x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete De ce rămânem fără păduri? Romsilva a găsit vinovatul: CIOCANUL DE MARCAT

De ce rămânem fără păduri? Romsilva a găsit vinovatul: CIOCANUL DE MARCAT

27 Mar 2012   •   15:10
De ce rămânem fără păduri? Romsilva a găsit vinovatul: CIOCANUL DE MARCAT

''Din pacate, suntem singura tara, cel putin din Europa, care efectiv marcam fiecare arbore care urmeaza a fi taiat. Si aici apare o serie intreaga de probleme pentru ca sunt foarte multe cazuri de folosire ilegala a ciocanului de marcat, folosire de dispozitive false de marcat. Acum este foarte usor sa reproduci un ciocan de marcat sau alte dispozitive care il imita, mai ales ca tehnologia a evoluat'', a declarat Valerian Solovastru, directorul general al Regiei Nationale a Padurilor (RNP) Romsilva. Potrivit oficialului RNP Romsilva, marile probleme apar atunci cand in anumite cazuri sunt implicati angajati ai Regiei, multi dintre acestia recastigandu-si drepturile salariale in instanta.

''Marile probleme apar atunci cand in infractiuni este implicat personalul silvic. Din pacate, trebuie sa spun ca numai anul trecut, am avut peste 400 de astfel de cazuri in care fie s-au desfacut contracte de munca, fie s-au dat diverse sanctiuni. Si aici avem probleme pentru ca atunci cand se ajunge in instanta, acesti oameni castiga pe diverse proceduri si suntem pusi in situatia de a-i reangaja desi este dovedit ca au furat si mai platim si diferenta de salariu de cand a fost suspendat sau dat afara si primeste toate drepturile de care alti angajati corecti nu au beneficiat'', a afirmat Valerian Solovastru.

Studiu: "In padure se fura ca-n codru"

Conform unui studiu intocmit de catre Centrul de Politici Durabile Ecopolis, dat publicitatii marti, 60% din totalul dosarelor penale inregistrate, in perioada 2009-2010, la nivelul Parchetelor privind infractiunile silvice au primit decizia de neinceperea urmaririi penale (NUP), in timp ce din cele 723 de dosare trimise in instanta, doar 34 s-au soldat cu condamnari, iar valoarea prejudiciilor s-au ridicat la 24 milioane de lei.
Astfel, potrivit datelor, dintre cele 7.168 dosare penale inregistrate la nivelul parchetelor in perioada 2009-2010, peste jumatate (60%) au primit NUP din partea procurorilor, 27% au primit alte solutii de netrimitere in judecata si doar 13% (723 de dosare) au fost trimise in instanta.
Analiza Ecopolis releva, de asemenea, ca infractiunile constatate de catre institutiile de control au avut un prejudiciu total estimat de peste 24 milioane lei, iar taierile ilegale au fost peste 172.000 mc de masa lemnoasa. In plus, confiscarile se ridica la mai putin de 25% din acest volum, in timp ce diferenta de 131.000 mc reprezinta lemn rezultat din ilegalitati nedepistate.
Studiul, intitulat 'In padure se fura ca-n codru. O analiza a mecanismelor de prevenire si combatere a ilegalitatilor silvice din Romania', a fost realizat in perioada 2009-2010 in zece judete din tara cu cea mai mare suprafata de paduri, cumulat de 46%.

Datele oficiale arata ca, la ora actuala, suprafata fondului forestier in Romania este de 27% din total, sub media Uniunii Europene, respectiv 42%, si sub nivelul optim de 30%.

×