x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Bebeluş omorât de jocurile politice ale Elenei Udrea. Tragedia săracilor din localităţile ”de opoziţie”.

Bebeluş omorât de jocurile politice ale Elenei Udrea. Tragedia săracilor din localităţile ”de opoziţie”.

de Robert Veress    |    20 Iun 2011   •   14:21
Bebeluş omorât de jocurile politice ale Elenei Udrea. Tragedia săracilor din localităţile ”de opoziţie”.

Un bebelus in varsta de o luna, din localitatea vasluiana Vetrisoaia, a murit, luni dimineata, fiind intoxicat cu nitriti ingerati odata cu laptele preparat cu apa din fantana. Autorul moral al acestei crime este ministerul Elenei Udrea. De doi ani de zile, MDRT nu a alocat niciun leu comunei Vetrisoaia, pentru finalizarea lucrarilor de aductiune a apei. Asta, intrucat primarul localitatii este liberal si nu democrat-liberal, ca Udrea. Ca atare, vetrisoienii nu au la dispozitie decat apa din puturile existente, infestata cu nitriti.

Fratiorul geaman al bebelusului familiei Hurmuzache este si el, la ora scrierii acestor randuri, in stare foarte grava, fiind transportat de SMURD, cu elicopterul, la o clinica de specialitate din Iasi.
Incidentul a avut loc la numai o zi dupa botezul gemenilor.
Potrivit Serviciului de Ambulanta Judetean (SAJ) Vaslui, parintii au venit cu cei doi copii la dispensarul din comuna luni dimineata, unul dintre bebelusi fiind deja mort.

Medicul de familie din Vetrisoaia a sunat la numarul de urgenta 112 si a solicitat interventia unei ambulante.
"Pentru bebelusul aflat in viata s-a luat masura transportarii la spitalul din Husi, de unde, cel mai probabil, va fi transferat cu elicopterul SMURD la o clinica de specialitate din Iasi. Din cele constatate de echipajul medical deplasat la interventie, gemenii au suferit o intoxicatie cu nitriti dupa ce mama copiilor le-a pregatit laptele praf cu apa nepotabila dintr-o fantana din sat. Din pacate, pentru unul dintre ei, concentratia ridicata de nitriti a fost fatala", a declarat, luni, medicul Emad Woasouft din cadrul SAJ Vaslui.

Primarul din Vetrisoaia, Vasile Puiu a declarat, pentru Jurnalul National, ca localitatea nu are o sursa de apa potabila. 'Toate fantanile sunt infestate cu nitriti si nitrati. E o problema veche, cauzata de infiltratiile de la complexele zootehnice din zona. Acum circa 10 ani, au inceput in comuna lucrari de aductiune. S-a forat un put de mare adancime, dar analizele au aratat ca nici apa de acolo nu este potabila. Ca atare, trebuie realizat tronsonul 2 al aductiunii si o stattie de tratare a apei. Din pacate, lucrarile stagneaza, pentru ca, de doi ani de zile, nu s-a mai alocat niciun leu, iar noi nu avem fonduri in bugetul local, abia supravietuim cu resursele existente', spune Vasile Puiu.

Edilul din Vetrisoaia sustine ca a facut demersuri la autoritatile de care ar fi depins alocarea celor 500.000 de lei necesari pentru ca in comuna sa existe apa potabila, dar fara succes. 'Poate acum, ca a murit un copil, se va sensibiliza cineva si va baga de seama ca existam si noi, pe aici'.

Vasile Mihalachi, presedintele Consiliului Judetean Vaslui a declarat, la randul sau, pentru Jurnalul National, ca s-au solicitat fonduri Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului, in baza OG 7 din 2006 si a HG 577 din 1997 (abrogata in 2010, cand Guvernul a decis ca alocarile catre primarii sa se faca direct si nu prin intermediul consiliilor judetene), da nu s-a primit niciun raspuns. 'Banii au fost alocati politic. Primariile rosii (PSD – n.r.) si cele galbene (PNL) nu au primit, cele portocalii (PDL) au primit tot ce au cerut'.

Ministerul Dezvoltarii, despre "prioritizarea si temporizarea platilor"
La solicitarea Jurnalului National MDRT a trimis urmatorul comunicat:
"Lucrarea Extindere alimentare cu apa comuna Vetrisoaia, sat Vetrisoaia, jud. Vaslui, este cuprinsa in Programul de alimentare cu apa la sate aprobat prin H.G.nr. 577/1997. Lucrarea are un stadiu fizic de executie de aproximativ 75% si o valoare a contractului de 1.210.634 lei, din care mai sunt de platit 325.889 lei.
In anul 2011, MDRT a alocat pentru aceasta lucrare 100.000 lei, suma care a fost transferata in luna martie Consiliului Judetean Vaslui".

