x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Drumu’ lui Udrea s-a împiedicat de distrofici.

Drumu’ lui Udrea s-a împiedicat de distrofici.

de Dorian Cobuz    |    18 Mai 2011   •   21:00
Drumu’ lui Udrea s-a împiedicat de distrofici.
Fara nici o explicatie, Guvernul Romaniei a decis mutarea Centrului de Patologie Neuro-Musculara "Dr. Radu Horia" de la Valcele, Covasna. Acesta a fost desfiintat ca structura de sine statatoare si urmeaza sa devina o sectie a unui spital de Cardiologie (!?!). Autoritatile au luat decizia fara nici un fel de analiza de substanta cu privire la impactul acesteia. S-a neglijat inclusiv aspectul ca respectiva cladire in care functio­neaza singurul centru care vine in sprijinul a 35.000 de romani suferinzi de distrofie musculara a fost donata pentru a folosi exclusiv acestui scop. Clima blanda si apa bogata in fier au fost considerate elemente esentiale pentru ingrijirea suferinzilor de distrofie musculara. Ei bine, Partidul Democrat Liberal (PDL) a decis desfiintarea institutiei. "Este vorba de o negociere locala intre PDL si UDMR", ne-au declarat oameni din zona.

Victimele deciziei, pacienti si medici, pot observa insa ca prin imediata vecinatate a Centrului trece "Drumul Apelor Minerale", un traseu turistic menit sa puna in evidenta potentialul statiunilor balneo din judetele Covasna si Harghita. Proiectul este facut cu finantare asigurata de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT). Ministrul Tu­rismului, Elena Udrea, le-a promis, intr-un studio tv, unora dintre cei care protesteaza astazi fata de abe­ranta decizie de desfiintare a Centrului de la Valcele ca va vorbi cu colegii sai din partid si din Guvern si va cauta o solutie. Dupa cum se vede, promisiunea ministrului nu a avut nici un rezultat. Din contra, raspunsurile autoritatilor vin sa sfideze bolnavii: in scris, prefectul le-a indicat angajatilor Centrului autobuzele utile pentru a face naveta la Intorsura Buzaului, acolo unde ar urma sa fie mutata institutia.

Decizia a fost prilejuita de asa-numita reforma a sistemului sanitar care a bulversat sistemul de sanatate in ultimele luni de zile. Numai ca, initial, aceasta unitate nu s-a regasit pe lista celor care urmeaza sa fie desfiintate sau comasate. Ulterior, la una dintre modificarile legii, a fost prins si Centrul de Patologie NeuroMusculara. Iar mai multe saptamani nimeni a putut preciza exact ce se va intampla cu medicii si pacientii de aici. Pana la urma a ramas decis: Centrul si-a pierdut personalitatea juridica, va fi subordonat Spitalului de Cardiologie "Dr. Benedek Geza" din Covasna (!?!), dar de functionat va functiona la Intorsura Buzaului, ca sectie externa.

Medicii si pacientii condamna insa aceasta solutie care va reprezenta, in fapt, desfiintarea Centrului. In plus, frigul este unul dintre principalii dusmani ai distroficilor, iar Intorsura Buzaului este chiar "polul frigului" din Romania, localitatea in care se inregistreaza cele mai scazute temperaturi din tara noastra.

Cat despre vrerea si nevoile pacientilor? "Ei sunt niste pacienti mai speciali si nu merita ce li se intampla", ne-a replicat Claudia Vigheci, managerul Centrului. Aflata in concediu de crestere a copilului, aceasta nu a putut sa ne spuna exact ce se intampla, dar a tinut sa precizeze ca in Valcele pacientii au parte nu doar de asistenta medicala, dar si de alte facilitati, cum ar fi parcul din jurul Centrului. Iar dupa cum ne-a precizat primarul Dumitru Marinescu, peste doar doua luni, la o distanta de aproximativ 150 de metri de Centru, se va inaugura, cu finantare europeana, o baza de tratament care ar fi oferit servicii complementare pentru astfel de pacienti.

Marinescu este primar din partea PSD si priveste descumpanit la tot ce se intampla. Singurul raspuns oficial pe care l-au primit medicii si pacientii la manifestarile de protest si memoriile trimise in atentia autoritatilor a venit din partea Prefecturii care a indicat programul mijloacelor de transport in comun pe care ar urma sa faca naveta, distanta de 60 de kilometri, angajatii actualului Centru. "Nu suntem de acord cu decizia, pentru ca nimeni nu se poate astepta ca o infirmiera cu 6 milioane sau o asistenta cu 10 milioane pe luna sa accepte sa faca naveta cate 60 de kilometri zilnic", ne-a replicat Vasile Neagovici, li­derul Sanitas Covasna.

Daniela Tontsch, vicepresedinta a Asociatiei Distroficilor Musculari din Romania (ADMR), ea insasi pacienta a Centrului, se arata revoltata de aceasta decizie care nu a luat nici o clipa in calcul bolnavii. "Am intrat in posesia unor documente care sunt clare: donatia imobilului s-a facut special pentru dezvoltarea acestui centru. Desfiintarea lui este ilegala si ne consultam acum cu avocati pentru a ataca decizia in instanta", ne-a declarat Daniela Tontsch, aratand ca membrii Asociatiei nu vor precupeti nici un efort pentru a-si apara singurul drept real pe care il au inca in Romania.

×