x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete “Irlandezul din Carpaţi”, din Guvernul lui Cioloş, în afaceri cu statul lui Dăncilă

“Irlandezul din Carpaţi”, din Guvernul lui Cioloş, în afaceri cu statul lui Dăncilă

de Ion Alexandru    |    18 Iun 2018   •   07:58
“Irlandezul din Carpaţi”, din Guvernul lui Cioloş, în afaceri cu statul lui Dăncilă

Un fost consilier din Guvernul Cioloş derulează, printr-una dintre companiile la care este asociat, contracte cu statul. Şi nu este vorba despre un simplu consilier, ci despre celebrul personaj cunoscut sub numele de scenă “Irlandezul din Carpaţi”. Mai exact, cetăţeanul irlandez Peter Damian Hurley, acţionar la compania de studii sociologice Mercury Research SRL, derulează, prin intermediul acestei firme, un contract cu Consiliul Concurenţei pentru realizarea unui studiu de piaţă legat de serviciile bancare de retail, în condiţiile în care acelaşi irlandez mai deţine acţiuni şi la o companie care se ocupă cu acordarea de credite bancare. Hurley l-a atacat, la începutul anului 2016, pe Dacian Cioloş, după care, la scurt timp, a fost recrutat de fostul ministru tehnocrat al Agriculturii, Achim Irimescu, şi numit consilier la acest minister. Interesant este şi că, tot anul acesta, Mercury Research a mai primit un contract din partea ANCOM, agenţie guvernamentală condusă de fostul premier PSD Sorin Grindeanu, pentru realizarea unui studiu sociologic.

 

Consiliul Concurenţei a încheiat, în data de 6 iunie, un contract privind achiziţia de servicii sociologice, constând în realizarea unui sondaj de opinie care să înlesnească o înţelegere profundă a pieţei serviciilor bancare de retail, din perspectiva clientului, pornind de la motivele care stau la baza comportamentului persoanelor fizice autorizate şi a IMM-urilor în ceea ce priveşte aceste servicii. Afacerea, gândită de autoritatea contractantă încă din luna februarie a acestui an, s-a finalizat prin atribuirea, prin selecţie de oferte simplificată, a unui contract în valoare de 153.153 de lei cu TVA inclus, către compania SC Mercury Research SRL Bucureşti. Aceasta a fost selectată din cele patru oferte primite.

Conform datelor furnizate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC), compania selecţionată  de Consiliul Concurenţei a luat fiinţă în anul 1994, având drept unic asociat Balkan Research LTD, cu sediul în Isle of Man, Marea Britanie, reprezentată, atunci, de cetăţeanul irlandez Michael Nicholas Hunt, iar societatea românească a fost administrată, câţiva ani, de către SC Convergence Holding SRL, reprezentată de acelaşi cetăţean irlandez.

Începând cu anul 2008, însă, structura acţionariatului SC Mercury Research s-a modificat, în sensul că asociaţii companiei au devenit Dornden Holding Limited Isle of Man, Marea Britanie, irandezii Peter Damian Hurley şi Michael Nicholas Hunt, precum şi cetăţenii români Georgeta Ingrid Lambru şi Ioan Simu.

 

Hurley deţine şi o companie de creditare

Printre criteriile menţionate de Consiliul Concurenţei în caietul de sarcini care a premers atribuirii contractului către compania la care este asociat Peter Damian Hurley se află şi faptul că “niciun membru al echipei care desfăşoară proiectul Consiliului Concurenţei nu va derula nicio activitate pentru alţi participanţi la piaţa serviciilor bancare de retail, fără consimţământul Consiliului Concurenţei”. De asemenea, o altă obligaţie prevăzută în caietul de sarcini este aceea că informaţiile cu care lucrează echipa vor fi păstrate în siguranţă, asfel încât personalul implicat în lucrări pentru alţi participanţi la piaţa serviciilor bancare de retail să nu le poată accesa.

