x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Contracte în familia PNL Constanța. Două afaceri proaspete pentru firma unui ex-consilier local, din partea Consiliului Județean

Contracte în familia PNL Constanța. Două afaceri proaspete pentru firma unui ex-consilier local, din partea Consiliului Județean

de Ion Alexandru43    |    05 Iun 2023   •   07:20
Contracte în familia PNL Constanța. Două afaceri proaspete pentru firma unui ex-consilier local, din partea Consiliului Județean

Igienizare pe linie de partid, la malul Mării Negre. Loturi noi pentru curățenie la sediile CJ, Centrul de Turism Tomis și Pavilionul Expozițional: Consiliul Județean Constanța, la conducerea căruia se află doi liberali de frunte ai județului, dar și un USR-ist, a parafat, luna trecută, două noi contracte subsecvente pentru servicii de curățenie cu o firmă controlată de un coleg de partid găsit incompatibil de către Agenția Națională de Integritate.

 

Numai valoarea acestor două contracte subsecvente se ridică la aproape 200.000 de euro. Acordul-cadru a fost încheiat în urmă cu un an și are valoarea de o jumătate de milion de euro. 

În 22 ianuarie 2022, Consiliul Județean Constanța a scos la licitație un acord-cadru, cu o durată de doi ani, având ca obiect „servicii de curățenie și de întreținere în spațiile” aparținând acestei instituții publice. Este vorba despre prestarea serviciilor de curățare, întreținere și igienizare a unei suprafețe totale de 11.664,7 metri pătrați, așa cum reiese din documentația de atribuire. Contractul a fost împărțit pe două loturi, primul vizând sediul Consiliului Județean Constanța, din bulevardul Tomis, nr. 51, dar și un alt sediu al aceleiași instituții, din Aleea Magnoliei, nr. 2, precum și sediul Centrului de Excelență în Turism și Servicii Tomis, din strada Nicolae Titulescu, nr. 32, municipiul Constanța. Pentru acest lot, Consiliul Județean Constanța a încheiat, la data de 5 mai 2022, contractul nr. 19001/81/149/2022, în valoare de 1.736.899,2 lei fără TVA, respectiv de 2.066.910 lei cu tot cu TVA (421.818,4 euro). Au fost selectate două companii care să presteze aceste servicii, mai exact SC Cip Avantaj SRL, din Tulcea, și SC Bla Shine SRl, din Cluj-Napoca.

Ei bine, conform unui anunț de atribuire publicat pe SEAP, Consiliul Județean a încheiat, un an mai târziu, și primul contract subsecvent aferent acestui prim lot. Afacerea a fost parafată pe 5 mai 2023, în valoare de 621.584.76 de lei fără TVA, fiind desemnată compania Cip Avantaj SRL să presteze serviciile.

 

Repetir și în cazul lotului al doilea

Al doilea lot al acordului-cadru vizează prestarea acelorași tipuri de servicii de curățenie, igienizare și întreținere pentru spațiile Pavilionului Expozițional din bulevardul Mamaia, nr. 331 A, dar și la Teatrul de Vară „Soveja”, unde sunt 2.406,65 de metri pătrați de suprafețe mochetate, 1.595,7 metri pătrați de parchet, 1.729,25 de metri pătrați de suprafețe cu mozaic și gresie, la care se adaugă 969,3 metri pătrați de suprafețe cu mozaic, faianță și gresie, aferente grupurilor sanitare.

Acest lot a fost atribuit, tot la data de 5 mai 2020, când Consiliul Județean Constanța a încheiat, tot cu SC Cip Avantaj SRL, contractul nr. 19002/82/2022, în valoare de 336.000 de lei fără TVA, respectiv de 399.840 de lei cu TVA inclusă (81.600 de euro). Fix un an mai târziu, la 18 mai 2023, Cip Avantaj și-a adjudecat și contractul subsecvent aferent acestui al doilea lot, pentru 184.800 de lei fără TVA. În total, valoarea celor două contracte subsecvente parafate anul acesta se ridică la 806.384,76 lei fără TVA, respectiv la 959.597,9 lei cu TVA inclusă (195.836,3 euro).

Probleme de integritate 

SC Cip Avantaj SRL are sediul în Tulcea și este controlată, în calitate de asociat unic și administrator, de un om de afaceri pe nume Ciprian Pericleanu-Grigore, fost politician de „dreapta”, scos „pe margine” însă de Agenția Națională de Integritate. Acesta este un fost consilier local la Primăria Municipiului Tulcea, din partea PNL. 

În noiembrie 2012, ANI constata încălcarea legislației privind regimul juridic al incompatibilităților de către Ciprian Pericleanu-Grigore, consilier local în cadrul Consiliului Local al municipiului Tulcea, întrucât, pe perioada exercitării mandatului de consilier local, SC Periclestar SRL, societate în cadrul căreia părinții acestuia dețineau calitatea de asociați și administratori, a încheiat nu mai puțin de cinci contracte de execuție de lucrări cu Consiliul Local al Municipiului Tulcea. Valoarea acestor cinci contracte s-a ridicat la 2.424.630,86 de lei, adică aproximativ 534.059,66 de euro, fiind, astfel, încălcate prevederile Legii nr. 161/2003.

Ciprian Pericleanu-Grigore a îndeplinit funcția de consilier local între 1 iunie 2008 și 27 ianuarie 2011, iar tatăl său, Ion Pericleanu-Grigore, avea, încă din anul 1996, calitatea de asociat și administrator al SC Periclestar SRL, societatea care a derulat cu Consiliul Local Tulcea cele cinci contracte. Mama fostului consilier, Maria Pericleanu-Grigore, îndeplinea, conform ANI, încă din anul 1998, calitatea de asociat în cadrul aceleiași companii. 

Autoritatea contractantă, condusă de doi PNL-iși de frunte ai județului

Consiliul Județean Constanța, instituție care a încheiat aceste contracte cu firma fostului consilier PNL, este condus de liberalii Mihai Lupu, în calitate de președinte, respectiv de Stelian Gima, în calitate de vicepreședinte. Al doilea vice este Petre Enciu, de la USR.

Mihai Lupu (FOTO) este vicepreședintele PNL Constanța și, potrivit ultimei declarații de interese depuse, este, la rândul său, acționar într-o companie care derulează contracte cu statul. Este vorba despre SC Construcții Hidrotehnice SA Iași, care, în documentul citat, a încheiat cu Hidroelectrica SA București două contracte – unul în valoare de 151.000.000 de lei, iar al doilea în valoare de 25.000.000 de lei. Mihai Lupu a intrat, recent, în atenția opiniei publice, după ce în presă au apărut imagini video, surprinse la finalul anului 2021, în timp ce l-a înjurat pe un polițist local din Constanța pentru că nu i-a permis accesul într-o zonă restricționată. În această cauză, poliția a sesizat Parchetul Judecătoriei Constanța sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ultraj.

Vicepreședintele Consiliului Județean Constanța, Stelian Gima, este membru al Biroului Permanent Județean al PNL Constanța și al Biroului Permanent Local al PNL Constanța. Acesta menționează, în cea mai recentă declarație de interese, că deține părți sociale la SC Smart Archives SRL Constanța și că a derulat un contract de prestări servicii arhivistice cu Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța, contract parafat la 15 decembrie 2021, cu durata de o săptămână, în valoare de 64.500 de lei.

Cel de-al doilea vicepreședinte al CJ Constanța, Petre Enciu, este membru al Biroului Județean Constanța al USR și președinte al Filialei Locale Năvodari a USR.

×