x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Români dați în urmărire internațională, la petrecerea privată de lux a președintelui, în Zanzibar. Uluitoarele excursii ale lui Iohannis au intrat în faza „Urmăriți, prindeți și aduceți la chef”

Români dați în urmărire internațională, la petrecerea privată de lux a președintelui, în Zanzibar. Uluitoarele excursii ale lui Iohannis au intrat în faza „Urmăriți, prindeți și aduceți la chef”

de Ion Alexandru    |    20 Noi 2023   •   00:05
Români dați în urmărire internațională, la petrecerea privată de lux a președintelui, în Zanzibar. Uluitoarele excursii ale lui Iohannis au intrat în faza „Urmăriți, prindeți și aduceți la chef”

Excursia cu iz oficial pe care președintele României, Klaus Iohannis, a efectuat-o, împreună cu soția sa, Carmen, dar și cu un important staff de SPP-iști și consilieri prezidențiali, în Tanzania, la finalul săptămânii trecute, a fost completată și cu un episod mai puțin oficial, consumat la un hotel din Dar es Salaam, Hyatt Zanzibar, locul organizării unor petreceri private de lux. Aici, conform unor surse locale, citate de portalul „Știri pe Surse”, familia prezidențială s-a întreținut și s-a „tras” în poze cu reprezentanții „diasporei” românești din Tanzania, printre care se numără și câțiva oameni de afaceri români condamnați sau cu probleme penale, unii chiar dați în urmărire internațională de către autoritățile statului român, pentru că se sustrag executării unor pedepse privative de libertate.

Periplul african al președintelui Klaus Iohannis a generat, pe bună dreptate, la București, o controversă cu privire la faptul că șeful statului nu a făcut, nici de această dată, ceea ce predecesorii săi au găsit de cuviință să facă, și anume că nu a luat cu el o delegație de oameni de afaceri pentru a negocia încheierea unor business-uri cu omologii lor din statele vizitate. Răspunsul la această controversă pare să fie dat de faptul că Iohannis nu a avut nevoie să ia cu el oameni de afaceri români, cel puțin în Tanzania, întrucât aceștia se aflau deja acolo.

Portalul „Știri pe Surse” citează surse locale tanzaniene conform cărora soții Klaus Werner și Carmen Iohannis s-au întâlnit, la sfârșitul săptămânii trecute, la Hyatt Zanzibar, cu câțiva dintre acești oameni de afaceri români, printre care se aflau, însă, și unele persoane date în urmărire internațională pentru delapidare, fraudă și abuz în serviciu. În acest context, a apărut și o fotografie în care familia prezidențială apare alături de o tânără pe nume Tatiana Kraus (VEZI FOTO), care este soția unui sibian pe nume Raul Robert Kraus, un om de afaceri autohton.

 

Soțul Tatianei figurează pe site-ul Poliției, la rubrica „Persoane urmărite”

Raul Robert Kraus figurează, în prezent, pe site-ul oficial al Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR), la rubrica „Persoane urmărite”, fiind căutat de autorități pentru că se sustrage executării unui mandat de un an de închisoare, pentru evaziune fiscală și delapidare, în urma unei sentințe pronunțate de Judecătoria Buftea (VEZI FACSIMIL). Conform surselor citate, românul este acuzat că a plecat cu suma de 100.000 de lei din fondurile unei asociații de proprietari pe care a administrat-o, denumită „Ibiza Sol Pipera” și care reprezintă interesele unor proprietari din 14 blocuri amplasate într-un centru rezidențial amplasat în Nordul Capitalei.

Mai mult, Raul Robert Kraus și soția acestuia, Tatiana Kraus, sunt cunoscuți în Dar es Salaam, pentru petrecerile la care cei doi participă frecvent în localurile de lux. De asemenea, românul ar fi fost condamnat, în Tanzania, în anul 2014, tot pentru delapidare.

