x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Cu ce averi se prezintă candidații înscriși în cursa pentru președinția USR-PLUS

Cu ce averi se prezintă candidații înscriși în cursa pentru președinția USR-PLUS

de Ion Alexandru    |    10 Aug 2021   •   07:00
Cu ce averi se prezintă candidații înscriși în cursa pentru președinția USR-PLUS

USR-PLUS se pregătește de alegeri interne, iar la congresul care va avea loc în cursul lunii octombrie, în cursă au intrat nu doi, așa cum s-a așteptat toată lumea, ci trei candidați. Dan Barna, liderul în exercițiu al formațiunii, îi are rivali atât pe fostul premier tehnocrat și bugetar de profesie Dacian Cioloș, cât și pe mult mai tânărul senator USR Ambrozie Irineu Darău, care s-a decis pe ultima sută de metri să intre în luptă. Dincolo de calitățile, sau dimpotrivă, defectele, pe care le are fiecare dintre cei trei, pentru a prelua șefia unui partid aflat la guvernare, important este să aflăm și „zestrea” cu care aceștia intră în luptă. Mai exact, dacă trăiesc sau nu pe picior mare. „Jurnalul: a studiat ultimele declarații de avere depuse de candidați, întrucât toți sunt, în prezent, bugetari, pentru a realiza un top al bunăstării. Iar ierarhia este imposibil de realizat, deoarece toți trei sunt plini de case, terenuri și bani în conturi. Spre deosebire de Dacian Cioloș, care a lucrat numai la stat, sau de Dan Barna, care este, la rândul său, bugetar de aproape cinci ani, Ambrozie Irineu Darău este cel mai proaspăt demnitar. El a fost ales senator în toamna anului trecut și mare parte a averii deținute se datorează soției sale, din moșteniri.

 

În vârstă de 52 de ani, Dacian Cioloș, unul dintre pretendenții la funcția de președinte al USR-PLUS, este de profesie inginer horticultor și, începând cu 1997, a lucrat numai în funcții remunerate bugetar. Mai exact, a lucrat la Comisia Europeană, după care a devenit consilier al ministrului Agriculturii și, în timpul Guvernului Tăriceanu, a ocupat funcția de ministru. Apoi, ca urmare a voinței lui Traian Băsescu, Dacian Cioloș a devenit comisar european pe agricultură. În 2015, după tragedia de la Colectiv, acesta a fost numit de Klaus Iohannis în fruntea guvernului tehnocrat, iar din mai 2019 este europarlamentar. Câștigă cel mai bine dintre candidații la șefia USR.

Dan Barna, în vârstă de 46 de ani, liderul în exercițiu al Uniunii Salvați România, este de profesie jurist, licențiat în Drept, și a lucrat în domeniul fondurilor europene până în anul 2016, când a devenit secretar de stat în Guvernul Cioloș. Apoi, a candidat și a obținut un post de deputat în Parlamentul României, iar, din decembrie 2020, este vicepremier în Cabinetul Cîțu. Deși veniturile salariale ale lui Barna sunt mult mai mici decât ale lui Dacian Cioloș, primul este mult mai descurcăreț când este vorba despre plasamente și investiții financiare. Însă, în cazul său, cei mai mulți bani în casă, în ultimul an fiscal, au fost aduși de soția sa.

Ambrozie Irineu Darău, ultimul intrat în cursa internă, are 35 de ani, este liderul USR Brașov, este de profesie IT-st, absolvent de matematică și a lucrat, până anul trecut, la propria sa firmă de programare din Franța, la Nice. Conform declarației sale de avere, pe care a depus-o în calitate de senator ales în decembrie 2020, bunurile deținute provin, aproape în exclusivitate, din partea soției sale. De altfel, ca și în cazul lui Dan Barna, tot soția a adus, în ultimul an fiscal, cei mai mulți bani în casă.

 

Proprietari de imobiliare

 

La capitolul terenuri, cel mai avut dintre cei trei candidați la șefia USR-PLUS pare a fi proaspăt intratul în cursă Ambrozie Irineu Darău. Acesta deține, indirect, prin intermediul soției sale, trei terenuri intravilane, în suprafață totală de 2.276,8 metri pătrați. Nu este cea mai întinsă suprafață de teren, comparativ cu unul dintre contracandidații săi, dar este cea mai importantă, având în vedere locațiile în care este dispusă. Atfel, 2,131,77 de metri pătrați sunt situați în localitatea 23 August, județul Constanța, iar 145,01 metri pătrați sunt localizați la Neptun. Ambele terenuri au fost moștenite de soția candidatului.

Dacian Ciloloș, în schimb, deține cea mai întinsă suprafață de teren, el având în proprietate 10.000 de metri pătrați intravilan în localitatea Marișel, județul Cluj. 

Dan Barna, în schimb, pare să stea cel mai prost la acest capitol. Vicepremierul deține 1.253 de metri pătrați de fâneață în comuna Rășinari, județul Sibiu.

