x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Fratele Ralucăi Prună, menținut la conducerea DNA, deși nu întrunește condițiile de vechime

Fratele Ralucăi Prună, menținut la conducerea DNA, deși nu întrunește condițiile de vechime

de Ion Alexandru    |    26 Noi 2020   •   08:38
Fratele Ralucăi Prună, menținut la conducerea DNA, deși nu întrunește condițiile de vechime

Secția pentru Procurori de la CSM a decis, săptămâna aceasta, să-i prelungească delegarea procurorului Mihai Prună, fratele fostului ministru tehnocrat al Justiției, Raluca Prună, în funcția de procuror-șef adjunct al Secției de Combatere a Infracțiunilor Asimilate Infracțiunilor de Corupție din DNA, pentru încă șase luni. Asta, în condițiile în care Prună are o vechime ca procuror de 8 ani, iar legea prevede o vechime de minim 10 ani. Acesta a fost și motivul pentru care, în 2018, Mihai Prună și-a pierdut delegarea de la Parchetul General, după ce aceeași Secție de Procurori de la CSM a constatat că nu întrunește condițiile legale referitoare la vechime.

Decizia a fost adoptată, prin vot secret, în Secția de Procurori, pe data de 24 noiembrie, Mihai Prună primind „undă verde” la prelungirea delegării, începând cu data de 1 decembrie 2020, până la ocuparea funcției, prin numire, de adjunct al Secției a II-a din DNA, însă nu mai mult de șase luni. Cel care a făcut solicitarea către Consiliul Superior al Magistraturii a fost chiar șeful Direcției Naționale, Crin Bologa. Acesta din urmă este un apropiat al fostului ministru al Justiției, Raluca Prună, dar și al Monicăi Macovei, fiind colaborator al organizației Freedom House, condusă, în prezent, de Cristina Guseth, o prietenă a celor două. Prelungirea delegării la DNA are loc în condițiile în care Mihai Prună a fost numit procuror în februarie 2012, având astfel doar 8 ani de vechime efectivă în funcţie. Iar conform articolului 55 al Legii 303/2004, „pot fi numiţi în funcţiile de conducere prevăzute (…) procurorii care nu au fost sancţionaţi disciplinar în ultimii 3 ani și au o vechime efectivă de minimum 10 ani”. Este vorba despre promovarea la Parchete superioare, care arată clar că la calcularea condiţiei minime de vechime pentru a participa la concursul de promovare nu se ia în considerare perioada în care judecătorul sau procurorul a avut calitatea de auditor de justiţie.

Trimis înapoi, în 2018, la Parchetul Capitalei

Interesant este faptul că, prin Hotărârea 490 din 17 octombrie 2018, aceeași Secție de Procurori de la CSM a decis încetarea delegării de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Parchetele de pe lângă Curțile de Apel sau Parchetele de pe lângă tribunal a procurorilor care nu îndeplineau, la acel moment, condițiile de vechime prevăzute de Legea nr. 242/2018, modificată prin Ordonanța de Urgență nr. 92/2019. Atunci, 34 de procurori s-au văzut în situația de a se întoarce la Parchetele de unde fuseseră delegați. La poziția a șaptea a acestei liste se afla numele procurorului Mihai Prună, obligat, astfel, să revină de la Parchetul General, la Parchetul de pe lângă Tribunalul București. În luna mai a acestui an, însă Mihai Prună a fost propulsat direct într-o funcţie de conducere la DNA, venind de la Parchetul Capitalei, după ce a picat examenul de promovare la Parchetul General, iar activitatea sa s-a desfășurat în domeniul dosarelor de omor.

Legături de familie și de prietenie la vârful sistemului

Jurnaliștii de la „Lumea Justiției” devoalează însă și alte două posibile filiere, în afară de aceea a relației de rudenie cu Raluca Prună, prin care procurorul Mihai Prună beneficiază de sprijinul actualului șef al DNA, dar și al magistraților din Secția de Procurori de la CSM. Astfel, prima filieră ar fi aceea a faptului că Mihai Prună se află într-o relație de concubinaj cu actualul procuror general adjunct al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Maria Magdalena Militaru, numită în funcție, de președintele României, la propunerea ministrului Justiției, Cătălin Predoiu. Aceasta a fost, anterior numirii, procuror general adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București, perioadă în care l-a trimis în judecată pe celebrul polițist Cristian Cioacă, în și mai cunoscutul dosar „Elodia”. Dosar lucrat, inițial, de fostul adjunct al lui Kovesi, procurorul Marius Iacob. Din relația de concubinaj a lui Mihai Prună cu al doilea om din Parchetul General a rezultat și un copil. A doua filieră ar fi apropierea lui Mihai Prună de actualul vicepreședinte al Consiliului Superior al Magistraturii, Cristian Ban, care i-a fost chiar șef, pe linie ierarhică, fratelui fostului ministru tehnocrat al Justiției, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 din București.

Coincidența „Sectorul 1”

O altă coincidență a acestei povești cu procurori rezidă din cuprinsul aceleiași Hotărâri a Secției pentru Procurori de la CSM nr. 490 din 2018, prin care Mihai Prună a fost obligat să se întoarcă la Parchetul Capitalei, de la Parchetul General, pentru lipsa anilor de vechime. Așa cum arătam mai sus, 34 de procurori s-au aflat atunci în situația lui Prună, printre care și Nicolae Sfrâncu. Acesta din urmă a fost nevoit să revină, de la Parchetul Capitalei, la Parchetul Judecătoriei Sectorului 1, din aceleași motive legale. Sfrâncu este celebrul președinte al Biroului Electoral al Sectorului 1, de la alegerile locale din 27 septembrie, care a respins contestațiile formulate de fostul primar Dan Tudorache, propunând validarea alegerii actualului edil, Clotilde Armand. Iar pentru ca povestea să se încheie „rotund”, mai aflăm că șeful direct al lui Mihai Prună, la Secția a II-a din DNA, este procuroarea Ana Dana, cea care l-a pus sub acuzare și sub control judiciar pe cauțiune, săptămâna trecută, pe fostul primar al Sectorului 1, Dan Tudorache.

Procurorul care a validat alegerile de la Sectorul 1 a avut, în 2018, aceeași soartă ca a lui Prună. Șefa lui Prună îl anchetează pe Dan Tudorache

 

 

 

×
Subiecte în articol: raluca pruna mihai pruna