"MDRT sustine proiecte de investitii in toata tara, fara conditionari politice. In ceea ce priveste lucrarile prin HG 577/1997, volumul mare al lucrarilor contractate in anii anteriori si resursele financiare limitate pe care ministerul le are la dispozitie au determinat prioritizarea si temporizarea platilor in acest an".

'Zidul rosu' - spart de PDL cu munti de bani
Cifrele arata ca judetul Vaslui, dominat covarsitor de social-democrati, a primit din partea MDRT, in decursul anilor 2008 – 2009, doar 57 de milioane de lei. Banii au fost investiti, conform raportului de activitate al MDRT pe 2010, in sali de sport (finalizate in 2010) si reabilitari de drumuri.

In decursul anului 2010, democrat-liberalii au fortat doua brese aparute in 'zidul rosu' vasluian. Primarii din Barlad - Constantin Constantinescu si Husi - Ioan Ciupilan s-au manifestat ca dizidenti in cadrul organizatiei locale a PSD si au fost, pe data, rasplatiti prin fonduri generoase de ministerul conduse de Elena Udrea.

Astfel, in luna mai 2010, Ioan Ciupilan a demisionat din conducerea PSD, anuntandu-si si retragerea din partid la finele mandatului. In luna octombrie 2010, Elena Udrea s-a deplasat la Husi, unde a incheiat contracte pentru constructii si reabilitari de drumuri in suma de peste 160 de milioane de lei (de aproape trei ori suma primita in 2008 - 2009 de intregul judet Vaslui).

Mai mult, in 2011, Ciupilan a anuntat ca este in relatii foarte bune cu deputatul democrat-liberal de Vaslui, Dan Marian. In 'context', a anuntat ca a mai primit finantare pentru asfaltarea a 24 de strazi, astfel ca Husi va deveni primul oras romanesc cu strazi asfaltate in proportie de aproape 100%.

La randul sau, Constantin Constantinescu a 'marait' public la conducerea PSD, in presa locala plecarea sa la PDL fiind data ca iminenta, avand in vedere si ca edilul Barladean este cunoscut ca traseist politic.

La inceputul anului, Elena Udrea i-a aprobat lui 'Titi' Constantinescu 60 de milioane de lei, pentru asfaltari (35 kilometri) si construiri de podete (66). Venit la Bucuresti pentru semnarea contractului, Constantinescu a fost intrebat de jurnalisti daca s-a vazut cu presedintele PSD, Victor Ponta. Primarul a replicat: 'Care Ponta, cine-i Ponta asta?!'

La inceputul lunii iunie 2011, ministrul Transporturilor, Anca Boagiu a fost 'in vizita de lucru' exact la Barlad si apoi la Husi. Boagiu, Constantin Constantinescu, Ioan Ciupilan si Dan Marian s-au fotografiat, impreuna, la sediul PDL Husi, pe fundal portocaliu, cu insemnele PDL.

Saraci condamnati la moarte prin sufocare
Revenind la cazul de la Vetrisoaia, primarul Vasile Puiu spune ca micutul decedat are 6 frati: 'Familia Hurmuzache este numeroasa. Sunt romani ordtodocsi. Tatal provine dintr-o familie cu 10 copii, mama a avut, la randul ei, 8 frati si surori. Fiindca sunt saraci si beneficiaza de ajutorul social, cand s-au nascut gemenii s-a pus problema infierii lor, dar tatal nici nu avrut sa auda, fiindca se bucura de alocatii. Incercam sa ii ajutam pe cat putem, dar e foarte greu, el este alcoolic si, deci, o persoana dificila. Chiar daca se stie ca isi agreseaza copiii, Protectia copilului nu intervine, fiindca nu sunt fonduri'.

Primarul sustine ca sunt montate, peste tot in localitate, afise la loc vizibil, prin care populatia este informata ca apa nu este potabila. 'Dar nu pot intra in curtile oamenilor, unde multi au puturi proprii, nu le pot interzice sa bea. Nu oricine isi permite sa consume doar apa plata'.

Nitritii sunt substante toxice care nu sunt indepartate prin fierbere. Ca atare, cei care locuiesc in zone in care panza freatica este infestata cu nitriti, trebuie sa foloseasca si pentru gatit apa plata. Mai mult, nitritii se gasesc in toate plantele. Ierburile ingerate de animale ajung in carnea si laptele acestora.

Intoxicatia acuta cu nitriti se manifesta prin transformarea hemoglobinei in methemoblobina, care nu poate transporta oxigenul in organism. Ca atare, intervine cianoza acuta, manifestata prin edem pulmonar, embolie pulmonara, pneumotorax – moarte prin sufocare. In cazul intoxicarii se administreaza, rapid, acid ascorbic (200 – 500 de miligrame, in functie de greutatea corporala).

×