x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Se rupe rețeaua foștilor capi SRI. Generalul Cocoru a zburat din conducerea firmei lui Florian Coldea

Se rupe rețeaua foștilor capi SRI. Generalul Cocoru a zburat din conducerea firmei lui Florian Coldea

de Ion Alexandru    |    12 Aug 2024   •   08:00
Se rupe rețeaua foștilor capi SRI. Generalul Cocoru a zburat din conducerea firmei lui Florian Coldea
Sursa foto: Agerpres/Florian Coldea

Partenerul de afaceri al lui Florian Coldea, din firmele de consultanță și de imobiliare înființate după părăsirea Serviciului Român de Informații, generalul cu patru stele Dumitru Cocoru, a demisionat din funcția de administrator al ambelor societăți. Cocoru administra inclusiv firma Strategic Sys SRL, cea care se afla la capătul lanțului banilor rulați pe metoda încasării de la „clienții” care doreau „optimizarea” sentințelor din dosarele penale, care plăteau direct la SCP Doru Trăilă și Asociații, după care, o parte pleca la firma lui Dumitru Dumbravă, sub formă de contracte de consultanță, iar, de aici, ajungea la firma lui Coldea și Cocoru, în baza altor contracte de consultanță.

Numele lui Dumitru Cocoru este menționat chiar și în dosarul instrumentat de DNA, făcându-se clar mențiunea că, la momentul acestor operațiuni, generalul cu patru stele administra compania Sc Strategic Sys SRL. În locul lui Dumitru Cocoru, cele două firme ale lui Coldea vor fi administrate de un bucureștean în vârstă de 50 de ani, care nu figurează cu nicio altă afacere sau rol de administrator în vreo companie din România.

Rețeaua „generalilor” se divizează. La exact 20 de zile de la punerea sub acuzare a foștilor capi ai SRI Florian Coldea și Dumitru Dumbravă de către DNA, dar și a firmelor de consultanță înființate de aceștia la părăsirea oficială a sistemului, un alt fost general important al SRI, cu patru stele, Dumitru Cocoru, a luat primele măsuri de distanțare de această grupare. Oficial, Cocoru este responsabilul cu administrarea celor două firme înființate, în 2020, împreună cu Florian Coldea – Strategic Sys SRL și Strategic Assets SRL, în care, încă de la fondare, a ocupat funcția de administrator cu drepturi și puteri depline, deținând câte un pachet de 50% din capitalurile sociale ale acestor companii.

Ei bine, potrivit unor încheieri de la Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), la data de 12 iunie 2024, a fost convocată o adunare generală a asociaților ai SC Strategic Sys SRL, prilej cu care a fost adoptată o hotărâre mai mult decât interesantă. Astfel, potrivit acestor încheieri, „acționarii, reprezentând 100% din capitalul social, și anume: Cocoru Dumitru, născut la 17 aprilie 1958, în comuna Slobozia, județul Giurgiu, domiciliat în România, deținând 10 părți sociale, reprezentând 50% din capitalul social al Societății, și Florian Coldea, cetățean român, căsătorit, născut la data de 21 septembrie 1971, în comuna Târnova, județul Arad, domiciliat în România, deținând 10 părți sociale, reprezentând 50% din capitalul social al Societății, potrivit articolului 121 din Legea nr. 31/1990 privind societățile, renunță la respectarea formalităților cerute de lege pentru convocarea adunării generale a asociaților societății și pun în discuție două puncte pe ordinea de zi”.

A plecat din ambele societăți

În acest sens, în urma deliberărilor, a fost adoptată o hotărâre a AGA cu două puncte principale. Primul se referă la „revocarea din calitatea de administrator al societății în persoana domnului Dumitru Cocoru, ca urmare a demisiei acestuia, precum și descărcarea de gestiune”.

Al doilea punct constă în numirea în calitate de administrator al societății în persoana domnului Răduțu Orlando-Cristinel, cetățean român, născut la data de 5 august 1974, în municipiul București, Sectorul 6, domiciliat în România. Acest nou administrator va avea puteri depline de administrare și de reprezentare a societății SC Strategic Sys SRL în raporturile acesteia cu terții, conform actului constitutiv al societății.

În aceeași zi, coasociații Dumitru Cocoru și Florian Coldea au convocat, în aceeași manieră descrisă mai sus, și adunarea generală a asociaților celei de-a doua companii înființate de aceștia, SC Strategic Assets SRL, unde, de asemenea, Dumitru Cocoru a fost revocat din funcția de administrator, tot ca urmare a demisiei sale din această calitate, fiind descărcat de gestiune. În locul acestuia, a fost numit administrator același Răduțu Orlando-Cristinel, pentru o perioadă de un an, timp în care va avea și aici drepturi depline de administrare și de reprezentare a companiei în raporturile cu terții.

Noul administrator al celor două companii nu figurează ca asociat, administrator, reprezentant sau cu altă calitate în nicio altă firmă comercială și nici nu există informații despre o activitate desfășurată de acesta în domeniul public. Este, cum s-ar zice în limbaj specific al serviciilor de informații, o „fantomă”.

Articolul 121 din Legea 31/1990, invocat de generalii Dumitru Cocoru și Florian Coldea pentru a renunța la respectarea prevederilor legale pentru convocarea adunării generale a asociaților, prevede că acționarii, reprezentând întreg capitalul social, vor putea, dacă niciunul dintre ei nu se opune, să țină o adunare generală și să ia orice hotărâre de competența adunării, fără respectarea formalităților cerute pentru convocarea ei.