În ceea ce privește clădirile, și aici senatorul Ambrozie Irineu Darău conduce detașat topul. Soția sa a moștenit, în anul 2007, trei astfel de proprietăți, la care se adaugă o a patra, cumpărată în anul 2019. Este vorba despre două apartamente, unul la Mangalia, în suprafață de 72,53 de metri pătrați, și al doilea în sectorul 5 al Capitalei, în suprafață de 52,38 de metri pătrați. La acestea se adaugă o casă de locuit, amplasată în localitatea 23 August, cu suprafața de 77.09 metri pătrați, și un spațiu comercial, la Neptun, în suprafață de 202 metri pătrați.

Pe locul al doilea, cu trei proprietăți imobiliare, se află Dan Barna. Acesta deține, împreună cu soția sa, Olguța Totolici, trei apartamente. Două la Sibiu, din care unul cumpărat în 2012, în suprafață de 32,67 de metri pătrați, iar al doilea, achiziționat în 2014, în suprafață de 77 de metri pătrați, și unul în București, cumpărat în 2007, în suprafață de 97,09 metri pătrați.

Dacian Cioloș se află pe poziția a treia, cu doar două proprietăți, pe care le-a achiziționat în anul 2015, împreună cu soția sa, Valerie. Este vorba despre un apartament în București, în suprafață de 144,63 de metri pătrați, și de o casă de vacanță, în Marișel, județul Cluj, în suprafață de 98 de metri pătrați. 

 

Umblă cu mașini mai vechi de zece ani

 

Dacă, la capitolul clădiri, Dacian Cioloș se află pe ultimul loc în topul candidaților la șefia USR-PLUS, la capitolul mașini pare a fi pe primul loc. Candidații în cauză nu par a fi însă prea preocupați de achiziția unor autoturisme noi. Dacian Cioloș deține un Nissan Qashqai, fabricat în anul 2008. 

Tot o mașină veche de 13 ani se află și în proprietatea contracandidatului Ambrozie Irineu Darău. Nu direct, ci tot pe numele soției, Este vorba despre un Ford. Dan Barna, în schimb, nu deține în proprietate mijloace motorizate de locomoție.

În schimb, președintele în exercițiu al USR este singurul dintre cei trei care se află în posesia unor bunuri de valoare. Acesta declară că are un tablou floral cu personaj feminin (Fikl), din anul 2020, în valoare de 8.500 de euro. Contracandidații săi nu menționează nimic la acest capitol în declarațiile de avere depuse.

 

 

Financiar, cei trei stau bine. Împreună cumulează peste 2 milioane de lei și o jumătate de milion de euro

 

Luați împreună, cei trei candidați la șefia USR-PLUS dețin în conturile bancare sau în plasamente nu mai puțin de 2.024.571,11 lei, 477.159,19 euro și 115,69 dolari SUA.

Dan Barna pare a fi cel mai strângător, acesta deținând nu mai puțin de 14 conturi bancare și investiții la fonduri private de pensii sume impresionante. Este vorba despre 1.621.554,35 de lei, 115,69 dolari SUA și 110.028,35 de euro la ING, International Romanian Bond, Global Quality Impact Opportunities, Patrimonial Balance, International ING Moderat, International ING Conservator și International ING Dinamic.

Însă banii liderului în exercițiu al USR nu se termină aici. Dan Barna are plasamente și investiții în cuantum de 61.854,74 de lei. Astfel, 44.938 de lei reprezintă acțiuni la compania Riscky Business SRL, alte 2.000 de acțiuni, în valoare de 1.432 de lei, sunt la CMP, încă 3.117 acțiuni, în valoare de 10.340,71 de lei, la TLV, are un cash disponibil de 2.143,03 lei la Tradeville și a acordat împrumuturi personale în valoare de 3.000 de lei.

Poziția a doua în topul banilor este deținută de europarlamentarul Dacian Cioloș. Potrivit ultimei sale declarații de avere, acesta are în conturi și depozite bancare nu mai puțin de 37.660 de lei și 298.763,84 de euro. Suma în lei este depusă la BRD București. Cioloș a depus, însă 162.146 de euro la BNP Paribas Fortis Belgia, 76.539 de euro la BNP Paribas Longvic Franța, iar într-un cont de la KBC Brussels Belgia are 60.078,84 de euro. Despre această ultimă sumă, Cioloș face precizarea că reprezintă banii din bugetul pentru finanțarea activității cabinetelor parlamentare.

La capitolul plasamente și investiții, liderul grupării Renew Europe din Parlamentul European menționează doar împrumuturi acordate, în valoare totală de 184 de lei și 53.500 de euro.  Dacian Cioloș arată că l-a împrumutat pe fratele său, Sorin Cioloș, cu suma de 43.500 de euro, iar un alt împrumut, în sumă de 10.000 de euro, a fost acordat unei anume Camelia Marian. De asemenea, suma de 184 de lei reprezintă un împrumut acordat companiei SC Equilibre Connection SRL.

