x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Cine este afaceristul care a salvat-o pe Elena Udrea

Cine este afaceristul care a salvat-o pe Elena Udrea

de Ion Alexandru    |    06 Ian 2016   •   09:13
Cine este afaceristul care a salvat-o pe Elena Udrea

Executorul judecătoresc angajat de BRD să execute silit terenul de 6.000 de metri pătraţi din strada Neajlovului, în contul datoriei de 3,2 milioane de euro preluate de Alexandru Faur de la Elena Udrea, nu a reuşit nici la ultima licitaţie să vândă proprietatea. În pofida faptului că preţul de pornire reprezintă, astăzi, jumătate din valoarea creditului acordat, nici de această dată nu s-a arătat vreun cumpărător interesat.

Afacerea preluării creditului Elenei Udrea, prin contractul de novaţie încheiat între protejata lui Traian Băsescu şi Alexandru Faur, rămâne una dintre cele mai controversate tranzacţii, atât din punctul de vedere al acordării creditului de BRD către Udrea, cât şi prin acceptarea de către bancă de preluare a datoriei de către o persoană care, potrivit tuturor evidenţelor, nu putea susţine o astfel de investiție. Acest lucru reiese din radiografia afacerilor derulate, la vedere, în ultimii ani de Alexandru Faur.

„Jurnalul Naţional” prezintă schema businessurilor falimentare ale „binefăcătorului” Elenei Udrea şi pe ale asociaţilor acestuia, deţinători ai unor tarabe de legume şi fructe în Piaţa Progresul şi la gura de metrou Izvor.

Imposibilitatea recuperării banilor împrumutaţi de BRD Elenei Udrea, datorie preluată de Alexandru Faur, demonstrează încă o dată cât de putredă a fost această afacere încă de la debutul ei. Vineri, la ultima licitaţie organizată de Societatea Civilă Profesională de Executori Judecătoreşti Dobra, Coşoreanu şi Asociaţii, valoarea terenului scos la vânzare a ajuns la 6,6 milioane de lei, faţă de 8,7 milioane de lei, cât valora la începutul anului, şi la mai puţin de jumătate din valoarea creditului de 3,2 milioane de euro.

De la afaceri cu energie...

„Jurnalul Naţional” a trecut în revistă toate afacerile în care oficial Alexandru Faur a fost implicat, după anul anul 2003. Potrivit arhivei Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, acesta a deţinut două societăţi comerciale, împreună cu o pensionară, pe nume Aurica Enescu, cu care, conform documentelor de identitate, a locuit într-un apartament situat într-o vilă din strada Tudor Arghezi, sectorul 2 al Capitalei. Este vorba despre companiile Concept Faur Finance & Consulting SRL şi SC Faur Finance & Consulting SRL, ambele afaceri fiind falimentare în prezent.

SC Faur Finance & Consulting SRL a fost înfiinţată, în anul 2004, de Alexandru Faur şi de Aurica Enescu, având ca obiect de activitate „activităţi auxiliare intermedierilor financiare, cu excepţia caselor de asigurări, de pensii şi a celor de schimb valutar”. Compania şi-a modificat domeniul de activitate în anul 2007, când obiectele de activitate ale firmei au fost completate cu intermedieri în articole de menaj şi de fierărie, textile, consignaţii, încălcomerţul cu material lemnos şi de construcţii, mobilă, ţăminte, produse alimentare, băuturi şi tutun, și… agenţii imobiliare. În 16 august 2010, cei doi acţionari fac ultima mişcare în această firmă, completând din nou domeniul de activitate cu intermedieri în comerţul cu combustibili, minereuri, metale şi produse chimice, dezmembrarea maşinilor şi a echipamentelor scoase din uz, în vederea recuperării materialelor, şi activităţi anexe transporturilor pe apă.

Cea de-a doua societate, SC Concept Faur Finance & Consulting SRL, înfiinţată în 2005, îi are drept asociaţi pe aceiaşi doi: Faur Alexandru şi Aurica Enescu. În noiembrie 2007, cei doi parteneri de afaceri decid ca firma să se ocupe cu distribuţia şi comercializarea energiei electrice, activitate care devine principal obiect al firmei în februarie 2008. Un an şi jumătate mai târziu, în 15 septembrie 2009, asociaţii Faur şi Enescu decid suspendarea activităţii pentru o perioadă de trei ani, până în septembrie 2012. În iunie 2013, firma a fost dizolvată şi lichidată voluntar.

…la comerţ cu fructe şi legume în pieţe şi staţii de metrou

Partenera de afaceri şi de locuinţă a lui Alexandru Faur, Aurica Enescu, a înfiinţat, potrivit unei notificări a Registrului Comerţului din 21 martie 2003, societatea Chery Com SRL, care se ocupa cu comercializarea de fructe şi legume proaspete, carne şi produse din carne, pâine şi produse de patisere, produse zaharoase, băuturi, tutun şi cosmetice.

Imediat după înfiinţare, firma şi-a deschis un punct de lucru în staţia de metrou Unirii 1. În 10 iunie 2006, Aurica Enescu îşi extinsese afacerea cu alte două puncte de lucru, unul în localitatea Bran, judeţul Braşov, şi altul în Constanţa, şi l-a cooptat ca partener în societate pe un anume Alexandru Naum, căruia, în 19 iunie, i-a vândut 95,15% din acţiunile firmei. Tot în 19 iunie 2013, noul acţionar majoritar a decis închiderea punctelor de lucru din Bran şi Constanţa.

