x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Cum să dai tunuri de 600.000 de euro, după care să-ţi bagi firma în insolvenţă

Cum să dai tunuri de 600.000 de euro, după care să-ţi bagi firma în insolvenţă

de Ion Alexandru    |    20 Ian 2016   •   09:57
Cum să dai tunuri de 600.000 de euro, după care să-ţi bagi firma în insolvenţă
Sursa foto: SIMION MECHNO

Tupeu de beizadea cu ştaif. Cam aşa s-ar putea traduce atitudinea lui Ionuţ Andrei Rudeanu de când a fost trimis în judecată pentru infracţiuni economice. El a cerut instanţei să-i fie anulat controlul judiciar, iar, dacă nu se poate, să nu mai fie obligat să se prezinte la instanţă când este chemat şi nici să nu facă vizite mai dese decât una pe lună la Poliţie. A cerut strămutarea procesului la Hunedoara, dar a pretins instanţei să-l lase să zburde nestingherit prin străinătate, prin Austria şi Grecia. „Jurnalul Naţional” prezintă „faptele de vitejie” ale tânărului evazionist, al cărui socru nu este încă luat la întrebări de către procurori cu privire la implicarea sa în afacerile ginerelui, în pofida denunţurilor formulate chiar în acest dosar.

Dosarul în care ginerele actualului co-preşedinte al Partidului Naţional Liberal, fostul lider PDL, Vasile Blaga, este judecat pentru evaziune fiscală de peste 600.000 de euro a luat o turnură nu tocmai obişnuită. Ionuţ Andrei Rudeanu pare că este mai liber sub anchetă penală decât înainte, având în vedere faptul că, la scurt timp după ce a fost trimis în judecată, a cerut şi a primit, în două rânduri, permisiunea din partea instanţei să părăsească teritoriul României, cu toate că pe numele său există instituită măsura controlului judiciar. A fost plecat din ţară, timp de patru zile, în cursul lunii noiembrie a anului trecut, iar din 5 ianuarie este plecat, tot cu învoire de la judecător, în Austria, la Viena. Ar trebui să se întoarcă astăzi în ţară, pentru că mâine are termen la Tribunalul Hunedoara, în procesul prin care a cerut el însuşi insolvenţa companiei de pază AXIS Corporate Security. Este vorba de firma de familie a ginerelui lui Blaga, prin care a derulat faimoasele contracte cu statul şi prin intermediul căreia a realizat acţiunile de evaziune fiscală incriminate de procurorii Parchetului Curţii de Apel Bucureşti, în rechizitoriul prin care Rudeanu a fost trimis în judecată. Printre creditorii firmei de pază ai ginerelui lui Blaga se numără şi Marmosim SA, firma colegului suspendat de partid al lui Blaga, Adriean Videanu.

Controlul judiciar? Un simplu moft
La nicio lună de când dosarul în care Ionuţ Andrei Rudeanu este acuzat de evaziune fiscală a fost trimis în judecată, ginerele lui Vasile Blaga a cerut magistratului de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Bucureşti voie să plece din ţară. Totul a început în data de 17 septembrie 2015, când instanţa a înlocuit din prevederile controlului judiciar obligaţia impusă împotriva lui Rudeanu de a nu părăsi limita teritorială a judeţului Ilfov cu aceea de a nu părăsi limita teritorială a României, decât cu încuviinţarea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti – organul judiciar care a instituit prima măsură restrictivă. Acesta nu este singurul cadou primit de ginerică Rudeanu din partea instanţei. Tot atunci, magistratul a decis să înceteze obligaţia impusă inculpatului de a nu exercita profesia, meseria sau să nu desfăşoare activitatea în exercitarea că-rora a săvârşit faptele pentru care era urmărit penal.