 

Mama afaceristului, judecată pentru fapte de corupție

„Jurnalul” a descoperit, însă, că Raul Robert Kraus și Tatiana Kraus (fostă Gheorghiță) sunt nimeni alții decât fiul, respectiv nora Anei Kraus, fosta șefă a Serviciului Administrativ din cadrul Consiliului Județean Sibiu de pe vremea când Klaus Iohannis ocupa funcția de primar al municipiului Sibiu.

Ana Kraus a fost trimisă în judecată de către DNA – Serviciul Teritorial Alba, la data de 21 iulie 2017, pentru trei infracțiuni de abuz în serviciu, pentru trei infracțiuni de conflict de interese și pentru o infracțiune de fals în formă continuată. Conform rechizitoriului, în perioada 2012 – 2015, Ana Kraus și-a îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu, prin încălcarea dispozițiilor legale privind atribuirea, în cadrul unor proceduri formale, a unor contracte privind servicii de reparații și întreținere auto, servicii de monitorizare foto-video, achiziții de produse consumabile, către mai multe firme private. Într-unul dintre aceste cazuri, diferența dintre valoarea de vânzare a produselor către Consiliul Județean Sibiu și valoarea de achiziție a acelorași produse de la un centru comercial reprezenta adaosul comercial al firmei calculat, în medie, la 240%.

Condamnarea definitivă, pronunțată în martie 2023

Conform DNA, Ana Kraus a făcut demersuri pentru a deconta facturile emise de furnizor, în condițiile în care cunoștea faptul că acestea au fost întocmite în fals. Spre exemplu, între 2012 și 2014, cu ocazia derulării relațiilor comerciale cu una dintre firme, Ana Kraus a făcut demersuri pentru decontarea a 58 de facturi fiscale. Prin aceste demersuri, a fost cauzat Consiliului Județean Sibiu un prejudiciu de 487.296 de lei. De asemenea, între 2011 și 2014, Ana Kraus a gestionat, din partea Consiliului Județean Sibiu, derularea unor proceduri de achiziție publică cu câteva firme, în condițiile în care administratorii erau persoane din familia sa. Ea a făcut demersurile necesare decontării a 88 de facturi, în valoare de 466.531 lei, suma constând un folos material injust pentru rudele sale.

Prin Decizia penală 230 din 31 martie 2022, Curtea de Apel Alba a condamnat-o pe Ana Kraus la 5 ani de închisoare cu executare și la interzicerea, pentru următorii doi ani, a dreptului de a fi aleasă și de a ocupa o funcție publică, pentru abuz în serviciu și conflict de interese în formă calificată. Apoi, la data de 20 martie 2023, Curtea de Apel Alba a judecat contestația în anulare formulată de aceeași Ana Kraus. Judecătorii au desființat sentința contestată și, rejudecând, i-au aplicat, în cele din urmă, o pedeapsă de 4 ani de închisoare cu executare.

Ana Kraus a fost șefă de serviciu la CJ Sibiu din 2010 până în 2016. Soțul acesteia, Erwin Kraus, este șef serviciu la Drumuri și Poduri SA Sibiu, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean.

La petrecerea privată au mai participat și alte personaje controversate

La evenimentul privat organizat la același hotel din Tanzania au mai participat și alți români cu probleme penale, susțin sursele citate, cum ar fi Adrian Simion Nikitas fost patron Callatis Therm, în prezent „Country Manager & Head of International Development at Euroinvest Holding Zanzibar Ltd.”.

Reamintim că, vineri, Klaus și Carmen Iohannis au fost primiți de președintele Tanzaniei, Samia Suluhu Hassan. După care, sâmbătă, familia prezidenţială s-a deplasat în Zanzibar, având programată şi o vizită în Stone Town, o atracţie turistică înscrisă în patrimoniul UNESCO. Potrivit informațiilor, scopul vizitei este de a atrage mai multe investiţii.

Următoarele episoade ale turneului african al lui Klaus Iohannis includ vizita de stat în Republica Cabo Verde şi vizita oficială în Senegal.

 

×