x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Numărați-mi copacii! Primăria Timișoara dă 600.000 de euro pe recensământul parcurilor

Numărați-mi copacii! Primăria Timișoara dă 600.000 de euro pe recensământul parcurilor

de Ion Alexandru    |    10 Ian 2023   •   08:00
Numărați-mi copacii! Primăria Timișoara dă 600.000 de euro pe recensământul parcurilor

Primăria Municipiului Timișoara va cheltui, în următorii doi ani, 2,83 de milioane de lei pentru întocmirea Registrului local al spațiilor verzi. Inițial, pentru această afacere, instituția condusă de edilul Dominic Fritz era dispusă să aloce acestui proiect peste 6,6 milioane de lei fără TVA. Contractul a fost adjudecat de două companii din Târgoviște, fiind încheiat în data de 6 ianuarie 2023.

Afacerea a fost gândită, de Primăria Municipiului Timișoara, încă din data de 16 septembrie 2022, când instituția condusă de USR-istul Dominic Fritz a publicat pe SEAP (Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice) un anunț prin care a făcut cunoscută intenția de a contracta servicii de întocmire a Registrului local al spațiilor verzi din municipiul Timișoara. Este vorba despre servicii de „cartografiere a zonelor urbane”, pentru o perioadă de doi ani, pentru care autoritatea contractantă a pus la bătaie un buget estimat la nu mai puțin de 6.655.500 de lei fără TVA.

La licitația organizată în acest sens, au fost primite patru oferte, dintre care doar două au fost declarate câștigătoare. Iar, la data de 6 ianuarie 2023, Primăria Municipiului Timișoara a încheiat contractul nr. 1/2023, în valoare finală de 2.380.000 de lei fără TVA, respectiv de 2.832.200 de lei cu tot cu TVA (578.000 de euro). Acest contract a fost adjudecat de către asocierea formată din companiile SC Eterra Map SRL și SC Megagis SRL.

Din datele furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC) SC Eterra Map SRL este o companie din Târgoviște, județul Dâmbovița, controlată de Mariana Rechițan, împreună cu Adrian și Lorena Cocora. În ceea ce privește SC Megagis SRL, și aceasta este o companie cu sediul tot în Târgoviște, înființată, în anul 2012, de către Romeo Nicolae Duica, împreună cu Ramona Elena Pupezescu și Corneliu Staver.

 

524 de hectare și 160.000 de arbori

 

Conform caietului de sarcini, Registrul local al spațiilor verzi este o documentație care se întocmește pentru evidența spațiilor verzi din întregul teritoriu intravilan și cuprinde inventarierea terenurilor ocupate de spații verzi, evidențierea tipului de proprietate și a modului de administrare a acestor terenuri, precum și descrierea caracteristicilor cantitative și calitative ale vegetației de pe aceste terenuri. 

Din același document, aflăm că Primăria Municipiului Timișoara deține, încă din anul 2004, un inventar al arborilor și arbuștilor de pe domeniul public, denumit „Cadastrul verde”. Iar sistemul informațional al spațiilor verzi este o rezultantă a lucrărilor de măsurare, identificare, inventariere și cartare a terenurilor definite ca spații verzi, dar și a culegerii de informații privind speciile de arbori și de vegetație existentă, inclusiv existând o hartă digitală, o bancă de date și liste de nomenclatoare specific. Astfel, datele și informațiile cuprinse în Registrul local al spațiilor verzi trebuie să corespundă cu realitatea din teren. În total, suprafața spațiilor verzi din Timișoara este de 524,42 de hectare, din care 117,56 hectare de parcuri, 21,57 hectare de scuaruri, 304,57 de hectare de aliniamente stradale, careuri de străzi, spitale, grădinițe și școli, 30 de hectare de perdea forestieră și 50,72 hectare de Pădure Verde, aflată în proprietatea Primăriei Municipiului Timișoara, inclusiv Grădina Zoologică. Pe aceste spații se află peste 160.000 de arbori.

 

Cum justifică municipalitatea această achiziție

 

Achiziția făcută este justificată de „necesitatea elaborării unui set de date geografice, în scopul îmbunătățirii managementului arborilor și terenurilor cu destinația de spații verzi, orientat, în principal, către identificarea caracteristicilor și a stării arborilor existenți în oraș, precum și identificarea terenurilor cu destinația de spații verzi ocupate sau nu de spații verzi în prezent, dar și a celor degradate, care pot fi amenajate ca spații verzi n viitor”, conform documentului citat.

În baza contractului încheiat, urmează să fie creată o hartă digitală, un geoportal GIS și să se elaboreze un set de norme privind modalitatea de culegere, introducere și validare a datelor specifice Registrului Local al Spațiilor verzi.

Obiectivul direct al acestui proiect este identificarea suprafețelor cu vegetație de pe domeniul public și privat, constând în scuaruri, parcuri, grădini publice, parcuri sportive, cu caracter utilitar, aliniamente plantate în lungul bulevardelor și al străzilor, terenuri libere neproductive, terenuri degradate din proprietatea privată, și zone recreative alcătuite din păduri, spații înierbate, suprafețe de apă sau locuri de joacă.

 

A fost majorat și contractul pentru refacerea Hărților de Zgomot

 

De altfel, aceasta nu este singura achiziție făcută de primăria condusă de Dominic Fritz în legătură cu domeniul ecologic. Chiar ieri, instituția a modificat, în sensul majorării prețului, unui contract de achiziții publice încheiat, în 30 septembrie 2022, în vederea prestării de servicii necesare refacerii Hărții Strategice de Zgomot în Municipiul Timișoara.

Achiziția s-a făcut, atunci, prin procedură simplificată, iar contractul a fost adjudecat de către Institutul de Cercetări în Transporturi ICENTRANS SA. Acest contract a fost majorat, ieri, la 55.000 de lei fără TVA, respectiv la 65.450 de lei cu tot cu TVA (13.400 de euro).

Conform caietului de sarcini, refacerea hărților strategice de zgomot ale municipiului Timișoara vizează inclusiv revizuirea hărților de zgomot, dar și reevaluarea Planului de acțiune de la nivelul municipiului.

×
Subiecte în articol: Dominic Fritz spatii verzi timisoara