x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Jaf ca-n codru în marile companii ale statului

Jaf ca-n codru în marile companii ale statului

de Adrian Stoica    |    04 Iun 2015   •   08:31
Jaf ca-n codru în marile companii ale statului

În dosarul marilor jafuri din economia româ¬nească a mai căzut ieri un cap. Instanţa l-a condamnat pe fostul director al CFR Marfă, Mihai Necolaiciuc - cel supranumit nababul -, la 10 ani de puşcărie într-un dosar de mare corup¬ţie. Acesta nu este decât unul dintre marii ţepari care au devalizat companiile de stat după 1990, lista lor fiind interminabilă. Cei care au ajuns însă la puşcărie pot fi număraţi pe degete, iar statul a fluierat, de fiecare dată, a pagubă.

Necolaiciuc mai primeşte un supliment de 10 ani
Decizia de condamnare a lui Mihai Necolaiciuc nu este definitivă. În acest dosar el a fost acuzat de abuz în serviciu. Necolaiciuc a fost învinuit că a prejudiciat compania cu 56,7 milioane de euro, prin achiziţionarea de bunuri şi servicii de care CFR Marfă nu avea nevoie, unele dintre acestea nefiind niciodată livrate societății. Fostul director al CFR Marfă se află deja în închisoare, el fiind condamnat într-un alt dosar, la sfârşitul anului trecut, la 4 ani şi şase luni de închisoare. Prejudiciul creat de el nu va putea fi recuperat niciodată. Paguba va rămâne în dreptul companiei de căi ferate.

Hidroelectrica, vaca bună de muls
Doi foşti directori generali ai companiei de stat Hidroelectrica, Eugen Pena şi Traian Oprea, au ajuns şi ei după gratii, după ce instanţa i-a condamnat pentru abuz în serviciu, deşi iniţial acuzaţia era de subminare a economiei naţioale. Prejudiciul identificat de către procurori a fost evaluat la aproximativ 180 de milioane de euro. Dacă vorbim despre Hidroelectrica, aici trebuie să amintim şi contractele încheiate de către băieţii deştepţi, care au provocat companiei o pierdere de 1,1 miliarde de euro. Contractele au fost reziliate după intrarea producătorului de energie în insolvenţă, dar prejudiciul nu va fi recuperat niciodată. Despre atragerea răspun¬derii penale pentru cei care au aprobat această afacere, nici nu se pune problema. Plătim toţi paguba.

La 4 milioane de euro = 4 ani puşcărie
La sfârşitul anului trecut, fostul preşedinte al Consiliului de Administraţie şi director general al Companiei Naţionale Poşta Română SA (CNPR), Dan Mihai Toader, a fost condamnat definitiv la 4 ani de închisoare cu executare într-un dosar cu un prejudiciu de aproape patru milioane de euro creat prin încheierea unor poliţe de asigurare pentru angajaţi.

Învârteli şi la Termoelectrica
Şi fostul director general al companiei Termoelectrica, Ioan Ungureanu, a fost condamnat la patru ani şi opt luni cu executare, într-un dosar pentru fraudarea mai multor companii cu peste 23 milioane de euro. În acelaşi dosar au mai fost condamnate şi alte persoane.
Groparul Oltchim, bine mersi
Constantin Roibu a fost cel mai longeviv manager de societate de stat după 1990, el conducând combinatul Oltchim în perioada 1991-2012. Miniştrii Economiei veneau şi plecau, dar Roibu rămânea intangibil, deşi combinatul era tot mai aproape de faliment. Nu a fost faliment, a fost insolvenţă.
Anul trecut, administratorii judiciari au demarat în justiţie acţiunea în vederea tragerii la răspundere a acestuia. În peri¬oada în care Constantin Roibu a fost director al Oltchim, combi¬natul a acumulat datorii de 700 de milioane de euro şi ajunsese, în perioada 2009-2012, să înre¬gistreze pierderi anuale de 100 de milioane de euro.
Marile ţepe:
Bancorex 2,4 mld. $
Siderca 2 mld.$
Electroputere 2 mld. $
Moldomin 2 mld. $
Tutunul Românesc 402 mil. $
Uzina Republica 200 mil. $
 

×