ANAF a declanșat procedurile de executare silită a veniturilor lui Cioacă, în contul sumei de 135.000 de lei, reprezentând cheltuielile judiciare efectuate de Parchet în cursul urmăririi penale din dosarul de omor, sumă la plata căreia a fost condamnat, definitiv, în 2014, de Curtea de Apel Pitești. Nici daunele morale de 380.000 de euro pe care, potrivit aceleiași hotărâri definitive, trebuia să le plătească mamei și fratelui Elodiei Ghinescu și chiar fiului său, Patrick Matei, nu fuseseră achitate până la momentul liberării condiționate, fapt ce a determinat, în primă instanță, Judecătoria Pitești să respingă cererea. Cristian Cioacă este angajat ca șofer, conform unor surse judiciare, la cabinetul de avocatură al apărătoarei sale din procesul de crimă, Maria Vasii. Nu doar Cioacă încearcă să scape de „tenebrele trecutului”, ci și un alt condamnat celebru, liberat condiționat. Este vorba despre Mircea Băsescu, fratele fostului președinte al României, Traian Băsescu. Acesta vrea să obțină reabilitarea judecătorească, prin ștergerea de la cazier a celor patru ani de pușcărie pe care i-a executat ca urmare a faptului că a cerut bani de la familia interlopului „Bercea Mondial”, pentru a interveni pe lângă magistrații care îl judecau. Băsescu urmează să afle dacă scapă de această „pată” în 4 septembrie, la Curtea de Apel Constanța.
Război în instanță între fostul polițist Cristian Cioacă, condamnat pentru uciderea și tranșarea soției sale, avocata Elodia Ghinescu, și liberat condiționat în vara anului trecut. Acesta a dat în judecată, în 18 iunie 2024, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), la Judecătoria Pitești, contestând executarea silită dispusă de ANAF, prin DIrecția Generală Regională a Finanțelor Publice Ploiești - Administrația Financiară a Finanțelor Publice Argeș.
Dosarul a fost înregistrat pe rolul Secției Civile a Judecătoriei Ploiești, care ar urma să judece fondul cauzei, iar, până la acest moment, nu a fost alocat un prim termen de judecată.
Reamintim că Cristian Cioacă a fost liberat din penitenciar în luna august a anului 2023, după ce a executat zece ani de închisoare, ca urmare a condamnării primite pentru uciderea, tranșarea și ascunderea cadavrului soției sale, avocata Elodia Marilena Ghinescu. ANAF a declanșat, anul acesta, procedura executării silite a fostului polițist, pentru recuperarea datoriilor înregistrate pe numele lui Cristian Cioacă. Curtea de Apel Pitești l-a condamnat pe Cristian Cioacă definitiv, în anul 2014, la 16 ani și 8 luni de închisoare, iar pe lângă anii de detenție l-a obligat pe fostul polițist la plata unor despăgubiri de 150.000 de euro către Emilia Ghinescu, mama Elodiei Ghinescu, de 100.000 de euro către Robert Constantin Ghinescu, fratele Elodiei Ghinescu, și de 130.000 de euro, reprezentând daune morale, către Patrick Matei Cioacă, actual Ene, fiul său și al Elodiei Ghinescu.
Bani ar fi avut, din tranzacții imobiliare
Pe lângă daunele morale și materiale pe care trebuie să le plătească membrilor familiei fostei sale soții, Cristian Cioacă a mai fost obligat de Curtea de Apel Pitești și la achitarea sumei de 135.000 de lei, reprezentând cheltuielile judiciare efectuate de Parchet în cursul urmăririi penale, bani avansați, la acel moment, din fondurile Ministerului Justiției.
Surse judiciare arată că fostul polițist Cristian Cioacă nu a plătit aceste obligații, cu toate că a vândut mai multe bunuri care au aparținut Elodiei Ghinescu, printre care s-au aflat și două apartamente. În legătură cu apartamentul cu patru camere din Brașov, strada Gloriei, cartierul Tractorul, în care s-a petrecut crima din noaptea de 29 spre 30 august 2007, acesta nu a putut fi tranzacționat, deoarece soții Cioacă - Ghinescu îl contractaseră cu un credit bancar, iar el aparține băncii.
Interesant este că, în perioada în care s-a aflat în spatele gratiilor, Cristian Cioacă a închiriat acest apartament către o firmă. Contractul de închiriere a fost încheiat între Cristian Cioacă și compania SC The Fint Sense SRL din Săcele, județul Brașov, sub numărul 196 din 12 aprilie 2010, în urma căruia firma respectivă și-a înființat în apartamentul cu pricina un punct de lucru.
Judecătoria Pitești: Condamnatul a dovedit nepăsare față de memoria victimei și față de familia acesteia
La momentul depunerii de către Cristian Cioacă a cererii de liberare condiționată, acesta nu achitase niciun leu din aceste prejudicii.
La data de 22 august 2023, Tribunalul Argeș a dispus liberarea condiționată a lui Cristian Cioacă, în ciuda faptului că, anterior, Judecătoria Pitești a respins solicitarea, arătând că acest condamnat nu își asumă fapta comisă, nu o recunoaște și nu o regretă. Instanța arăta că „efortul depus în vederea recuperării prejudiciului reprezintă un criteriu în aprecierea existenței dovezilor de îndreptare a condamnatului, instanța trebuind să țină cont de toate aspectele legate de persoana condamnatului, prin coroborarea tuturor criteriilor prevăzute de lege”.
