x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Penitenciarele investesc în cazare și în foame

Penitenciarele investesc în cazare și în foame

de Ion Alexandru    |    06 Aug 2024   •   06:40
Penitenciarele investesc în cazare și în foame

Penitenciarul „Târgșorul Nou” a atribuit, recent, contractul vizând a doua etapă a realizării investiției constând în transformarea unei foste fabrici de confecții în noi locuri de deținere, afacerea ajungând, astfel, la 3 milioane de euro. Tot 3 milioane de euro a ajuns, cu suplimentarea aprobată chiar ieri, un contract atribuit, anul trecut, de Penitenciarul Bistrița, care a amenajat un pavilion agrozootehnic într-o nouă unitate de detenție.

În acest timp, Ministerul Justiției pregătește adoptarea unui ordin pentru majorarea financiară a 17 norme de hrană pentru deținuți, însă aceste majorări, comparativ cu sumele alocate ridicării de noi celule, par o glumă. Spre exemplu, suplimentul pentru muncă grea se majorează, în ceea ce privește hrana rece, de la 1,10 lei pe zi de persoană, la 1,16 lei pe zi de persoană, iar în privința hranei calde, de la 3,41 de lei pe zi de persoană, la 3,58 de lei pe zi de persoană. Mai mult, norma acordată copiilor în vârstă de 0 - 5 ani, care se află împreună cu mamele lor în locurile de detenție, se majorează de la 5,33 de lei pe zi de persoană, la 5,60 de lei pe zi de persoană. Norma de hrană acordată copiilor în vârstă de 6 - 12 luni se majorează, de asemenea, de la 7,40 de lei pe zi de persoană, la 7,78 de lei pe zi de persoană.

Penitenciarul de Femei Ploiești „Târgșorul Nou” a finalizat, la mijlocul lunii trecute, procedurile de achiziție a serviciilor de proiectare și a prestării de lucrări de transformare a unei foste fabrici într-un pavilion cu spații de detenție. Contractul a ajuns la aceeași asociere de firme care a lucrat și la implementarea primei faze a proiectului. Este vorba despre SC Ascent Proconsult SRL și despre SC Vallys Deco SRL, care și-au adjudecat această afacere, prin încheierea contractului nr. 45717 din 14 iulie 2023, la un preț final negociat de 4.699.843 de lei fără TVA, respectiv de 5.592,813,17 lei cu TVA inclusă (1.141.390,44 de euro).

„Jurnalul” a dezvăluit, în ediția din 17 mai 2024, că fabrica de confecții din incinta Penitenciarului de Femei „Târgșorul Nou” se va transforma într-un nou pavilion de detenție, cu o capacitate de 240 de locuri de cazare noi. Pentru aceasta, unitatea penitenciară a alocat, anterior, un buget de 14.414.954,9 lei.

Prima etapă a contractului a fost atribuită în octombrie 2022, după care, odată cu actualizarea Studiului de fezabilitate, au mai fost contractate, la finalul lunii aprilie, lucrări suplimentare de aproape un milion de euro. Fabrica devine pavilion de detenție, la parter și etaj, cu celule pentru două, 10, 12 și 16 deținute. Se amenajează două curți pentru plimbare și două terenuri de sport. 

Aceleași firme și-au adjudecat și prima etapă a proiectului

Penitenciarul „Târgșorul Nou” a mai atribuit, la data de 20 octombrie 2022, un alt contract, în valoare de 8.079.189,6 lei fără TVA, respectiv de 9.614.235,6 lei cu TVA inclusă (1.962.088,9 euro), companiilor GED Project SRL, Vallys Deco SRL și Ascent Proconstruct SRL, pentru prestarea serviciilor de proiectare, execuția lucrărilor și asistență tehnică din partea proiectantului pe perioada execuției lucrărilor pentru proiectul „Transformarea fabricii de confecții în spații de detenție, pentru 240 de locuri.

Transformarea acestei fabrici cuprinde atât amenajarea edificiului în celule pentru deținute, spații conexe, săli de mese, vestiare, spălătoare și birouri, dar și în construirea a două curți pentru plimbare și a două terenuri de sport. Conform proiectului, clădirea de detenție este amplasată pe un teren cu suprafața de 83.313 metri pătrați, are parter și un etaj, suprafața construită totală fiind de 12.353 de metri pătrați, iar suprafața desfășurată totală fiind de 17.662 de metri pătrați. După amenajarea clădirii pavilionului, vor rezulta, conform documentației citate, spații de cazare pentru 240 de persoane, constând în camere pentru două, 10, 12 și 16 persoane private de libertate.

Două dintre companiile care au câștigat selecția de oferte din 2022 și-au adjudecat și lucrările suplimentate scoase la „mezat”, tot prin procedură simplificată, de anul acesta. Este vorba despre SC Ascent Proconstruct SRL și despre SC Vallys Deco SRL. 

