x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Nicușor Dan marchează lunar 280.000 de euro în contul „instalatorilor” de la Stadionul Național

Nicușor Dan marchează lunar 280.000 de euro în contul „instalatorilor” de la Stadionul Național

de Ion Alexandru    |    08 Ian 2024   •   07:40
Nicușor Dan marchează lunar 280.000 de euro în contul „instalatorilor” de la Stadionul Național

Cu trei zile înainte de Revelion, Primăria Capitalei, condusă de Nicușor Dan, a încheiat un contract de aproape 11 milioane de lei, pentru asigurarea mentenanței preventive a sistemelor și instalațiilor existente la Stadionul Arena Națională.

Este vorba despre un contract cu o durată de 8 luni, câștigat de o asociere compusă din două firme, care au depus singura ofertă considerată admisibilă. Una dintre aceste firme este deținută de un fost asociat al lui Sebastian Ghiță și a derulat, în ultimii ani, contracte atât cu Camera Deputaților, cât și cu Senatul României, pentru sistemele de sonorizare, vot electronic și traducere instalate în sălile de plen. Însă, aceeași firmă are, în ultimii cinci ani, contracte încheiate cu zeci de instituții ale statului, în valoare de peste 33 de milioane de euro.

Primăria Municipiului București, condusă de Nicușor Dan, a publicat, încă de la începutul anului trecut, mai exact în data de 12 februarie 2023, un anunț pe SEAP (Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice), conform căruia intenționa să contracteze servicii de mentenanță preventiv-corectivă, exploatare curentă și organizare la evenimente a sistemelor din cadrul Stadionului Arena Națională. 

Este vorba despre un contract de mentenanță pentru o perioadă de 8 luni, pentru care municipalitatea a organizat o licitație deschisă, impunând ca și criteriu de atribuire a contractului cel mai bun raport calitate-preț. Sursa de finanțare a contractului o constituie fondurile bugetare, iar bugetul inițial pus la bătaie pentru această afacere s-a ridicat la 14.381.157 de lei fără TVA, respectiv la 17.113.576,83 de lei cu TVA inclusă (3.492,566,7 euro). Ceea ce înseamnă că, pentru fiecare lună din cele opt, primăria lui Nicușor Dan era dispusă să plătească, în cadrul acestui proiect, câte 436.570,84 de euro.

 

O singură ofertă acceptată

La această licitație deschisă organizată, Primăria Municipiului București a primit cinci oferte. Trei dintre acestea au fost descalificate, pe motiv că erau neconforme, o a patra a fost retrasă de către compania care s-a înscris, iar o singură ofertă a fost catalogată de către autoritatea contractantă ca fiind admisibilă.

În acest sens, la data de 27 decembrie 2023, Primăria Capitalei a atribuit contractul, având numărul 947/2023, companiilor Avitech Co SRL și Depanero SRL, la o valoare finală negociată de 9.129.417,49 de lei fără TVA, respectiv de 10.863.385,51 de lei cu TVA inclusă (2.217.017,5 euro). 

Acest lucru înseamnă că fiecare dintre cele opt luni aferente acestui contract va costa bugetul Primăriei Capitalei câte 227.127.2 euro.

 

Ce servicii trebuie prestate pentru acești bani

Caietul de sarcini care a stat la baza acestei licitații a fost aprobat de directorul general al Serviciului Mari Proiecte, Cătălin Sebastian Aflat, și detaliază serviciile pe care cele două companii trebuie să le presteze. Este vorba despre servicii de reparare și întreținere a instalațiilor, de lucrări de reparații și întreținere software, de servicii de reparație și întreținere a echipamentului de stingere a incendiilor, de servicii de întreținere a sistemelor, de servicii de reparații și întreținere a echipamentului audiovizual și optic, de servicii sanitare și de siguranță, de servicii de gestionare a energiei electrice, de servicii de reparare și întreținere a echipamentului de securitate, de echipamente de ventilație, de servicii de reparare și întreținere a pompelor, valvelor, robinetelor și containerelor din metal și de sistemele de iluminat.

În documentul citat se precizează că Arena Națională dispune de cel mai mare stadion din țară, fiind primul stadion de elită UEFA din România, cu o capacitate de 55.000 de spectatori, iar „complexitatea și diversitatea foarte mare a instalațiilor și sistemelor existente impun o activitate de mentenanță preventivă și corectivă permanentă, care să asigure disponibilitatea în orice moment a Arenei Naționale”. În acest sens, „pentru menținerea sistemelor în parametrii normali de funcționare și de suport tehnic privitor la o continuă îmbunătățire a acestor parametri, necesari exploatării în condiții optime de eficiență și siguranță a acestora, se vor asigura servicii pentru: sistemul HVAC (instalațiile de încălzire, instalațiile de ventilație, instalațiile de aer condiționat, rețeaua de distribuție internă cu gaze naturale), instalațiile sanitare, instalațiile exterioare și interioare de stingere a incendiilor, instalațiile de drenaj și pluviale, instalațiile electrice de joasă tensiune și instalațiile electrice de curenți slabi”.

 

Contractul vizează și sistemul de acces al spectatorilor

În contract intră și mentenanța la instalația nocturnă și iluminatul exterior ornamental. Este vorba despre 266 reflectoare de nocturnă de 2.000 W, de 60 de reflectoare de iluminat nocturn LED, de 20 de tablouri electrice, despre o consolă EIB și despre 160 de stâlpi de iluminat exterior.

De asemenea, în același contract mai intră și sistemul IPTV – sistemul de informare spectator, sistemul de sonorizare, sistemul de ticketing și de control acces al spectatorilor, sistemul de date și voce, precum și video-clubul central.

 

Prestatorul, afaceri de peste 162 de milioane de lei cu statul

Una dintre cele două companii care și-au adjudecat contractul de mentenanță la Arena Națională, SC Avitech Co SRL, este o firmă despre care „Jurnalul” a mai scris, ca fiind o companie abonată la contractele Parlamentului României. Firma este deținută de oamenii de afaceri Anton Gabriel Roescu și Traian Valentin Dogaru. Primul dintre acționari a înființat, în anul 2007, la Ploiești, o altă companie, SC 360 Revolution SRL, împreună cu fostul deputat PSD Sebastian Ghiță.

În ultimii cinci ani, SC Avitech Co SRL a derulat, potrivit bazei de date a SEAP, nu mai puțin de 61 de contracte, în valoare totală de 162.484.714,9 lei cu TVA inclusă (33.160.145,9 euro).

Printre clienții bugetari ai firmei în cauză se numără Agenția Spațială Română, Senatul României, Camera Deputaților, Primăria Sectorului 2, Consiliul Județean Timiș, Ministerul Finanțelor, Ministerul Afacerilor Interne, BNR, ROMATSA, Consiliul Județean Sălaj, Primăria Municipiului Cluj-Napoca, Primăria Municipiului Iași, Oficiul Național al Achizițiilor Publice, Compania Națională de Aeroporturi București, Institutul pentru Tehnologii Avansate (SRI), Serviciul de Telecomunicații Speciale, Clubul Sportiv Rapid București sau Compania Națională de Investiții.

×