x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Ministerul condus, interimar, de Cîțu dezinfectează aerul din instituție la șase luni de la prezența unor angajați confirmați cu COVID-19

Ministerul condus, interimar, de Cîțu dezinfectează aerul din instituție la șase luni de la prezența unor angajați confirmați cu COVID-19

de Ion Alexandru    |    11 Aug 2021   •   07:05
Ministerul condus, interimar, de Cîțu dezinfectează aerul din instituție la șase luni de la prezența unor angajați confirmați cu COVID-19

Un volum de 80.000 de metri cubi de aer, calculat cadastral că există în incinta a patru sedii din Capitală ale Ministerului Finanțelor, va fi dezinfectat periodic, timp de patru ani, pentru a se elimina riscul infectării cu noul coronavirus a angajaților instituției. Afacerea a fost gândită încă din luna februarie a acestui an, când s-a constatat că în respectivele birouri, inclusiv în sediul central, au fost confirmați cu COVID salariați ai instituției. Numai că, la aproape șase luni de la acel moment, Ministerul Finanțelor a reușit să încheie un acord-cadru cu patru companii, care vor nebuliza atmosfera cu biocide specifice. Una dintre companiile contractate este din Ploiești, a fost implicată în cel puțin două dosare penale și are „lipici” la contractele scoase la mezat de Primăria Municipiului Cluj-Napoca, la conducerea căreia se află Emil Boc, cel mai vehement susținător al lui Florin Cîțu – premier și ministru al Finanțelor publice interimar – pentru preluarea șefiei Partidului Național Liberal. În 2018, Curtea de Conturi a stabilit că Primăria Cluj-Napoca a efectuat plăți nelegale către această companie, în valoare de 12 milioane de lei.

 

Noul coronavirus, SARS-CoV-2, „trăiește” în aer mai bine de patru ani. Cel puțin asta aflăm de la ministerul condus, interimar, până la finalul lunii viitoare, de premierul Florin Cîțu. Ministerul Finanțelor Publice a anunțat, încă din data de 1 februarie a anului curent, că vrea să dezinfecteze, printr-o procedură specială, aerul din patru sedii ale instituției în cauză, din București, în care, anterior acestei date, și-au desfășurat activitatea angajații depistați pozitiv cu noul coronavirus. Măsura era de dorit a fi luată, atunci, în vederea „limitării răspândirii infecției în rândul altor angajați”.

Subliniem, încă o dată, că este vorba despre un anunț de participare la o procedură de licitație publică, în care este inserată exact această motivație a achiziției, publicat de Ministerul Finanțelor Publice pe portalul SICAP (Sistemul Informatic Centralizat al Achizițiilor Publice) în data de 1 februarie. Aproape șase luni mai târziu, când virusul ce putea fi expirat în respectivele încăperi, de angajații infectați, se presupune că nu avea cum să mai supraviețuiască, același Minister al Finanțelor a încheiat un acord-cadru, având această destinație, pentru o perioadă de… patru ani. Iar cantitățile de aer, în metri cubi, care vor face obiectul serviciilor de dezinfecție microaerofloră prin nebulizare uscată a atmosferei din aceste sedii, erau estimate între 125.043 și 730.000 de metri cubi. Aerul din aceste spații urmează a fi dezinfectat, prin 32 de treceri trimestriale, timp de 48 de luni, la care se adaugă o deratizare aferentă a 16 treceri trimestriale, tot pentru o perioadă de 48 de luni. 

 

Acord-cadru încheiat după șase luni de la presupusa infestare a aerului

 

Licitația organizată s-a finalizat în data de 27 iulie 2021, când autoritatea contractantă, condusă, interimar, de însuși Florin Cîțu, după ce l-a „executat” pe Alexandru Nazare, a încheiat un acord-cadru cu patru agenți economici specializați în astfel de operațiuni. Este vorba despre SC Gemini Trade DDD SRL, despre SC Coral Impex SRL, despre Aniversarii Imob Consult SRL și despre SC Sablam Total SRL, care au semnat cu Ministerul Finanțelor Publice acordul-cadru nr. 687646/2021, în valoare de 581.000 de lei fără TVA, respectiv de 700.000 de lei cu TVA inclusă.

