x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Cum au fost îngropați în bani mogulii lui Băsescu

Cum au fost îngropați în bani mogulii lui Băsescu

de Ion Alexandru    |    17 Feb 2016   •   18:49
Cum au fost îngropați în bani mogulii lui Băsescu
Sursa foto: GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO

Contractele cu statul acordate de către autorităţile publice locale, dar şi centrale, către grupuri de presă patronate de către apropiaţi ai regimului Băsescu au finanţat, ani de zile, o întreagă propagandă. Astăzi, unele dintre companiile media în cauză îşi continuă activitatea, deşi cumulează datorii importante la bugetul de stat, fără ca statul să caute recuperarea prejudiciilor. Vom dezvălui în ediţia de astăzi trei cazuri prin care se poate observa dubla măsură cu care autorităţile statului prin instituţiile guvernamentale, înţeleg să procedeze în speţe relativ similare. Două companii deţinute de Codruţ Marta, fostul şef de cabinet al lui Sorin Blejnar, pe vremea când acesta conducea chiar Fiscul, au beneficiat de fonduri din partea autorităţilor arădene, adică din zona controlată de Sorin Blejnar, Gheorghe Falcă şi Gheorghe Seculici. Deşi Codruţ Marta este implicat într-un mega-dosar de corupţie, alături de Blejnar, afacerile acestuia nu au suferit niciun fel de măsuri ca aceea întreprinsă la începutul acestei săptămâni la Bucureşti. Un alt mogul local, dar care nu mai apare oficial în acte, este fostul trezorier PDL, actual PNL, Gheorghe Albu, al cări nume apare în denunţurile făcute în dosarele “Microsoft” şi”ANRP” ca fiind implicat în colectarea banilor negri pentru campaniile Electorale ale PDL şi Traian Băsescu. Albu a deţinut oficial un trust de presă în Dâmboviţa, judeţ controlat, până nu demult, de către Florin Popescu, omul Elenei Udrea. Un al treilea caz, de răsunet, dar care nu suscită în niciun fel interesul organelor de urmărire penală sau fiscală, este “România liberă”, entitate media care a înghiţit peste 22 de milioane de euro din banii deturnaţi de la compania falimentară Astra Asigurări.

Statul a decis evacuarea celui mai important trust de presă din România din spaţiile pe care le foloseşte de mai bine de 20 de ani. Trustul Intact, compus din entităţi eminamente private şi susţinute din piaţă a fost somat de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, în baza unui ordin semnat, pe genunchi, de către fostul preşedinte ANAF Gelu Ştefan Diaconu, să părăsească în termen de 5 zile clădirile în care îşi desfăşoară activitatea. Toate aceste măsuri ale statului au un singur scop: asasinarea economică a televiziunilor trustului Intact şi imposibilitatea continuării emisiei. În acest timp, însă, acelaşi stat nu doar că închide ochii în ceea ce priveşte afacerile de presă şi televiziune patronate de către grupuri de interese ale fostului regim controlat de Traian Băsescu sau de fostul PDL, entităţi media în jurul cărora gravitează scandaluri publice penale de răsunet.

Firmele dispărutului Marta, contracte de la Finanţele Publice Arad

Unul dintre mogulii media mai puţini cunoscuţi opiniei publice în această calitate, apropiaţi de fostul regim, este Codruţ Alexandru Marta, cercetat în dosarul “Motorina”, alături de fostul şef al ANAF, Sorin Blejnar. Codruţ Marta este dispărut de aproape patru ani, unele surse acreditând idea că acesta nu s-ar mai afla în viaţă. Pe vremea când Marta deţinea calitatea de consilier personal al preşedintelui ANAF, acesta intra în afaceri media la Arad. Mai exact, în 7 iulie 2010, compania Twenty Two Media SRL, cu sediul în Bucueşti, companie controlată de Gabriel Buzna, îi cesiona Codruţ Alexandru Marta o jumătate din acţionariatul firrmei SC Glasul Aradului SRL, societate care editează o publicaţie chiar la Arad.

Potrivit unor date furnizate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, la jumătatea lunii iunie a anului 2011, acţionarii SC Glasul Aradului SRL, Twenty Two Media SRL şi Codruţ Marta, bat palma cu Universitatea de Vest “Vasile Goldiş“, pentru a ocupa un spaţiu aflat în proprietatea acesteia, în Bulevardul Recoltei, din Municipiul Arad. Imediat după ce apropiatul lui Sorin Blejnar, a intrat în acţionariatul acestei firme, SC Glasul Aradului SRL a devenit client fidel al Finanţelor Publice Locale. Astfel, în 13 septembrie 2010, Direcţia Generală a Finanţelor Publice Arad, instituţie aflată în subordinea ANAF, condusă de Blejnar, consiliat fiind de Marta, a atribuit, fără licitaţie, către SC Glasul Aradului SRL un contract de publicitate în valoare de 50.000 de lei fără TVA, Contractul viza furnizarea unor servicii de publicitate locală a anunţurilor referitoare la aplicarea Codului Fiscal, a Codului de Procedură Fiscală, precum şi a anunţurilor privind organizarea unor concursuri pentru angajarea de personal sau anunţuri privind procedurile de achiziţii publice locale. La negociere s-a prezentat doar firma controlată de Codruţ Marta, iar autoritatea contractantă a invocat pentru neorganizarea unei licitaţii situaţia de urgenţă extremă survenită în urma unor evenimente care nu puteau fi prevăzute.

