Unul de la Consiliul Județean Dolj, iar al doilea, în parteneriat cu alte companii, de la Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est.
Pe 10 ianuarie 2022, o platformă de monitorizare a implementării Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) a fost lansată, ca proiect finanțat de Parlamentul European, prin grupul politic Renew Europe. Platforma a fost prezentată, într-o conferință online, de europarlamentarul Dragoș Pîslaru, coraportor al Parlamentului European pe implementarea PNRR la nivel european, și de fostul ministru al Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, actual lider al think-tank-ului de politici europene „O Țară ca Afară”, despre a cărei echipă de experți „Jurnalul” a scris, marți, pe larg. „Monitor PNRR” urmărește „îndeplinirea sarcinilor asumate de către Guvernul de la București pentru accesarea celor peste 29 de miliarde de euro”, susținea chiar Dragoș Pîslaru, coraportor al Parlamentului European pe implementarea PNRR.
Interesant este că, cu doar șase zile înainte de lansarea acestei platforme, Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est a atribuit, printr-o licitație deschisă, un contract în valoare de aproape 900.000 de lei cu TVA (892.500 de lei cu TVA) unui grup de companii pentru evaluare tehnică și financiară a cererilor de finanțare și a documentației tehnico-economice, așa cum rezultă dintr-un anunț de atribuire publicat pe portalul SICAP.
Primul contract, pe 4 ianuarie
Concret, este vorba despre servicii de consultanță tehnică și asistență în evaluarea proiectelor propuse spre finanțare, în cadrul Programului Operațional Regional, având ca obiect îndeplinirea a patru activități. Prima activitate constă în evaluarea tehnică și economico-financiară a cererilor de finanțare și a documentației tehnico-economice aferente propunerilor de proiecte depuse spre finanțare în cadrul Axelor prioritare ale POR 2014-2020. A doua activitate se referă la evaluarea tehnică și financiară a cererilor de finanțare pentru proiectele depuse în cadrul Axelor prioritare ale POR 2015-2020 care au ca anexă documentații la nivel de plan de afaceri.
A treia activitate constă în furnizarea de analize tehnice și financiare asupra cererilor de finanțare solicitate expres de către Autoritatea de Management, prin emiterea de opinii tehnice de specialitate asupra contestațiilor depuse de către solicitanții de finanțare cu privire la procesul de evaluare tehnică și financiară, respectiv emiterea de puncte de vedere de specialitate, atunci când acestea sunt solicitate.
Ultima activitate se referă la evaluarea tehnică a proiectelor tehnice transmise de beneficiari după semnarea contractelor de finanțare.
Colegele lui Pîslaru se regăsesc în acționariatul companiei
La data de 4 ianuarie 2022, Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est a încheiat contractul nr. 27/2022, cu trei companii. Este vorba despre Avensa Consulting SRL, despre Smart Integration SRL și despre SC Civitta Strategy & Consulting SA. Aceasta din urmă este fosta SC GEA Strategy & Consulting SA, companie fondată de către fostul premier liberal Florin Cîțu, împreună cu actualul europarlamentar USR, Dragoș Nicolae Pîslaru, coraportor al Parlamentului European pe implementarea PNRR.
Pîslaru a controlat ani de zile compania, renunțând, temporar, la calitatea sa de administrator, în timpul mandatului său de ministru al Muncii, în Guvernul Cioloș. Potrivit datelor furnizate de Registrul Comerțului, în martie 2019, grupul de investiții eston Civitta International OU, care preluase compania, schimbându-i numele, deținea 98 la sută din acțiuni, iar Dragoș Pîslaru mai controla 0,5%. Ceilalți acționari erau Carmen Veronica Mariș, Ioana Ivanov și Denisa Scutariu, Toate cele trei coasociate din trecut ale lui Pîslaru se regăsesc și în prezent în acționariatul SC Civitta Strategy & Consulting SA. Iar locul lui Dragoș Pîslaru a fost luat de o anume Silvia Elena Ursu.
Aceeași societate contribuie la Strategia Turistică a județului Dolj
Contractul încheiat cu Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est nu este, însă, singura afacere de acest gen parafată de fosta companie a lui Dragoș Pîslaru anul acesta. În 26 ianuarie 2022, SC Civitta Strategy & Consulting SA a mai încheiat, fără licitație, în urma unei proceduri simplificate, un contract în valoare de 261.800 de lei cu tot cu TVA cu Consiliul Județean Dolj. Obiectul afacerii constă în prestarea de servicii de elaborare a Strategiei de Turism a județului Dolj, pentru perioada 2021-2027, în cadrul unui proiect denumit „Dezvoltarea strategică și eficiență administrativă a județului Dolj”.
Din documentația de atribuire, aflăm că, având în vedere atribuțiile Consiliului Județean pentru dezvoltarea economico-socială a județului, precum și importanța existenței unui document programatic care să asigure cadrul strategic și de referință în domeniul turismului, Consiliul Județean Dolj are nevoie de elaborarea unei strategii sectoriale pentru perioada 2021-2027 și să identifice un brand de proiect.
Această strategie urmează să reprezinte, spune autoritatea contractantă, un instrument de lucru și de fundamentare a deciziilor administrației publice locale pentru proiectele viitoare ce vor fi finanțate din fonduri proprii, dar și din fonduri nerambursabile.