x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Condamnat în dosarul “Aeroportul Cluj”, câștigător al unui nou contract pentru același aeroport

Condamnat în dosarul “Aeroportul Cluj”, câștigător al unui nou contract pentru același aeroport

de Ion Alexandru    |    14 Dec 2016   •   16:05
Condamnat în dosarul “Aeroportul Cluj”, câștigător al unui nou contract pentru același aeroport

Aeroportul Internațional “Avram Iancu”, din Cluj-Napoca, instituție aflată în subordinea Consiliul Județean Cluj, condus de liberalul Alin Tișe, a  parafat, cu două săptămâni înainte de alegerile parlamentare, o nouă afacere, în valoare de peste 7 milioane de euro, cu unul dintre constructorii trimiși în judecată de DNA în dosare răsunătoare. Este vorba despre compania de Construcții Napoca SA, controlată de afaceristul Ioan Bene, condamnat la 3 ani și 10 luni de închisoare cu executare în dosarul fostului președinte al Consiliului Județean Cluj, Horea Uioreanu, pentru infracțiuni ce au avut legătură cu un alt contract ce a vizat același Aeroport Internațional “Avram Iancu”. Aceeași societate este trimisă în judecată într-un alt dosar penal pentru o afacere care a fost încheiată, în anul 2011, de Ministerul Mediului din Guvernul Boc, business în care procurorii au reținut infracțiuni referitoare la deturnare de fonduri europene.

Febra campaniei electorale și a alegerilor parlamentare de anul acesta care a cuprins instituțiile și partidele politice nu a perturbat deloc seria afacerilor pentru care Consiliul Județean Cluj a ajuns să fie implicat într-un dosar penal trimis în instanță de către DNA. Aeroportul Internațional “Avram Iancu” din Cluj-Napoca a parafat, în urmă cu câteva săptămâni, un nou contract similar celor care au făcut obiectul cercetărilor.

 

30 de milioane pentru platforme de staționare a avioanelor

Astfel, încă din data de 24 septembrie 2016, Aeroportul Internațional “Avram Iancu” RA, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Cluj, controlat de Partidul Național Liberal, prin Alin Tișe, a scos la licitație contractarea serviciilor de elaborare a proiectului tehnic și execuția de lucrări aferente construirii unei platforme de staționare a aeronavelor și a unor suprafețe de handling. Această achiziție este aferentă primei etape a unui proiect mai larg și, la momentul elaborării sale, instituția aflată în subordinea Consiliului Județean a anunțat că este dispusă să cheltuie peste 30 de milioane de lei, fără TVA.

Achizițiile, așa cum reiese din anunțul de participare, constau în amenajarea terenului pe care vor fi ridicate aceste costrucţii, proiectare, inginerie de șantier și asistență tehnică, lucrări de construcții și instalații, organizare de șantier, creditare, probe tehnologice și teste.

Din caietul de sarcini întocmit de autoritatea contractantă, reiese că Aeroportul Internațional “Avram Iancu” din Cluj este al doilea ca mărime din România și primul aeroport regional din țară. Pentru a crea premisele unei creșteri a numărului de mișcări, diversificarea tipurilor de aeronave care pot fi deservite și, implicit, a creșterii numărului de pasageri, conducerea instituției în cauză este de părere că este necesară suplimentarea numărului de poziții de staționare pentru aeronave, iar, în perspectivă, a extinderii pistei de decolare-aterizare la 3.500 de metri și a unor noi posturi de staționare.

 

Un singur ofertant, un singur câștigător

Contractul a făcut obiectul unei licitații deschise, organizată de către Aeroportul Internațional “Avram Iancu” RA, care a stabilit ca și criteriu de atribuire prețul cel mai scăzut. La licitație s-a înscris un singur ofertant. Este vorba despre Societatea Comercială de Construcții Napoca SA (SCC Napoca SA) care, la data de 24 noiembrie, a și fost declarată câștigătoare, la un cost al prestației de 29.227.364.23 lei fără TVA.

Compania de construcții are termen nouă luni de la încheierea contractului pentru a finaliza proiectarea și să treacă la execuția lucrărilor. Mai exact, SC Construcții Napoca SA trebuie ca, în termen de maximum trei luni de la emiterea ordinului de începere a  prestării serviciilor, să finalizeze proiectarea lucrărilor, după care, în alte două luni, trebuie să obțină avizele și acordurile aferente. O lună de zile este termenul până la care constructorul trebuie să obțină autorizația de construire, iar în următoarele maximum șase luni trebuie să execute aceste lucrări. Predarea situațiilor de lucrări și a documentelor de execuţie necesare întocmirii cărții tehnice a construcției se va face în maximum patru luni de la finalizarea lucrărilor.