Conform caietului de sarcini care a stat la baza acestei achiziții interesante de servicii, „dezinfecția se va face în spațiile în care și-au desfășurat activitatea angajații confirmați cu noul coronavirul SARS-CoV-2, în vederea limitării răspândirii infecției în rândul altor angajați (vezi FACSIMIL – n.red.)”, iar ca și condiții puse de Ministerul Finanțelor, vor fi utilizate biocide din categoria TP2, bazate pe peroxid de carbon, avizate pentru dezinfecția prin nebulizarea uscată, cu spectru de activitate bactericid, levuricid, bactericid/levuricid și virucid. 

 

Cele patru sedii vizate

 

Autoritatea contractantă are în vedere, pentru această operațiune, patru locații. Prima locație se află în bulevardul Libertății, nr. 16, sector 5, unde este sediul central al Ministerului Finanțelor Publice. Tot aici, la această adresă, își are sediul și Institutul Național de Statistică. Volumul spațiului, calculat conform documentației de cadastru, este de 56.951 de metri cubi de aer.

Al doilea spațiu este situat în bulevardul Libertății, nr. 14, sector 5, unde se află un alt spațiu al Ministerului Finanțelor, dar unde se mai află și sediile Serviciului Român de Informații sau Autorității pentru Digitalizarea României. Aici, volumul de aer este de 5.177 de metri cubi.

Al treilea sediu vizat este cel din strada Mircea Vodă, nr. 44, sector 3, unde funcționează Autoritatea pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale din Ministerul Finanțelor, cu un volum de aer de 7.096 de metri cubi.

Ultimul spațiu este cel din strada Colonel Poenaru Borda, nr. 3-5, sector 4, unde se află sediul Centrului Național de Informații Financiare al Ministerului Finanțelor, cu un volum de aer de 9.171 de metri cubi. În total, vorbim de 78.395 de metri cubi de aer, din aceste spații, care urmează a fi dezinfectat prin nebulizare uscată.

 

 

Prestator cu state vechi în contractele pe bani publici și în dosare celebre. Client special – primăria lui Boc

 

Una dintre cele patru firme care participă la acest contract este SC Coral Impex SRL din Ploiești, abonată la contracte în special cu Primăria Cluj-Napoca, la conducerea căreia se află Emil Boc, unul dintre cei mai vehemenți susținători ai lui Florin Cîțu pentru preluarea șefiei PNL. Această firmă, care se ocupă cu activități de deratizare, dezinsecție și dezinfecție, a fost implicată, în urmă cu șase ani într-un dosar de corupție.

Concret, Primăria Municipiului Cluj-Napoca, păstorită de Emil Boc, a încheiat, în 2019, un contract de peste un milion de euro, cu TVA, pentru prestarea unor servicii de deratizare, dezinsecție și dezinfecție, cu  SC Coral Impex SRL. Potrivit datelor furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), SC Coral Impex SRL Ploiești este controlată de omul de afaceri prahovean Alexandru Badea, în calitate de unic asociat, care deține și funcția de administrator. În 2015, compania respectivă a fost inclusă de DNA Cluj în dosarul fostului președinte al Consiliului Județean, liberalul Horea Uioreanu. Mai exact, DNA a demarat, la vremea respectivă, acte de urmărire penală într-un dosar din care a rezultat că, în perioada 2013 – 2015, reprezentanții SC Coral Impex SRL Ploiești ar fi oferit diverse sume de bani și bunuri cu titlu de mită unor funcționari din cadrul instituțiilor publice situate pe raza mai multor județe cu care compania în cauză se afla în relații contractuale de prestări servicii de dezinsecție, dezinfecție și deratizare. 

În anchetă, procurorii au dispus anchetarea  șefului serviciului Tehnic Reparații Imobile, Monitorizare Servicii Comunitare și Utilități Publice Cluj-Napoca, Adriana Lucia Măgurean, respectiv a consilierei Mariana Capotă, pentru luare de mită în formă continuată. Tot atunci, a fost pus sub urmărire penală un angajat al SC Coral Impex SRL, Constantin Dorin Prunoiu, fiind acuzat de dare de mită în formă continuată.

 

Dosarul lui Horea Uioreanu și auditul Curții de Conturi

 

La momentul respectiv, presa centrală, dar și cea locală, vorbea că numele patronului Alexandru Badea figurează și el în dosarul de corupție al fostului președinte al CJ Cluj, Horea Uioreanu, fiind pe lista celor care i-ar fi oferit acestuia mită de 70.600 de lei, pentru aprobarea efectuării unei plăți de 130.000 de lei pentru serviciile de deratizare și dezinsecție la unitățile școlare din județ. 

