x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Legea „fără achiziții de mobilier la stat”, ignorată de tot mai multe instituții. Unitățile de forță copiază modelul Președinției

Legea „fără achiziții de mobilier la stat”, ignorată de tot mai multe instituții. Unitățile de forță copiază modelul Președinției

de Ion Alexandru    |    10 Iul 2023   •   08:40
Legea „fără achiziții de mobilier la stat”, ignorată de tot mai multe instituții. Unitățile de forță copiază modelul Președinției

Mai multe instituții ale statului preiau modelul Administrației Prezidențiale și ignoră cu desăvârșire prevederile Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 34 din 15 mai 2023, act normativ care interzice cu desăvârșire ca unitățile publice, indiferent de modul de administrare, să facă achiziții de mobilier până la data de 1 ianuarie 2024.

Una dintre aceste instituții copiază fidel modelul prezidențial și în această perioadă de „prohibiție” și-a cumpărat, la rândul ei, jilțuri. 

 

Acesta este și cazul Ministerului Apărării Naționale, care, prin Unitatea Militară UM 02192 Constanța (Academia Navală „Mircea cel Bătrân”), a făcut achiziții aferente dotării cu mobilier a centrului de Conferințe din cadrul structurii de relații internaționale. Astfel, cumpărăturile au constat într-o masă de bucătărie cu patru scaune, o masă de consiliu modulară, nouă suporți pentru drapele, un panou placat cu lemn, o ancoră, o timonă din lemn și 17 scaune tip jilț.

Achiziția a avut loc în data de 20 iunie 2023, a costat 414.498 de lei fără TVA, respectiv 493.252,6 lei cu TVA inclusă (100.663,8 euro). Compania care va livra respectivei unități militare a MApN aceste piese de mobilier este Ovo Design Furniture Group SRL, aceeași care a livrat jilțurile și către Palatul Cotroceni.

De altfel, aceasta nu este singura unitate militară care a făcut astfel de cumpărături, într-o perioadă în care în vigoare se află o ordonanță de urgență care interzice cu desăvârșire astfel de achiziții. Conform portalului SEAP (Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice), luna trecută, Unitatea Militară UM 02574 București a cumpărat mobilier pentru dotarea cazărmii 3479 București în valoare de 258.740 de lei fără TVA. 

În aceeași situație se află și Unitatea Militară UM 02542 București, care a cumpărat mobilier de 121.160 de lei fără TVA pentru cazarma 404, pavilionul I.

 

OUG 34/2023, ca și inexistentă

 

Reamintim că, în data de 12 mai 2023, Guvernul României, condus, la acel moment, de premierul Nicolae Ciucă, președintele PNL, adopta Ordonanța de Urgență nr. 34/2023, act care a intrat în vigoare la data de 15 mai 2023, odată cu publicarea lui în Monitorul Oficial al României. La articolul III al acestei ordonanțe se prevede că „în anul 2023, începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, autorităților și instituțiilor publice, indiferent de modul de finanțare și subordonare (…), li se interzice achiziționarea, preluarea în leasing sau închirierea de (…) mobilier și aparatură birotică, așa cum sunt prevăzute în grupa 3 «Mobilier, aparatură birotică, sisteme de protecție a valorilor umane și materiale și alte active corporale», subgrupa 3.1 «Mobilier» și 3.2 «Aparatură birotică» din cadrul HG 2139/2004, pentru aprobarea Catalogului privind clasificarea și durata normală de funcționare ale mijloacelor fixe, precum și obiecte de inventar de natura acestora, în scopul dotării spațiilor cu destinația de birou”.

 

SRI combate crizele de pe scaune ergonomice

 

Nu doar unitățile militare ale MApN ignoră, pe model prezidențial, OUG 34/2023, dar și Serviciul Român de Informații. SRI a contractat furnizarea de mobilier, constând în „scaune ergonomice pentru cele zece centre regionale de intervenție multirisc”, în cadrul unui proiect denumit „Dezvoltarea capacității de intervenție multirisc”. Scopul declarat al achiziției este acela al „desfășurării activității în condiții optime a structurilor care asigură prevenirea și combaterea situațiilor de criză, într-un mediu de lucru ergonomic, potrivit activităților derulate”. 

Aceste scaune urmează să fie livrate la Constanța, Ploiești, Brăila, Iași, Brașov, Craiova, Timișoara, Cluj-Napoca și Baia Mare. Este vorba despre 160 de scaune, pentru care, la data de 29 iunie 2023, SRI, prin Unitatea Militară UM 0929 București, a încheiat cu SC Eco Blue SRL un contract în valoare de 126.240 de lei fără TVA, adică 150.225,6 lei cu TVA inclusă (30.658,3 euro). Concret, pentru fiecare astfel de scaun, SRI va plăti 931,91 de lei.

Scaunele sunt prevăzute cu tetiere, cu brațe ajustabile pe înălțime, cu suport optimal pe adâncime, cu mecanism sincron de balansare ajustabil, cu spătar curbat, cu suport sacral sau lombar ajustabil, având baza cu roți adaptate la pardoseala din parchet. 


 

Administrația Prezidențială a dat startul, cu mobilă de 124.000 de euro

 

„Jurnalul” a dezvăluit, săptămâna trecută, că prima și cea mai importantă instituție a statului care a ignorat prevederile OUG 34/2023, denumită și „Ordonanța Austerității”, a fost chiar Președinția României, care a cumpărat, la exact o lună și jumătate de la emiterea acestui act normativ, piese de mobilier în valoare de 124.000 de euro. Printre aceste piese de mobilier se numără și 60 de scaune tip jilț. Asta, în condițiile în care, în ultimii ani, Administrația Prezidențială a făcut achiziții de mobilier în valoare de 400.000 de euro.

Ultima cumpărătură a fost parafată prin licitație în data de 23 iunie 2023, când Președinția a încheiat un contract în valoare de 510.230 de lei fără TVA, respectiv de 607.173,7 lei cu TVA inclusă (123.913 euro), având ca obiect cumpărarea de mobilier pentru spațiile cu activități oficiale de la Palatul Cotroceni. 

Celele 60 de scaune „tip jilț”, fără brațe, care intră în acest pachet, urmează să doteze saloanele în care se desfășoară activități oficiale, care să reziste la peste 50.000 de îndoituri. Și aceste scaune sunt confecționate din lemn masiv. 

Inițial, în „program” mai era și achiziția de mobilier pentru spații administrative, dar acest lot nu a fost adjudecat. Compania care va livra mobilierul pentru Președinția României este un furnizor permanent al Administrației Prezidențiale. Este vorba despre SC Ovo Design Furniture Group SRL, cea care livrează scaunele tip jilț și pentru UM 02192 Constanța, așa cum am arătat mai sus.

×
Subiecte în articol: lege mobilier institutii