x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Lucrările pentru refacerea fațadelor din piatră naturală de la Palatul Parlamentului și legături interesante cu lumea politică

Lucrările pentru refacerea fațadelor din piatră naturală de la Palatul Parlamentului și legături interesante cu lumea politică

de Ion Alexandru    |    09 Dec 2021   •   07:05
Lucrările pentru refacerea fațadelor din piatră naturală de la Palatul Parlamentului și legături interesante cu lumea politică

3,35 de milioane de lei va cheltui Camera Deputaților pe servicii de arhitectură și pe lucrări de refacere și de protejare a fațadelor din piatră naturală ale trei corpuri de la Palatul Parlamentului. Investiția a fost inițiată la începutul lunii noiembrie, iar pe 7 decembrie, în urma unei proceduri simplificate, a fost atribuit contractul. Două firme urmează să lucreze la acest proiect, una din ele avându-l drept asociat pe un anume Miron Tudor Mitrea. Acesta a locuit, în trecut, într-un apartament care găzduia și sediul Notariatului Public Dorina Mitrea, nume identic cu al fostei soții a ex-demnitarului PSD Miron Mitrea. Omul de afaceri are același nume cu cel al unuia dintre cei patru copii al fostului politician, cei doi sunt prieteni pe Facebook. Miron Tudor Mitrea, acționarul firmei care lucrează pentru Palatul Parlamentului, și prietenul de pe Facebook al lui Miron Mitrea, cu același nume, sunt născuți în aceeași zi, aceeași lună și același an, fapt ce naște aproape certitudinea că este vorba despre una și aceeași persoană.

 

Camera Deputaților a contractat, zilele trecute, lucrări de refacere și de protejare a fațadelor din piatră naturală a corpurilor A3-F-G, de la Palatul Parlamentului, la care se adaugă documentația tehnică de proiectare, potrivit unui anunț de atribuire publicat de autoritatea contractantă pe portalul SICAP (Sistemul Informatic Centralizat al Achizițiilor Publice). Este vorba despre un contract multianual, care se va întinde pe perioada cât a mai rămas din anul 2021, dar și pentru anul 2022.

Pentru contractarea acestor lucrări, Camera inferioară a Parlamentului a ales calea unei proceduri simplificate de selecție de oferte, mențiunea, în documentele citate, fiind aceea că nu a fost organizată o licitație electronică. Astfel, în data de 7 decembrie 2021, Camera Deputaților a atribuit contractul având numărul 8/889/2021, în valoare de 2.816.025,72 de lei fără TVA, respectiv de 3.351.070,6 lei cu TVA inclusă (aproximativ 684.000 de euro). Contractul a fost adjudecat de două companii din București. Prima se numește SC Milconstruct Total SRL, companie de construcții, iar a doua este SC SPA Inovations SRL, care are ca obiect de activitate arhitectura. 

Camera Deputaților a reușit să atribuie acest contract la mai puțin de o lună de la anunțarea intenției de a achiziționa aceste lucrări, în condițiile în care anunțul de participare simplificat a fost postat, de asemenea, pe portalul SICAP, la data de 8 noiembrie 2021.

 

Pereții exteriori ai Casei Poporului prezintă urme de degradare

 

Din caietul de sarcini întocmit de Camera Deputaților și care a stat la baza derulării procedurii de achiziție, aflăm că fațadele corpurilor A3-F-G, cota 15,00, este alcătuită, în general, din aceleași tipuri de roci calcaroase (de tip Viștea și Podeni), cu consistență moale și cu o rezistență redusă la acțiunea factorilor de mediu, însă ușor de prelucrat. 

Se arată că, în prezent, această fațadă din piatră naturală a Parlamentului României prezintă degradări specifice pietrei naturale, degradări cauzate de calitatea slabă a materialului litic pus în operă, acesta fiind foarte friabil. Însă acest tip de piatră a fost ales, la momentul folosirii inițiale, pentru ușurința și rapiditatea prelucrării și montării.