Uluitor este ce s-a întâmplat în data de 27 octombrie 2015, când magistratul judecător a admis în parte cererea lui Rudeanu, aflat sub control judiciar, de încuviinţare a părăsirii temporare a teritoriului României, în perioada 4-10 noiembrie 2015. Rudeanu ar fi vrut ca, la întoarcerea în ţară, pe 11 noiembrie, să mai fie lăsat să plece alte cinci zile în Grecia, însă instanţa Tribunalului Bucureşti a considerat, până şi ea, că este o pretenţie exagerată, motiv pentru care a respins-o, ca neîntemeiată. Ginerele lui Va-sile Blaga nu s-a mulţumit cu acest ver-dict, atacând hotărârea Tribu-nalului la Curtea de Apel Bucureşti. Contestaţia a fost însă respinsă în data de 6 noiembrie 2015. 

Două săptămâni la Viena şi proces la Tribunalul Hunedoara
După încă o lună de zile, Ionuţ Andrei Rudeanu apărea din nou în faţa judecătorului Tribunalului Bucureşti. De această dată, a invocat, împreună cu societatea AXIS Corporate Security SRL, parte responsabilă civilmente în dosarul penal, necompetenţa teritorială a Tribunalului Bucureşti. La 15 decembrie 2015, instanţa a admis excepţia şi a declinat competenţa de judecare a cauzei în favoarea Tribunalului Hunedoara.

Cu acelaşi prilej, Tribunalul Bucureşti a admis o nouă cerere a lui Ionuţ Andrei Rudeanu, aflat sub control judiciar, de încuviinţare a părăsirii teritoriului României. Este vorba despre o deplasare pe care ginerele lui Blaga urma să o întreprindă în Austria, la Viena, în intervalul 5-20 ianuarie 2016. Astăzi, el ar trebui să revină în ţară. De altfel, instanţa i-a atras atenţia încă de  la jumătatea lunii trecute că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiei de a reveni în ţară, măsura controlului judiciar poate fi înlocuită cu arestul la domiciliu sau, mai rău, cu arestul preventiv. 

Deloc impresionat de acest lucru, Rudeanu a mai cerut nişte „drepturi”. Spre exemplu, el a solicitat revocarea măsurii controlului judiciar sau, cel puţin, a conţinutului acesteia, în sensul înlăturării obligaţiei ca, pe timpul instituirii acestei măsuri, să nu mai trebuiască să se prezinte la organul de urmărire penală, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanţa de judecată, ori de câte ori este chemat. Mai mult, a cerut să îi fie modificat programul stabilit de Poliţie, în sensul că ar fi vrut să se prezinte lunar, nu săptămânal la organul de control. Ambele cereri au fost respinse, una ca neîntemeiată, iar cea de-a doua ca inadmisibilă.

O săptămână mai târziu, însă, la contestaţie, Curtea de Apel Bucureşti a decis, în 23 decembrie, să înlăture din conţinutul controlului judiciar instituit pe numele lui Ionuţ Andrei Rudeanu obligaţia de a nu părăsi România.

Facturi fictive de la firme-fantomă
Parchetul Curţii de Apel Bucureşti l-a trimis în judecată, la data de 16 septembrie 2015, pe ginerele lui Vasile Blaga, pentru evaziune fiscală. Achetatorii notează în rechizitoriu faptul că Ionuţ Andrei Rudeanu, în calitate de asociat şi administrator al SC AXIS Corporate Security, în perioada ianuarie 2010 – mai 2014, a înregistrat în contabilitatea firmei de pază achiziţii fictive de bunuri şi de prestări servicii (161 de documente contabile), provenite de la nouă societăţi comerciale fantomă, controlate în fapt de persoane neidentificate. Prin această modalitate, spun procurorii, Rudeanu s-a sustras de la plata taxelor şi impozitelor datorate bugetului de stat, cauzând, astfel, un prejudiciu în valoare de 646.139 de euro. Rudeanu a fost trimis în judecată împreună cu Laurenţiu Marin Ciucă, acesta din urmă fiind acuzat că a sprijinit activitatea infracţională a ginerelui lui Vasile Blaga, emiţând, la data de 1 noiembrie 2012, mai multe facturi fiscale care atestau o livrare fictivă de materiale promoţionale, în valoare de 124.000 de lei cu TVA, în baza cărora SC AXIS Corporate Security şi-a diminuat artificial impozitul pe profit, TVA-ul de plată şi impozitul pe dividende. Procurorii au instituit măsura sechestrului asigurător asupra unui număr de 68 de autoturisme, identificate în proprietatea lui Ionuţ Andrei Rudeanu sau a firmei controlate de către acesta. Dosarul, înaintat, iniţial, Tribunalului Bucureşti, are un prim termen de judecată pe fondul cauzei la Tribunalul Hunedoara, în data de 22 mai 2016.