Judecătoria Pitești mai sublinia, în încheierea din 19 iulie 2023, că Cristian Cioacă „a dovedit de-a lungul timpului nepăsare atât față de memoria victimei, prin neasumarea faptelor sale, cât și față de victimele colaterale, prin faptul că nu a depus minime diligențe de diminuare a consecințelor infracțiunilor săvârșite, prin achitarea, fie și parțială, a despăgubirilor civile la care a fost obligat față de familia victimei”.
Mai mult, judecătorii arată că, deși încarcerat, Cristian Cioacă putea face o parte din aceste plăți, însă a refuzat, „cu toate că, din caracterizarea depusă la dosar, rezulta că persoana condamnată a beneficiat de sprijin financiar pe tot parcursul executării pedepsei, realizând, totodată, venituri și ca urmare a muncii prestate în penitenciar, potrivit prevederilor legale”.
Executat silit, după ce s-a angajat, ca șofer, la avocata sa
Iată că, acum, statul, prin Agenția Națională de Administrare Fiscală - Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Ploiești - Administrația Județeană a Finanțelor Publice Pitești, vrea să recupereze de la Cristian Cioacă cei 135.000 de lei reprezentând cheltuielile judiciare suportate de către stat pentru anchetarea sa, bani pe care nu i-a restituit niciodată, deși Curtea de Apel Pitești l-a obligat, prin hotărâre definitivă, la aceasta încă din vara anului 2014.
În acest sens, Fiscul a declanșat procedura executării silite a fostului polițist abia după ce acesta a început să figureze ca încasator de venituri, după eliberarea sa din penitenciar.
Surse judiciare arată că Cristian Cioacă ar fi fost angajat conducător auto la cabinetul de avocatură al avocatei care l-a apărat în procesul de crimă împotriva Elodiei Ghinescu și în care a fost condamnat la 16 ani și 8 luni de închisoare. Este vorba despre cunoscută avocată Maria Vasii.
De precizat este și faptul că fiul lui Cristian Cioacă și al Elodiei Ghinescu, în vârstă de 2 ani și 8 luni la data săvârșirii omorului asupra mamei sale, va împlini, în 20 decembrie 2024, vârsta de 20 de ani. El nu se mai numește Cioacă Patrick Matei, ci Ene Patrick Matei, preluând numele de familie al mătușii sale, Ana Maria Ene, sora lui Cristian Cioacă.
„Albirea” cazierului lui Mircea Băsescu va fi decisă pe 4 septembrie, la Curtea de Apel Constanța
Un alt condamnat celebru, liberat condiționat din pușcărie, care așteaptă, în această perioadă, o decizie a judecătorilor în ceea ce îl privește, este fratele fostului președinte al României Traian Băsescu, Mircea Băsescu.
Într-una din edițiile precedente, „Jurnalul” a dezvăluit, în premieră, că Mircea Băsescu vrea să scape de „pata” celor patru ani de pușcărie aflată pe cazierul său judiciar, pentru că a cerut și încasat bani de la interlopi ca să intervină în justiție.
La data de 14 iunie 2024, Mircea Băsescu a înaintat la Tribunalul Constanța o cerere privind reabilitarea judecătorească. În 21 august 2024, această cerere ar fi trebuit să fie soluționată, pe fond, de către Completul F11, complet care însă a dispus amânarea judecării cauzei și care a stabilit drept termen pentru deliberare și pentru pronunțarea soluției pentru data de 4 septembrie 2024.
Legea prevede că un condamnat poate fi reabilitat, la cerere, de instanța de judecată, după patru ani, în cazul condamnării la o pedeapsă cu închisoarea mai mare de doi ani, dar care să nu depășească cinci ani.
4 ani cu executare, pentru că a luat bani să intervină în justiție
Fratele lui Traian Băsescu a fost condamnat la patru ani de închisoare cu executare, de către Curtea de Apel Constanța, printr-o hotărâre definitivă pronunțată în data de 16 iunie 2016, pentru trafic de influență.
Dosarul, instrumentat de Direcția Națională Anticorupție (DNA), viza faptul că, la începutul anului 2011, după ce interlopul Sandu Anghel, alias „Bercea Mondial”, a fost arestat preventiv, fiul acestuia, poreclit „Băsică”, i-a dat lui Mircea Băsescu suma de 250.000 de euro, prin intermediul omului de afaceri Marian Căpățână, în schimbul promisiunii că va interveni pe lângă judecători, pentru a-i aplica lui Bercea Mondial o condamnare mai blândă sau chiar să-l elibereze.
Procurorii arată că Mircea Băsescu a lăsat să se înțeleagă că are influență asupra magistraților și că poate obține o soluție favorabilă pentru interlop. Ulterior, pentru că Bercea Mondial nu a fost eliberat, familia acestuia a considerat că trebuie să „pluseze” și i-a mai dat lui Marian Căpățână 350.000 de euro. Din suma totală de 600.000 de euro, Mircea Băsescu a încasat efectiv 250.000 de euro.
La data de 22 februarie 2012, Bercea Mondial a fost condamnat, motiv pentru care familia acestuia i-a cerut lui Mircea Băsescu banii înapoi. Acesta i-a chemat pe membrii familiei lui Sandu Anghel la biroul său și le-a dat 280.000 de dolari, încercând să le organizeze și celebrul fragrant delict, care s-a întors împotriva sa.