Important de menţionat în legătură cu aceste interdicţii este faptul că trei dintre asociaţii firmei care a primit contractul de la Consiliul Concurenţei sunt implicaţi într-o companie care se ocupă cu acordarea de credite bancare. Astfel, potrivit aceloraşi date puse la dispoziţie de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, atât asociatul persoană juridică din Isle of Man, Dornden Hodings Limited, cât şi irlandezii Peter Damian Hurley şi Michael Nicholas Hunt, alături de omul de afaceri care activează în piaţa de publicitate on-line Radu Gabriel Miu, deţin capitalul social al companiei SC Grup Intercredit SRL. Această societate, cu sediul în Alba Iulia, se ocupă cu distribuirea de produse specializate de tip credit de nevoi personale, iar în anul 2005, a încheiat un contract cu Citybank pentru distribuirea acestui tip de produse.

Revenind la contractul încheiat de SC Mercury Research cu Consiliul Concurenţei, aflăm, din caietul de sarcini, că obectivele sondajului ce urmează a fi prestat vizează percepţia clienţilor asupra produselor şi serviciilor bancare, identificarea gradului de încredere în bănci şi în alte instituţii ce prestează servicii similare, a factorilor determinanţi ai acestei încrederi, precum şi relaţia clienţilor cu banca la care au contul, cardul, creditul şi atitudinea faţă de aceasta.

 

Oiectivele sondajului

Rezultatele sondajului vor folosi Consiliului Concurenţei pentru o mai bună înţelegere a modului în care funcţionează mecanismele serviciilor bancare de retail, din punct de vedere concurenţial, ele vor aparţine autorităţii contractante şi vor putea fi utilizate în exercitarea atribuţiilor Consiliului Concurenţei.

În ceea ce priveşte sondajul propriu-zis, se urmăreşte selectarea subeşantioanelor care să asigure reprezentativitatea la nivelul României şi care să permită generalizarea rezultatelor. Consiliul Concurenţei propune ca eşantionul să cuprindă respondenţi atât din mediul urban, cât şi din mediul rural, fiind alese Municipiul Bucureşti şi oraşe mari (cu 150.000- 350.000 de locuitori), oraşe medii (cu 50.000-100.000 de locuitori), dar şi oraşe mici (cu mai puţin de 50.000 de locuitori).

Temele urmărite sunt atitudinea clienţilor faţă de piaţa bancară şi calitatea serviciilor, frecvenţa şi modalitatea de utilizare a serviciilor bancare, identificarea măsurii în care nevoile accesorii, conexe şi incluse reprezintă factori determinanţi pentru alegerea unui serviciu bancar, nivelul de satisfacţie al clientului în relaţia sa cu banca, rolul platformelor on-line de comparare a serviciilor bancare, alegerea furnizorului de servicii bancare pentru IMM-uri şi persoane fizice autorizate, precum şi transparenţa condiţiilor generale de prestare a serviciilor bancare de retail.

Raportul prezentat trebuie să ofere o imagine de ansamblu asupra pieţei, dar şi o analiză comparativă a unor zone geografice mai restrânse, respectiv mediul urban şi rural, pe diferite portofolii de clienţi. Consiliul Concurenţei precizează că îşi rezervă dreptul de a verifica veridicitatea informaţiilor din bazele de date cu respondenţi. În ceea ce priveşte persoanele fizice, persoanele fizice autorizate şi IMM-urile, Consiliul va apela la bazele de date oficiale ale MInisterului Finanţelor şi ale Registrului Comerţului.

 

Angajat la Guvern, după ce l-a atacat pe premier

Peter Damian Hurley, personajul central al acestei poveşti, asociat la SC Mercury Research SRL, este cunoscut de public sub renumele de “Irlandezul din Carpaţi”. Cetăţeanul irlandez s-a stabilit în România în anul 1994 şi a devenit celebru după ce a creat Festivalul Drumul Lung spre Cimitirul Vesel de la Săpânţa, călătorind pe jos de acolo, până la Bucureşti.