Vrea despăgubiri de la propria companie „abonată” la contracte cu statul
Ionuţ Andrei Rudeanu ar trebui să se întoarcă astăzi în ţară, de la Viena, aşa cum a stabilit instanţa la sfârşitul anului trecut. Unul dintre motivele pentru care ginerele lui Blaga ar trebui să-şi întrerupă vacanţa ar fi acela că, mâine, 21 ianuarie, are un termen intermediar în procesul intentat chiar de el, prin care a cerut Tribunalului Hunedoara declanşarea procedurii de faliment a companiei AXIS Corporate Security SRL, firma de familie care a încasat contracte grase cu statul, implicată în dosarul penal. Procesul de insolvenţă a fost înregistrat în 24 iulie anul trecut, în tabelul creditorilor fiind înscrişi nu mai puţin de 44 de creditori, cu nişte creanţe de recuperat de la AXIS Corporate Security în valoare de 4.923.544,87 lei, potrivit unui document întocmit de administratorul judiciar Expert Insolvent SPRL, prin expertul Emil Gros.

Cine are de recuperat bani
Printre creditorii firmei lui Rudeanu se numără mai multe firme de pază extrem de cunoscute pe piaţa din România. Dintre aceştia, fac parte şi două companii controlate chiar de unul dintre denunţătorii lui Andrei Rudeanu, în dosarul de evaziune fiscală, Mihai Neicu. Este vorba despre companiile NEI Guard SRL (aflată, la rândul ei, în insolvenţă), şi NEI Technics & Strategies SRL. Acestea au de recuperat creanţe în cuantum de 52.111,63 lei. Un alt creditor al lui AXIS este partenerul de afaceri cu statul al lui Rudeanu, SC G4S Secure Solutions SRL, cu o creanţă în valoare de 187.710,5 lei. Reamintim faptul că AXIS Corporate Security, împreună cu G4S Secure Solutions au participat în tandem la licitaţiile organizate de Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţio-nale din România, pentru atribuirea contractelor referitoare la paza fixă şi mobilă a autostrăzilor A1 şi A2. Cele mai importante datorii sunt cele pe care AXIS Corporate Security le are la Direcţia Generală a Finanţelor Publice Timişoara (1.247.849 lei), Raiffeisen Bank SA (1.224.023,73 lei) şi compania Team TG Guard SRL (1.386.931,13 lei). AXIS are şi datorii către 168 de salariaţi, în cuantum de 113.986 lei. În aceste condiţii, este aproape hilar faptul că însuşi Ionuţ Andrei Rudeanu s-a înscris la masa credală a propriei insolvenţe, cu o creanţă în valoare de 198.450,70 lei.

Un alt creditor al AXIS este… Marmosim SA Simeria, controlată de familia lui Adriean Videanu, fostul coleg de partid şi de guvernare al lui Vasile Blaga. Marmosim s-a înscris la masa credală cu suma de 3.000 de lei.

Probabil că instanţa s-a săturat să tot semneze permise pentru vacanţele şi călătoriile ginerelui lui Vasile Blaga, astfel încât a dat „liber” permanent.
 

×