Aceeaşi firmă a primit de la aceeaşi Direcţie Generală a Finanţelor Publice Arad a încasat, un an mai târziu, o suplimentare a acestui contract. În 24 octombrie 2011, SC Glasul Aradului SRL primeşte de la Finanţele locale, tot prin negociere directă, motivată de această dată prin “repetarea lucrărilor”, o suplimentare a contractului din 2010 cu 49,98%, adică 24.000 de lei fără TVA.

74.000 lei a primit publicaţia lui Codruţ Marta de la bugetul de stat sub forma unor contracte de publicitate. Firma lui Marta a fost singurul participant la licitaţie

A livrat plăcuţe pentru Primăria lui Falcă

Din informaţiile noastre, deşi dispărut de mai bine de trei ani şi jumătate, Codruţ Marta încă face parte din acţionariatul acestei firme. Aceeaşi situaţie o regăsim în situaţia unei alte companii, SC La Reclama SRL. În 19 decembrie 2011, acelaşi acţionar ca şi în cazul SC Glasul Aradului SRL, Gabriel Buzna, cu domiciliul pe Strada Paris, din Bucureşti (în spatele Palatului Victoria) decide să cesioneze 80 la sută din acţiunile pe care le deţinea, în calitate de asociat unic, la SC La Reclama SRL către Codruţ Alexandru Marta. Cu două luni înainte să dispară, în mod misterios, mai exact în 28 februarie 2012, pentru a lua decizia de a închide un punct de lucru al firmei din strada Sachelarie Visarion, dar şi de a extinde puctul de comerţ din strada Muzeul Zambaccian, numărul 22B. La aceeaşi adresă se regăseşte astăzi sediul social al unei alte firme, SC Request Grat Group SRL, controlată, în prezent, de către soţia lui Codruţ Marta, Adreea Elena Marta (fostă Lungu), trimisă în judecată de DIICOT pentru prostituţie şi proxenetism.

Revenind la societatea SC La Reclama SRL, din acţionariatul căreia face parte încă Marta Codruţ Alexandru, aceasta a încasat, în data de 13 octombrie 2011, un contract în valoare de 69.300 de lei fără TVA de la Primăria Municipiului Arad, condusă de finul lui Traian Băsescu, Gheorghe Falcă, Obiectul contractului a fost furnizarea de către firma controlată de Codruţ Marta de plăcuţe cu denumirea străzilor din Arad.

Interesant este faptul că, în 9 decembrie 2015, SC La reclama SRL, şi-a cerut falimentul la Tribunalul Arad, reprezentată fiind de către Casa de Insolvenţă RAVA SPRL. În dosar este citat inclusiv Codruţ Marta, prin curatorul Mioara Huzur, în calitate de pârât. Instanţa a luat în discutie dosarul în 21 ianuarie, stabilind un nou termen de judecată pentru data de 17 februarie, pentru formularea apărărilor în cauză.

Acestea nu sunt singurele implicări ale consilierului dispărut al lui Blejnar în afaceri de presă. Spre exemplu, la scurt timp după ce a dispărut în mod suspect, mai exact în data de 8 iunie 2012. Codruţ Marta a fost revocat din calitatea de administrator special al societăţii NewsIn Media SRL, companie care deţinea Agenţia de Presă NewsIn, controlată, la vremea respectivă, în proporţie de 95% de către SC Realitatea media SA (în insovenţă) şi de SC Global Video Media SA (în faliment). În prezent, această agenţie de presă nu mai există. Locul de administrator al lui Marta la NewsIn a fost preluat, atunci, de Dumitru Relu Ion.


Trezorierul PDL central, mogul la Dâmboviţa

Un al doilea exemplu de mogul media agreat de autorităţi este cel al fostului trezorier PDL, Gheorghe Albu, un apropiat al lui Traian Băsescu, dar şi al lui Vasile Blaga. Albu a deţinut, în legislatura trecută, funcţia de deputat PDL de Dâmboviţa, fief contrlolat până nu demult, de cătree baronul “găinar” Florin Popescu, omul Elenei Udrea.