În ianuarie 2016, Peter Damian Hurley l-a atacat public pe fostul premier tehnocrat Dacian Cioloş, proaspăt instalat în funcţie, caracterizându-i acestuia mandatul de comisar european pe probleme de agricultură ca fiind un eşec. După acest atac, însă, Hurley a fost numit, două luni mai târziu, în funcţia de consilier al ministrului Agriculturii din Cabinetul Cioloş, Achim Irimescu.

În calitate de consilier guvernamental, irlandezul a completat şi depus, aşa cum prevede legea, o declaraţie de avere şi una de interese. Din aceste documente, rezultă că Peter Damian Hurley nu deţine în România sau în străinătate terenuri sau alte proprietăţi imobiliare, maşini, bunuri de valoare sau conturi bancare. Irlandezul ţine banii în împrumuturi acordate. Astfel, 108.207 lei au fost împrumutaţi Asociaţiei România Film Sector, 160 de lei către Asociaţia Interculturală de Tradiţii, 12.900 de euro şi 34.225 de lei către SC New Change Consulting SRL şi 156.000 de euro către o companie SC Odăi Centre SRL, pe care nu am identificat-o la Registrul Comerţului.

În schimb, am identificat faptul că, din 2004, Peter Damian Hurley deţine acţiuni la SC Mercury Active Solutions SRL, alături de Mulligan Barry Joseph şi de Michael Nicholas Hunt, iar din 2006 este asociat unic la SC New Change Consulting SRL. În 2007, împreună cu soţia sa, Mihaela Hurley, irlandezul a fondat compania Scorpio Developments, care se ocupă cu activităţi imobiliare, iar în 2009, împreună cu asociatul majoritar al firmei care derulează contractul cu Consiliul Concurenţei, Dornden Holding Limited, cu Gabriel Radu Miu şi cu Michael Nicholas Hunt, deţine societatea Mercury 360 Communications SRL.

Pe lângă acestea, irlandezul mai controlează, aşa cum arătam mai sus, firma de creditare Grup Intercredit SRL, societatea Virtim SRL, precum şi SC Traditioal Boutique Mara SRL, unde deţine o parte din acţiuni prin intermediul Asociaţiei Interculturale de Tradiţii, alături de Asociaţia Profesională Neguvernamentală de Asistenţă Socială Assoc Maramureş şi de Asociaţia Centrul de Cercetare şi Formare a Universităţii de Nord Baia Mare.

 

Contract şi de la ANCOM-ul lui Sorin Grindeanu

Nu doar Consiliul Concurenţei a aribuit contracte firmei irlandezului Hurley. În 24 aprilie 2018, SC Mercury Research SRL, împreună cu Metro Media Transilvania şi cu Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie, a primit un contract în valoare de 3.552.000 de lei fără TVA de la Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), condusă de fostul premier PSD Sorin Grindeanu. Contractul vizează realizarea de studii de piaţă în rândul utilizatorilor finali de comuncaţii electronice şi de servicii poştale.

Aceeaşi companie a mai primit, în anul 2014, un contract în valoare de 297.832 de lei fără TVA de la Autoritatea Naţională pentru Turism, în vederea realizării unui studiu de impact al campaniilor de promovare a brandului turistic, iar, în 2015, a mai încasat 860.000 de lei fără TVA de la Departamentul pentru Egalitate de Şanse între Femei şi Bărbaţi, pentru realizarea unui studiu privind violenţa în familie.

 

153.000 de lei de la Consiliul Concurenţei şi parte dintr-un contract de 860.000 de lei de la ANCOM. Aşa arată afacerile cu statul ale fostului consilier al ministrului Agriculturii din perioada tehnocrată.

 

 

Peter Damian Hurley şi alţi asociaţi din SC Mercury Research controlează şi o societate care distribuie produse bancare de tip credite de nevoi personale.

 

×
Subiecte în articol: Peter Damian Hurley peter hurley