Prima companie este deținută, potrivit datelor furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), de omul de afaceri Bogdan Florin Frusinoiu. Cea de-a doua companie este deținută de omul de afaceri Sorin Andronache. SC Vallys Deco SRL este compania care a fost liderul asocierii de firme care construiește Centura Mizil, lucrări care fac obiectul dosarului instrumentat de procurorii Direcției Naționale Anticorupție în care este urmărit penal președintele Consiliului Județean Prahova, Iulian Dumitrescu.

Este vorba despre un contract încheiat de Consiliul Județean Prahova, la data de 7 iunie 2023, cu asocierea Vallys Deco SRL, Drum Construct SRL, Rosocons Construct SRL și Dineng Dev SRL, în valoare de 88.238.037,37 de lei fără TVA. 

Reamintim că, la data de 1 februarie 2024, DNA a pus în mișcare acțiunea penală și a instituit măsura controlului judiciar împotriva lui Iulian Dumitrescu, pentru luare de mită și fals în declarații, dar și împotriva surorii și cumnatului președintelui CJ Prahova, pentru complicitate la aceste infracțiuni. În dosar, se vorbește despre o mită de 16.210.000 de lei.

Suplimentare de bani pentru o lucrare similară la Penitenciarul Bistrița

Nu doar Penitenciarul de Femei „Târgșorul Nou” a contractat lucrări de transformare a unor spații adiacente în locuri de deținere. Ieri, 5 august 2024, Penitenciarul Bistrița a majorat un contract similar, de la 11.176.258,11 lei fără TVA, la 11.311.031,31 de lei fără TVA, contract care vizează execuția de lucrări aferente obiectivului de investiții „Ansamblu pavilion detenție gospodărie agroalimentară”, pentru amenajarea a 100 de locuri noi pentru deținere.

În context, este vorba despre amenajarea unui pavilion de detenție cu 100 de locuri noi de cazare, format dintr-o clădire cu parter și un etaj, în care să fie amenajate și alte spații strict necesare desfășurării activității în condiții de siguranță, potrivit caietului de sarcini.

Un alt corp de clădire urma să fie amenajat cu funcțiuni de depozitare. Contractul mai viza construirea unui teren de sport și în amenajarea a două „curți plimbabile”, dotate cu grupuri sanitare și cu aparatură de fitness.

Afacerea, atribuită prin organizarea unei proceduri simplificate de selecție de oferte, a fost parafată, inițial, la data de 7 iulie 2023, fiind adjudecată de compania SC Lucicor Prod SRL, iar la un an distanță, valoarea acestuia a fost majorată.

Ministerul Justiției mărește cu 50 de bani normele de hrană pentru persoanele condamnate sau arestate

În timp ce sistemul penitenciar alocă sume de ordinul milioanelor de euro pentru aceste investiții, Ministerul Justiției pregătește emiterea unui Ordin privind modificarea reglementărilor referitoare la aprobarea normelor de hrană a persoanelor private de libertate.

În Referatul de aprobare al acestui ordin, ministrul Justiției, Alina Gorghiu (FOTO), arată: „Având în vedere că pentru perioada februarie 2023 - mai 2024 indicele prețurilor de consum pentru produsele alimentare publicat de Institutul Național de Statistică este de 105,12%, se impune actualizarea valorilor financiare ale normelor de hrană ale persoanelor private de libertate”.

De asemenea, se mai arată că, „în vederea menținerii și promovării unui climat favorabil executării pedepselor privative de libertate, prin adoptarea unor măsuri alternative de sprijin al persoanelor private de libertate, cu efecte pozitive în prevenirea eventualelor evenimente negative în sistemul administrației penitenciare, la nivelul conducerii Administrației Naționale a Penitenciarelor s-a apreciat oportună și actualizarea valorii financiare a suplimentului cu ocazia Sărbătorilor Pascale (prima și a doua zi), precum și de Crăciun (25 decembrie). Astfel, actualizarea valorii financiare cu ocazia Sărbătorilor Pascale și de Crăciun constituie unul dintre mijloacele de compensare a efectelor încarcerării de lungă durată, îmbunătățirea meniului și a hranei acordate persoanelor private de libertate fiind un deziderat al Administrației Naționale a Penitenciarelor”.

Concret, noua reglementare vizează modificarea articolului 4, literele „a” și „b”  din Ordinul MJ nr. 254/C/2023, în sensul că, pentru ziua de 25 decembrie, valoarea financiară maximă a normei de hrană este în cuantum de 5,78 de lei pe zi de persoană, exclusiv TVA, față de 5,50 de lei pe zi de persoană. De asemenea, pentru prima și a doua zi a Sărbătorilor Pascale, valoarea financiară a normei de hrană se stabilește în cuantum de 8,63 de lei pe zi de persoană, față de 8,26 de lei pe zi de persoană, potrivit reglementării anterioare.

