Oraşul staţiune Predeal este alimentat cu apă de RAJA S.A. Constanţa pe baza unui contract de delegare a gestiunii pentru 49 de ani încredinţat fără licitaţie şi aprobat de Consiliul Local în noiembrie 2012. De atunci, preţul apei s-a dublat, ultima majorare a tarifelor fiind solicitată chiar de primarul PNL, Liviu Cocoş, în septembrie 2016. În schimb, RAJA plăteşte lunar primăriei o redevenţă penibilă, de doar 608 de lei pe lună. Cheia afacerii se află în Vila Geta, pe care RAJA a închiriat-o ca sediu de la Asociaţia Tinerilor Pro Natura, controlată de primar. Potrivit unor surse locale, regia constănţeană plăteşte asociaţiei o chirie de peste 15.000 de euro pe lună. Pentru unii, această sumă ar putea fi interpretată ca o formă mascată de mită.
Primăria Predeal a delegat în 2012 gestiunea serviciului de alimentare cu apă şi canalizare a oraşului pe o perioadă de 49 de ani către RAJA SA Constanţa în condiţii extrem de bizare. Potrivit studiului de oportunitate realizat anterior delegării serviciului, la stabilirea duratei de jumătate de secol s-a luat în calcul perioada necesară amortizării investiţiilor pe care RAJA urma să le facă în Predeal. Doar că, în 2013, Guvernul aproba un proiect privind „Reabilitare şi extindere reţele de alimentare cu apă, canalizare şi execuţie staţie de epurare nouă în localitatea Predeal, judeţul Braşov”, în valoare de 5,6 milioane de euro. Banii proveneau din credite de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (CEB), de la bugetul de stat şi de la bugetul local.
Redevenţa, cât factura unui client
Într-un denunţ semnat de doi consilieri locali privind ilegalităţile comise la Primăria Predeal, se mai arată un lucru interesant cu privire la contractul cu RAJA: în expunerea de motive, s-au adus informaţii referitoare la judeţele Constanţa şi Ialomiţa, nicidecum specifice oraşului de munte Predeal. Mai mult, primăria a concesionat direct către RAJA toate mijloacele fixe şi bunurile din infrastructura de apă la un preţ evaluat chiar de regia constănţeană, în condiţiile în care redevenţa lunară care trebuie achitată oraşului este de 0,1% din valoarea acestor mijloace fixe. Consilierii locali susţin că primarul a refuzat să le spună valoarea mijloacelor fixe, aşa cum a fost stabilită de RAJA, astfel încât s-au raportat la valoarea lor anterioră, când se aflau în grija fostului operator local de apă. Aceasta se ridica la 73 de milioane de lei, de unde ar rezulta o redevenţă lunară de 608 lei, pe care RAJA o achită la bugetul oraşului. Adică factura de apă a unui client oarecare. Restul încasărilor, de la cei 5.000 de locuitori, firmele, vilele şi hotelurile din oraş, merge direct în conturile RAJA.
Sediul RAJA, în vila primarului
Cel mai interesant aspect al acestei afaceri este sediul pe care RAJA şi l-a ales în Predeal, pe strada Eroilor, nr.28. Acesta este fosta vilă Geta, iniţial o clădire în paragină aflată în proprietatea Asociaţiei Tinerilor Pro Natura, din localitatea Sâmbăta de Sus. Asociaţia este condusă acum de Voica Pop şi Constantin Pop, dar l-a avut drept preşedinte înainte chiar pe primarul Liviu Cocoş. Adică tocmai cel care a delegat gestiunea serviciului de apă al oraşului către RAJA. Potrivit unor surse locale, regia constănţeană plăteşte asociaţiei în spatele căreia se află primarul o chirie lunară de peste 15.000 de euro pentru vila în care şi-a stabilit sediul.
RAJA SA Constanţa este cel mai mare operator regional din România în domeniul alimentării populației cu apă potabilă și al epurării apelor uzate. RAJA deservește peste 3.000.000 de locuitori din județele Constanța, Ialomița, Ilfov, Călărași, Dâmbovița, Brașov și Prahova. Societatea are un acţionariat format din 34 de consilii locale şi judeţene, dar puterea decizională aparţine Consiliului Judeţean Constanţa, controlat de PSD. Directorul general al RAJA este Felix Stroe, preşedintele organizaţiei judeţene a PSD Constanţa şi unul din cei mai influenţi oameni politici de la malul mării. Compania a raportat pentru anul 2015 o cifră de afaceri de 264 de milioane de lei şi un profit net de 27,4 milioane de lei, cu peste 2.000 de angajaţi.
608 lei este redevenţa lunară pe care o achita RAJA Constanta către Primăria Predeal