Autoritatea contractantă a pus condiția, în caietul de sarcini, ca SC Construcții Napoca SA să acorde o perioadă de cinci ani garanţie a lucrărilor de la data recepționării acestora și de zece ani de la recepție, în cazul existenţei unor vicii ascunse ale lucrărilor.

 

Deţinătorul SC Construcții Napoca, condamnat în dosarul lui Horea Uioreanu

Societatea de Construcții Napoca SA, câștigătorul licitației organizate de Aeroportul Internaţional “Avram Iancu” din Cluj, este implicată în dosarul penal în care fostul președinte al Consiliului Județean Cluj, liberalul Horea Uioreanu, a fost trimis în judecată, în vara anului 2014, în stare de arest preventiv, pentru luare de mită, fals în înscrisuri oficiale sub semnătură privată și complicitate la spălare de bani. În același dosar, a fost trimis în judecată și afaceristul Ioan Bene, cel care controlează, de facto, compania de construcții, pentru dare de mită, fals în înscrisuri și spălare de bani.

Concret, Horea Uioreanu este acuzat că a pretins, în perioada aprilie 2013 – mai 2014, de la reprezentantul unei firme, 693.224 de lei, din care a primit 134.500, pentru a direcționa bani din bugetul Consiliului Județean către instituții din subordine în vederea cofinanțării contractelor pe care acestea le aveau în derulare cu firma deținuă de respectivul om de afaceri.

Partea cea mai interesantă a acuzațiilor are legătură cu alte lucrări aferente Aeroportului Internațional “Avram Iancu”, pe care fostul președinte al Consiliului Județean Cluj, Horea Uioreanu, le-a cauționat, lucrări executate de SC Construcții Napoca SA. Uioreanu ar fi primit, în perioada octombrie 2012 – martie 2014, de la Ioan Bene, 278.999 de lei, pentru a direcționa din bugetul Consiliului Judeţean plățile aferante contractelor derulate de compania lui Bene. “În încercarea de a disimula adevărata înţelegere între părţi, respectiv plata unei sume cu titlu de mită, la data de 13 mai 2014, inculpatul Uioreanu Horea Dorin a convenit cu inculpatul Bene Ioan ca acesta să facă demersuri pentru încheierea în fals a unui contract şi a unei facturi fiscale între una dintre societăţile deţinute de omul de afaceri, respectiv SC Napocamin SRL, cu societatea Centrul de Cercetări şi Studii Calitative şi Cantitative SRL. Actele respective atestă în fals o convenţie comercială între cele două societăţi, fiind folosite pentru a crea aparenţa unei plăţi licite asupra unui studiu de piaţă - sondaj de opinie de care a beneficiat preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, în valoare de 5.000 euro”, arată procurorii în rechizitoriu.


 

În ultima săptămână a campaniei electorale, Aeroportul Internațional “Avram Iancu” din Cluj-Napoca a încheiat încă un contract cu o firmă implicată într-un dosar instrumentat de DNA

 

Acuzațiile vizează contracte similare 
În cursul anului 2011, a fost încheiat contractul de lucrări între Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca RA, în calitate de achizitor, şi asocierea SCC Napoca SA - SC ICCO Systems SRL - SC GEO ARC SRL, în calitate de executant, având ca obiect prima etapă de executare, finalizare şi întreţinere a lucrării „Pistă de decolare-aterizare de 3.500 metri şi suprafeţe de mişcare aferente”, la un preţ de 32.436.982,99 euro, durata contractului fiind stabilită la trei ani, respectiv până la 5 septembrie 2014. Finanţarea investiţiei urma a fi asigurată din bugetul judeţului. Pe parcursul executării contractului, acesta a fost suplimentat cu un număr de 24 acte adiţionale, care au crescut valoarea lucrării până la suma totală de peste 42.000.000 euro.

“Pe fondul cointeresării materiale a preşedintelui CJ Cluj, inculpatul Uioreanu Horea Dorin, omul de afaceri Bene Ioan, deţinătorul societăţii de construcţii SC Napoca SA, a convenit cu acesta să realizeze în continuare lucrări din etapa a doua a proiectului, în sensul de a construi platforma de parcare aeronave Apron 4, în lipsa oricărei documentaţii, licitaţii, contractări. Urmare a celor convenite, inculpatul Bene Ioan a dispus angajaţilor săi construirea platformei Apron 4, lucrare ce a fost demarată la finele lunii octombrie 2013 şi finalizată în luna martie 2014. De asemenea, pentru a dispune alocări de resurse de la bugetul CJ Cluj pentru plăţile efectuate la lucrările de la contractul menţionat, precum şi pentru alte proiecte aflate în derulare, tot cu finanţare de la bugetul judeţean, se reţine că, în perioada octombrie 2012 - martie 2014, omul de afaceri Bene Ioan a remis preşedintelui CJ Cluj, Uioreanu Horea Dorin, suma totală de 278.000 lei”, se arată în actul acuzării.