Citește și Ministrul de Interne al lui Cioloș, în afaceri tip Coldea cu un fost general SRI. Rețeaua de business a pensionarilor ieșiți din Serviciu în 2017

Numele lui Cocoru, menționat în Ordonanța procurorilor

Interesant este că aceste mișcări, care fac obiectul unor încheieri de la Registrul Comerțului relativ proaspăt redactate, au avut loc în contextul în care numele generalului cu patru stele Dumitru Cocoru apare în Ordonanța Direcției Naționale Anticorupție din data de 22 mai 2024 a procurorului-șef al Secției de Combatere a Corupției din DNA, Mihaiela Moraru Iorga, atunci când a fost analizată situația SC Strategic Sys SRL, despre care anchetatorii arată că a luat ființă în anul 2020, avându-i ca asociați pe Florian Coldea și pe Dumitru Cocoru, iar ca administrator pe acesta din urmă.

În actul citat, se precizează că, din analiza rulajelor de cont, a rezultat că, în perioada 10 ianuarie 2023 – 28 februarie 2024, SC Strategic Sys SRL a încasat de la SC Wise Line Consulting SRL (firma generalului Dumitru Dumbravă) suma totală de 1.241.726,47 de lei, prin 19 transferuri. Procurorii au stabilit că între SCP Doru Trăilă și Asociații și SC Wise Line Consulting SRL au fost încheiate contracte-cadru, cu un obiect general, în care nu sunt prezente elemente care să permită cuantificarea serviciilor prestate și determinarea valorii facturilor. Asta, contrar clauzelor contractuale, care impuneau ca, pentru serviciile de consultanță dintre SCP Doru Trăilă și Asociații și SC Wise Line Consulting SRL, să se încheie acte adiționale prin care să se stabilească obiectul prestațiilor acestora.

 

Traseul banilor

În aceeași ordonanță mai este subliniat, cu titlu de exemplu, că, la data de 28 noiembrie 2023, SC Strategic Sys SRL a emis către SC Wise Line Consulting SRL factura nr. 00374, în valoare de 87.279,81 lei (pentru servicii de consultanță), iar, la data de 30 ianuarie 2024, a fost emisă facture nr. 0399, în valoare de 8.765,03 lei (tot pentru servicii de consultanță). Procurorii scriu că „rapoartele din spatele acestor facturi sunt rapoarte generale ce nu se circumscriu obiectului contractelor și actelor adiționale la acestea”, „fapt ce denotă că încasările efectuate de către SC Wise Line Consulting SRL reprezintă plăți parțiale din suma de 600.000 de euro ce face obiectul contractului de asistență juridică cu SC Sanimed Impex International SRL și care face obiectul infracțiunii de corupție”.

Mai departe, anchetatorii arată că, la data de 14 ianuarie 2024, SC Wise Line Consulting SRL a încheiat cu SC Strategic Sys SRL, prin administrator Dumitru Cocoru, contractul consultanță nr. 28, având ca obiect „consultanța în afaceri și management în scopul asigurării succesului proiectelor pe care le are în desfășurare” și o durată de două luni. Prețul – 20.000 de euro fără TVA.

„Pentru a disimula natura și proveniența sumelor de bani ce au fost achitate de Cătălin Hideg «echipei» din care face parte  Dumitru Dumbravă, SC Wise Line Consulting SRL a încheiat cu SCP Doru Trăilă și Asociații contracte de consultanță și acte adiționale la acestea, în baza cărora a emis facturi fiscale și a încasat 357.000 de lei, ascunzând, astfel, folosul pretins și sumele încasate de Dumitru Dumbravă din comiterea infracțiunii de trafic de influență. În același context, SC Strategic Sys SRL a încheiat cu SC Wise Line Consulting SRL contracte de consultanță și acte adiționale la acestea în baza cărora a emis facturi fiscale și a încasat peste 97.000 de lei, ascunzând, astfel, folosul pretins și sumele încasate de Florian Coldea din săvârșirea infracțiunii de trafic de influență” mai acuză procurorii DNA. De altfel, în ordonanță se precizează că faptele SC Woise Line Consulting SRL și SC Strategic Sys SRL întrunesc elementele constitutive ale infracțiunii de spălare de bani.

„Sponsorizare” din partea SNSPA pentru tipărirea unei cărți scrise de fostul șef al Binomului

În aceeași perioadă de început a acestui an, când Florian Coldea, prin intermediul firmei sale, pe care o deține împreună cu Dumitru Cocoru, se preta la astfel de fapte, anchetate de DNA, fostul șef operativ al Serviciului Român de Informații era sponsorizat de o binecunoscută instituție publică de învățământ pentru a-și tipări o carte.

Este vorba despre Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) care, la data de 29 ianuarie 2024, a publicat, pe SEAP (Serviciul Electronic al Achizițiilor Publice, un anunț în care notifica finalizarea unui contract de cumpărare directă de servicii de „Tipărire carte 15,5 X 23,4 centimetri – Florian Coldea FCRP” FCRP este acronimul Facultății de Comunicare și Relații Publice din cadrul SNSPA. În anunț, produsul cumpărat este descris drept „carte  format 15,5 X 23,3 centimetri, broșurată cu termoclei, număr de pagini 170 la interior, hartie offset de 70 grame per metru pătrat, 1+1 culori, copertă din carton 300 grame per metru pătrat dublu cretat lucios, plastifiată lucios, 4 dublu cretat lucios, plastifiată lucios, 4+0 culori”, în tiraj de 250 de exemplare, care urma să fie livrată la sediul facultății, în Bulevardul Expoziției, nr. 30A.

Conform aceluiași anunț, prețul de vânzare pentru un exemplar este de 18,50 lei, iar valoarea contractului se ridică la 4.625 de lei fără TVA, respectiv la 5.503,75 de lei cu TVA inclusă. Contractul a fost adjudecat de către SC Alpha MDN SRL din Buzău, companie deținută de Ștefan Davidescu și de Gheorghe Neder.

×