Omul de afaceri Cătălin Chelu, condamnat luni la şase ani de închisoare cu executare în dosarul “Mita de la Interne” a fost dat în urmărire naţională, potrivit unor surse din cadrul Poliţiei. Acesta ar fi trebuit să ajungă încă de luni în custodia poliţistilor de la IPJ Galaţi, dar nu s-a predat, astfel că oamenii legii l-au dat pe afacerist în urmărire. Surse neoficiale susţin însă că afaceristul nu ar mai fi în ţară de luni bune.
Cătălin Chelu, condamnat la şase ani de închisoare
Omul de afaceri Cătălin Chelu a fost condamnat definitiv, luni, de Curtea de Apel Bucureşti, la şase ani de închisoare în dosarul “Mită la MAI”, pentru tentativa de mituire a fostului secretar de stat în Ministerul de Interne Dan Valentin Fătuloiu. Curtea de Apel Bucureşti (CAB) a menţinut prin decizia luată sentinţa dispusă, în primă instanţă, de Tribunalul Bucureşti. Prin aceeaşi măsură, CAB a dispus ca omul de afaceri să nu mai poată ocupa vreo funcţie în cadrul vreunei societăţi comerciale pentru o durata de cinci ani.
Instanţa a dedus din pedeapsa de şase ani a lui Cătălin Chelu durata reţinerii şi a arestului preventiv executate de omul de afaceri, din 20 noiembrie 2010 până în 11 februarie 2011. Totodată, instanţa i-a condamnat pe Niţache Ştefan Badea la patru ani de închisoare cu executare, pe Gabriel Constantinescu şi pe Cristi Antonel Bunu la câte şase luni de închisoare cu suspendare. Decizia luată de judecătorii Camelia Bogdan şi Alexandru Mihalcea, cei care au soluţionat şi dosarul ICA, este definitivă.
Cătălin Chelu a fost acuzat că, din august şi până în 12 noiembrie 2010, i-a promis chestorului şef Dan Valentin Fătuloiu suma de un milion de euro. În schimbul banilor, Fătuloiu - care, potrivit procurorilor DNA, a fost denunţător în acest dosar - trebuia ca, în calitatea sa de secretar de stat în Ministerul Administraţiei şi Internelor, să “îndeplinească acte contrare îndatoririlor de serviciu, respectiv să stopeze prelucrarea în sistem integrat a informaţiilor din dosarele penale având ca obiect infracţiuni comise de către Chelu Cătălin Constantin şi persoanele apropiate acestuia”.
În 23 noiembrie 2010, Fătuloiu a fost revocat din funcţie, la scurt timp după scandalul privind mita de un milion de euro care i-ar fi fost promisă de Chelu pentru a-i rezolva dosarele penale. Decizia a fost luată în urma verificărilor făcute de Corpul de control al MAI la Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Neamţ. Controlul a fost dispus în urma asasinatului din 14 noiembrie de la Piatra Neamţ şi după ce fostul şef al IPJ Neamţ Aurelian Vasea Şoric a fost acuzat că ar “pactiza” cu lumea interlopă. Aurelian Şoric şi-a dat demisia la scurt timp după declanşarea scandalului de la Neamţ şi a fost cercetat disciplinar la nivelul MAI.
Controversele dosarului “Mita din parcarea Internelor”
În acest dosar, Dan Valentin Fătuloiu şI fiul său Alexandru au fost scăpaţi de DNA, aşa cum dezvăluia în exclusivitate Jurnalul Naţional. În noiembrie 2010 ştirea că generalul de Poliţie Dan Fătuloiu, secretar de stat în Ministerul de Interne, a fost mituit cu 1 milion de euro a “spart” audienţele televiziunilor şi a ţinut prima pagină a ziarelor. Mituitorul a fost desemnat Cătălin Chelu, om de afaceri cu o prezenţă în zeci de companii, reţinut în parcarea de lângă MI. Chelu a fost condamnat de Tribunalul Bucureşti în 2012 pentru dare de mită şi cumpărare de influenţă. Procurorii DNA au reţinut în rechizitoriu că Fătuloiu Dan ar fi primit, în 19 noiembrie 2010, 212.850 lei cu titlu de mită. În aceeaşi zi, Chelu i-ar fi oferit aceluiaşi demnitar Fătuloiu 300.000 de euro, în numerar. Marea problemă a acestui proces, după cum dezvăluie Jurnalul Naţional, este că Dan Fătuloiu şi Alexandru Fătuloiu, denunţători în dosar, au fost făcuţi scăpaţi de procurorii DNA în condiţii care nasc multe controverse. Lipsa unui flagrant real, interesele economice ale familiei Fătuloiu în ciocnire cu ale “mituitorului” Chelu, şantajat de fapt de chestorul şef, ridică semne de întrebare asupra anchetei vizate de Lucian Papici şi efectuate de procurorii DNA Viorel Cerbu şi Mirică Florentina.