Un raport de audit al Curții de Conturi din 2018, care făcea referire la finanțele publice pe anul 2016, scoate la lumină prejudicii de zeci de milioane de lei la Primăria Cluj-Napoca, păstorită de Emil Boc. Instituția a fost amendată pentru faptul că a efectuat plăți nelegale în valoare de peste 14 milioane de lei către societatea ploieșteană Coral Impex SRL, pentru modul în care a primit o prelungire a contractului pentru deratizare și dezinsecție. Mai exact, suma de 12,2 milioane de lei a fost catalogată drept prejudiciu adus prin acceptarea și decontarea unor cheltuieli privind activitatea de dezinsecție, cheltuieli mai mari decât cele datorate în realitate, cauzate de creșterea frecvenței de execuție a tratamentelor de dezinsecție, ceea ce contravine prevederilor legale.

Alt prejudiciu constatat, de 944.000 de lei, a fost identificat în acceptarea și decontarea unor cheltuieli privind serviciile de dezinsecție și dezinfecție mai mari decât cele datorate real, din cauza majorării artificiale a suprafețelor prevăzute în contract. În același timp, alți 879.000 de lei reprezintă prejudiciul prin acceptarea și decontarea, în perioada 2014-2015, a unor cheltuieli aferente serviciilor de deratizare mult mai mari decât cele datorate în realitate, „justificate” de cuprinderea ilegală în suprafața contractată și a unor păduri.

Contractul la care se face referire în acest Raport al Curții de Conturi a fost prelungit în anul 2010.


 

La Finanțe, procesul-verbal al operațiunii de dezinfecție trebuie să conțină date cu privire la efectele adverse produse de biocid

 

Revenind la afacerea cu dezinfectarea COVID din spațiile Ministerului Finanțelor, încheiată pentru patru ani, la șase luni de la prezența unor angajați infectați cu noul coronavirus, aflăm că lucrurile nu sunt chiar simple. 

Astfel, se cere ca dezinfectantul folosit la această operațiune să fie biodegradabil, să nu fie toxic, să nu fie alergen, să nu aibă acțiune corozivă și, după dezinfecție, să nu fie necesare măsuri suplimentare de spălare, clătire sau ștergere.

Mai mult, în caietul de sarcini aferent se mai precizează că, în baza acordului-cadru încheiat, vor fi încheiate contracte subsecvente pentru o perioadă de șase luni sau „până la terminarea cantității prevăzute în contract, dacă aceasta este epuizată înainte de expirarea duratei”. 

Mai departe, Ministerul Finanțelor spune că, după fiecare intervenție, va fi încheiat un proces-verbal, în care trebuie să se regăsească, în mod obligatoriu, informații referitoare la volumul spațiilor dezinfectate, denumirea dezinfectantului folosit, cantitatea de dezinfectant utilizată pe metru cub, instrucțiuni privind timpul de acțiune al dezinfectantului, intervalul care trebuie respectat pentru accesul oamenilor în spațiile în care s-a folosit produsul biocid, indicații cu privire la perioadele de aerisire necesare pentru zonele tratate, ora la care au fost predate spațiile dezinfectate, precum și detalii privind efectele adverse directe sau indirecte pentru sănătate și mediu, care pot apărea.

În afară de SC Coral Impex SRL, care pare a avea o istorie mai mult decât interesantă, mai ales în legătură cu relațiile politice, celelalte trei companii implicate în acest contract au, la rândul lor, activități intense în spate.

Spre exemplu, SC Gemini Trade DDD SRL este controlată, potrivit Registrului Comerțului, de Dincă și Tascu Bîrzu. Firma este din Constanța, iar presa locală nota că are încheiate sute de contracte cu statul. Iar unul dintre acestea, parafat în 2018, se referă la deratizarea platformei Institutului de Inginerie Nucleară „Horia Hulubei”, de la Măgurele. 

A treia firmă din contractul cu Finanțele, SC Aniversarii Imob Consult SRL, este deținută de o anume Ana Maria Alessandra Păcuraru, născută în anul 1998, care figurează pe lista contractelor de anul acesta ale Ministerului Sănătății cu prestarea unor servicii de nebulizare și dezinfecție, în valoare de 84.909,88 de lei.

A patra companie, Sablam Tot SRL, este controlată de omul de afaceri ieșean Ștefăniță Căluțu.

×