Expirată de zile bune sau chiar săptămâni, carnea stă pe tarabă pregătită pentru vânzare. Se întâmplă în multe pieţe din Capitală, unde comercianţii merg pe un singur principiu şi o recunosc fără să clipească.
„La noi nu se pierde nimic!” Asta îmi răspunde cu nonşalanţă un negustor din piaţa Progresul, din cartierul bucureştean Giurgiului, când îl întreb ce face cu bucăţile de carne vechi. Omul are soluţii pentru orice. E drept, ilegale, dar pe el nu-l interesează altceva decât profitul, aşa că vinde clienţilor boală la kilogram. „Dacă nu o vând, o fac mici! O faci tu mici? Da!” Nimic nu se pierde, totul se transformă în bani, pentru comerciant. Şi nu e singurul pentru care buzunarul propriu e mai presus de orice. Sub acoperirea unui comerciant mărunt de la ţară, am întrebat în hala veche a Pieţei Obor dacă are cineva, de vânzare, carne foarte ieftină. Scopul meu, pe care l-am împărtăşit şi cu negustorii din Obor, era să cumpăr carnea şi s-o vând mai departe la magazinul meu sătesc. În câteva secunde au şi apărut oameni interesaţi de afacerea propusă. „Am ceva de vreo trei, patru zile... Amestecătură, vită cu porc. Dar e bună? E bună.” Deja discutam ca între colegi de breaslă, iar negustorul din Obor nu se fereşte să-mi dea amănunte despre calitatea mărfii lui. Are vreo 20 de kilograme de carne tocată, veche de patru zile. Asta nu e tot. Materia primă din care a preparat el tocătura, adică pulpa brută de vită şi de porc, avea şi ea o săptămână de când expirase.
“Mai mult de o zi să n-o ţineţi...
Păi miroase, e stricată?
N-a prins miros, dar are vreo trei, patru zile!”
Şi pentru ca toată lumea să fie în câştig, comerciantul vine cu oferta-bombă.
„O dau la jumate’, ce să mai...”
Mai exact la cinci lei kilogramul. Iar pentru siguranţa mea, negustorul îmi recomandă să congelez carnea de la el. Gheaţa ar mai ascunde din urmele alterării.
Ce se poate întâmpla totuşi cu cei care cumpără astfel de produse?
Specialiştii în alimentaţie ne avertizează că nu e de glumit cu produsele din carne expirate. Cei mai norocoşi se pot alege doar cu greaţă şi vărsături. Există însă şi cazuri mult mai grave.
Iar dacă negustorii nu se gândesc nicio clipă la sănătatea celor care le cumpără marfa, inspectorii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor ne recomandă să ne alegem cu atenţie locul de unde cumpărăm carne.
Acum două luni, autorităţile statului descopereau, în urma unui control-fulger, conserve din carne expirate de zece luni, pe tarabă la vânzare.
„Trebuie să cumpărăm carne şi produse din carne numai din locuri autorizate, nu de la colţul străzii. Mare atenţie la culoarea, aspectul şi mirosul cărnii. O carne proaspătă trebuie să fie de culoare roz spre roşiatic, să nu fie lipicioasă şi să nu miroasă urât. De asemenea, produsele ambalate trebuie să aibă ambalajul intact, fără semne de deteriorare” - spune Marius Alexandru Dunca, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor.