x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Familia Videanu administrează afacerile dezvoltate de cenzorii fostului abator Splai SA

Familia Videanu administrează afacerile dezvoltate de cenzorii fostului abator Splai SA

de Ion Alexandru    |    19 Noi 2018   •   10:57
Familia Videanu administrează afacerile dezvoltate de cenzorii fostului abator Splai SA

Relaţia de afaceri dintre familia lui Adriean Videanu şi compania care, în anul 2009, a cumpărat, prin procedura privatizării, activele fostului Abator SC Splai SA, iese la lumină. Mioriţa Videanu  a preluat, luna trecută, administrarea unei firme din acţionariatul căreia face parte unul din cenzorii SC Splai SA, companie care se judecă, încă de pe vremea când Adriean Videanu era primar general, cu Primăria Capitalei, pentru proprietatea a 5,4 hectare de teren pe care au fost amplasate halele fostei fabrici de carne şi care, la momentul privatizării, în 2009, nu au putut fi vândute de către AVAS, întrucât nu exista titlul de proprietate. Numele Splai SA şi al companiei Eurowest Imob Consulting SRL, care a preluat pachetul majoritar de la acţiuni, apar inclusiv în dosarul deschis de DNA, în 2015, împotriva fostului primar al Sectorului 5, Marian Vanghelie, acesta din urmă fiind cel care, în 2007, îl acuza pe Adriean Videanu că punea la cale un tun imobiliar de 100 de milioane de euro, cu referire la terenurile Splai SA.

 

Conform unei hotărâri AGA a SC Adam Stone SA, din data de 3 octombrie 2018, acţionarii acestei companii au decis, potrivit actului constitutiv şi al Legii 31/1990, privind societăţile comerciale, ca, “pentru buna desfăşurare a şedinţei AGA, cu unanimitate de voturi, numirea în calitate de preşedinte al şedinţei a Mioriţei Tinca Videanu şi, în calitate de secretar, a Dianei Alexandra Bălan”. Prima este soţia lui Adriean Videanu, iar cea de-a doua este fiica celor doi. Cu acest prilej, acţionarii SC Adam Stone SA, cu sediul în comuna Chiajna, judeţul Ilfov, au decis contractarea unei facilităţi de credit, de tip linie de creditare, în sumă de 205.000 de euro, pe o perioadă de 24 de luni, de la CEC Bank, Sucursala Piaţa Victoriei.

Acest credit va fi utilizat, conform actului în cauză, pentru emiterea de acreditive pentru import, scrisori de garanţie bancară şi finanţarea de activităţi curente. Iar, în vederea garantării creditului, s-a constituit o ipotecă de rang I asupra unui hotel de apartamente de vacanţă, amplasat în staţiunea Mamaia, aflat în proprietatea SC Adam Stone SA, şi printr-o garanţie reală imobiliară (gaj), fără deposedare, asupra soldurilor creditoare şi viitoare în lei şi în valută ale unui cont al SC Adam Stone SA deschis tot la CEC Bank, Sucursala Piaţa Victoriei. Mai mult, creditul va fi garantat şi cu un contract de fideiusiune semnat de Mioriţa Videanu, în calitate de administrator, precum şi de un cash-colateral cu o sumă reprezentând contravaloarea a şase dobânzi.

Acţionarii SC Adam Stone SA au împuternicit-o, în cadrul aceleiaşi şedinţe AGA, pe Mioriţa Videanu, în calitate de administrator, să semneze în numele şi pe seama societăţii, contractul de credit, contractul de ipotecă, contractul de garanţie reală imobiliară, precum şi biletele la ordin emise de societate.

 

Patroana, cenzor la fosta fabrică de carne

Rezultă, aşadar, că familia Videanu a preluat, în acest sens, controlul companiei SC Adam Stone SA, firmă înfiinţată, potrivit notificărilor de la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC), în anul 2014, avându-i ca acţionari pe Emilia Florentina Tudorache şi pe Luminia Luţu, ambele controlând câte 50% din capitalul social. La momentul fondării, societatea avea sediul în Sectorul 1 al Capitalei.

Luminiţa Luţu apare, tot în evidenţele Registrului Comerţului, ca fiind unul dintre cenzorii SC Prelucrarea Cărnii Splai SA. Potrivit unui act adiţonal la actul constitutiv al acestei societăţi, emis în 23 aprilie 2009, acţionarii Splai SA au decis modificarea componenţei Consiliului de Administraţie şi a Comisiei de Cenzori, fiind numit în funcţia de preşedinte al CA George Aristide Minculescu, ca membri în Consiliul de Administraţie Niculae Pupăză, Victor Tene, Mariana Popa şi Elena Liliana Anghel, iar în Comisia de Cenzori patroana de la SC Adam Stone SA, Luminiţa Luţu.

Interesant este că, la data la care a fost numită drept cenzor la Splai SA Luminiţa Luţu, tocmai se finalizase procesul de privatizare a acestei companii. În 2009, AVAS reuşise să încheie privatizarea SC Splai SA, prin transferul dreptului de proprietate asupra acţiunilor societăţii către cumpărătorul SC Eurowest Imob Consulting SRL, ca urmare a plăţii integrale a sumei de 2.889.561 de lei, iar, în data de 27 martie 2009, AVAS a semnat contractul de vânzare-cumpărare pentru un pachet de 206.054 de acţiuni, reprezentând 70,21 la sută din capitalul social.

La momentul privatizării, SC Splai SA nu deţinea titlul de proprietate asupra celor două terenuri pe care le avea în folosinţă, în Bucureşti. Este vorba despre terenuri în suprafaţă de 54.000 de metri pătraţi, care se aflau în litigii cu Primăria Generală a Municipiului Bucureşti. AVAS preciza că, după obţinerea titlurilor de proprietate asupra terenurilor, SC Splai SA va majora capitalul social al acesteia, în favoarea AVAS, care va deveni acţionar cu o cotă corespunzătoare la valoarea de piaţă a terenurilor, şi că, ulterior, AVAS va putea vinde activele rezultate ca urmare a majorării de capital, acţionarul majoritar SC Eurowest Imob Consulting SRL având un drept de preempţiune, conform legii.

 

Privatizare cu cântec

AVAS a încercat, încă din 2006, să privatizeze SC Prelucrarea Cărnii Splai SA, fără succes, până în 2009. Prima dată, în 2006, compania a fost licitată de către SC Gerico Exim SRL Bucureşti, patronată de omul de afaceri Constantin Tănăsescu, care a oferit un preţ de 2,8 milioane de lei. Tranzacţia nu a fost, însă, finalizată, deoarece Constantin Tănăsescu a decedat. La vremea respectivă, presa dezvăluia faptul că Tănăsescu ar fi convenit cu Mioriţa Videanu ca, ulterior privatizării SC Splai SA, să construiască, cu firma sa, vila familiei Videanu de pe malul lacului Snagov.

A doua încercare a avut loc în anul 2007, când pachetul de acţiuni a fost adjudecat de cetăţeanul israelian Aharon Azulov. Nici această tranzacţie nu a fost finalizată, astfel încât procesul de privatizare a fost reluat, în 2009, când la licitaţia cu strigare s-au înscris atât Eurowest Imob Consulting SRL, cât şi compania Manor Center SRL, prima fiind declarată câştigătoare.

 

Videanu, acuzat de Vanghelie că punea la cale un “tun” de 100 de milioane de euro

Iată, astfel, cum, în jurul afacerii privatizării SC Splai SA gravita, încă din anul 2006, familia lui Adriean Videanu. La vremea respectivă, fostul primar al Sectorului 5, Marian Vanghelie, îl acuza pe fostul primar general  că “pregăteşte un tun imobiliar cu terenurile Splai SA, urmând să participe indirect la licitaţie, prin intermediul unei societăţi, pentru a pune mâna pe terenurile fabricii”. În vara anului 2007, Videanu spunea că afirmaţiile lui Vanghelie privind privatizarea SC Splai SA sunt aberante, “mai ales că Primăria Capitalei a avertizat AVAS că nu poate vinde un activ care nu îi aparţine, existând litigii pe terenurile pe care se aflau halele fabricii”.

Tot atunci, Adriean Videanu spunea că, până la finalul anului 2008, pe amplasamentele fostelor hale trebuia să înceapă construcţia unor sedii noi pentru Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Consiliul Superior al Magistraturii, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, Ministerul Muncii, Comisia Naţională de Valori Mobiliare, Comisia pentru Supravegherea Asigurărilor şi pentru Curtea Constituţională. Întrebat cum va intra primăria în posesia acestor terenuri, având în vedere că AVAS a scos la licitaţie halele Splai SA, Videanu le-a transmis participanţilor la licitaţie cătrebuie să-şi mute viitoarele construcţii.

Interesant este şi faptul că, deşi el este cel care a denunţat public această afacere, Marian Vanghelie este şi cel care s-a ales cu dosar penal. La momentul privatizării SC Splai SA, în 2009, acţionariatul Eurowest Imob Consulting SRL era compus din Henewein Herman Josef Klaus, cu 34%, Muller Friedrich, cu 33%, şi Dirkskotter Frank Friedhelm, cu 33% din capitalul social. În martie 2009, după privatizare, cei trei au cesionat acţiunile omului de afaceri George Aristide Minculescu, iar, în aprilie 2009, Minculescu a vândut acţiunile lui Adrian Murgoci, despre care presa a scris că este şoferul lui Marian Vanghelie.

Murgoci l-a înlocuit, atunci, pe administratorul Eurowest Marin Dumitru cu fostul acţionar George Aristide Minculescu. Marin Dumitru apare în dosarul instrumentat de DNA pe numele lui Marian Vanghelie, ca fiind abonat la contractele Primăriei Sectorului 5.

 

Patroana Luţu, înlocuită la Splai cu o subordonată

Cu toate schimbările care au avut loc, din 2009, în structura acţionariatului cumpărătorului acţiunilor Splai SA, partenera de afaceri a Mioriţei Videanu din SC Adam Stone SA, Luminiţa Luţu, a rămas în comisia de cenzori până anul trecut.

Renumită, în anul 2012, în comisia de cenzori a SC Splai SA, prin decizie a acţionarului majoritar SC Eurowest Imob Consulting SRL, Luminiţa Luţu a fost eliberată din această funcţie abia în cadrul deciziei AGA din 26 septembrie 2017, când, tot prin decizie a acţionarului majoritar, a fost înlocuită cu Silvia Gabriela Petre.

Ei bine, pentru ca acest cerc să se închidă perfect, aflăm dintr-o hotărâre AGA a SC Adam Stone SA, administrată de Mioriţa Videanu, că, la data de 11 aprilie 2018, noul cenzor al SC Splai SA, Silvia Gabriela Petre, a fost numită şi în funcţia de cenzor al acestei companii.

SC Adam Stone SA a participat inclusiv la contracte pe bani publici. În 18 martie 2015, când Adriean Videanu avea probleme cu un dosar deschis de DNA, fiind chiar şi arestat preventiv, compania în cauză încheia, alături de Delta ACM 93 SRL şi Ketel Design SRL, un contract cu Primăria Sectorului 3, în valoare de 19.904.708,32 de lei fără TVA. Obiectul  contractului era acela al prestării de lucrări la aleile şi trotuarele din Sectorul 3.

 

Soţia lui Adriean Videanu a fost numită recent în funcţia de administrator al SC Adam Stone SRL. Unul dintre patronii firmei, Luminiţa Luţu, a fost, până anul trecut, cenzor al SC Splai SA, companie care s-a judecat cu Primăria Capitalei pentru deptul de proprietate asupra a 54.000 de metri pătraţi de teren.

 

Splai SA a fost privatizată, în 2009, de AVAS, în plin litigiu imobiliar cu municipalitatea. Cumpărătorul, compania Eurowest Imob Consulting, a ajuns, în cele din urmă, în siajul fostului edil de la Sectorul 5, Marian Vanghelie.

×
Subiecte în articol: Adriean videanu