distribuite aproape toate vaccinurile anti-COVID intrate pe piață. Mihai Matei a ridicat, anul trecut, de la această societate, dividende de peste 3,3 milioane de lei, conform declarației de avere a soției sale, Andreea. Aceasta este directorul Institutului Național pentru Fizica Laserilor, Plasmei și Radiației.

 

Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) a finalizat procedurile de achiziție și de contractare a unor servicii privind dezvoltarea unei aplicații informatice, denumită „PMS Web”, precum și a unor servicii de formare profesională a 237 de persoane, conform unui anunț de atribuire publicat, săptămâna aceasta, pe portalul SICAP (Sistemul Informatic Centralizat al Achizițiilor Publice).

Conform sursei citate, procedura de achiziție corespunde celei de-a treia activități din proiectul „Consolidarea instituțională a sistemului penitenciar românesc”, în ceea ce privește subactivitatea „Implementarea aplicației PMS Web și instruirea a 237 de persoane”. Pentru aceasta, Administrația Națională a Penitenciarelor a organizat o licitație deschisă, serviciile contractate urmând a fi prestate la sediul ANP, din sectorul 2 al Capitalei. Finanțarea contactului este asigurată prin Programul Operațional Regional Capacitate Administrativă.

În data de 19 noiembrie 2021, licitația a fost adjudecată, fiind încheiat, cu acest prilej. Contractul nr. 57224/2021, adjudecat de compania SC Essensys Software SRL, pentru un preț de 5.201.219,6 lei fără TVA, respectiv 6.189.451,3 lei cu TVA inclusă (adică 1.263.153,33 de euro).

 

Cine se află în spatele firmei câștigătoare

 

Conform datelor furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), SC Essensys Software SRL, compania care și-a adjudecat acest contract de servicii încheiat cu Administrația Națională a Penitenciarelor, a luat ființă în data de 23 martie 2005, avându-i drept fondatori pe Gheorghe Mihai Matei, cu 32% din capitalul social, pe Daniel Răzvan Bițin, cu 32% din acțiuni, pe Mihai Alin Burtumac, cu 32% din acțiuni, precum și pe Aurelia Lixandru, cu 4%. Ulterior, în 17 ianuarie 2012, asociatul Daniel Răzvan Bițin decide să părăsească structura acționariatului, nu înainte de a-și cesiona părțile sociale către partenerii săi Gheorghe Mihai Matei și Mihai Alin Burtumac.  

Mai târziu, în 26 mai 2017, și asociata Aurelia Lixandru decide să părăsească această companie, cesionându-și cele patru părți sociale în favoarea lui Matei. Cu acest prilej, a avut loc și o majorare a capitalului social, astfel încât Matei a ajuns să controleze 75% din capitalul social, iar Burtumac, doar 25%.

Gheorghe Mihai Matei (FOTO), acționarul majoritar al SC Essensys Software SRL este, din vara anului trecut, președintele Asociației Patronale a Industriei de Software și Servicii (ANIS). El este, totodată, și soțul Andreei Matei, director al Institutului Național pentru Fizica Laserilor, Plasmei și Radiației. Conform declarației de avere completată de aceasta din urmă, în august 2021, soții Matei dețin în proprietate, alături de partenerii de afaceri ai lui Gheorghe Mihai Matei, Alin Mihai Burtumac și Daniel Răzvan Bițin, un teren intravilan la Snagov, în suprafață de 12.623 de metri pătrați. De asemenea, soții Matei mai dețin patru case, dintre care una în Chiajna și trei în București, precum și două apartamente în Capitală. Dividendele realizate în anul fiscal anterior și încasate de Gheorghe Mihai Matei de la SC Essensys Software SRL se ridică la 3.364.332 de lei, conform acestei declarații de avere.


 

Clienți cu greutate: OMS, Banca Mondială și OSCE

 

Compania proaspăt angajată de Administrația Națională a Penitenciarelor are, conform declarației patronului, printre clienți, însăși Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Pentru acest for internațional, SC Essensys Software SRL a implementat, în cursul anului 2020, platforma prin care s-a făcut distribuția de vaccinuri anti-COVID la nivel global. Acest lucru a fost precizat de Gheorghe Mihai Matei în cadrul Smart Transformation Forum 2021, acesta declarând că „aproximativ toate vaccinurile care au fost distribuite în lumea asta prin OMS sunt distribuite pe o platformă dezvoltată de Essensys Software SRL”. Alți clienți ai acestei companii sunt Banca Mondială și OSCE. 

 

 

Caiet de Sarcini: „Actualul mecanism existent la ANP prezintă sincope de funcționare”

 

Revenind la contractul atribuit, săptămâna trecută de ANP, în Caietul de Sarcini se menționează că serviciile care se doreau a fi achiziționate au ca scop dezvoltarea unei aplicații informatice a principalelor domenii de activitate ale instituției – siguranța deținerii și regimul penitenciar, reintegrarea socială, medical și financiar. Se precizează, în documentul citat, că, în prezent, există un program informatic denumit PMS Web, care reprezintă o aplicație complexă, utilizată pentru evidența deținuților din sistemul penitenciar românesc. Aceasta este considerată o aplicație importantă, folosită atât în sistemul penitenciar, cât și de alți utilizatori din sistemul justiției, al ordinii publice, al siguranței și apărării naționale, cum ar fi Ministerul Justiției, Ministerul Public, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Afacerilor Externe, Înalta Curte, DNA și DIICOT.

Fiecare unitate penitenciară are instalată o copie a programului și o bază de date, iar schimbul de date între unități se asigură printr-un mecanism intern al serverului de gestiune a bazelor de date. „În prezent, se constată sincope în funcționarea acestui mecanism, cauzate atât de fluxul mare de date, cât și de schema de replicare, probleme care vor putea fi depășite prin schimbarea arhitecturii sistemului și trecerea la un mod de lucru actualizat”, se arată în documentul citat. Mai mult, se precizează că „având în vedere gestionarea dificilă în ceea ce privește dezvoltarea și intervențiile necesare mentenanței, tehnologiile fiind învechite, apare necesitatea regândirii și rescrierii totale a aplicației, deoarece firmele care asigură mentenanța furnizează servicii cu preponderență în noile tehnologii, pentru cele depășite moral costurile fiind mult mai mari”.

În prezent, în subordinea ANP se află 34 de penitenciare, 6 penitenciare-spital, două centre educative, două centre de detenție, Școala Națională de Pregătire a Agenților de Penitenciare Târgu Ocna, Centrul de pregătire, odihnă și recuperare Complex Sovata și Centrul de pregătire, odihnă și recuperare Complex Flamingo din Eforie Sud.

×