Alexandru Naum este, de asemenea, implicat în comerţul cu legume şi fructe încă din anul 2003, când a înfiinţat societatea Naum Impex SRL, ce comercializa produse alimentare, băuturi şi tutun în staţia de metrou Izvor, Piaţa 1 Mai şi Piaţa Progresul, unde compaznia deţinea nişte… tarabe. În 2009, Alexandru Naum, împreună cu soţia sa, Rodica, înfiinţează o nouă companie cu acelaşi profil de activitate – SC Cherry Prod Com 2009 SRL, care are, în prezent, deschise două tarabe, una la metrou Izvor şi alta la Piaţa Progresul, precum şi un alt punct de lucru la staţia de metrou Grozăveşti.

Până la Elena Udrea, partenera de afaceri a lui Alexandru Faur a fost o pensionară cu care a derulat afaceri cu energie, dar şi cu legume şi fructe la metrou.

Afacerile derulate de Alexandru Faur nu au avut, de-a lungul vremii prea mare succes. Şi nici nu au fost de anvergura cuplului Cocoş-Udrea. În aceste condiţii, rămâne întrebarea: cine este de fapt salvatorul şi cine este victima?

Subiect de dosar penal la DNA

Deşi onorabile, aceste activităţi nu au cum susţine implicaţiile financiare ale lui Alexandru Faur în relaţia cu Elena Udrea şi cu BRD. Şi nici stilul de viaţă extravagant al „binefăcătorului” fostei blonde de la Cotroceni.

Reamintim că protejata lui Traian Băsescu, Elena Udrea, a contractat, în anul 2007, un credit de la BRD – Sucursala Dorobanți în valoare de 3.287.000 de euro, scadent în anul 2010. În declarația de avere depusă de Udrea în anul 2008, aceasta a menționat, printre altele, două suprafețe de teren, de câte 3.000 de metri pătrați fiecare, ambele situate în strada Neajlovului nr. 87-95, din Sectorul 1 al Capitalei, pe malul lacului Străulești, obţinute de Dorin Cocoş în anul 2007 prin încheierea unor acte de vânzare-cumpărare.

În anul 2009, dar și în 2010, Udrea menționează în declarația de avere creditul acordat de BRD la o valoare de 3.279.000 de euro, ca urmare a rescadențării plăților. În 2010, Elena Udrea a încheiat un contract de novație cu Alexandru Faur, iar terenurile pe care Dorin Cocoș le-a deţinut în strada Neajlovului au dispărut din declarația de avere. Proprietăţile au apărut, însă, în proprietatea lui Alexandru Faur.

Ulterior, la trei ani de la preluarea creditului de la Elena Udrea, adică în anul 2013, între Alexandru Faur, în calitate de promitent vânzător, pe de o parte, și Dorin Cocoș, SC Centrul de Diagnostic Clinic Internațional SA, firmă aflată în proprietatea aceluiași Dorin Cocoș, Elena Udrea, Anca Dinu (sora lui Dorin Cocoș) și Florin Gabriel Dinu (cumnatul lui Cocoș), în calitate de promitenți cumpărători, au loc unele tranzacții dubioase.

Este vorba despre încheierea unor promisiuni bilaterale de vânzare-cumpărare a unui bun viitor (apartamente în fictivul cartier rezidenţial ce urma să fie construit pe terenurile ajunse la Alexandru Faur), la o valoare totală de 2.100.000 de euro.

La începutul lunii trecute, Elena Udrea şi fostul director general adjunct al BRD, Sorin Mihai Popa, au fost puşi sub urmărire penală de către DNA pentu abuz în serviciu şi complicitate la abuz în serviciu, cu folos necuvenit pentru sine sau pentru altul. Dosarul vizează modul în care BRD a acordat, în anul 2007, creditul de 3,2 milioane de euro fostului consilier prezidenţial Elena Udrea.

Nimeni nu vrea acest teren. Chiar dacă este tot mai ieftin

La data de 28 octombrie 2014, procurorii DNA au pus în mișcare acțiunea penală și l-au reținut, pentru 24 de ore, pe Dorin Cocoș în dosarul „Microsoft”, pentru infracțiunile de trafic de influență și spălare de bani. În aceeași zi, BRD deschide, la Judecătoria Sectorului 1, o acțiune civilă împotriva lui Alexandru Faur, solicitând instanței învestirea cu formulă executorie a contractului de credit încheiat de unitatea bancară cu Elena Udrea în data de 19 noiembrie 2007, modificat la data de 20 septembrie 2010 prin contractul de novație semnat între Elena Udrea și Alexandru Faur.

Judecătoria Sectorului 1 se apleacă prompt asupra acestei cereri și, la patru zile de la depunerea dosarului, mai exact la data de 31 octombrie 2014, soluționează favorabil cererea BRD. De atunci şi până astăzi, banca şi executorul judecătoresc încearcă, fără succes, să vândă terenul din Neajlovului şi să recupereze o parte din bani.

Din aceşti bani, însă, atât Elena Udrea, Dorin Cocoş, Centrul de Diagnostic Clinic Internaţional SRL, Anca Dinu, dar şi soţul acesteia, Florin Gabriel Dinu, au pretenţii, fiind înscrişi cu sarcini la cartea funciară, ca urmare a promisiunilor bilaterale de vânzare-cumpărare încheiate anterior cu Alexandru Faur.
 

×
Subiecte în articol: Elena Udrea Alexandru Faur