În ceea ce îl privește pe mai tânărul contracandidat al celor doi la șefia USR, Ambrozie Irineu Darău arată că are multe conturi bancare, în România și în străinătate, deschise atât pe numele său, cât și pe numele soției sale. Valoarea totală a acestor economii sau investiții în fonduri private se ridică la 303.118,08 lei și 1.581,37 de euro, plasați la Banca Transilvania, la ING Bank, la La Banque Postale Paris, la Allianz Țiriac Pensii Private, la Cic Epragne Salariale Paris, la Raiffeisen Bank, la Alpha Bank și la NN România.

De asemenea, senatorul Ambrozie Irineu Darău are plasamente și investiții în sumă totală de 200 de lei și 13.825,63 de euro. Candidatul deține toate acțiunile, în valoare de 1.000 de euro, la SAS ReThink Business Labs Nice Franța, 200 de lei părți sociale deținute de soția sa la SC Enisala SRL, iar tot soția deține 43 de acțiuni, în valoare de 12.825,63 de euro, la Accenture PLC.

 

Cioloș, singurul fără datorii

 

Doi dintre cei trei pretendenți la șefia USR-PLUS, la congresul din luna octombrie a acestui an, au și datorii de restituit băncilor. Pe primul loc la această categorie se află liderul în exercițiu al partidului, Dan Barna, care are un credit la ING Bank, în valoare de 202.000 de lei. Inițial, împrumutul a fost luat în anul 2007, însă a fost refinanțat în anul 2012. Iar scadența de restituire este anul 2027.

Soția lui Ambrozie Irineu Darău are, la rândul ei, de restituit către Alpha Bank, un împrumut în sumă de 29.292,26 de euro. Este vorba despre un credit contractat în anul 2019, care are termen scadent de restituire anul 2033.

În ceea ce îl privește pe Dacian Cioloș, fostul premier tehnocrat nu figurează cu datorii de restituit, conform declarației de avere completată de acesta.

 

 

Contracandidații fostului premier tehnocrat au adus, anul trecut, mai puțini bani în casă decât soțiile lor

 

Ca și cel mai vechi bugetar dintre cei trei, Dacian Cioloș bate și topul veniturilor încasate în ultimul an fiscal. Actualul eurodeputat USR-PLUS a realizat venituri în valoare de 214.276,29 de euro. Și asta, pe persoană fizică, așa cum ar zice fostul edil al sectorului 5 Dan Marian Vanghelie, deoarece Dacian Cioloș este singurul membru al familiei sale care a câștigat bani în ultimul an fiscal, conform declarației de avere.

Astfel, acesta arată că a încasat, ca europarlamentar, o indemnizație în sumă de 83.860,98 de euro. La aceasta, se adaugă suma de 69.659,31 de euro, reprezentând diurna aferentă activității parlamentare la Bruxelles și Strasbourg. Alți 57.756 de euro reprezintă bugetul alocat activității cabinetului de europarlamentar al lui Dacian Cioloș.

Dan Barna, în schimb, a câștigat, în ultimul an fiscal, venituri în cuantum total de 548.447 de lei, Iar mai bine de jumătate din acești bani au fost aduși în casa familiei de soția sa, Olguța Dana Totolici. Aceasta a câștigat, în baza contractului de muncă pe care îl are încheiat cu SC Petrom SA, 384.854 de lei. Liderul USR s-a bazat, în schimb, aproape integral pe banii încasați de la stat. În calitatea sa de deputat în Parlamentul României, acesta a realizat venituri de natură salarială în cuantum de 132.252 de lei. Iar în ultima lună a anului 2020, a încasat și ca membru al Guvernului Cîțu suma de 3.720 de lei. Veniturile vicepremierului au fost „rotunjite”, în schimb, din închirierea a două dintre cele trei apartamente pe care le deține. În acest sens, a încasat 17.755 de lei, chirie pentru apartamentul din Sibiu, și 9.866 de lei, chirie pentru apartamentul din București.

Mult mai nou ca bugetar, contracandidatul celor doi la șefia USR-PLUS, Ambrozie Irineu Darău a realizat și cele mai mici venituri în ultimul an fiscal, conform declarației sale de avere întocmită ca senator. De altfel, acesta menționează ca venituri salariale suma de 4.242 de lei, aferentă luni decembrie a anului trecur, încasată de la Senatul României. În schimb, el a încasat dividende în cuantum de 22.190,4 euro de la compania SAS ReThink Business Lab. Soția sa, Sonia Vișan, a realizat venituri salariale în cuantum de 184.048 de lei, ca manager de resurse umane la Accenture Central Europe BV Austria, Olanda, Sucursala București.

×
Subiecte în articol: Dan Barna dacian ciolos usr plus