x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Jaful secolului, goană nebună după tablouri

Jaful secolului, goană nebună după tablouri

de Adrian Mogos    |    15 Mar 2013   •   10:36
Jaful secolului, goană nebună după tablouri
Noi arestări în cazul tablourilor furate din Olanda. Tablourile, care au zăcut şi într-o pivniţă dobrogeană, sunt de negăsit

În noaptea de 15 spre 16 octombrie 2012 din muzeul Kunsthal din Rotterdam au fost furate şapte tablouri: “Cap de Arlechin” de Pablo Picasso, “Cititoarea în alb şi galben” de Henri Matisse, “Podul lui Waterloo” şi “Podul Charing Cross” de Claude Monet, “Femeie lângă o fereastră deschisă” de Paul Gauguin, “Autoportret” de Meyer de Haan şi “Femeie cu ochii închişi” de Lucian Freud. Picturile aparţineau unei fundaţii olandeze care fusese de acord pentru prima oară să ofere publicului şansa de a le admira. Mare greşeală. Picturile erau vizate de un grup de hoţi din care fac parte şi câţiva români şi au fost sustrase lejer din muzeul olandez cu toate că erau păzite de sisteme sofisticate de alarmă. Poliţia din Rotterdam a ajuns la scurt timp de la declanşarea alarmei la muzeu, dar hoţii dispăruseră de mult cu operele de artă.

Din Rotterdam la Tulcea

Trei luni mai târziu, Mihai-Alexandru Bitu, Eugen Darie şi Radu Dogaru, cunoscuţi ai lumii interlope din Tulcea, au fost reţinuţi de procurorii DIICOT. Magistraţii Judecătoriei Sectorului 5 au dispus arestarea lor pentru o perioadă de 29 de zile. De atunci, cei trei se află în arest, următorul termen pentru judecarea prelungirii măsurii arestării fiind pe 21 martie. Aceste arestări au dus la descoperirea, în parte, a traseului pe care l-au avut tablourile după ce au fost furate din muzeu. Procurorii DIICOT au spus judecătorilor că picturile urmau să fie arse atunci când hoţii au realizat că este aproape imposibil să le valorifice. În încercarea de a lua ceva bani pe ele, cei trei au luat legătura cu Petre Condrat, asistentul lui Cătălin Botezatu. Condrat, care a fost reţinut şi el de DIICOT, era amic vechi cu Dogaru. Surse judiciare au declarat pentru Mediafax că tablourile, care valorează zeci de milioane de euro, au fost ascunse în localitatea Măcin din judeţul Tulcea, dar când au încercat să le vândă, hoţii nu au ştiut cât să ceară pe ele. Procurorii au mai aflat şi că există un al patrulea complice, tot un român, care este dat în urmărire internaţională de mai multe zile. Furtul a durat două minute, hoţii neavând cunoştinţe de artă pentru că la audieri unul a spus că a reţinut numele pictorului Henri Matisse după marca de automobil Matiz, iar altul a scris în loc de Gauguin, Goghen. Surse judiciare au mai precizat că cei trei au dat declaraţii contradictorii.