„Având în vedere conformitatea fațadelor acestor corpuri și faptul că cele trei tronsoane de fațadă sunt zone de intrare în clădirea Palatului Parlamentului, s-a recomandat restaurarea întregii fațade, nu numai a acestor niveluri. Înălțimea fațadei este de șase metri”, se subliniază în caietul de sarcini citat.

Camera Deputaților, în calitate de autoritate contractantă, arată că scopurile acestor lucrări sunt îmbunătățirea generală a calității pietrelor de fațadă, pentru asigurarea unei rezistențe mecanice sporite, a unei calități hidrofuge, a unei rezistențe la murdărie, a unei rezistențe la apariția eflorescențelor, a unei rezistențe la microorganism, dar sunt avute în vedere și decorabilitatea și uniformitatea coloristică.

 

Cinci ani garanție

 

Un alt obiectiv al încheierii acestui contract de lucrări este îmbunătățirea imaginii fațadelor și realizarea condițiilor pentru o mentenanță sustenabilă în timp îndelungat. Tocmai de aceea, termenul de garanție a acestor lucrări a fost stabilit la 60 de luni (5 ani) de la data semnării procesului-verbal de recepție la terminarea lucrărilor. Însă această perioadă de garanție urmează a se prelungi, arată autoritatea contractantă, corespunzător cu perioada scursă până la remedierea eventualelor deficiențe care ar putea apărea.

Tot din cuprinsul caietului de sarcini mai aflăm și ce suprafețe vor constitui aria de lucru pentru aceste recondiționări. Numai soclul are o zidărie de 65 de metri cubi. Apoi, este vorba de desfacerea a nu mai puțin de 210 metri pătrați de placaje din marmură. Tencuielile interioare se întind, la rândul lor, pe o suprafață de 164 de metri pătrați, în timp ce completarea plăcii de beton necesită 65 de metri pătrați de material. 

Urmează, conform acestor date, 210 metri pătrați de pardoseală din beton, alți 210 metri pătrați de pardoseală din marmură și hidroizolații pe o suprafață de 658 de metri pătrați.

 

 

Lanț de coincidențe care duce direct la un fost „greu” social-democrat

 

Așa cum arătam mai sus, acest contract, care costă bugetul Camerei Deputaților aproximativ 684.000 de euro, a fost adjudecat, în urma unei proceduri simplificate, de către companiile SC Milconstruct Total SRL și SC SPA Inovations SRL.

Conform datelor furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), SC Milconstruct Total SRL a luat ființă în data de 6 decembrie 2005, avându-l, la acel moment, administrator unic și asociat pe un anume Mihai Petru Bârsan, din București.

Ulterior, în 15 mai 2016, acest asociat unic decide să majoreze capitalul social și să o coopteze, ca nou asociat, pe Larisa Maria Bârsan (actualmente Larisa Maria Negrea). Pentru ca, la data de 22 iulie 2009, să fie cooptată și Maria Bârsan ca nou asociat.

Cealaltă societate parte a acestui contract care va reface fațadele de la Palatul Parlamentului, SC SPA Inovations SRL, are un acționariat mult mai interesant. De la Oficiul Național al Registrului Comerțului, aflăm că această companie a fost fondată, la data de 19 decembrie 2013, având doi acționari persoane fizice: Nicoleta Mădălina Drăjneanu (actuală Sofian) și George Bogdan Teodorescu. Domeniul de activitate al acestei societăți este „arhitectura”.

În data de 27 martie 2017, Nicoleta Mădălina Sofian (fostă Drăjneanu) și George Bogdan Teodorescu iau decizia să majoreze capitalul social al companiei și să coopteze încă un asociat, în persoana unui anume Miron Tudor Mitrea (VEZI FACSIMIL 1 MAI SUS). Despre acesta aflăm că este născut în 6 iunie 1992, iar, la acel moment, domicilia într-un apartament la bloc, în strada Lascăr Catargiu, din Capitală. 