Albu a controlat în proporţie de 100% compania SC Universul Dâmbovitean SRL, până în 26 octombrie 2012, când a cooptat în societate firma SC Bogdady Trans SRL. Ulterior, la data de 18 ianuarie 2013, Gheorghe Albu decide să coopteze în SC Universul Dâmboviţean un alt asociat, SC Kasbly SRL. Surse locale au precizat că SC Universul Dâmboviţean SRL este un trust de presă local controlat politic de PDL, până în 2014, care a servit interesele fostului preşedinte al Consiliului Judeţeanm Florin Popescu. Încă din anul 2006, între compania patronată de Gheorghe Albu şi un trust de presă local independent, ARTpress, a izbucnit un conflict legat de intervenţiile pe care Albu le-ar fi făcut pe lângă membrii de atunci ai Consiliului Naţional al Audiovizualului, pentru obţinerea licentei audiovizuale pentru Târgovişte, în detrimentul trustului concurent. Aceste informaţii au făcut chiar obiectul unei sesizări înaintată Comisiei pentru Cercetarea Abuzurilor a Camerei Deputaţilor.

Finanţări masive la buget

De altfel, compania de presă a lui Georghe Albu este acuzată în mediul local de faptul că a primit, indirect, din partea Consiliului Judeţean Dâmboviţa, condus artunci de Florin Popescu, sume importante de bani. Din 2008, până în 2010, Primări Târgovişte şi Consiliul Judeţean au acordat societăţii SC The Money Channel Consulting SRL, companie care deţinea postul de televiziune Money Channel, parte a trustului Realitatea, fonduri de 60 de miliarde de lei vechi. Trei dintre aceste contracte, în valoare de un milion de euro, au fost acordate de Consiliu Judeţean la începutul anului 2010, pentru un proiect de resconstrucţii ecologice forestiere, pe raza comunelor Bezdead, Runcu şi Costeşti. Contracte similar au fost încheiate şi în 2009, o parte din fondurile publice aferente finanţării acestor proiecte fiind folosită pentru promovare şi publicitate. The Money Chanel Consulting SRL a redirectţionat, astfel, fonduri importante către posturi de televiziune şi ziare locale aservite PDL, printre care se numără şi compania lui Gheorghe Albu, Universul Dâmboviţean SRL.
În 2011, compania lui Gheorghe Albu a încasat contracte în valoare de 43.000 lei de la Compania de Apă Târgovişte, 4.340 lei de la Grupul Şcolar “Voievodul Mircea”, 1810 lei de la Primăria Gura Foii şi 4.340 lei de la Universitatea Valahia. Adevăratul potenţial economic al trustului de presă înfiintat de trezorierul PDL reiese, însă, dintr-o şedinţă AGA a SC Universul Dâmboviţean SRL, care a avut loc în data de 24 ianuarie 2013. Atunci, Albu a cesionat părţile sociale detinute către asociatul Bogdady Trans SRL, pentru care a încasat suma de 225.511 lei. În prezent, societatea deţine licentele audiovizuale şi de distribuţie pe cablu în Dâmbovita pentru postul de televiziune Dâmbovita TV şi pentru postul de radio White FM.


După ce a părăsit postul de deputat, Gheorghe Albu a devenit membru al CNVM, de unde a fost propus, în 2013, de către PDL, în Comisia de Supraveghere a Asigurărilor. Tot la CSA a lucrat şi soţia lui Gheorghe Albu, Aurelia –Madiş Albu.




Cazul Astra – “România liberă”

Poate cel mai răsunător caz de protecţie din partea instituţiilor statului este cel în care este implicat trustul de presă al lui Dan Grigore Adamescu. “Jurnalul Naţional” a dezvăluit, în câteva rânduri, faptul că, încă din 2009 Societatea Astra Asigurări, în prezent în faliment, a încasat contracte cu statul în valoare de aproape 100 de milioane de lei cu TVA, pentru încheierea unor poliţe de asigurare RCA, CASCO sau asigurări de viaţă cu înstituţiile publice guvernamentale. Firma de asigurări a lui Dan Grigore Adamescu a reuşit, astfel, să devină principalul furnizor de servicii de asigurare pentru instituţiile statului, mai ales în perioada în care la guvernare s-a aflat Partidul Democrat Liberal. Cei mai mulţi bani încasaţi de Astra Asigurări în această perioadă au venit de la instituţii strategice aflate în subordinea Ministerului Transporturilor, Ministerului Apărării Naţionale şi Ministerului Administraţiei şi Internelor.
La începutul anului 2014, fostul şef al ASF, Dan Radu Ruşanu a dezvăluit că o sumă apropiată ca valoare cu cea rezultată din aceste contracte să fi fost deturnată către ziarul „România liberă”. Cât priveşte trustul de presă controlat de Dan Grigore Adamescu, prin intermediul Medien Holding, dar şi al unei suveici de firme, acesta a mai încasat de la instituţiile statului alte 700.000 de euro, prin contracte de publicitate, prestări servicii sau publicarea de anunţuri de mică publicitate. Niciunul dintre aceste aspect nu suscită interesul organelor de urmărire penală.

×