Audieri secrete

La începutul şedinţei în care s-a discutat emiterea mandatelor de arestare, procurorul de şedinţă a solicitat, conform Mediafax, ca audierile să fie secrete, dar instanţa a respins această cerere. Cei trei arestaţi nu au oferit răspunsuri diferite întrebărilor judecătorilor. De exemplu, Eugen Darie a declarat că a fost de două ori la muzeul cu pricina, dar că era interesat de statuetele din bronz şi că este nevinovat. Acum, sincer vorbind, la ce putea să se uite un interolp din Tulcea? La bronz, fier vechi etc. Că la cât de mult le plăceau manelele, aşa cum arată înregistrări, e greu de crezut că i-ar fi plăcut pictura. Judecătorii l-au întrebat pe Darie de ce a vizitat acelaşi muzeu de două ori. Răspunsul a fost că ar fi vrut să-i facă o surpriză plăcută prietenei sale. Eugen Darie a mai spus judecătorilor că nu ştie unde sunt tablourile şi că nu este implicat în această afacere şi că în Olanda a lucrat ca şofer. Mihai-Alexandru Bitu a declarat în faţa instanţei că a discutat telefonic despre nişte obiecte de artă, dar nu a văzut tablourile pentru care este aresta şi că este implicat involuntar, coform Mediafax, în această afacere. Radu Dogaru a spus şi el că este nevinovat, dar a recunoscut că mai avusese probleme cu legea în Franţa, unde a fost arestat pentru furtul unei maşini. Potrivit deciziei judecătorilor, “în cursul anului 2012, inculpaţii, împreună cu alte persoane, s-au asociat în vederea săvârşirii de infracţiuni şi au sprijinit membrii grupării să sustragă în noaptea de 15 spre 16 octombrie 2012 din muzeul Kunsthal din Rotterdam, Olanda, un număr de şapte tablouri de mare valoare (printre care se numără tablouri ale pictorilor Henri Matisse, Paul Gaugain, Claude Monet), prejudiciul cauzat părţii vătămate Fundaţia Triton, la valoarea de asigurare, fiind de aproximativ 18 milioane de euro”.

Vor judecată olandeză

Mihai-Alexandru Bitu, Eugen Darie şi Radu Dogaru, prin avocatul lor Bogdan Cimbru, au dat de înţeles că dacă nu vor fi judecaţi în Olanda, picturile nu vor fi recuperate niciodată. Declaraţia avocatului a apărut în ziarul De Telegraaf. Nici nu e de mirare că Bitu, Darie şi Dogaru vor să fie judecaţi acolo, ştiut fiind că ar primi pedepse mult mai mici în comparaţie cu cele din România. Ei susţin însă că în ţara noastră nu vor avea parte de un proces echitabil şi vor să încheie o înţelegere cu anchetatorii olandezi, a mai spus avocatul celor trei pentru publicaţia De Telegraaf. Unele surse susţin că hoţii tablourilor ar fi încercat să negocieze cu Fundaţia Triton, proprietara tablourilor. Ei au cerut bani drept răscumpărare, negocierile fiind făcute, se pare, la Köln, în Germania, de doi avocaţi. Poliţia germană a arestat un suspect în acest caz. Conform presei germane care a citat autorităţile din Köln doi avocaţi au fost mandataţi de cei trei suspecţi să negocieze cu Triton, însă până în prezent nu există date referitoare la suma cerută şi nici la modul de returnare a picturilor. Poliţiştii germani au fost anunţaţi de această întâlnire secretă şi i-au urmărit pe cei doi avocaţi. Urmarea a fost arestarea, arată jurnaliştii germani, a unui bărbat de 47 de ani, însă anchetatorii nu au precizat alte detalii, cu excepţia faptului că aveau mandat de arestare pentru el.

Un nou suspect

Astăzi, DIICOT va cere magistraţilor Judecătoriei Sectorului 5 arestarea unei a patra persoane suspectate în cazul furtului de tablouri. Mandatul de arestare ar urma să fie emis în lipsă, pentru că omul nu este de găsit. Procurorii olandezi au anunţat, după ce i-au interogat în România pe cei trei arestaţi, că nu intenţionează să ceară extrădarea în Olanda a lui Bitu, Dogaru şi Darie, dar complicea lor, fosta iubită a lui Dogaru, Nataşa Timofei, va fi judecată în Ţara Lalelelor pentru că în locuinţa ei din Rotterdam au fost dezrămate tablourile imediat după furt. Iniţial, anchetatorii olandezi au crezut că hoţii erau irlandezi, fapt speculat şi de presa din Ţările de Jos. Cu toate că au fost arestaţi mai mulţi români, reţeaua pare a fi una internaţională. Poliţiştii şi procurorii români lucrează la acest caz împreună cu o echipă formată dintr-un procuror şi trei poliţişti olandezi. Conform Antena 3, tablourile furate ar fi fost ascunse într-un cimitir, iar două dintre tablouri ar fi fost arse de mama unuia dintre suspecţi.

