x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Legăturile judecătorului „cu naşu’-n suflet” cu gruparea lui Băsescu

Legăturile judecătorului „cu naşu’-n suflet” cu gruparea lui Băsescu

de Ion Alexandru    |    14 Sep 2015   •   10:23
Legăturile judecătorului „cu naşu’-n suflet” cu gruparea lui Băsescu
Sursa foto: PAUL BUCIUTA/ROMPRES/

Cele mai mari „tunuri” date, în perioada guvernării PDL, bugetului de stat au fost despăgubirile încasate de mafia rechinilor imobiliari. Unul dintre evaluatorii ANRP este firma familiei soţului Andreei Paul Vass, personaj apropiat al fostului preşedinte Traian Băsescu, al fostului premier Emil Boc, dar şi al lui Theodor Stolojan. Vineri, în cadrul emisiunii „Exces de putere”, au fost devoalate legăturile dintre acest cerc de afaceri cu unul dintre cei mai importanţi judecători de penal de la ÎCCJ.

Este vorba despre judecătorul Iulian Dragomir, membru al faimoaselor Complete de 5, cel care afirma, într-o convorbire telefonică purtată cu fostul şef al ANAF, Sorin Blejnar, că îl are pe „naşul în suflet”.

„Jurnalul Naţional” prezintă, astăzi, schema acestei afaceri şi încrengăturile cu oamenii lui Traian Băsescu şi ai Elenei Udrea de pe vremea când fostul preşedinte conducea Primăria Capitalei.

În data de 2 noiembrie 2004, în preajma alegerilor în urma cărora Traian Băsescu a devenit, pentru prima dată, preşedinte, soţia lui Iulian Dragomir intra în afaceri. În fapt, o anume Cosmina Camelia Englizian, împreună cu Simona Elena Dragomir, soţia judecătorului, au înregistrat societatea Passion de Brasil Impex SRL. Obiectul de activitate este „comerţul de îmbrăcăminte cu amănuntul în magazine specializate”.

Englizian deţinea, la momentul înmatriculării, 85% din acţiunile firmei, în timp ce soţia lui Iulian Dragomir avea 10 procente din beneficii şi pierderi. Al treilea asociat, cu 5 procente, se numeşte Daniel Ghioca, personaj care, la momentul respectiv, activa ca avocat în Baroul Bucureşti, dar şi ca director adjunct al Direcţiei Juridice din cadrul Primăriei Capitalei, condusă încă de Traian Băsescu. Mai mult, Ghioca este şi fin al lui Adrian Iordache, architect-şef în cadrul aceleiaşi primării, în perioada mandatelor lui Traian Băsescu şi Adriean Videanu.

I-a „albit” dosarul de la Spălarea Banilor

Iulian Dragomir ocupa, la momentul în care soţia sa intra în afaceri, funcţia de preşedinte al Oficiului Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor, poziţie din care a „albit” dosarul privind schimbul de terenuri din Aleea Privighetorilor dintre Traian Băsescu şi asfaltatorul Costel Căşuneanu.

În anul 2007, partenerii de afaceri ai soţiei judecătorului Iulian Dragomir, Cosmina Elena Englizian şi Daniel Ghioca, erau asociaţi într-o altă afacere. Este vorba despre societatea G.D.S. Consult SRL, înfiinţată în anul 2001, având ca obiect de activitate „consultanţa pentru afaceri şi management”.

Partenerii doamnei Dragomir şi familia Andreei Paul Vass

Asociată în G.D.S. Consult SRL mai este Eugenia Elena Paul, mama vitregă a lui Mihai Cristian Paul, soţul actualului vicepreşedinte PNL, Andreea Paul Vass. Eugenia Elena Paul este a doua soţie a lui Viorel Paul (tatăl lui Cristian Mihai), cel care a controlat ani de zile societatea Romcontrol SA, firmă care a efectuat, în perioada jafurilor de la ANRP, expertize pentru despăgubirile primite de rechinii imobiliari. Romcontrol SA a încheiat, în anul 2007, un contract cu ANRP pentru efectuarea de evaluări pentru proprietăţile care au făcut obiectul cererilor de restituire.

