x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Filajul vine și de sus: Instituțiile de forță ale statului se echipează cu drone pentru misiuni de supraveghere aeriană video

Filajul vine și de sus: Instituțiile de forță ale statului se echipează cu drone pentru misiuni de supraveghere aeriană video

de Ion Alexandru    |    12 Aug 2024   •   09:30
Filajul vine și de sus: Instituțiile de forță ale statului se echipează cu drone pentru misiuni de supraveghere aeriană video

Jandarmeria Română caută să cumpere 15 sisteme de aeronave fără pilot uman la bord (UAV), cu care să execute misiunile de supraveghere. Suma pusă la bătaie se ridică la peste 900.000 de euro. Achiziția a fost antamată încă din data de 4 iunie, însă, în 8 august, procedura a fost anulată, deoarece niciuna dintre ofertele primite nu a fost admisibilă. De altfel, Jandarmeria nu este singura structură a MAI care se află în plin proces de dotare cu vehicule aeriene de supraveghere video. În martie, Poliția Capitalei a cumpărat astfel de sisteme, pentru Serviciul de Combatere a Criminalității Economice, scopul fiind acela de a proteja „interesele financiare ale Uniunii Europene în România”. Cu un scop similar, o achiziție de drone s-a făcut și la IPJ Suceava.

Încercarea eșuată a Jandarmeriei Române de a face această achiziție interesantă a debutat în 4 iunie 2024, când instituția aflată în subordinea Ministerului Afacerilor Interne a publicat pe SEAP (Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice) un anunț de participare conform căruia intenționează să încheie un acord-cadru în vederea furnizării de 15 complete de sisteme de vehicule aeriene fără echipaj uman la bord (UAV), „necesare pentru utilizarea pe timpul executării misiunilor specifice de către structurile din cadrul Jandarmeriei Române”, aceste sisteme urmând a fi folosite pentru „transmiterea de imagini către unul sau mai mulți operatori”.

Valoarea pe care instituția contractantă a pus-o la bătaie pentru această afacere este estimată la 3.750.000 de lei fără TVA, respectiv la 4.462.500 de lei cu TVA inclusă, ceea ce înseamnă că, pentru fiecare dronă în parte, Jandarmeria Română este dispusă să plătească 297.500 de lei cu TVA, adică 60.719,3 euro.

În anunțul citat, se mai precizează că valoarea celui mai mare contract subsecvent care se anticipează că va fi atribuit pe durata acordului-cadru este de 1.250.000 de lei fără TVA, iar cantitatea estimată de UAV-uri care ar putea fi solicitată pentru un contract subsecvent este de 5 bucăți. Fondurile sunt asigurate de la bugetul de stat.

Citește și Noua lege „Big Brother” reînvie protocoalele cu serviciile secrete. MAI filmează tot ce mișcă, fără consimțământ, iar „structurile” au acces la date, în baza unor „documente de colaborare”

Până acum, cumpărătorul a avut ghinion

Pentru încheierea acestui acord-cadru, Jandarmeria Română a anunțat organizarea unei licitații deschise, impunând ca și criteriu de atribuire cel mai bun raport calitate-preț, unde prețul ofertei este evaluat la 70% din total, perioada de garanție este evaluată la 20 la sută, iar termenul de livrare la 10 la sută.

Atribuirea contractului a fost, însă, anulată, în data de 8 august 2024, pe motiv că „toate ofertele, cererile de participare sau proiectele depuse au fost retrase sau că au fost considerate inadmisibile”.