Mama şi amanta unui suspect au fost arestate

Olga Dogaru a fost arestată preventiv pentru 29 de zile, după ce Tribunalul Bucureşti a admis recursul procurorilor. Pe 13 martie, ea a făcut cerere de revocare a măsurii arestării, magistraţii Judecătoriei Sectorului 5 stabilind primul termen pentru 19 martie. Pe 8 martie, Tribunalul Bucureşti admisese recursul procurorilor DIICOT care nu au fost de acord cu soluţia judecătorilor de la Judecătoria Sectorului 5, care deciseseră să nu emită mandat de arestare pe numele Olgăi Dogaru. Avocatul acesteia a arătat că procurorii DIICOT au “remodelat înfăţişarea oraşului Măcin”, în sensul că au provocat daune în acţiunile lor de căutare a operelor de artă furate. Dogaru mai fusese reţinută de procurori pentru nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, în urma unor percheziţii în localitatea tulceană Carcaliu, unde locuiesc rudele celor trei suspecţi în cazul furtului de tablouri. Între timp, în Olanda, a fost arestată Nataşa Timofei, amanta lui Radu Dogaru. Surse judiciare au declarat pentru Mediafax că tablourile au fost duse imediat după furt în casa tinerei de 19 ani. Aici pânzele au fost decupate şi ramele aruncate. Pentru a face legătura dintre cei trei şi Nataşa Timofei, poliţiştii olandezi ar fi vizionat sute de ore de înregistrări video. Mătuşa lui Radu Dogaru ar fi oferit o pistă anchetatorilor atunci când a recunoscut că tablourile au stat în casa ei din Carcaliu, dar după descinderile poliţiştilor şi arestarea celor trei suspecţi picturile au fost preluate de alte persoane.

Nu se ştie unde sunt tablourile


Tot surse judiciare au precizat că toate eforturile anchetatorilor au în vedere recuperarea tablourilor. Radu Dogaru nu cunoştea valoarea tablourilor, evaluate la 60 de milioane de euro, atunci când le-a dus la Constantin Dinescu un cunoscut personaj din lumea comerţului cu artă şi bijuterii din Bucureşti. Dinescu are Galeria Diamants de pe Bulevardul Nicolae Bălcescu, în centrul Capitalei. Galeria este plină de tablouri ale maeştrilor români, bine cotate pe piaţă. De asemenea, site-ul de prezentare al galeriei cuprinde mobilă stil, argintărie, îndeosebi austro-ungară, precum şi bijuterii de mare valoare. Dinescu se afişează în viaţa mondenă a Bucureştiului în compania unor starlete, aflându-se în cercul lui Cătălin Botezatu. Fotografiile publicate pe site îl arată lângă fete tinere şi maşini de lux. Nu există date publice despre volumul afacerii şi nici informaţii despre cariera profesională a personajului aflat şi el în această anchetă. Cătălin Botezatu a fost şi el audiat în dosarul furtului, pentru că asistentul său şi un cetăţean din Republica Moldova s-ar fi întâlnit cu omul de afaceri Constantin Dinescu la o prezentare de modă şi i-ar fi propus lui Dinescu să cumpere două tablouri. Iniţial, Dinescu părea interesat de afacere, dar a apelat la un expert. După ce a fost informat că tablourile nu sunt copii, Dinescu a renunţat să le achiziţioneze, dându-şi seama că au fost furate. Cei trei suspecţi, care au locuit ceva timp în Olanda, au fost denunţaţi autorităţilor de o fostă iubită a lui Mihai-Alexandru Bitu.

Mihai-Alexandru Bitu, Eugen Darie şi Radu Dogaru cer judecarea în Olanda. Altfel, tablourile nu vor fi găsite niciodată

Mihai-Alexandru Bitu, Eugen Darie şi Radu Dogaru au atacat violent în 2011 o grupare rivală şi sunt cercetaţi de procurori

×