x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete După ce a primit 108 milioane de lei să-și facă un nou sediu, DGPI vrea să-și reabiliteze vechile clădiri prin PNRR

După ce a primit 108 milioane de lei să-și facă un nou sediu, DGPI vrea să-și reabiliteze vechile clădiri prin PNRR

de Ion Alexandru    |    16 Dec 2021   •   07:15
După ce a primit 108 milioane de lei să-și facă un nou sediu, DGPI vrea să-și reabiliteze vechile clădiri prin PNRR

După ce, în  vara acestui an, Guvernul a aprobat alocarea a peste 108 milioane de lei pentru construirea unui nou sediu care să fie fie folosit de Direcția Generală de Protecție Internă (DGPI), serviciul secret al Ministerului Afacerilor Interne se pregătește să-și eficientizeze, din punct de vedere energetic, clădirile vechi în care funcționează.

 Și nu oricum, ci prin fonduri provenite din Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). În acest sens, zilele trecute, „Doi și-un Sfert” a achiziționat servicii destinate elaborării documentației de avizare a lucrărilor de eficientizare a acestor construcții, două dintre ele aflându-se pe viitorul amplasament al construcției noi, autorizată de Guvern.

Potrivit unui anunț publicat pe SICAP (Sistemul Informatic Centralizat al Achizițiilor Publice), Direcția Generală de Protecție Internă, serviciul de informații al MAI, a contractat servicii privind elaborarea documentelor de avizare a lucrărilor de intervenție pentru eficientizarea energetică a trei clădiri pe care le are în administrare. Contractul a fost împărțit în trei loturi, câte unul aferent fiecăreia dintre cele trei clădiri.

Primul lot vizează o construcție cu parter și două etaje, identificată „58-09-01”, amplasată în strada Răzoare, la numărul 5, din sectorul 6, având o suprafață de 1.446 de metri pătrați, construită în anul 1901. Aici, urmează să fie efectuate lucrări de consolidare, anvelopare, înlocuirea tâmplăriei sau refacerea rețelei de evacuare. 

Al doilea lot vizează, de asemenea, o clădire amplasată la aceeași adresă, cu suprafața de 910 metri pătrați, construită în anul 1903, identificată „58-09-05”, unde, de asemenea, vor avea loc lucrări de consolidare.

Al treilea lot vizează un alt sediu al DGPI, situat în strada C.A. Rosetti, la numărul 27, compus din două corpuri, unul de 486 metri pătrați, iar al doilea, de 158 metri pătrați, cu demisol, parter, două etaje și mansardă, construite în anul 1935. 

 

Toate loturile, acordate în aceeași zi, aceleiași firme

 

Din documentația de atribuire prezentată pentru fiecare lot în parte, autoritatea contractantă a menționat faptul că documentația de avizare vizează lucrări de consolidare, reabilitare energetică, amenajări exterioare și peisagistice sau refacerea branșamentelor la rețelele de utilități, în cadrul unui proiect denumit „valorificarea patrimoniului existent și implementarea unor măsuri de eficientizare energetică la MAI – DGPI (Răzoare Green)”, în vederea acceptării Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR). 

Pentru toate cele trei loturi, DGPI a pus la bătaie suma de 295.500 de lei fără TVA, a organizat o procedură simplificată de selecție de oferte, iar, în data de 14 decembrie 2021, a încheiat, cu SC ArtAteliers Project SRL, contractul 245046/2021, în valoare de… 295.500 de lei fără TVA (348.075 de lei cu TVA inclusă). Firma care a adjudecat contractul este deținută, conform Registrului Comerțului, de către o doamnă pe nume Mihaela Elena Artene.

 

În vară, Guvernul aproba 20 de milioane de euro pentru un nou stabiliment

 

Refacerea energetică a acestor clădiri are loc, în condițiile în care, în 28 iulie 2021, fostul Guvern Cîțu a emis Hotărârea  815/2021, privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiții „Construire și dotare sediu DGPI”. Conform acestei HG, se aprobă indicatorii tehnico-economici ai proiectului indicat, proiect care urmează a fi realizat prin Compania Națională de Investiții. Finanțarea obiectivului de investiții se face de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației și prin bugetul Ministerului Afacerilor Interne, prin Direcția Generală de Protecție Internă, „în limita sumelor aprobate anual cu această destinație, precum și din alte surse legal constituite, conform programelor de investiții publice aprobate potrivit legii”.

Din anexa la această Hotărâre de Guvern, aflăm și cum va arăta acest nou sediu al serviciului secret al Internelor, dar mai ales cât va costa el. Astfel, valoarea totală a investiției, în prețuri valabile la data de 18 noiembrie 2020, când a fost întocmită Nota de Fundamentare a acestui document, a fost stabilită la 108.995.000 de lei, cu TVA inclusă, ceea ce înseamnă nu mai puțin de 22.370.000 de euro. Noul sediu central al Direcției Generale de Protecție Internă va avea o arie construită desfășurată totală de 15.220 de metri pătrați, iar construcția este etapizată pe o perioadă de 24 de luni de la începerea lucrărilor, conform actului oficial.

 

 

Viitorul sediu al „Doi și-un Sfert, 16 garaje, adăpost de protecție civilă, într-o clădire de cinci etaje și mezanin

 

Construcția nou-vizată ar urma să fie formată din demisol, parter, mezanin și cinci etaje, iar clădirea va avea forma literei „U”, cu destinația de birouri administrative. Stabilimentul este prevăzut cu 16 garaje auto, două case de scară și ascensoare pentru zece persoane, un coridor cu alte ascensoare, o cameră pentru servere și un adăpost pentru protecția civilă.

Parterul clădirii va avea o suprafață construită de 1.855 de metri pătrați, mezaninul o suprafață de 1.350 de metri pătrați, iar fiecare dintre etajele de la 1 la 5 va avea câte o suprafață construită de 1.855 de metri pătrați. La acestea, se mai adaugă o terasă verde circulabilă, cu suprafața de 235 metri pătrați.

În Nota de Fundamentare a acestei Hotărâri de Guvern emisă de Cabinetul Cîțu se menționează că Direcția Generală de Protecție Internă desfășoară activități de informații, contrainformații și de protecție. Iar, în acest context, în prezent, instituția își desfășoară activitatea la nivel central într-o clădire care a fost dată în folosință în anul 1903 și care are suprafața desfășurată pe 4.338 de metri pătrați. „Fiecare cutremur major suportat de structura de rezistență a construcției reprezintă un «infarct» al clădirii”, se menționează în documentație. În acest sens, a fost făcut chiar și o expertiză, din care a reieșit faptul că soluția optimă ar fi desființarea (demolarea) corpului de clădire și ridicarea unei construcții noi. Este vorba despre una dintre clădirile care fac obiectul contractului încheiat în 14 decembrie.

×
Subiecte în articol: DGPI PNRR doi si-un sfert