x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Clotilde Armand cumpără 100 de calculatoare de la un furnizor al DNA de soft pentru urmărirea și „spargerea” telefoanelor mobile

Clotilde Armand cumpără 100 de calculatoare de la un furnizor al DNA de soft pentru urmărirea și „spargerea” telefoanelor mobile

de Ion Alexandru    |    24 Feb 2022   •   07:05
Clotilde Armand cumpără 100 de calculatoare de la un furnizor al DNA de soft pentru urmărirea și „spargerea” telefoanelor mobile

Primăria Sectorului 1, condusă de celebra Clotilde Armand, a achiziționat, la finalul anului trecut, 100 de calculatoare „All in One”, printr-o procedură simplificată, fără licitație.

 

Singura ofertă pe care instituția a luat-o în calcul a fost cea a companiei Mida Soft Business SRL, un furnizor al Direcției Naționale Anticorupție, în timpul mandatului de procuror-șef  al Laurei Codruța Kovesi. Una dintre cumpărăturile făcute de DNA de la această firmă a vizat un soft performant, capabil să urmărească, să „spargă” și să extragă din telefoanele mobile inclusiv fișierele șterse. 

Afacerea a fost gândită de Primăria Sectorului 1 în data de 9 noiembrie 2021, când și-a făcut cunoscută intenția, printr-un anunț publicat pe SEAP (Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice), de a achiziționa un pachet de computere de birou, cu tot cu sisteme de operare licențiate. Mai exact, instituția condusă de Clotilde Armand, de la USR, dorea să intre în posesia a 100 de calculatoare de tip „All in One”, cu Windows Pro inclus în acest pachet.

Conform acestui anunț de participare, contractul ce urma a fi atribuit nu a fost împărțit pe loturi, iar calculatoarele trebuiau livrate chiar la sediul Primăriei Sectorului 1, din Bulevardul Banu Manta, nr. 9, București. Iar metoda aleasă pentru finalizarea achiziției a fost cea a procedurii simplificate, fără organizarea unei licitații electronice. 

Economie de 118 lei

O lună mai târziu, procedura părea a fi finalizată. Pentru achiziția celor 100 de computere, Primăria Sectorului 1 preciza că este dispusă să plătească suma de 277.300 de lei, fără TVA, adică 329.987 de lei cu TVA inclusă. Ceea ce însemna 3.299,87 de lei pentru fiecare calculator. 

La procedura de selecție s-au înscris doi ofertanți, însă autoritatea contractantă a stabilit că doar una dintre oferte este conformă. Astfel, la data de 12 decembrie 2021, instituția locală a încheiat contractul nr. 133/2021, cu compania SC Mida Soft Business SRL, la un preț de 266.500 de lei fără TVA, respectiv de 317.153 de lei cu TVA inclusă, ceea ce înseamnă că prețul final al fiecărui astfel de calculator contractat se ridică la 3.171,34 de lei. Atribuirea acestui contract a fost făcută publică, printr-un anunț de atribuire publicat tot pe SEAP, în data de 22 februarie 2022. Fondurile necesare achiziției provin de la bugetul local.

Caiet de sarcini atipic

Din anunțul de participare, aflăm că ofertanții care doreau să se înscrie la această procedură erau încunoștințați cu privire la persoanele care decis în legătură cu achiziția ce urma a se derula. Clotilde Armand, în calitate de primar al Sectorului 1, tronează în capul listei cu pricina. Iar persoanele autorizate să asiste la deschiderea ofertelor au fost Maria Apostol, consilier la Serviciul de Achiziții Publice, Ionuț Vasile Șuțu, inspector în cadrul Serviciului Management Informatic, și Dănuț Oroș, consilier la Departamentul de Dezvoltare Durabilă.

Caietul de sarcini care a stat la baza acestei achiziții este unul atipic. Înregistrat sub numărul D/363/16.08.2021, documentul face referire doar și exclusiv la informațiile tehnice ale produselor ce se doreau a fi achiziționate. Mai exact, „lista de detalii tehnice pentru echipamente este exhaustivă și reprezintă un set minim de cerințe ce trebuie îndeplinite”.