Însă, intenția Jandarmeriei de a-și cumpăra drone continuă. Conform caietului de sarcini care stă la baza acestui proiect de achiziții, proiectul vizează punerea în aplicare a unei adrese a IGPR cu numărul 221667 din 19 martie 2024, privind inițierea unei proceduri de atribuire a unui acord-cadru de furnizare de sisteme de vehicule aeriene fără echipaj uman la bord. „Sistemul de vehicul fără echipaj (UAV) este un mijloc de supraveghere destinat utilizării pe timpul executării misiunilor specifice de către structurile din cadrul Jandarmeriei Române pentru transmiterea de imagini către unul sau mai mulți operatori. Numărul dronelor utilizate în prezent nu acoperă necesarul unităților Jandarmeriei Române. Achiziționarea acestor bunuri va contribui la modernizarea mijloacelor de mobilitate aeriană din dotarea Jandarmeriei Române, precum și la creșterea gradului de asigurare a ordinii și siguranței publice și a unui climat de siguranță pentru cetățeni”, se arată în acest document.

Citește și Cum transportăm secretele în mod ecologic. SRI dă 4 milioane euro pe mașinile de „poștă”

Jandarmii trebuie să fie instruiți să le folosească

Astfel, pe lângă livrarea dronelor propriu-zise, operatorul care, în cele din urmă, își va adjudeca acest contract trebuie să le instaleze, să le pună în funcțiune, să instruiască personalul Jandarmeriei Române pentru utilizarea lor și să asigure mentenanța corectivă, preventivă și evolutivă în perioada de garanție și să ofere suport tehnic.

Aceste drone trebuie să poată opera în orice tip de relief de pe teritoriul României. Sistemul va conține un vector aerian, o cameră video RGB, un sistem de montare a echipamentelor pentru misiune, un sistem de comandă și control, un sistem de comandă și control al camerei și echipamente auxiliare.

De asemenea, trebuie să aibă o funcție de orientare GPS, pentru a avea posibilitatea de a executa și alte activități specifice pe timpul executării misiunilor, atunci când situația o impune, inclusiv să fie prevăzute cu un sistem de detectare și de evitare a obstacolelor. Jandarmeria mai notează că restricțiile de zbor introduse de fabricant trebuie să poată fi înlăturate la cererea beneficiarului.

 

Poliția Capitalei a dus achiziția proprie la bun sfârșit

Recent, și Direcția Generală de Poliție a Municipiului București a făcut o astfel de achiziție, de data aceasta cu succes. La data de 15 martie 2024, Poliția Capitalei a încheiat cu SC Nermano Distribution SRL un contract de 832.000 de lei fără TVA pentru furnizarea a opt sisteme de supraveghere video aeriană.

Achizitorul arată că Serviciul de Investigare a Criminalității Economice își desfășoară propriile activități de colectare a informațiilor și de investigare a infracțiunilor de natură economico-financiară. În acest sens, achiziția de drone vizează consolidarea capacității de acțiune a Poliției Capitalei, „în vederea protejării intereselor financiare ale Uniunii Europene în România, prin dezvoltarea capacităților de colectare a informațiilor, investigare și probare a infracțiunilor economice și financiare”.

Potrivit sursei citate, „creșterea capacității operaționale și tehnice a Serviciului de Investigare a Criminalității Economice este strâns legată de necesitatea achiziționării de vehicule adaptate pentru investigații sub acoperire/ supraveghere operativă și echipate cu camere video performante”. Afacerea a fost finanțată prin proiectul „EU Anti Fraud Program – 10 for Bucharest”.

 

„Competiție” națională și chiar locală de dotare cu sistemele aeriene de monitorizare

Jandarmeria și Poliția Capitalei nu sunt singurele instituții care și-au tras flote de drone. IPJ Suceava a cumpărat, în 12 martie 2024, de la SC Atech Pro SRL, o dronă UAV cu 460.084,03 lei fără TVA.

De la începutul anului, avem de-a face și cu alte astfel de achiziții. Spre exemplu, Administrația Națională Apele Române a achiziționat echipamente de investigare și monitorizare a stării infrastructurii de apărare. Este vorba de drone dotate și echipate. Apoi, Garda Națională de Mediu a cumpărat 16 sisteme UAV cu propulsie electrică, sistem hardware și software cu nivel ridicat de integrare.

Avem și două primării care au cumpărat drone. Este vorba despre Primăria comunei Plopu și despre Primăria comunei Bucov, județul Prahova. Toate aceste contracte sunt finanțate din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

×