● Rodica Culcer s-a dus să se plângă oficialilor americani că a fost dată afară din TVR.
● Un alt reporter TVR informa ambasada despre intruziunea politicului în instituţia în care lucra.
● Gelu Trandafir, membru al Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), explica presiunea politică în alegerea şefului CAN, dar în acelaşi timp îşi dădea cu părerea despre procurori şi judecători, blamându-i pe cei din urmă.
● Trandafir a fost ales în CNA în decembrie 2006 la propunerea preşedintelui Traian Băsescu.
● Ancheta legată de datoriile TVR a fost stopată de un parlamentar şi de ministrul de Interne.
Data: 10/25/2007
Ora: 1:59:00 PM
ID: 07BUCHAREST1215
Tipul: CONFIDENTIAL
Sursa: Embassy Bucharest
Directorul Departamentului Ştiri din TVR, Rodica Culcer, s-a dus pe 18 octombrie 2007 să se plângă oficialilor americani de presiunea politică care a împiedicat-o să difuzeze un alt film cu fostul ministru al Agriculturii, Traian Remeş. Ea a spus că de când Alexandru Sassu a fost numit la conducerea TVR au existat numeroase tendinţe de a se interveni în conţinutul editorial. Ea a adăugat şi presiunea politică împotriva jurnaliştilor care demască corupţia.
Culcer a spus că a doua zi dimineaţă după ce primele imagini cu Remeş au fost difuzate, că Alexandru Sassu i-a zis că "orice jurnalist ar fi făcut la fel", dar după-amiază, Sassu s-a schimbat, precizând într-un memo intern că difuzarea unor imagini similare legate de Remeş "nu e corectă, legală şi oportună".
Culcer a mai precizat oficialilor ambasadei că Sassu a spus în particular unor colegi din consiliul de administraţie al TVR că nu poate face aşa ceva unui guvern de la care cere bani. Culcer a mai zis că datoriile de 9 milioane de euro ale TVR se datorează fostului director general (n.r. Tudor Giurgiu) care a dat contracte pe criterii politice, inclusiv firmelor prietenilor liberali.
Americanii au mai notat: "Rodica Culcer a precizat că ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a intenţionat să demareze o anchetă legată de datoriile TVR, dar a fost stopată de Bogdan Olteanu, pe atunci preşedintele Camerei Deputaţilor, şi de minsitrul de Interne Cristian David".
Culcer a mai adăugat că Sassu a primit ulterior pentru TVR aproape 3 milioane de euro chipurile pentru echipamente tehnice. Culcer se aştepta să fie dată afară, dar a spus americanilor că-l va da în judecată direct pe Sassu, pentru că decizia acestuia nu a implicat şi departamentul Resurse Umane din TVR.
Rodica Culcer a pretins că intervenţiile lui Sassu au început imediat după ce a angajat-o pe Mura Frânculescu pe post de consilier pentru partea de editare. Apoi, Culcer s-a plâns de două ori de intruziunea lui Frânculescu pe partea editorială, dar s-a lăudat că a reuşit să o facă pe cea din urmă să renunţe la asemenea practici.
Apoi Culcer s-a plâns şi de intervenţia publică a prim-ministrului Călin Popescu Tăriceanu în care acesta spunea că în cazul Remeş a fost încălcată deontologia jurnalistică.
Un alt reporter TVR a spus ofiţerului politic al Ambasadei SUA că sunt în permanenţă situaţii în care TVR serveşte interesele guvernului. Şi un reporter al Rompres (n.r. – actual Agerpres), agenţia naţională de ştiri, a precizat că Guvernul încearcă să deţină controlul asupra instituţiilor media naţionale.
CNA a decis că orice jurnalist ar fi dat publicităţii acele imagini şi i-a cerut lui Sassu să dea explicaţii în faţa Consiliului pe 25 octombrie.
Gelu Trandafir, membru CNA, a stat şi el de vorbă cu oficialii ambasadei americane pe 19 septembrie, cărora le-a explicat că există o presiune crescândă a politicului în mass-media.
El a spus că totul a început când Parlamentul a decis ca Sassu, fostul şef cu propaganda al PSD, să fie şeful TVR, iar liberalii au primit conducerea CNA. Trandafir a arătat că membrii CNA au decis să amâne alegerile pentru funcţia de preşedinte, dar au fost presaţi şi ameninţaţi telefonic să-l aleagă pe Popescu imediat, adică pe 13 septembrie 2007. "Când telefoanele sunt închise, sunt independenţi. Dar când sunt chestiuni importante la mijloc, ştim cu cine votăm", a spus Trandafir americanilor. Tot el a mai adăugat că din cauza legăturilor politice îi va fi foarte dificil lui Popescu să-l sancţioneze pe Sassu.
Pe de altă parte, Trandafir a descris TVR ca fiind "foarte independentă" în perioada 2005-2007, dar că apoi s-au făcut paşi înapoi. Tot el a mai spus că Bogdan Olteanu s-a plâns de faptul că TVR a închinat balanţa în favoarea avioanelor de luptă F16 într-una din emisiuni.
Trandafir, care a fost numit de preşedintele Traian Băsescu, nu a fost de acord cu această abordare spunându-le americanilor că problema a început de la o dispută dintre Rodica Culcer şi Olteanu, acesta din urmă răspunzând cu un atac împotriva TVR care făcea promo pentru avioanele americane.
Membrul CNA a mai amintit de nemulţumirea crescândă a parlamentarilor legată de independenţa mass-media electronică, în special după ce acele imagini cu Remeş au fost difuzate. Cazul Remeş, s-a mai destăinuit Trandafir americanilor, a fost un punct de cotitură pentru că în acest caz nu s-au respectat regulile informale de a proteja corupţia şi pentru că publicul a putut vedea imaginile "înainte ca un judecător să poată să le respingă discret… Acum ei (politicienii) sunt foarte nervoşi".
El a mai adăugat, fără a avea legătură cu cazul Remeş sau cu CNA, că "cei mai mulţi judecători sunt aliaţi cu politicieni corupţi – ei trebuie să-i protejeze… Întregul sistem a fost construit pentru a proteja, nu pentru a pedepsi". Trandafir a mai spus că procurorii, începând cu 2004, şi-au făcut treaba aducând în faza justiţiei cazuri importante, dar problema este la judecători.
Comentariile oficialilor americani după aceste întâlniri cu reporterul, Culcer şi Trandafir au fost că nu este o surpriză că guvernul liberal doreşte un control mai mare a mass-media deoarece urmează alegerile europarlamentare, mai ales că televiziunea are un rol important pentru opinia publică.
Difuzarea filmului cu Remeş a avut un efect devastator pentru imaginea PNL, fapt confirmat americanilor şi de o sursă importantă de la Preşedinţie care a spus că o transcriere a comentariilor lui Remeş când se pare că lua şpagă a apărut în ziare cu câteva zile înainte de film, dar că povestea a dispărut fără urmă până când imaginile "scurse" au fost difuzate. Aceste presiuni coincid şi cu altele din sistemul judiciar.
Citiţi toate articolele Wkileaks România - Jurnalul Naţional