 

Fostul președinte al Consiliului Județean, liberalul Horea Uioreanu, a primit, la Tribunalul Cluj, o pedeapsă de 6 ani și jumătate de închisoare cu executare

 

Bani pentru sondaje, în campania electorală

O altă infracțiune pentru care Uioreanu și Bene au fost trimiși în judecată este aceea că, în cursul lunii mai 2014, omul de afaceri Ioan Bene a mai remis preşedintelui Consiliului Județean Cluj suma de 22.320 lei, bani ce au reprezentat achitarea unui contract având ca obiect un sondaj de opinie comandat de edilul judeţului în contextul campaniei electorale privind alegerile europarlamentare din 25 mai 2014.
Pentru a disimula mita primită, Horea Uioreanu, în înţelegere cu Bene, a solicitat reprezentantului societăţii ce a efectuat sondajul de opinie încheierea fictivă a unui contract cu SC Napocamin SRL, deţinută tot de  ătre de omul de afaceri Ioan Bene, “sens în care au fost întocmite în fals contractul nr. 1.8/12.05.2014, precum şi factura fiscală nr. 034/23.05.2014 asupra sumei de 22.320 lei”.

Dosarul s-a judecat, pe fond, la Tribunalul Cluj. În luna mai a anului curent, instanța de fond a pronunțat condamnările în acest dosar. Astfel, liberalul Horea Uioreanu a primit o pedeapsă de 6 ani și jumătate de închisoare cu executare și confiscarea a 281.000 lei şi a 32.000 euro, iar Ioan Bene a fost condamnat la 3 ani şi 10 luni de închisoare cu executare. Toate înscrisurile falsificate care au făcut obiectul acestui dosar au fost desființate, prin aceeași hotărâre judecătorească.

 

 “Comunicatul Direcției Naționale Anticorupție prin care Bene și Uioreanu au fost trimiși în judecată, în stare de arest preventiv”

 

 Fals în legătură cu fonduri nerambursabile

Un al doilea dosar în care este implicată Societatea Comercială de Construcții Napoca SA, controlată de afaceristul Ioan Bene, a ajuns în instanță în data de 9 septembrie 2015. Procurorii DNA spun că, în aprilie 2011, Ministerul Mediului și SC Apă Canal SA Sibiu au derulat un proiect finanțat din fonduri nerambursabile privind extinderea și modernizarea infrastructurii de apă și apă uzată în județele Sibiu și Brașov, în valoare de 421.453.177 de lei fără TVA. SC Apă Canal Sibiu SA a încheiat, în cadrul acestui proiect, 11 contracte de lucrări și patru contracte de servicii. La una dintre licitațiile organizate în 4 decembrie 2012, s-a prezentat şi Societatea Comercială de Construcții Napoca SA, în parteneriat cu compania Butec Sal din Liban, licitaţie care a și fost adjudecată de aceștia. Procurorii DNA susțin că, la licitație, s-au depus acte falsificate, care au produs efecte juridice, acte semnate de Ștefan Florea Dumitru, administrator al SCC Napoca SA. Ca urmare a acestor chestiuni, la data de 31 decembrie 2013, SC Apă Canal SA Sibiu a reziliat contractul respectiv. Dosarul a ajuns pe masa judecătorilor Curții de Apel Alba Iulia.

 

Societatea de Construcții Napoca SA, patronată de Ioan Bene, a fost desemnată câștigătoarea unei licitații pentru construirea unor platforme de staţionare a aeronavelor pe Aeroportul Internaţional din Cluj-Napoca. Pentru un contract similar, semnat anterior, patronul firmei și fostul președinte al Consiliului Județean Cluj, Horea Uioreanu, au primit condamnări cu executare.

 

Firma căreia Aeroportul Internațional Cluj i-a atribuit, în plină campanie electorală, acest contract a fost trimisă, la rândul ei, în judecată de DNA, pentru fals în înscrisuri legate de un contract finanțat din fonduri nerambursabile, pentru Compania de Apă Canal Sibiu.

×