La vremea respectivă, Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor era condusă de Ingrid Zaarour, fostă parteneră de afaceri şi presupusă iubită a lui Radu Petru Pricop, actualul ginere al lui Traian Băsescu. Mai mult, din C.A. al S.C. Romcontrol S.A. face parte inclusiv Eugenia Elena Paul, partenera de afaceri a asociaţilor Dragomir.

Revenind la activitatea Simonei Elena Dragomir, aceasta mai deţine acţiuni în firma SC ALS Trade Original SRL, cu sediul în Bucureşti, împărţind pachetul de acţiuni cu o anume Lidia Anca Kajanto. De asemenea, Simona Elena Dragomir a mai făcut parte din acţionariatul SC Seven Asig Agent de Asigurare SRL, societate care derula activităţi auxiliare ale caselor de asigurări şi de pensii.

De la CEC, la Guvern. Astăzi, în Corpul Diplomatic

Din declaraţiile de avere depuse de magistratul Iulian Dragomir, aflăm că, în perioada 2007 – 31 decembrie 2009, soţia sa, Simona Elena Dragomir, a lucrat ca manager Relaţii Clienţi la Banca Comercială Română (BCR), iar, din ultima zi a anului 2009, a devenit ofiţer de dezvoltare produse în cadrul CEC Bank, adică banca statului care i-a acordat fiicei lui Traian Băsescu, în condiţii suspecte, creditul de 1,5 milioane de euro, cu care a achiziţionat terenurile agricole de la Nana.

Ulterior, începând cu 7 februarie 2011, Simona Elena Dragomir a fost detaşată în funcția de consilier principal la Secretariatul General al Guvernului Emil Boc, instituţie condusă, la vremea aceea, de un alt membru al grupării Udrea-Cocoş, Daniela Nicoleta Andreescu. Din 7 august 2012, până în anul 2014, soţia lui Iulian Dragomir a fost „consilier de relaţii” în cadrul Ministerului Afacerilor Externe. Anul trecut, Simona Elena Dragomir a promovat examenul de admitere în cadrul Corpului Diplomatic şi Consular al României.

La G.D.S. Consult SRL era acţionar un alt apropiat al lui Traian Băsescu, respectiv Radu Andrei Dinulescu, fost director al Direcţiei Juridice din cadrul Primăriei Capitalei. Dar şi afaceristul Ion Petre, omul de legătură al lui Alexandru Bittner în toate afacerile pe care acesta le-a coordonat în România, membru important al reţelei de companii patronate de către Dorin Cocoş şi Elena Udrea.

Conexiuni cu Silvian Ionescu, pe linie masonică

Nu doar prin intermediul soţiei sale este conectat judecătorul Iulian Dragomir la cercurile de interese ale fostului preşedinte Traian Băsescu. Tot din declaraţiile de avere depuse de acesta, în cal i tate de magistrat, pe site-ul Consiliului Superior al Magistraturii, aflăm că, în anul 1012, a împrumutat suma de 10.000 de euro, cu scadenţă la 1 mai 2015, de la un anume Ion Savancea.

Acesta este „naşul”, pe linie masonică, al lui Silvian Ionescu (foto), fost ofiţer al DIE, un apropiat al lui Traian Băsescu şi al Sulfinei Barbu. În perioada 1987-1989, pe vremea în care Traian Băsescu conducea agenţia Navrom la Anvers, tot în Belgia activa în interes de serviciu şi Silvian Ionescu. Acelaşi Ionescu, care a deţinut, în perioada „portocalie”, funcţia de şef al Gărzii Naţionale de Mediu, a recunoscut, într-un interviu acordat în luna martie a anului 2009 că, de la mjlocul anului 2007, este membru al Lojei Masonice „Dale Woodward”, cu Templul în Bucureşti şi că a intrat în masonerie „fiind «năşit» de Pro Marele Maestru, fratele Ion Savancea”, adică personajul care l-a împrumutat cu suma de 10.000 de euro pe judecătorul Iulian Dragomir.
 

×