Cum arată, punctual, aceste actualizări

În Anexă, ordinul arată ce majorări operează Ministerul Justiției la 17 categorii de norme de hrană pentru deținuți, arestați, reținuți sau închiși în centre educaționale privative de libertate, inclusiv pentru copiii născuți în penitenciare și care se află în îngrijirea mamelor condamnate.

  • Suplimentul pentru zile festive se majorează de la 3,11 lei pe zi de persoană, la 3,27 de lei pe zi de persoană.

  • Norma acordată persoanelor minore și tinere arestare preventiv, condamnate la pedeapsa închisorii sau detențiunii pe viață, precum și celor față de care s-a dispus o măsură educativă privativă de libertate se majorează de la 9,82 de lei pe zi de persoană, la 10,32 de lei pe zi de persoană.

  • Norma acordată persoanelor reținute, arestate preventiv, aflate în centre de reținere și arestare preventivă, penitenciare, precum și celor față de care s-a dispus o măsură educativă privativă de libertate se majorează de la 7,60 de lei pe zi de persoană, la 7,99 de lei pe zi de persoană.

  • Norma acordată persoanelor majore condamnate la pedeapsa închisorii sau la detențiune pe viață, precum și celor față de care s-a dispus o măsură educativă privativă de libertate se majorează tot de la 7,60 de lei pe zi de persoană, la 7,99 de lei pe zi de persoană.

  • Suplimentul pentru muncă ușoară și medie se majorează, în privința hranei reci, de la 0,88 de lei pe zi de persoană, la 0,93 de lei pe zi de persoană, iar, în ceea ce privește hrana caldă, de la 3,08 lei pe zi de persoană, la 3,24 de lei pe zi de persoană.

  • Suplimentul pentru muncă grea se majorează, în ceea ce privește hrana rece, de la 1,10 lei pe zi de persoană, la 1,16 lei pe zi de persoană, iar în privința hranei calde, de la 3,41 de lei pe zi de persoană, la 3,58 de lei pe zi de persoană.

  • Suplimentul antidot se majorează de la 1,82 de lei pe zi de persoană, la 1,91 de lei pe zi de persoană.

  • Norma pentru bolnavi și gravide se majorează de la 8,84 de lei pe zi de persoană, la 9,24 de lei pe zi de persoană.

  • Suplimentul pentru gravide care se acordă persoanelor reținute, arestare preventiv, persoanelor condamnate la închisoare sau la detențiune pe viață, precum și celor față de care s-a dispus o măsură educativă privativă de libertate - femei gravide aflate în lunile de sarcină 5 - 9 sau care au născut și nu alăptează copilul (pe perioada de 12 luni de la naștere) se majorează de la 2,50 de lei pe zi de persoană la 2,63 de lei pe zi de persoană.

  • Suplimentul acordat femeilor reținute, arestate preventiv sau condamnate care au născut și care alăptează copilul până la un an se majorează de la 3,48 de lei pe zi de persoană, la 3,66 de lei pe zi de persoană.

  • Suplimentul acordat persoanelor reținute, arestare, condamnate la închisoare sau față de care s-a dispus o măsură educativă privativă de libertate, cărora li se aplică insulino-terapie până la starea de comă se majorează de la 2,87 de lei pe zi de persoană, la 3,02 lei pe zi de persoană.

  • Suplimentul acordat persoanelor reținute, arestate preventiv, condamnate sau față de care s-a dispus măsura educativă privativă de libertate bolnave de TBC și HIV/SIDA se majorează de la 3,48 de lei pe zi de persoană, la 3,70 de lei pe zi de persoană.

  • Suplimentul acordat reținuților, arestaților, condamnaților și celor față de care s-a dispus măsura educativă privativă de libertate distrofici se majorează de la 2,97 de lei pe zi de persoană, la 3,12 lei pe zi de persoană.

  • Norma de hrană rece acordată persoanelor minore și tinere reținute, arestate preventiv, condamnate la închisoare sau față de care s-a dispus o măsură educativă privativă de libertate se majorează de la 6,28 de lei pe zi de persoană, la 6,60 de lei pe zi de persoană.

  • Norma de hrană rece acordată persoanelor majore reținute, arestate, condamnate sau față de care s-a dispus o măsură educativă privativă de libertate se majorează de la 6,04 lei pe zi de persoană, la 6,35 de lei pe zi de persoană.

  • Norma acordată copiilor în vârstă de 0 - 5 ani, care se află împreună cu mamele lor în locurile de detenție, se majorează de la 5,33 de lei pe zi de persoană, la 5,60 de lei pe zi de persoană.

  • Norma de hrană acordată copiilor în vârstă de 6 - 12 luni, care se află împreună cu mamele lor în locurile de detenție, se majorează de la 7,40 de lei pe zi de persoană, la 7,78 de lei pe zi de persoană.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×