x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Cu Administrația Prezidențială la Tribunal. Motivul: Regulamentul de Ordine Interioară e la secret

Cu Administrația Prezidențială la Tribunal. Motivul: Regulamentul de Ordine Interioară e la secret

de Ion Alexandru    |    22 Ian 2018   •   07:05
Cu Administrația Prezidențială la Tribunal. Motivul: Regulamentul de Ordine Interioară e la secret

Administrația Prezidențială a cerut Înaltei Curți de Casație și Justiție strămutarea, de la o instanță inferioară, a unui proces în care un cetățean a solicitat ca instituţia condusă de Klaus Iohannis să-i pună la dispoziție, integral, Regulamentul de Ordine Interioară. Procesul, care durează de aproape doi ani, a fost câștigat de către cetățeanul în cauză, pe fond, instanța obligând Administrația Prezidențială să-i pună la dispoziție atât documentul solicitat, cât și să-i plătească acestuia 1.500 de lei daune morale. Președinţia României a făcut, însă, recurs și, în final, a cerut strămutarea procesului.

 

În luna februarie a anului 2016, un cetățean pe nume Valerian Stan, a acționat în judecată Președinția României, pentru că a refuzat să-i pună la dispoziție, în baza Legii nr. 544/2001, privind liberul acces la informațiile de interes public, Regulamentul de Ordine Interioară al Administrației Prezidențiale. Dosarul a fost înregistrat în data de 29 februarie 2016, pe rolul Secției a II-a Civilă, de contencios administrativ și fiscal al Tribunalului Bacău, unde Președinţia României are calitatea de pârât.

Pe fond, dosarul a fost soluționat în două termene de judecată. Instanța a amânat pronunțarea, în data de 7 august 2016, iar la termenul din 24 august a decis să respingă, ca neîntemeiată, excepția lipsei de interes formulate de Administrația Prezidențială și să admită, în parte, plângerea formulată de petentul Valerian Stan.

Astfel, Tribunalul Bacău a obligat Administrația Prezidențială să comunice integral reclamantului Regulamentul de Ordine Interioară al instituției și, totodată, să-i plăteasă acestuia suma de 1.500 de lei, cu titlu de daune morale. Alte capete de cerere formulate de Valerian Stan au fost, însă, respinse ca nefondate. Pe fond, dosarul s-a judecat fără cheltuieli de judecată, iar Președinţia a avut dreptul ca, în termen de 15 zile de la comunicarea Hotărârii nr. 540.2016, să depună recurs.

 

Președinţia nu vrea judecarea recursului la Curtea de Apel Bacău

Fapt ce s-a și întâmplat. Instituția condusă de Klaus Iohannis nu a avut încredere în soluția instanței și, la data de 4 aprilie 2017, s-a adresat Curții de Apel Bacău, solicitând respingerea cererii formulate de Valerian Stan. Procesul a fost reluat în 14 septembrie, anul trecut, când instanța de recurs a amânat cauza, pentru ca Administrația Prezidențială să depună niște înscrisuri solicitate ca mijloace de probă.

La termenul din 5 octombrie, procesul a fost, din nou, amânat, pentru a se da posibilitatea comunicării înscrisurilor depuse de Administrația Prezidențială. O nouă amânare a avut loc și la termenul din data de 12 octombrie, când instanţa a cerut trimiterea unei adrese către Președinție să înainteze documentele. La termenul din 16 noiembrie 2017, cauza a fost iar amânată, având în vedere faptul că documentele solicitate nu au fost depuse la instanță.

În 14 decembrie 2017, Administrația Prezidențială a notificat instanța de recurs că a formulat, la Înalta Curte de Casație și Justiție, o cerere de strămutare a dosarului de la Curtea de Apel Bacău. Instanța a decis să amâne judecarea recursului, pentru data de 22 februarie 2018, urmând ca, până la acea dată, să se soluționeze cererea de strămutare.

 

Regulamentul de Ordine Interioară, ținut la secret

În 12 decembrie, cererea de strămutare a fost înregistrată la Înalta Curte. În 18 decembrie, Instanța Supremă a admis o solicitare a Administrației Prezidenţiale și a suspendat recursul, până la soluționarea cererii de strămutare. Termenul următor a fist fixat pentru data de 15 februarie.

Pe site-ul Administrației Prezidențiale este publicat, din data de 16 august 2016, Regulamentul de Organizare și Funcționare al instituției. La capitolul 5.1 al acestui document, vizând “Compartimentul Probleme Cetățeni”, se arată că acesta soluţionează petițiile adresate Președintelui României, în conformitate cu Normele privind procedura de soluţionare, aprobate prin OUG 27/2002 privind reglementarea, norme cuprinse și în Regulamentul de Ordine Interioară. Acest ultim document nu este public.

Cu 1.500 de lei daune morale a fost sancționată Administrația Prezidențială pentru că nu i-a pus petentului la dispoziție informațiile solicitate.

 

×
Subiecte în articol: administratia prezidentiala