x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Introducerea fericirii la creşă cu 1.000.000 €

Introducerea fericirii la creşă cu 1.000.000 €

de Monica Cosac    |    22 Iun 2015   •   13:06
Introducerea fericirii la creşă cu 1.000.000 €

Primăria Sectorului 1 al Capitalei şi-a propus să salveze „de la un debut foarte nefast în viaţă” o parte dintre preşcolarii defavorizaţi, educându-i „în stil danez”. Ambiţiosul proiect-pilot a fost implementat la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului şi a costat peste un milion de euro. Cei mai mulţi bani, peste 730.000 de euro, au fost investiţi în „pregătirea personalului”: educatorii, îngrijitorii şi bucătarii au fost trimişi să înveţe cum să-i lase pe copii să facă ce vor.

Prima creşă amenajată după principiile pedagogiei daneze, Centrul Româno-Danez pentru Educație Integrată, a fost inaugurată la finalul lunii ianuarie 2013. Este vorba de un proiect-pilot, realizat de Primăria Sectorului 1 împreună cu VIA University College Danemarca și Fundația „Velux”, destinat copiilor de la zero la trei ani. Centrul are capacitatea de 30 de locuri şi funcţionează în cadrul Direcţiei locale de Protecţie a Copilului.

Derulat pe o perioadă de trei ani, programul a înghiţit nu mai puţin de 1.063.387 euro, din care 441.759 de euro au fost achitați de primărie. După cum au anunţat autorităţile locale, filosofia sistemului educațional danez gravitează în jurul fericirii copiilor şi pune accent pe învăţare, nu pe îngrijire, ca în celelalte creşe de stat.

Riscurile „modelului danez” aplicat în România

„Copiii studiază plantele și insectele, plantează flori și legume sau pictează”, „sunt încurajați să se descurce singuri în cât mai multe situații, însă sub atenta supraveghere a educatorilor, creșa fiind echipată pentru a-i ajuta în acest sens”, ne-a comunicat biroul de presă al Primăriei Sectorului 1.

Aleşii au considerat că aceasta reprezintă o „tehnică prin care abandonul educaţional poate fi redus la minimum”. Specialiştii sunt de altă părere. Psihologul Cătălina Dumitrescu a explicat, pentru Jurnalul Naţional: „Sistemul acesta ar fi benefic pentru copil, pentru că le stimulează creativitatea.

Dar numai până la un punct! Pentru că formarea structurii personalităţii se face în primii şapte ani de viaţă, iar copiii merg la grădiniţă de la 4 ani”, iar schimbarea va atrage după sine depresii şi abandon şcolar. Edilul Andrei Chiliman anunţa, la începutul lunii iunie 2015, că proiectul a fost un succes şi că toate cele trei creşe din sector vor prelua modelul danez. Costul? „Estimăm că vom avea nevoie de 3-4 milioane de euro”, a afirmat primarul.

„Vor fi costuri mari” fiindcă este nevoie de formarea de personal care să se ocupe de aceşti copii. Capacitatea totală a creşelor este de 530 de locuri şi autorităţile spun că există deficit pe acest segment.

<< Trecerea copiilor de la un sistem fără reguli la unul cu reguli şi competitiv îi va determina pe unii să abandoneze sistemul educaţional >> - psihologul Cătălina Dumitrescu

300.000 de euro pentru pregătirea celor trei educatori


Cea mai mare parte a investiţiei a fost în personalul centrului româno-danez, care are un şef, 4 psihopedagogi, 2 educatori puericultori, 2 asistenţi medicali, 2 îngrijitori, un bucătar şi un ajutor de bucătar, conform organigramei, iar la educaţia celor mici participă toată lumea.

Practic, trei psihopedagogi deja licenţiaţi în sistemul de învăţământ autohton au beneficiat de o „efectuare a pregătirii profesionale” de şapte luni, care a costat 189.000 de euro, dar şi de „dezvoltarea pregătirii profesionale” în patru luni, cu o valoare totală de 108.000 de euro - după cum reiese din bugetul proiectului-pilot.

Mai mult, pe lângă salarii, educatorii au primit şi „compensaţie de plată salarială suplimentară pentru sarcini profesionale adiţionale”, de peste 61.000 de euro. De asemenea, deşi copiii defavorizaţi învaţă fericirea daneză afară, studiind insectele şi plantele, au fost cumpărate jucării de 35.000 de euro.

Printre cheltuieli, se mai regăsesc şi mai multe „excursii” de câte o săptămână, pentru tot personalul centrului, care au totalizat 60.000 de euro, dar şi o „evaluare externă” a proiectului, de doar 15.000 de euro.

Chiliman, cercetat pentru corupţie

Primarul Sectorului 1 al Capitalei, Andrei Chiliman, este cercetat de procurorii DNA Ploieşti, sub control judiciar. Edilul este acuzat de constituire de grup infracţional organizat şi complicitate la trafic de influenţă în formă continuată. În acelaşi dosar, au mai fost puşi sub acuzare şi Vlad Moisescu (fost trezorier al PNL), Ioana Costescu (consilier personal al primarului) şi Ion Brad (consilier local). Procurorii anticorupţie spun că edilul şi ceilalţi angajaţi ai primăriei au primit un „comision” de 10% din contractele încheiate de administraţia locală cu două firme care s-au ocupat de reabilitarea termică a blocurilor din sector, dar şi de lucrări de asfaltare a unor străzi. În prezent, Chiliman este suspendat pentru o perioadă de 60 de zile.

Cheltuielile cu personalul proiectului-pilot

189.000 euro – 7 luni pregătire profesională (3 persoane)
108.000 euro – 4 luni dezvoltare profesională (3 persoane)
61.596 euro – compensaţii salariale
28.600 euro – călătorii de studiu în Danemarca
31.200 euro – călătorii ale experţilor VIA la Bucureşti
15.000 euro - evaluare externă şi difuzare

×
Subiecte în articol: cresa fericire