În urma majorării capitalului social, George Bogdan Teodorescu avea să controleze 53,3 la sută din capitalul social, Nicoleta Mădălina Sofian - 13,3 la sută, iar nou-intratul Miron Tudor Mitrea - 33,4 la sută din acțiuni.

 

Mișcări în capitalul social al firmei de arhitectură

 

SC SPA Inovations SRL a funcționat cu această structură a acționariatului până în data de 28 aprilie 2020, când asociata Nicoleta Mădălina Sofian a decis să iasă din afacere. Iar, la finalul anului trecut, mai exact în 15 decembrie 2020, cei doi parteneri de afaceri rămași în firmă decid să majoreze, din nou, capitalul social, prin atragerea în cadrul companiei a altor doi asociați. Este vorba despre Mihai Octavian Filer și despre Iulian Gabriel Tudor. În urma acestor mișcări, George Gabriel Teodorescu devine acționar majoritar, cu 70 la sută din pachetul de părți sociale, în timp ce Miron Tudor Mitrea, Mihai Octavian Filer și Iulian Gabriel Tudor controlează, fiecare, câte un pachet de 10 la sută din acțiuni.

Pentru că numele asociatului Mitrea atrage în mod deosebit atenția, prin rezonanța sa în mediul politic al anilor 2000-2004, am încercat să aflăm dacă între unul dintre patronii firmei de arhitectură contractate de Camera Deputaților are sau nu vreo legătură cu fostul ministru al Transporturilor și cu fostul deputat PSD, Miron Mitrea. Astfel, la adresa din centrul Capitalei la care Miron Tudor Mircea locuia, la momentul în care a devenit asociat în SC SPA Inovations SRL, a funcționat, în urmă cu câțiva ani, și sediul Biroului Notarului Public Dorina Mitrea (VEZI FACSIMIL 2). Coincidență sau nu, numele notarului este identic cu cel al uneia dintre cele două foste soții ale ex-demnitarului Miron Mitrea, căsătorit, în prezent, cu Manuela Mitrea.

Mai departe, am analizat CV-ul lui Miron Mitrea, publicat pe site-ul Camerei Deputaților, în mandatul 1996-2000. Aici, fostul parlamentar preciza că era căsătorit și că avea patru copii: Cosmin Mitrea, Simona Irina Mitrea, Vlad Dan Mitrea și… Miron Tudor Mitrea (VEZI FACSIMIL 1 MAI SUS). Ultimul are numele identic cu cel al acționarului din SC SPA Inovations SRL și care a locuit la aceeași adresă unde ființa notariatul unei persoane al cărei nume este identic cu cel al fostei soții a lui Miron Mitrea.

 

Ultima pistă, rețeaua de socializare Facebook

 

O altă coincidență este dezvăluită de presă, care a publicat, în urmă cu mai mulți ani, informația conform căreia, atât ex-soția lui Miron Mitrea, Dorina Mitrea, cât și actuala soție a fostului demnitar, Manuela Mitrea, profesează ca notari publici.

O altă pistă interesantă este însă rețeaua de socializare Facebook. Studiind pagina fostului politician Miron Mitrea, la „prieteni”, căutând după cuvântul-cheie „Mitrea”, i-am găsit pe Cosmin Mitrea, pe Simona Mitrea și pe un anume Miron Mitrea (VEZI FACSIMIL 3). 

Acesta din urmă a menționat, în profilul său, că este născut la data de 12 iunie 1992 (VEZI FACSIMIL 4). Adică exact data la care s-a născut și asociatul din SC SPA Inovations SRL. Mai mult, în același profil, precizează că este arhitect, dar și că este fratele Simonei Mitrea.

Punând cap la cap toate aceste indicii, există suspiciunea rezonabilă că este unul dintre acționarii firmei care a primit, în asociere cu cealaltă companie, contractul de reabilitare a fațadelor Palatului Parlamentului, este nimeni altul decât fiul fostului ministru PSD, Miron Mitrea.

×
Subiecte în articol: miron mitrea casa poporului