x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Foștii capi ai SRI dau consultanță financiară pentru companii

Foștii capi ai SRI dau consultanță financiară pentru companii

de Ion Alexandru    |    09 Feb 2022   •   07:05
Foștii capi ai SRI dau consultanță financiară pentru companii
Sursa foto: Lucian Alecu

Celebrul general SRI Florian Coldea și asociatul său Dumitru Cocoru, fost director al Institutului pentru Tehnologii Avansate, au decis ca societatea Strategic Assets SRL, pe care au înființat-o în toamna anului trecut, care activează în zona agențiilor imobiliare, să își extindă obiectele secundare de activitate.

Firma intră, astfel, pe piața intermedierilor financiare și a creditelor bancare pentru companii. Cei doi foști șefi ai Serviciului Român de Informații patronează, începând cu anul 2020, împreună, două societăți comerciale.

Pe 22 decembrie 2021, generalii SRI în rezervă Florian Coldea și Dumitru Cocoru au organizat o Adunare Generală a Asociaților SC Strategic Assets SRL, la care dețin, fiecare, câte 50 la sută din capitalul social, pentru a supune la vot completarea obiectului secundar de activitate al companiei și actualizarea Actului Constitutiv al societății, conform unui document oficial al Oficiului Național al Registrului Comerțului.

Cu unanimitate de voturi, asociații au decis completarea obiectului secundar de activitate al companiei cu activități auxiliare intermedierilor financiare, exclusiv activități de asigurări și fonduri de pensii, precum și servicii de consiliere pentru investiții, intermedieri credite bancare pentru persoane fizice.

Înființată la finalul lunii septembrie

Jurnalul a dezvăluit, în toamna trecută, că fostul director militar al Serviciului Român de Informații, generalul în rezervă, cu patru stele, Florian Coldea împreună cu ex-colegul său generalul Dumitru Cocoru și-au extins afacerile. Cei doi au înființat, recent, o a doua companie comercială, care va activa exclusiv în zona imobiliară. Asta, după ce, în primăvara anului trecut, generalii în cauză au adăugat la obiectul secundar de activitate al primei firme pe care au fondat-o împreună, vara trecută, același gen de business.

 Un document de la Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC)  - Oficiul Registrului de pe lângă Tribunalul București, întocmit în data de 27 septembrie 2021, arată că a fost dispusă autorizarea constituirii, înregistrarea și înmatricularea unei noi companii comerciale, denumită, în acest act, drept „profesionist”. Este vorba despre SC Strategic Assets SRL, societatea căreia, pe 22 decembrie 2021, i-au completat obiectul secundar de activitate, cu sediul la parterul unui bloc din centrul Capitalei, de pe Bulevardul Unirii. Obiectul principal de activitate declarat este „activități imobiliare pe bază de comision sau de contract”. Activitatea principală menționată în documentația de înmatriculare a acestei societăți este „Agenții imobiliare”.

Cei doi fondatori ai acestei entități economice sunt celebrii foști generali ai Serviciului Român de Informații Florian Coldea, fost prim-adjunct al Serviciului Român de Informații, și fostul director al Institutului pentru Tehnologii Avansate din cadrul SRI, generalul Dumitru Cocoru. Din documentul citat mai aflăm că, odată cu cererea formulată de înmatriculare a societății, a fost vărsat integral capitalul social, în valoare de 200 de lei, capital social împărțit în 20 de părți sociale. A câte 10 lei fiecare. 

Profit de aproape 300.000 de lei, în primul an de activitate, cu o altă firmă deținută de cei doi generali 

Aceasta este cea de-a doua companie pe care generalii Florian Coldea și Dumitru Cocoru o fondează împreună, în ultimul an și jumătate. Asta, în condițiile în care, pe data de 21 iulie 2020, cei doi foști ofițeri cu greutate ai SRI înregistrau, de asemenea, la Registrul Comerțului, compania SC Strategic Sys SRL, firmă care, la acel moment, avea drept principal domeniu de activitate „arhitectura, ingineria și serviciile de consultanță tehnică și legate de aceasta”. Printre obiectele secundare de activitate se mai numără: „Reproducerea înregistrărilor” și „Repararea calculatoarelor şi a echipamentelor periferice”.

Adunarea Generală a Asociaților companiei SC Strategic Sys SRL hotăra însă, în 12 mai 2021, completarea obiectului secundar de activitate al societății, fiind introdus codul CAEN 6831, respectiv „Agenții imobiliare”. Prin aceeași hotărâre, cei doi generali au mai stabilit că, în calitate de acționari ai firmei în cauză, au dreptul la dividende din veniturile reale ale societății, iar cuantumul acestora urmează să fie stabilit printr-o altă decizie a Adunării Generale a Asociaților, subsecvent aprobării situației financiare anuale. 

Potrivit datelor oficiale, în cele cinci luni de activitate derulată de societatea foștilor capi ai SRI în anul 2020, cifra de afaceri a fost de 639.739 de lei. Iar profitul net realizat, după plata taxelor și impozitelor, se situează la 573.775 de lei. Ceea ce înseamnă că fiecare dintre cei doi acționari are o cotă de profit net în sumă de 286.887,5 lei. Conform acelorași date, compania a funcționat cu un singur salariat.

×
Subiecte în articol: florian coldea dumitru cocoru