Astfel, sistemul de calculatoare „All in One” trebuie să aibă monitoare de 21 inchi cu rezoluție FullHD (1920 X 1080), procesorul să fie minimum Intel I3, generația 10 sau mai nouă ori AMD compatibil cu frecvența de 3,6 GHz. Memoria RAM să fie DDR4, de 8 GB, cu 4 sau 8 nuclee. Sistemul de stocare trebuie să fie de tip SSD, cu capacitatea de 256 GB, să aibă placa video integrată, să fie prevăzut cu unitate optică tip DVD RW, difuzoare, microfion, tastatură, mouse și sistem de operare Windows 10 Pro inclus. Caietul de sarcini nu conține elemente esențiale, cum ar fi cauzele care au condus la necesitatea achiziției acestor produse.

Aceeași firmă, contractată de Parchetul lui Kovesi pentru a livra softuri speciale

SC Mida Soft Business SRL, compania care va livra aceste 100 de calculatoare pentru Primăria Sectorului 1, este deținută, conform datelor furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului, de soții Dumitru Daniel Moruz și Florentina Moruz. Societatea a fost înființată în anul 2003, iar, la data de 5 ianuarie 2022, cei doi asociați au decis extinderea obiectului de activitate al companiei. Astfel, au fost adăugate activități precum comerțul cu amănuntul în magazine nespecializate cu vânzare predominantă de produse nealimentare, comerțul cu ridicata al altor mașini și echipamente, comerțul cu ridicata al mobilei de birou și comerțul cu amănuntul al altor bunuri în magazine specializate.

 

Aplicație capabilă să ocolească protecțiile telefoanelor

Compania apare cu foarte multe contracte încheiate cu instituțiile publice, însă unul atrage în mod deosebit atenția. Este vorba despre o afacere contractată de Direcția Națională Anticorupție în data de 27 septembrie 2017, pe ultima sută de metri a mandatului Laurei Codruța Kovesi, când DNA a plătit peste o jumătate de milion de euro pentru a cumpăra softuri ultraperformante capabile să urmărească și să intercepteze orice tip de telefon, dar care să poată extrage din aceste dispozitive listele de contacte, imaginile foto sau video sau mesaje, inclusiv fișierele care au fost șterse. Este vorba despre softuri care să extragă aceste date din telefoane, precum Apple, Alcatel, BlackBerry, Samsung, Sanyo, Sharp, Sony (SonyEricsson). 

DNA a cerut ca softul să suporte cel puţin 2.400 modele de dispozitive mobile pentru deblocare parole/ecran pin şi funcţiile de ocolire a măsurilor de siguranţă. Potrivit caietului de sarcini, sistemul cumpărat de DNA va putea identifica locaţia unei persoane chiar dacă dispozitivul este în mod offline pentru GPS. 

Și să recupereze conversațiile de pe chat

Aplicațiile cumpărate de DNA recuperează inclusiv datele şterse din mobile sau calculatoare. Urmărirea se poate face şi pe reţelele publice: modulul de procesare şi analizare a artefactelor de tip internet dispune şi de motor de căutare şi recuperare din spaţii nealocate (funcţii carver) pentru aplicaţii web, cum ar fi: Facebook, Google Drive, Google Chat, Skype, Dropbox sau Torrent, se arată în caietul de sarcini. Softul poate să cloneze cartele, să decodeze agende de telefon, să acceseze notiţele sau aplicaţiile instalate în telefon.

Contractul de peste o jumătate de milion de euro fără TVA a fost împărțit pe mai multe loturi, unul dintre acestea fiind adjudecat de către SC Mida Soft Business SRL, pentru 1.460.083,7 lei fără TVA. Restul loturilor aferente acestui contract au ajuns la companiile SC Trend Import Export SRL, Webspot SRL, Prosys SRL și Q-East Software SRL. 

Încă un contract cu DNA, în 2018

Nu este pentru prima oară când compania soților Moruz este contractată de către Direcția Națională Anticorupție să livreze echipamente. 

Spre exemplu, în data de 16 iunie 2018, Parchetul Anticorupție a achiziționat mai multe echipamente informatice. Două loturi, în valoare de 11.659 de lei fără TVA, au ajuns tot la Mida Soft SRL. Atunci, compania a furnizat imprimante laser color A3 și A4, potrivit unui anunț de atribuire publicat de DNA pe SEAP.

×
Subiecte în articol: Clotilde Armand